Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Με διαδικασίες fast track η «Αθηνά»

Small_img_18910
Πριν δούμε τα ΠΔ, δεν έχει νόημα να σχολιάζουμε τις προσθαφαιρέσεις που κάνει συνεχώς στο σχέδιο «Αθηνά» το υπουργείο Παιδείας. Εκείνο που έγινε πλήρως κατανοητό όλες αυτές τις ημέρες είναι ότι μοναδικό κριτήριο ήταν και είναι η δραστικότατη περικοπή των δαπανών. Ο Αρβανιτόπουλος, διά της τακτικής του φρόντισε ο ίδιος πολύ γρήγορα να κουρελιάσει το επιχείρημα που επιστράτευσε, ότι ο Προκρούστης της «Αθηνάς» υπακούει δήθεν σε ακαδημαϊκά κριτήρια.

Την προηγούμενη εβδομάδα δε, προχώρησε στη δημοσιοποίηση του νέου μηχανογραφικού, πριν ακόμα βγουν τα ΠΔ, που βρίσκονται προς επεξεργασία στο ΣτΕ. 405 είναι τα Τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ που περιλαμβάνονται σ’ αυτό, ενώ 26 και όχι 28, όπως αναφέρονταν στο «τελικό» σχέδιο «Αθηνά», είναι τα Τμήματα των ΤΕΙ που μπαίνουν σε μεταβατική διαδικασία ως το 2018 (παύουν δηλαδή να δέχονται εισακτέους και λειτουργούν ως το 2018, ώστε να αποφοιτήσουν οι εισακτέοι του 2012-2013). Ετσι κόβονται συνολικά 129 Τμήματα από τα 534 που ιδρύθηκαν αρχικά και 76 από το περσινό μηχανογραφικό, που περιελάμβανε 481 Τμήματα.

Σημασία έχει, όπως έχουμε ξαναπεί, ότι έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συνέχεια θα υπάρξει, όπως διαβεβαιώνει και ο υπουργός Παιδείας, με ολέθριες συνέπειες για τον αριθμό των εισακτέων. Παράλληλα, εδραιώνεται η αντίληψη ότι δικαίωμα ύπαρξης έχουν μόνο εκείνα τα Τμήματα, που τα γνωστικά τους αντικείμενα έχουν ευθεία συνάφεια με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς.

Τα παραπάνω είναι το «ζουμί», ο πυρήνας του σχεδίου «Αθηνά» και αυτά υλοποιούνται χωρίς να έρθουν τα πάνω-κάτω από τη μοναδική δύναμη, που θα μπορούσε να τα ανατρέψει, ένα ρωμαλέο, μαζικό, ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα, που δεν θα τρώει το κουτόχορτο της τακτικής της «σαλαμοποίησης», που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας.

ΥΓ1: Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει τις κλάψες ως απατημένη σύζυγος, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας ότι δίνοντας στη δημοσιότητα το μηχανογραφικό, κατόπιν προσθαφαίρεσης Τμημάτων, ακύρωσε «για άλλη μια φορά την αναγκαία αναδιάρθρωση των ΑΕΙ» «υπακούοντας σε λογικές μη ακαδημαϊκές». Την ουσία, την καρατόμηση Τμημάτων, τη δραστική περικοπή του αριθμού των εισακτέων και την πλήρη υποταγή στην αγορά, ουδόλως την αμφισβητεί, αφού προτείνει μέτρα πολύ πιο «προχωρημένα» από αυτά του Αρβανιτόπουλου, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν τα υιοθετεί άμεσα. Θυμίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ προτείνει το άμεσο λουκέτο στα Τμήματα «με ποσοστό φοιτητών κάτω από τη βάση του 10, μεγαλύτερο του 50%», «τη δημιουργία κοινοπραξιών πανεπιστημίων, τεχνολογικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων ανά περιφέρεια για τον χωροταξικό και επιστημονικό εξορθολογισμό τους» και «την επικαιροποίηση γνωστικών αντικειμένων». Τα ευαίσθητα «αριστερά» δεκανίκια της μνημονιακής συγκυβέρνησης θίγονται μόνο γιατί ο Αρβανιτόπουλος δεν τήρησε με ευλάβεια τις «αναγκαίες διαδικασίες» των νόμων Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου (Ν. 4009/2011 και   4076/2012), που προβλέπουν έκφραση γνώμης από την ΑΔΙΠ και τα κακόφημα Συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ και δεν επέδειξε τον αρμόζοντα για την περίσταση «σεβασμό» στην κοινοβουλευτική διαδικασία και «την αναγκαία σοβαρότητα».

ΥΓ2: Εχει αξία να σημειώσουμε ότι με τη «μεταβατικότητα» ως το 2018, που προβλέπει η «Αθηνά» για τα 26 Τμήματα των ΤΕΙ, τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά η διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου για τους «αιώνιους» φοιτητές. Ο νόμος θεσπίζει ανώτατο όριο φοίτησης τα ν+2 έτη (όπου ν τα έτη που απαιτούνται από το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών).

ΚΟΝΤΡΑ - ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 30 ΜΑΡΤΗ
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger