Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ

Το σχέδιο φορολόγησης όλων των ακινήτων και των αγροτεμαχίων

Ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο από το αρχικό για τη φορολόγηση των ακινήτων παρουσίασε στη διακομματική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο του κ. Στουρνάρα προβλέπει χαμηλό φόρο για όλα τα ακίνητα και μεγαλύτερο για αυτά που βρίσκονται σε περιοχές «φιλέτα».
Παράλληλα οι επαγγελματίες αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί φόρο αλλά της τάξης του 1 ευρώ ανά στρέμμα, ωστόσο το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με την γεωγραφική του θέση, ενώ θα εκτινάσσεται «στα ύψη» για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία
.
Φόρος 1 ευρώ ανά τετραγωνικό προβλέπεται και για τα αστικά ακίνητα και θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως πχ η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει  θάλασσα κλπ. Έτσι για ένα σπίτι 80 τμ (μαζί με βοηθητικούς χώρους κλπ) ο φόρος θεωρητικά ξεκινά από 80 ευρώ αλλά στη πράξη θα κυμαίνεται για τους περισσότερους ιδιοκτήτες από 160-320 ευρώ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη και των εκπροσώπων των κομμάτων που απαρτίζουν τη διακομματική επιτροπή, δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger