Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Φίλοι μας από της βόρειες Σποραδες ειδικά, Προσοχή στο Ίντερνετ:γίνετε Εμπόριο προσωπικών δεδομένων

alt
Πωλείται οικόπεδο 10 στρεμμάτων με θέα... τη Γη! Αγοράστε τώρα ένα τανκ! Αν θέλετε κάτι πιο εξτρίμ, αγοράστε φτερά για να πετάξετε ή ραδιενεργό ουράνιο... Για την επιχείρησή σας μπορείτε να αγοράσετε προσωπικά δεδομένα σε λίστες των 1.000 ατόμων. Τιτλοποιήστε την εμπειρία σας και αγοράστε ένα πτυχίο ή ακόμη και διδακτορικό με ένα κλικ. Επίσης, μη χάνετε χρόνο περιμένοντας στις ουρές. Νοικιάστε κάποιον να περιμένει στην ουρά και μόλις φτάσει η σειρά σας, θα σας πάρει τηλέφωνο...
Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στο Διαδίκτυο και η αγορά τους είναι τόσο εύκολη όσο ένα κλικ. Ισως το πιο εντυπωσιακό δεν είναι ότι όλα αυτά – και ακόμη περισσότερα– διατίθενται μέσω Διαδικτύου. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια πελάτες που τα αγοράζουν. Κι αυτό φαίνεται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν οι ιστοσελίδες αυτές για να διαφημιστούν. Για παράδειγμα, ιστοσελίδες που πωλούν οικόπεδα στη Σελήνη ή στον Αρη βρίσκονται στην κορυφή των μηχανών αναζήτησης σε έγχρωμο πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πληρώσει διαφήμιση και μάλιστα το κόστος διατήρησης στην πρώτη θέση και για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μεγάλο. Επομένως, υπάρχουν έσοδα ή προσδοκώνται έσοδα από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Πρόκειται για μία αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που δεν εξαντλείται μόνο στην online αγορά βιβλίων, ρούχων ή παπουτσιών. Μόνο στις ΗΠΑ, το νόμιμο ηλεκτρονικό εμπόριο ξεπερνάει σε τζίρο το 1 τρισ. δολάρια, όταν το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο υπολογίζεται σε 3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως.

Μέσω ιστοσελίδων διακινούνται νόμιμα και –κυρίως– παράνομα φάρμακα, δηλητήρια, υλικά για πυρηνικές βόμβες, εξοπλισμοί για κατασκοπεία, όπλα, ναρκωτικά, άνθρωποι, πτυχία και προσωπικά δεδομένα. Η λίστα είναι ατελείωτη, διότι για κάθε επικίνδυνη υπηρεσία που προσφέρεται μέσω Διαδικτύου έχουν δημιουργηθεί άλλες που προστατεύουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από αυτές. Ετσι, λοιπόν, υπάρχουν οι εταιρείες που κατασκοπεύουν κάθε κίνηση των καταναλωτών, καταγράφουν ποιες ιστοσελίδες επισκέπτονται, πόσο συχνά πάνε σινεμά, αν περιμένουν παιδί, αν πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, τι ταινίες προτιμούν να βλέπουν κ.λπ., προκειμένου να δημιουργήσουν το καταναλωτικό προφίλ τους. Οταν συμπληρωθούν 1.000 ονόματα, η λίστα είναι έτοιμη να πουληθεί προς 80 έως 300 δολάρια, ανάλογα με την αξία των προσωπικών δεδομένων.
Και μη φανταστείτε ότι οι λίστες αυτές διακινούνται νύχτα και παράνομα. Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες και μάλιστα αρκετές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Είναι γνωστές ως «data brokers» και είναι κυρίως συνεργάζονται με διαφημιστικές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, κάποιες από τις εταιρείες αγοραπωλησίας δεδομένων προσφέρουν το καταναλωτικό προφίλ του καθενός μαζί με την πιστοληπτική του αξιολόγηση. Στόχος των δεδομένων αυτών είναι να γίνονται στοχευμένες διαφημίσεις - καμπάνιες και παράλληλα να γνωρίζει η επιχείρηση το πιστοληπτικό προφίλ (αξιοπιστία) του πελάτη.
Την ίδια στιγμή, έχει δημιουργηθεί μία βιομηχανία που προστατεύει τους καταναλωτές και τους χρήστες του Διαδικτύου από την κατασκοπεία. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσω Ιντερνετ, όπως online καταστήματα, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη τους και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν κυρίως υπηρεσίες κρυπτογράφησης, πιστοποιητικά ασφαλείας και ασφαλιστικές καλύψεις. Για παράδειγμα, η κρυπτογράφηση μιας ιστοσελίδας κοστίζει από 100 έως 500 δολάρια τον χρόνο. Ομως, αυτό δεν αρκεί πάντα. Πρέπει κάποιος να πιστοποιεί ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών τους. Ετσι, υπάρχουν εταιρείες που δημιουργούν τις προδιαγραφές και άλλες που τις πιστοποιούν με ετήσια συνδρομή. Επειδή, όμως, η κλοπή προσωπικών δεδομένων μπορεί να κοστίσει τελικά πολύ ακριβά σε μια επιχείρηση από αγωγές και μηνύσεις, υπάρχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αυτές ασφαλίζουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα και κάθε ιστοσελίδα έναντι διαφόρων κινδύνων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Συνήθως τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάλυψη αποζημιώσεων 250.000 ευρώ. Οι μεγάλες ιντερνετικές εταιρείες πληρώνουν κάθε χρόνο ασφάλιστρα για καλύψεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ανά κίνδυνο...
Καθημερινή (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger