Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Θερινά … όνειρα!


Του Θανάση Λαμπρόπουλου
Ήρθε το καλοκαιράκι, και όλοι εν μέσω κρίσης και φτώχειας περιμένουν εναγωνίως τις ορδές των εκατομμυρίων ξένων τουριστών να κατακλίσουν τα ελληνικά νησιά. Έτσι τουλάχιστον διατυμπανίζει δημοσίως και σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση τόσο ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και οι καθ υλην αρμόδιοι φορείς του τουρισμού, ενώ δεν λείπουν και οι τηλεοπτικοί....παπαγάλοι.
Αλλά αν κανείς ψάξει λίγο παραπέρα θα διαπιστώσει ότι οι κρατήσεις από τους ξένους τουρ οπερέισον τουλάχιστον στα ακτοπλοϊκά πλοία είναι σχεδόν μηδαμινές, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες κρατούν προς το παρόν τουλάχιστον σιγή ιχθύος, αφού βλέπουν την κίνηση να αυξάνεται κατά κάποιο τρόπο μόνο σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ρόδος, η Κρήτη και η Κέρκυρα, προορισμοί που όμως “βασιλεύουν” τουριστικά εδώ και αιώνες.
Όσον αφορά δε τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά εκεί ακόμα δεν έχει....πατήσει άνθρωπος, και δη αλλοδαπός, καθώς οι έλληνες τουρίστες που είναι κατά κύριο λόγο οι λαμβάνοντες άδεια από τις εργασίες τους δεν λένε λόγο.....φτώχειας και κακομοιριάς να το κουνήσουν από το “κλεινόν άστυ”, ενώ κάποιοι πιο θαρραλέοι ετοιμάζονται για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όπου εκεί έχουν σπίτια οι γονείς τους.
Και την ανυπαρξία ξένων τουλάχιστον τουριστών αδιάσειστο στοιχείο είναι η καθημερινή μεταφορική ικανότητα των ακτοπλοϊκών μας πλοίων τα οποία είναι ζήτημα αν αρχές του καλοκαιριού έχουν πληρότητα έως και 25-30%,ποσοστο που όμως έχει ανάψει τον “κόκκινο” συναγερμό στους υπευθύνους των ακτοπλοϊκών εταιριών, οι οποίοι μάλιστα κρατούν ακόμα “δεμένα” πολλά από τα μεγάλα τους και ταχύπλοα ποστάλια.
Βλέπεις είναι η ακρίβεια του πετρελαίου, αλλά και οι αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την μηχανική λειτουργία των ΕΓ/ΟΓ πλοίων, ενώ ούτε λόγος από την κυβέρνηση για την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα τα ναυλολόγια.
Επίσης ούτε λόγος για την μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των πλοίων με αποτέλεσμα μια τετραμελής οικογένεια μαζί με το αυτοκίνητο της για να μεταβεί και να γυρίσει από κάποιο νησί του Αιγαίου να πρέπει να καταβάλλει το αστρονομικό ποσό των 450 έως και 550 ευρώ, ενώ αν θελήσει να παραμείνει και πάνω από μια εβδομάδα στο νησί των καλοκαιρινών ονείρων ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ.
Και αυτό γιατί ακόμα οι διάφοροι επιχειρηματίες, ειδικά της εστίασης δεν λένε να βάλουν....νερό στο κρασί τους, αφού οι τιμές είναι οι ίδιες με τις περσινές ενώ δεν λείπουν και κάποιοι που τις έχουν ανεβάσει επικαλούμενοι άκουσον άκουσον τα μεταφορικά που επιβαρύνουν τα προς πώληση προϊόντα στα νησιά τους.
Αυτό βέβαια ο πάμπτωχος πλέον Έλληνας τουρίστας το ακούει βερεσέ, αφού η τσέπη του δεν αντέχει άλλο τα χαράτσια και τις δόσεις εφορείας της ΔΕΗ και των Τραπεζών, οι οποίες μάλιστα τώρα απειλούν και πάλι με κατασχέσεις σπιτιών και...συντάξεων.
Έτσι στα Κυκλαδονήσια (βλεπε Πάρος, Μύκονος και Σαντορίνη) ακόμα και σήμερα το ελληνικό πατροπαράδοτο καφεδάκι πωλείτε προς 2 ευρώ, ενώ ο “φρέντο” αγγίζει τα 3,50 έως και 4 ευρώ, λες και τα πίνεις στην Grand Brettania η το Xilton.
Όσο για τα επίσης πατροπαράδοτα σουβλάκια (κοινώς πιτόγυρους” η τιμή τους κυμαίνεται από 2 έως και 2,50 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή στην Αθήνα δεν ξεπερνά το 1,80 λεπτά, μέσα στα οποία είναι και η μεταφορά στο σπίτι.
Χαρακτηριστικό και ελεεινό παράδειγμα ξεδιάντροπης κονόμας είναι εκεί στην Πάρο η τιμή της φραντζόλας του ψωμιού η οποία φτάνει το 1,20 ευρώ, και του ζυμωτού το 1,40 ευρώ, ενώ το ίδιο ψωμί στην πρωτεύουσα δεν ξεπερνά τα 70 λεπτά. Και ας μην είναι το βάρος της φραντζόλας 500 γραμμάρια που λέει ο νόμος εκεί στην Πάρο κατά πως λένε οι “φουρναραίοι” η αλμυρότατη τιμή του ψωμιού οφείλεται στην απόφαση της Ομοσπονδίας τους, και μόνο αυτό.
Και δεν δίνουν καμιά άλλη εξήγηση, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες τολμούν να πουν στον εκνευρισμένο όχι ντόπιο πελάτη τους είτε να πάει αλλού είτε να μην φάει.
Τα ίδια δυστυχώς λέει και ο επιχειρηματίας με τους ακριβούς καφέδες και τα τοστάκια, τα παγωτά και τις greek salat.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, εκεί στην Πάρο αλλά είναι λιγοστοί επιχειρηματίες, και ως εκ τούτου κατά πως λέει ο λαός μας “Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά”
Και από πάνω θέλουμε και τουρίστες και ανάπτυξη, κατά πως λέει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ να σημειωθεί ότι εκεί στην Πάρο αλλά και στην γειτονική Νάξο, Μύκονο και Σύρο οι κρατικοί έλεγχοι στις τιμές και τα διατιθέμενα προϊόντα είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ, καθώς επίσης ανύπαρκτοι είναι και η Αστυνόμευση, αφού τα υπάρχοντα αστυνομικά τμήματα έχουν ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Και ας δουλεύουν οι λιγοστοί αστυνομικοί που είναι κυρίως νέα παιδιά από το πρωί μέχρι την άλλη ημέρα, οι παρανομίες είναι σε έξαρση, όπως σε έξαρση είναι και οι παρανομίες στην θάλασσα, τόσο από διάφορους σκαφάτους όσο και από κάποιους ευτυχώς λίγους επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι κατ εξακολούθηση είτε αγνοούν είτε γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τους Νόμους του Κράτους.
Τελευταία δε είναι σε μεγάλη έξαρση και η παρανομία εκεί στα νησιά των Κυκλάδων πολλών πλοιοκτητών μικρών ημερόπλοιων ΕΓ/ΤΡ που αντί να εκτελούν ημερήσιες περιηγήσεις όπως άλλωστε ορίζει η άδεια που έχουν πάρει από το αρμόδιο ΥΝΑ αυτοί εκτελούν και....ακτοπλοΐα.
Και αυτό γίνεται γιατί οι εκεί υπηρετούντες λιμενικοί δεν παρίστανται κατά την διάρκεια κατάπλου και απόπλου των ΕΓ/ΤΡ πλοίων, και ως εκ τούτου κάθε έλεγχος αποφεύγεται, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα πλοιάρια να τονισθεί οτι παρουσιάζουν ελλείψεις οι οποίες όμως αφού δεν διεξάγονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι από τους εκεί υπηρετούντες λιμενικούς, παραμένουν ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, θέτοντας έτσι ακόμα και σε κίνδυνο την ζωή των επιβαινόντων.
Κατά τα άλλα περιμένουμε κατά πως διατυμπανίζει δημόσια ο Πρωθυπουργός δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger