Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η πείνα «θερίζει»...

...και το υπουργείο Παιδείας ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα, ενώ η σχολική χρονιά τελειώνει
Τα περιστατικά υποσιτισμού, εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι καθημερινότητα σε πολλά σχολεία της χώρας. Τα παραδείγματα πολλά και από πολλές περιοχές. Το υπουργείο Παιδείας είχε εξαγγείλει πρόγραμμα γευμάτων στα σχολεία, αλλά, ακόμα, στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό που αναφέρεται είναι πως σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα με φρούτα, γάλα και τοστ, που θα ξεκινήσει από σχολεία της περιφέρειας και θα συνεχίσει στα αστικά κέντρα. Η πραγματικότητα είναι ότι η σχολική χρονιά τελειώνει και η πείνα δεν μπορεί να περιμένει, ούτε να είναι αντικείμενο «φιλανθρωπίας» εταιρειών - χορηγών, που φτιάχνουν το «κοινωνικό» τους προφίλ.
Το τελευταίο παράδειγμα περιγραφής υποσιτισμού έρχεται από τα Τρίκαλα. Η Α. Νικολαΐδου, διευθύντρια δημοτικού σχολείου στα Τρίκαλα, καταγγέλλει: «Εδώ και λίγες μέρες ενημερώθηκα από φίλη νηπιαγωγό για το οικογενειακό δράμα που παίχτηκε και παίζεται στην τάξη της, τη θέα ενός σκελετωμένου μικρού παιδιού, ηλικίας 6 χρόνων, που μετά από απουσία πολλών ημερών εμφανίστηκε στο Νηπιαγωγείο σε άθλια κατάσταση. Αδυνατισμένο, καχεκτικό, με τρέμουλο σε όλο του το σώμα. Οι γονείς αυτού του μικρού παιδιού είναι άνεργοι. Ζουν σε μια τρώγλη. Τους λείπει
ακόμη και το ψωμί. Κυριολεκτικά πεινούν. Το διαπίστωσα και η ίδια μετά από επίσκεψη στο σπίτι τους. Ομως δεν είναι μόνο αυτό το παιδί που υποσιτίζεται. Πολλά ακόμη παιδάκια που φοιτούν σε σχολεία και νηπιαγωγεία, κυρίως του κέντρου των Τρικάλων, ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες».
Το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο ούτε μόνο στα Τρίκαλα. Τα περιστατικά λιποθυμιών μαθητών στις τάξεις άρχισαν πριν τρία χρόνια στα μεγάλα αστικά κέντρα και ο υποσιτισμός έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το θέμα δεν είναι ατομικό, αλλά μας αφορά όλους. Η διεκδίκηση μέτρων από το κράτος και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger