Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Βόλος: Αγροτική ανάπτυξη προς όφελος του λαού

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Βόλου.
Το μεγάλο διατροφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας πηγάζει από τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση της παραγωγής τροφίμων για την κατανάλωση, με μοναδικό σκοπό το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος σε αυτούς που παράγουν τα τρόφιμα και όχι για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών.
Αυτό τόνισε ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη προς όφελος του λαού για φτηνά, ποιοτικά, ντόπια προϊόντα» και την οποία οργάνωσαν οι Γραμματείες Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Βόλου.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει τα περισσότερα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού και εν τούτοις δαπανώνται για εισαγωγές περίπου 5-6 δισ. ευρώ, το χρόνο, ο Β. Μπούτας σημείωσε: Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα. Τα κόμματα που την απαρτίζουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν και υπερασπίζονται την πολιτική της ΕΕ, στηρίζουν την ανάπτυξη υπέρ των μονοπωλίων για το ξεκλήρισμα των αγροτών, τη συγκέντρωση της παραγωγής στους βιομήχανους και τις εταιρείες.
Χαρακτήρισε στρατηγικό τομέα για το λαό την ανάπτυξη της γεωργίας - κτηνοτροφίας - αλιείας, καθώς συνδέεται με την επισιτιστική ασφάλεια, τη διατροφική εξάρτηση και τον εφοδιασμό της βιομηχανίας με πρώτες ύλες και τόνισε: Η χώρα μας έχει εδαφολογικά και κλιματολογικά πλεονεκτήματα και πείρα του λαού για ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα. Αυτή η αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού μπορεί να έρθει μόνο με σύγκρουση με την πολιτική της ΚΑΠ, συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή με σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων. Μπορεί να έρθει μόνο αν η λαϊκή συμμαχία εργατών φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων καταργήσουν τα μονοπώλια και φέρουν ένα νέο τρόπο παραγωγής με κεντρική θέση σε αυτόν την ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τις δυνατότητες.
Αγροτική ανάπτυξη υπέρ του λαού - είπε - σημαίνει νέος τρόπος παραγωγής, με κοινωνικοποίηση της γης και των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με τη διαμόρφωση κρατικών παραγωγικών μονάδων για την παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων για κατανάλωση και πρώτες ύλες στη βιομηχανία και την προώθηση του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού.
Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Αγγελής, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας της ΠΑΣΥ, ανέδειξε την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν οι αγρότες της περιοχής από τη συμμετοχή τους στα μπλόκα το προηγούμενο διάστημα.
Ο Γιάννης Μπράτσος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Γεωπονίας του ΜΑΣ, μίλησε για τις συνέπειες της ΚΑΠ στις σπουδές των φοιτητών της Γεωπονίας, που αντί να διδάσκονται την αγροτική παραγωγή, να κάνουν έρευνα για την ανάπτυξή της, μαθαίνουν πώς θα λένε τους αγρότες να καταστρέφουν τα αγροτικά προϊόντα, «να καλλιεργούν σαλιγκάρια και να εκτρέφουν γαϊδάρους», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Λάζαρος Τσελεπής, μέλος της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του σωματείου της «Coca Cola», αφού ανέδειξε τις δραματικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων στις ζωές των λαϊκών οικογενειών, σημείωσε: «Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, μέσα σε αυτή την καταστροφή που πραγματοποιείται, είναι τουλάχιστον υποκριτικές οι διάφορες φωνές που μιλάνε για ανάπτυξη μέσα σε αυτό το σύστημα, με ή χωρίς μνημόνια, με τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά με ακάθεκτα τα μονοπώλια, τους βιομήχανους, να κρατάνε στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger