Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Συνέντευξη τύπου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γιώργος Ταμβάκης και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Ευάγγελος Βαΐράμης.

Εμπρησμός τραπεζικού μηχανήματος ΑΤΜ από νεαρούς χρυσαυγίτες χθες στο Βόλο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα που ανακοίνωσε η Αστυνομία ύστερα από τη σύλληψη των δραστών και την έρευνα που έγινε και στα σπίτια τους.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή
Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος
Η σύλληψή τους, λίγα λεπτά μετά την ενέργεια του εμπρησμού χάρις στην… ατυχή σύμπτωση για τους ίδιους να μην πάρει μπροστά το δίκυκλο με το οποίο σχεδίαζαν να διαφύγουν, οδήγησε στην ανακάλυψη κανονικού οπλοστασίου με πυροβόλα όπλα σιδηρογροθιές, ρόπαλα κ.λ.π.Οι τρείς νεαροί φερόμενοι ως χρυσαυγίτες,  συνελήφθησαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Βόλο από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, μετά τον εμπρησμό σε μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στην Τράπεζα Κύπρου, στην οδό Λαρίσης, αφού πρώτα επιχείρησαν με τσιμεντόλιθο να σπάσουν τις τζαμαρίες της τράπεζας για να ρίξουν στο εσωτερικό της τις βόμβες μολότοφ, προκειμένου να κάψουν ολόκληρο το τραπεζικό κατάστημα.  Ωστόσο δεν τα κατάφεραν και περιορίστηκαν στον εμπρησμό του Α.Τ.Μ, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του.
Οι νεαροί δράστες  ηλικίας 23, 21 και 17 ετών, όπως έγινε γνωστό είναι και οι τρεις κάτοικοι Βόλου και πρόκειται για δύο φοιτητές και έναν ανήλικο μαθητή, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν δύο εξάσφαιρα περίστροφα, ένα τυφέκιο με δύο κάννες και μια συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού.

Μάλιστα από τους άντρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας συνελήφθηκαν και οι γονείς του 17χρονου για συνεργεία στο αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εμπρησμό, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, έκρηξη, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών.
Για  το περιστατικό παραχώρησαν χθες το απόγευμα συνέντευξη τύπου στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Χαλάτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής  Γιώργος  Ταμβάκης και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Ευάγγελος Βαΐράμης.
Πως έδρασαν οι νεαροί ναζιστές
Όπως τόνισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χαλάτσης και οι τρεις νεαροί δράστες είναι κάτοικοι του Βόλου και συγκεκριμένα ο 23χρονος είναι φοιτητής σε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ο 21χρονος σπουδαστής σε ΙΕΚ του Βόλου και ο 17χρονος μαθητής σε Λύκειο του Βόλου.
Συγκεκριμένα οι τρεις δράστες χθες τα ξημερώματα, μετέβησαν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου προκειμένου να ρίξουν μέσα στην τράπεζα τις δύο βόμβες μολότοφ που είχαν ετοιμάσει.
Ειδικότερα, είχαν προσχεδιάσει από νωρίς τις κινήσεις τους αφού μετέβησαν με τα πόδια στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου καθώς είχαν κρύψει λίγα μέτρα μακριά από την τράπεζα τα δίκυκλα οχήματα τους για να μπορέσουν να διαφύγουν.
Ειδικότερα ο 17χρονος κινούνταν με μια δίκυκλη μηχανή και ο 23χρονος και 21χρονος με δίκυκλο μοτοποδήλατο.
Οι τρεις νεαροί δράστες  έχοντας καλυμμένα τα  πρόσωπα  τους με κουκούλες τύπου full face, σκούφους και κασκόλ  πήγαν πεζοί   στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην οδό Λαρίσης. Εκεί ο 21χρονος αρχικά επιχείρησε ανεπιτυχώς να σπάσει  με τσιμεντόλιθο την πόρτα ασφαλείας με σκοπό να ρίξει  στο εσωτερικό της Τράπεζας τις βόμβες μολότοφ και να προκαλέσει  τον εμπρησμό της.
Στη συνέχεια ο 21χρονος δράστης αφού δεν κατάφερε να σπάσει τις πόρτες της τράπεζας, έσπασε με το ίδιο τσιμεντόλιθο την οθόνη του Μηχανήματος Αυτόματης Ανάληψης Α.Τ.Μ, ενώ οι άλλοι δύο δράστες δηλαδή ο 23χρονος και ο 17χρονος έριξαν πάνω στο Α.Τ.Μ τους δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα το μηχάνημα να τυλιχθεί στις φλόγες και να καταστραφεί ολοσχερώς.  Με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου αποφεύχθηκε η επέκταση της φωτιάς από το Α.Τ.Μ στο εσωτερικό της Τράπεζας.
Οι δράστες μετά τον εμπρησμό τράπηκαν σε φυγή αγνοώντας όμως ότι το υποκατάστημα της τράπεζας ήταν συνδεδεμένο με ειδικό σύστημα ειδοποίησης, μέσα από το οποίο  ειδοποιούνται οι αστυνομικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, προκειμένου να μεταβούν στο σημείο, ενώ ταυτόχρονα έσπευσε και ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τρεις άντρες οι οποίοι πρόλαβαν να σβήσουν την φωτιά πριν επεκταθεί στο εσωτερικό της τράπεζας.
Καθοριστική η βλάβη
της μηχανής του 17χρονου
Σενάριο βγαλμένο από ταινία  περιπέτειας  θυμίζει ο τρόπος σύλληψης τω ν δραστών από τους άντρες της ασφάλειας, αφού μετά την ειδοποίηση που είχαν  οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ μετέβησαν άμεσα στο σημείο  του εμπρησμού και  από εκεί  μέσα σε ένα 20λεπτο εντόπισαν και συνέλαβαν τους τρείς δράστες στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Καθοριστικό ρόλο στην άμεση σύλληψη τους έπαιξε το γεγονός ότι  η μηχανή του 17χρονου, υπέστη βλάβη με αποτέλεσμα, οι άλλοι δύο συνεργοί του να προσπαθούν να βοηθήσουν, σπρώχνοντας τη μηχανή, χάνοντας ουσιαστικά χρόνο προκειμένου να διαφύγουν.
Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς, συνελήφθησαν  και οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, όπου κατά τη διάρκεια της εξέτασής τους αποδέχτηκαν τις πράξεις τους.
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δύο σκούφοι, μία κουκούλα τύπου φουλφέις, δύο κασκόλ, δύο κινητά τηλέφωνα, ένα αδιάβροχο παντελόνι και ένα ζευγάρι γάντια και τα δίκυκλα.
Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια τους παρουσία εισαγγελέα. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., στην οικία του 21χρονου βρέθηκαν μία μεταλλική σιδερογροθιά, δύο ξύλινα ρόπαλα, εκ των οποίων το ένα τύπου μπέιζμπολ, έντυπο υλικό με ναζιστικό περιεχόμενο και ένα κινητό τηλέφωνο.
Στην οικία του 23χρονου βρέθηκαν μια κουκούλα τύπου φουλφέις και στο σπίτι του 17χρονου μια σιδερογροθιά, ένα ξύλινο ρόπαλο τύπου μπέιζμπολ, ένα κασκόλ και μια μπλούζα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής και δυο απομιμήσεις πιστολιών με γεμιστήρες.
Λίγο πριν από την έρευνα στην οικία του 17χρονου, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν τους γονείς του να προσέρχονται στο σημείο. Ο 45χρονος πατέρας μπήκε βιαστικά στο σπίτι και μετά από λίγο βγήκε κρατώντας δύο πλαστικά κουτιά τα οποία παρέδωσε στη 43χρονη σύζυγό του με σκοπό να τα κρύψουν, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Οι γονείς ακινητοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μέσα στα κουτιά και κατασχέθηκαν δύο εξάσφαιρα περίστροφα, ένα τουφέκι με δύο κάννες και μία συσκευή με πέντε μεταλλικές βέργες καθαρισμού πιστολιού - τυφεκίου. Οι γονείς του 17χρονου συνελήφθησαν για συνέργεια σε παράνομη οπλοκατοχή.
Στη συνέχεια και οι πέντε συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου, ενώ προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Ανακοίνωση Χρυσής Αυγής
Η Χρυσή Αυγή με ανακοίνωσή της αρνείται ότι οι τρεις νεαροί έχουν σχέση με το κόμμα, σημειώνοντας:
«Ουδεμία σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με τους συλληφθέντες του Βόλου. Τα είδη ρουχισμού που... "ανακάλυψε" η αστυνομία στην οικία του ενός ανηλίκου εκ των τριών, μπορεί πλέον να τα προμηθευτεί ο οποιοσδήποτε από οπουδήποτε, ακόμη και από λαϊκές αγορές. Αν ανακάλυπταν κασκόλ ποδοσφαιρικής ομάδος ή... μπρελόκ άλλης πολιτικής παράταξης θα τα δημοσίευαν οι υπάλληλοι της ασφάλειας;
Η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε πράξη βίας και διενεργεί τον πολιτικό της αγώνα στα πλαίσια του Νόμου και του Συντάγματος.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι η τρίτη αποτυχημένη απόπειρα συκοφάντησης και στοχοποίησης της Χρυσής Αυγής από την Ασφάλεια. Ντροπή και αίσχος που κάποιοι επίορκοι προσπαθούν με αυτές τις άθλιες μεθόδους να στοχοποιήσουν ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger