Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Σκιάθος: δράση δενδροφύτευσης 1000 κουκουναριών


skiathos-koukounaries-103477 Στη Σκιάθο βρίσκεται από την Τρίτη 23 Ιουλίου, ο δασολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία για τη σύνταξη της μελέτης δενδροφύτευσης 1.000 κουκουναριών (pinus pinea) στην περιοχή του βιοτόπου των Κουκουναριών και στη δασική περιοχή Μαντράκι.
Η δράση υλοποιείται με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Η δενδροφύτευση αναμένεται να υλοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου, από την σελίδα στο facebook, του φυσικού μεταλλικού νερού Αύρα, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα».
Από το 2008 έως και σήμερα, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, επενδύει στην προστασία των ελληνικών δασών με το πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα» με τρεις βασικούς άξονες, την αναδάσωση – δενδροφύτευση, τον καθαρισμό περιαστικών δασών, αλλά και την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων γύρω από το περιβάλλον, πάντα με την επιστημονική καθοδήγηση ενός πολύτιμου συνεργάτη, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Αρκτούρος.

Θεωρώντας πολύ σημαντική την πρωτοβουλία και θέτοντας ως στόχο την ένταξη της Σκιάθου στο πρόγραμμα, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κατέθεσαν τον Ιούνιο του 2012 τη συμμετοχή. Μετά την απαραίτητη αλληλογραφία και τη συνεχή επικοινωνία, επισκέφτηκαν τη Σκιάθο στις 16 Φεβρουαρίου, οι υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος, όπου με την καθοδήγηση του Δασολόγου του Δήμου κ. Βασίλη Ταμπάκη και των μελών του Συλλόγου ξεναγήθηκαν στην περιοχή υλοποίησης της δράσης. Από τον Σύλλογο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασολόγου του Δήμου, είχε προταθεί η περιοχή του βιότοπου των Κουκουναριών και η δασική περιοχή Μαντράκι.
Το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Σκιάθου, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», θα συμβάλουν στην ανανέωση και εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών στην περιοχή «Κουκουναριές» και «Μαντράκι» Σκιάθου με την φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus Pinea). Επιπλέον, θα αναλάβει την φροντίδα τους για τα τρία πρώτα χρόνια, εξασφαλίζοντας στα δενδρύλλια το απαραίτητο για αυτά πότισμα κατά την ξηροθερμική περίοδο του καλοκαιριού.
Έως και σήμερα, και στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», έχουν φυτευτεί 29.140 δέντρα σε 7 περιοχές της Ελλάδας, έχουν καθαριστεί 7 περιαστικά δάση, έχουν συλλεχθεί 17,6 τόνοι απορριμμάτων και οργανικής ύλης, ενώ έχουν εκπαιδευτεί 65.800 μαθητές. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα κέρδισε το 1ο παγκόσμιο βραβείο στα «Water Innovation Awards 2012», στην κατηγορία «Καλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης και ευαισθησίας».
Η παραπάνω πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του προγράμματος υιοθεσίας της δασικής περιοχής Μαντράκι από τον Σύλλογο. Σε συνεργασία με τη Δασική υπηρεσία του Δήμου, το Δασαρχείο και την πυροσβεστική υπηρεσία έχει λάβει μέτρα προστασίας από την παράνομη υλοτομία, την πυρκαγιά και έχει αναλάβει δενδροφυτεύσεις.
Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις. Επιπλέον, η περιοχή Κουκουναριές, η οποία βρίσκεται δυτικά του νησιού, αποτελεί σύμφωνα με το δίκτυο Φύση 2000, Τόπο Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR 1430003 «Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή».
Η περιοχή καλύπτεται κυρίως από πευκοδάσος Χαλεπίου και Κουκουναριάς με πλούσιο θαμνώδη υπόροφο από αείφυλλα πλατύφυλλα. Η σπουδαιότητα του συγκεκριμένου βιότοπου, και δεδομένης της έντονης τουριστικής δραστηριότητας που παρατηρείτε στο νησί, οδήγησε στη λήψη ιδιαίτερων μέτρων τα οποία επιτρέπουν μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διαφυλαχτεί αναλλοίωτος.
Ο βιότοπος των Κουκουναριών (Pinus Pinea) ξεκινάει στο νοτιοδυτικότερο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα από τα παράλια στη θέση Κουκουναριές, δίπλα στη λίμνη της Στροφυλιάς. Ο βιότοπος διακόπτεται από τη συγκεκριμένη λίμνη αλλά και από μια οικιστική ζώνη, στην οποία έχουν αναπτυχθεί διάφορες τουριστικές δραστηριότητες. Δυστυχώς στο σπάνιο αυτό δάσος υποχωρεί και τη θέση της παίρνει η Χαλέπιος πεύκη (Pinus Halepensis). Ο πλούσιος υπόροφος των αείφυλλων πλατύφυλλων, η συσσώρευση ξηρού υλικού, η έλλειψη φωτός και οι ανθρωπογενείς επιδράσεις, λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, χειροτερεύουν αφ’ ενός τις υδατικές συνθήκες για την ανάπτυξη της κουκουναριάς και αφ’ ετέρου καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη φυσική της αναγέννηση.
Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον και να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας μας, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανάγκη τη βοήθειας μας, και το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας και προστατεύοντας το σημαντικό αυτό βιότοπο της Κουκουναριάς.
Με τη δράση αυτή εξασφαλίζεται:
• η προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος
• η ανάδειξη της αξίας του δάσους και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.
• η ανάδειξη και στήριξη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών
• η ενεργοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του δασικού περιβάλλοντος
Το οικοσύστημα αυτό χρειάζεται άμεσα ιδιαίτερη προστασία κυρίως για τους εξής λόγους:
• τα οικοσυστήματα µε αυτοφυή κουκουναριά είναι σπανιότατα παγκοσμίως
• σε περίπτωση καταστροφής της από πυρκαγιά, η δυνατότητα αναγέννησης τους φυσικά, είναι πολύ δύσκολη, οπότε κινδυνεύει με εξαφάνισή της.
• το οικοσύστημα αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σε περίπτωση καταστροφής του το οικοσύστηµα θα οδηγηθεί σε ερηµοποίηση (µε ό,τι αυτό συνεπάγεται).
• η περιοχή είναι ήδη αρκετά επιβαρημένη, αφού συνορεύει με τουριστικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Τι θετικό θα προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα:
• Θα προβληθεί η ευρύτερη περιοχή της Σκιάθου και των Σποράδων.
• Το κοινό θα μάθει για το πλούσιο περιβάλλον της περιοχής και τη σπουδαιότητα του δάσους Κουκουναριάς.
• Συμβάλλουμε στην προσπάθεια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων να διατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον της χώρας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ευχαριστεί θερμά όλους τους φίλους που ψήφισαν τη δράση συμβάλλοντας καθοριστικά στο να ενταχθεί η περιοχή του βιότοπου στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger