Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

« Μας σβήνουν απ τον χάρτη»

«Δεν έχουμε πρόβλημα να έρθουν ξένες εταιρείες, αλλά να έχουν την αντιμετώπιση που έχουμε εμείς», λέει στο zouglaport ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ ( Ένωση πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού) Αντώνης Στελλιάτος για το θέμα που απασχολεί τον κλάδο το τελευταίο 6μηνο και αφορά χιλιάδες επαγγελματίες.

Στο φόρουμ των Ποσειδωνίων που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, όχι απλά δειλά δειλά, αλλά ξεκάθαρα συζητήθηκε το ενδεχόμενο της άρσης του καμποτάζ στα σκάφη αναψυχής.

Οι συζητήσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Ενωσης και ο πρόεδρος της Αντώνης Στελλιάτος λέει, « αυτό που γνωρίζει ο κλάδος, είναι ότι τους τελευταίους έξι μήνες επεξεργάζεται από τους αρμόδιους ένα σχέδιο νόμου που αφορά το ελληνικό yachting το οποίο θα είναι αναπτυξιακό και θα βοηθήσει το ελληνικό yachting, αν γίνεται, να ανακάμψει.

Οι πληροφορίες δημιούργησαν εύλογα μια τεράστια αναστάτωση στους επαγγελματίες είτε είναι πλοιοκτήτριες εταιρείες, είτε yachting brokers, είτε ελληνικά πληρώματα».

Και συνεχίζει:
Η ένωσή μας είναι υπέρ της απελευθέρωσης, με προϋποθέσεις όμως. Όπως είμαστε εμείς εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Υπουργείου Ναυτιλίας, με ΑΦΜ κτλ, να είναι κι αυτοί. Όπως δραστηριοποιούμαστε εμείς στην Ελλάδα, να είναι κι αυτοί. Τι θέλουν να έρχονται μη κοινοτικές εταιρείες, να μην πληρώνουν ΦΠΑ, να μη κάνουν ναυλοσύμφωνα, να μην πληρώνουν ΝΑΤ;
Αν συμβεί αυτό, ο κλάδος, ο επαγγελματίας του yachting, θα σβήσει απ τον χάρτη. Είμαστε που είμαστε πεθαμένοι, αυτό θα είναι η χαριστική βολή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκέψη αυτή για την άρση του καμποτάζ στα σκάφη τουρισμού, έχουν υπέρμαχους και πολέμιους. Ανάμεσα σ αυτούς που δίνουν «θετική ψήφο» φαίνεται να είναι η ένωση Μαρινών, το ΤΑΙΠΕΔ και κάποιες εταιρείες της ναυτιλίας που έχουν συμφέροντα.

Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, όχι μόνο για τις θερμοκρασίες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger