Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Απόκριες στον Δήμο Αγιάς

(Γραφείο «Ε» στην Αγιά)
Πολλές και πλούσιες οι εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν στα χωριά του Δήμου Αγιάς την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευ­τέρα.
Στην Αγιά, το απόγευμα της Κυριακής, στις 4, θα ξεκινήσει η πα­ρέλαση μικρών και μεγάλων καρναβαλιστών. Η φωτιά θα ανάψει στις 7 στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσουν αποκριάτικοι χοροί, γαϊτα­νάκι και παραδοσιακά εδέσματα από τον Σύλλογο Γυναικών Αγιάς.
Στο Γερακάρι, το Τοπικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού συνδιοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι το βράδυ της Κυρια­κής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 6:30μμ συγκέντρωση μι­κρών και μεγάλων μεταμ­φιεσμένων στον χώρο της Παιδικής Χαράς, στις 7 έναρξη της παρέλασης που θα γίνει στον κεντρικό δρόμο του χωριού με διάφορα δρώμενα (σοκολατοπόλεμο κ.α.) και κατάληξη στο Δημο­τικό Σχολείο, στις 7:30 άναμμα της φωτιάς στο προαύλιο του σχολείου και στις 8 πα­ραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου (παιδικό, εφή­βων και γυ­ναικών). Θα ακολουθήσει χορός για όλον τον κόσμο και πλούσιο φαγο­πότι.

Στο Μεγαλόβρυσο, ο Πολιτιστι­κός Σύλλογος Μεγα­λοβρύσου, η Τοπική  Κοινότητα και ο Δήμος Αγιάς, δια­τηρώντας την παράδοση, συν­διοργανώνουν την εκδήλωση «Απόκριες 2013» την Κυρι­ακή, στις 6μμ, στην πλατεία του χωριού. Η εκδή­λωση αποτελεί αναβίωση του παραδο­σιακού εθίμου του ανάμματος του «φα­νού», της φωτιάς. Κατά τη διάρ­κειά της θα μοιρα­στούν παραδοσι­ακά αποκριάτικα εδέσματα, όπως χαλ­βάς, σπανακοτυρό­πιτα, λουκάνικα, μπά­ντζος, και θα ακολουθήσει εορτα­στικό γλέντι με μουσική, χορό, άφθονο κρασί και τραγούδι γύρω από τη φωτιά.
Στη Δήμητρα, ο τοπικός Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις την Καθαρά Δευτέρα. Οι γυναίκες του χωριού θα προσφέρουν σαρακοστιανά εδέσματα, άφθονο κρασί και τσί­πουρο σε όλους τους καλεσμένους. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου θα παρουσιάσουν πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και θα ακολου­θήσει γλέντι με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας με τους Βασίλη Μπαλογιάννη, Λευτέρη Γάλο, Κώστα Μπαλογιάννη και Μάριο Σαρακα­τσάνο. Οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν και να διασκεδάσουν σε έναν όμορφο χώρο, όπου υπάρχει πρόβλεψη και για άσχημες καιρικές συνθή­κες.
Στην Ανατολή, ο Σύλλογος Ανατολιτών «Ιωάννης ο Πρόδρομος» θα αναβιώσει παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς. Το βράδυ της Κυριακής θα γίνει το άναμμα της μεγάλης φωτιάς με τζιανάπενα στον χώρο του πάρκιγκ δίπλα στην πλατεία, θα ακολουθήσει χορός γύρω από τη φωτιά με παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια και θα προσφερθούν από τον σύλλογο ψημένα λουκάνικα και άφθονο κρασί. Την Καθαρά Δευτέρα, στο προαύλιο του σχολείου, ο σύλλογος θα προσφέρει στους επισκέπτες παραδοσιακή φασολάδα, μπουρανί, λαγάνες, σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί.
Στην Ποταμιά, ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού και το Τοπικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, θα διοργανώσουν απο­κριάτικη εκδήλωση το βράδυ της Κυρι­ακής, στις 7:30, στην πλατεία, με άναμμα της φωτιάς και πίτες φτιαγμένες από τις γυναίκες του συλλόγου. Την Καθαρά Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο της πλατείας θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα και φασο­λάδα.
Στη Σκήτη, ο τοπικός Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνει τις αποκριάτικες εκδη­λώσεις του. Το βράδυ της Κυριακής, στην πανέμορφη και στολι­σμένη πλατεία του χωριού θα ανάψει η φωτιά για το κάψιμο του καρνά­βαλου και γύρω από αυτήν θα στηθεί ο χορός. Επίσης, διάφορα χιουμο­ριστικά χάπενιγκς θα ανεβάσουν τη διάθεση των επισκεπτών, οι οποίοι θα γευ­τούν και τα παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι γυναίκες του συλλόγου. Την Καθαρά Δευτέρα, από νωρίς το πρωί, στην πλατεία θα στη­θούν καζάνια για το βράσιμο της φασολάδας, θα προσφέρονται σε όλους σαρακοστιανά και άφθονο τσίπουρο (προσφορά του Οινοποιείου Τυρνά­βου και Βρυσσά), ενώ υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής του συ­γκρο­τήματος «Χορίαμβος» ντόπιοι και επισκέπτες θα χορέψουν πλέκο­ντας το παραδοσιακό γαϊτανάκι. Για όσους θελήσουν να πετάξουν τον χαρταετό τους προσφέρεται το γήπεδο της Σκήτης με την πανοραμική του θέα προς το Αιγαίο και τη γύρω περιοχή.
Στον Αγιόκαμπο, ο Σύλλογος Γυναικών Αγιοκά­μπου, Σκήτης και Πολυδενδρίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, θα διοργανώσει εκδή­λωση το βράδυ της Κυρι­ακής, στις 7μμ, στην παραλία του Αγιοκάμπου, μπροστά στο κεντρικό περίπτερο, με άναμμα της φωτιάς, πλούσια εδέ­σματα, κρασί, πίτες και κεφτέδες, μου­σική και πολύ χορό.
Στη Βελίκα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φιλοκτήτης» την Κυρι­ακή θα μοιράσει εδέσματα στην παραλία και θα κάψει τον καρνάβαλο.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αγιάς, την Κυριακή, στις 7μμ, φωτιές θα έχουμε σε Αετόλοφο, Μεταξοχώρι, Παλαιόπυργο, Ομόλιο, Αμυγδαλή, Μαρμαρίνη, Μελιβοία και Κουτσουπιά, όπου θα προσφερ­θούν κρασί και εδέσματα με τη συνοδεία μουσικής. Την Καθαρή Δευ­τέρα, σαρακοστιανά εδέσματα και ζεστή φασολάδα θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί στις πλατείες των χωριών Σωτηρίτσας, Σκλήθρου, Μελιβοίας, Μαρμαρίνης, Αμυγδαλής, Ομολίου, Παλαιοπύργου, Κα­ρίτσας, Ελάφου και Ανάβρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger