Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Θεσσαλία: Αρνητική πρωτιά στις αυτοκτονίες


Μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα "Οικονομική Κρίση και Αυτοκτονικότητα".
Το ανησυχητικό για την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Μπίτσιος, το 21% των θανάτων σε ανθρώπους κάτω των 35 ετών διεθνώς, οφείλεται στην αυτοκτονία. Ο κ. Μπίτσιος διευκρίνισε ότι από το 1995 έως το 2010 στην Ελλάδα καταγράφονταν 3 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους και αναφέρθηκε σε επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι 1% αύξηση της ανεργίας συνοδεύεται από αύξηση 0,8% των αυτοκτονιών. Τόνισε επίσης ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας σε χώρες που έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, όπως η Αυστραλία, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.

Ο Κλινικός Ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στα τέσσερα στάδια του φυσιολογικού πένθους (σάστισμα, θυμός -άρνηση, κατάθλιψη, αποδοχή) και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον του επίδοξου αυτόχειρα στην αποτροπή της αυτοκτονίας, αν αντιληφθεί εγκαίρως την κρισιμότητα της κατάστασης και επικοινωνήσει με κάποιον ειδικό.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Θεσσαλία και στη δεύτερη η Κρήτη, σε ό, τι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων αυτοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger