Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

4η δίκη ΣΠΦ - 14η συνεδρίαση, Παρασκευή 26.7.13

Λόγω σοβαρών υποχρεώσεων, καθυστερήσαμε στην προσέλευση στη δίκη και έτσι δεν μπορέσαμε ν' ακούσουμε την τοποθέτηση του Χρήστου Τσάκαλου, ο οποίος εξέθεσε διεξοδικά, όπως πληροφορηθήκαμε, τις θέσεις της ΣΠΦ επί των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συνήγοροι και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Η τοποθέτηση ήταν προφορική και έτσι αδυνατούμε ν' αναφερθούμε ακόμη και στα βασικά της σημεία.

Η συνήγορος Α. Παπαρρούσου, εκτός από ένσταση απόλυτης ακυρότητας λόγω αοριστίας του κατηγορητηρίου, υπέβαλε και ένσταση εκκρεμοδικίας, την οποία είχε υποβάλει και στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο δεν τοποθετήθηκε επ' αυτής. Επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν ο εντολέας της Α. Μητρούσιας να διώκεται και να δικάζεται εσαεί για το αδίκημα της συμμετοχής στην οργάνωση ΣΠΦ, εφόσον δικάστηκε μια φορά για τη λεγόμενη υπόθεση του Χαλανδρίου. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι ο Α. Μητρούσιας βροντοφωνάζει ότι ποτέ δεν υπήρξε μέλος της ΣΠΦ, ενώ το ίδιο επαναλαμβάνουν συνέχεια και τα φυλακισμένα μέλη της ΣΠΦ. Ενημέρωσε τέλος, ότι την ένσταση εκκρεμοδικίας την έχει υποβάλει και στο άλλο εν εξελίξει τρομοδικείο, στο οποίο προεδρεύει η Μ. Τζανακάκη

Οι συνήγοροι του Γ. Καραγιαννίδη, Κ. Κάτσια και Δ. Κατσαρής, υπέβαλαν επίσης τις δύο αυτές ενστάσεις, αναπτύσσοντας πλούσια επιχειρηματολογία, ενώ η Μ. Δαλιάνη υπέβαλε μόνο την ένσταση εκκρεμοδικίας για τους εντολείς της Κ. Σακκά και Π. Μασούρα, αναπτύσσοντας και αυτή πλούσια επιχειρηματολογία. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ενώ το τρομοδικείο που δίκασε την υπόθεση του Χαλανδρίου απάλλαξε τον Π. Μασούρα από την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ για την περίοδο από 1/1/2008 μέχρι 31/7/2008, με το κατηγορητήριο αυτής της δίκης παραπέμπεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη ΣΠΦ και για την περίοδο 1/1/2008 - 31/7/2008!

Ο εισαγγελέας Γρ. Βαβέτσης μέσα σε 33 περίπου λεπτά «ξεπέταξε» τις ενστάσεις και τα αιτήματα που έθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Απέρριψε τις ενστάσεις αναρμοδιότητας και κακής σύνθεσης του δικαστηρίου και αοριστίας του κατηγορητηρίου, όπως και τα αιτήματα για τήρηση των πρακτικών της δίκης με φωνοληψία και για απαγόρευση κατακράτησης των αστυνομικών ταυτοτήτων ή της κράτησης των στοιχείων των προσερχόμενων στο τρομοδικείο, ενώ επιφυλάχτηκε για τις ενστάσεις εκκρεμοδικίας, για την ένσταση αλλαγής της κατηγορίας των εκρήξεων από κατά συρροή σε κατ’ εξακολούθηση και για κίνδυνο μόνο κατά πραγμάτων και όχι και κατά ανθρώπων. Τέλος, για την τήρηση των πρακτικών με ιδιωτικά μέσα παραγόντων της δίκης, είπε ότι αυτό μπορεί να γίνει και είναι στην ευχέρεια του προέδρου.

Είμαστε τόσο συνοπτικοί στην παρουσίαση της αγόρευσης του εισαγγελέα γιατί υπήρξε τακτικός εισαγγελέας και στη δίκη του ΕΛΑ σε δεύτερο βαθμό (Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων) και είχε εμφανιστεί ως οπαδός της στενής αντικεμενικής θεωρίας για το πολιτικό έγκλημα και ως υπέρμαχος όλων των τρομονόμων. Δεν πρωτοτύπησε, λοιπόν, θεωρώντας ορθή τη σύνθεση των τριμελών και πενταμελών τρομοδικείων και πλήρη και συγκεκριμένα τα βουλεύματα και τα κλητήρια θεσπίσματα. Ηταν επίσης λογικό γι' αυτόν να υιοθετήσει τις προτάσεις των συναδέλφων του εισαγγελέων σε όλα τα προηγηθέντα τρομοδικεία, που ως γνωστόν ήταν  απορριπτικές για όλες τις ενστάσεις και θέλησε απλώς να ενισχύσει την απορριπτική νομολογία επί των ενστάσεων που κατατίθενται στα τρομοδικεία.  

Ο συνήγορος Φρ. Ραγκούσης έκανε μια σχετικά σύντομη τοποθέτηση επί της απορριπτικής πρότασης του εισαγγελέα και ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση για να δευτερολογήσουν όλοι οι συνήγοροι στην επόμενη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος ρώτησε τους υπόλοιπους συνηγόρους, όλοι συμφώνησαν με το αίτημα για διακοπή και έτσι η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 1η Αυγούστου. 

ΚΟΝΤΡΑ
http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/19740.4η-δίκη-ΣΠΦ---14η-συνεδρίαση-Παρασκευή-26713

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger