Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 32η συνεδρίαση, Τετάρτη 6.1.13

Η συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά σύντομη, γιατί ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Ε. Χαρδαλιάς δεν εμφανίστηκε, λόγω ασθένειας, ενώ δεν είχαν κληθεί άλλοι μάρτυρες. Ο διευθυντής της κακόφημης Αντιτρομοκρατικής υποστράτηγος Τζωίτης με έγγραφό του ενημέρωσε το τρομοδικείο ότι ο Χαρδαλιάς πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του στρατιωτικού νοσοκομείου 401 και κρίθηκε από τις 5 Μάρτη και για τέσσερις μέρες ελεύθερος υπηρεσίας. Η πρόεδρος Μ. Τζανακάκη διάβασε την ιατρική γνωμάτευση και την απόφαση του διευθυντή της ΔΑΕΕΒ και μπορέσαμε να συγκρατήσουμε ότι ο Χαρδαλιάς πάσχει από γριππώδη συνδρομή και πρέπει να παραμείνει κλινήρης για τέσσερις μέρες. Η πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή και δεν είχε ειδοποιήσει άλλους μάρτυρες και γι' αυτό αναγκαστικά θα διακόψει. Εκανε αυτή την επισήμανση πολύ προσεκτικά, χωρίς να σηκώσει τόνους, όπως έκανε σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν εγκαλούμενοι για αργοπορία ή απουσία ήταν κατηγορούμενοι ή συνήγοροι υπεράσπισης.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης λήψης των παρουσιών των κατηγορουύμενων, αυτοί συζητούσαν ανά ομάδες, όπως γίνεται συνήθως. Αυτή τη φορά, όμως, η πρόεδρος σταμάτησε την ανάγνωση και απευθυνόμενης στους κατηγορούμενους είπε: «γλιστρίδα σας ταΐζουν πρωί-πρωί;»! Ομολογουμένως, μας ξάφνιασε η απαξιωτική, «πεζοδρομιακού χαρακτήρα» έκφραση από πρόεδρο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που υποτίθεται ότι απαρτίζεται από σοβαρούς κυρίους και κυρίες.

Είχαμε και άλλο περιστατικό στη συνεδρίαση, καθώς αστυνομικός της φρουράς μπήκε στη δικαστική αίθουσα οπλοφορώντας! Ο Χ. Τσάκαλος απλώς επεσήμανε το γεγονός, χωρίς να υποβάλει κανένα αίτημα. Ο κουμποροφόρος αστυνομικός είχε το θράσος να πει μεγαλοφώνως, ότι είναι δικαίωμά του, ενώ κατά την αποχώρησή του οι κινήσεις και το βλέμμα του έδειχναν ότι ήξερε τι έκανε, ότι ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα. Ο επικεφαλής της φρουράς που είναι επιφορτισμένη με τη μεταγωγή των κατηγορούμενων από τις αντρικές φυλακές στην αίθουσα του τρομοδικείου, που βρίσκεται στις γυναικείες φυλακές, αστυνόμος Β' Κ. Μίχος, ζήτησε το λόγο από την πρόεδρο, δήλωσε ότι η οπλοφορία απαγορεύεται από τον κανονισμό και γι’ αυτή την παράβαση ο υφιστάμενός του θα ελεγχθεί πειθαρχικά.

Διατηρούμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο κουμπουροφόρος ενήργησε ατομικά. Δεν αποκλείουμε η προκλητική αυτή ενέργεια να υπαγορεύτηκε από ψηλότερα, με προφανή στόχο την τρομοκράτηση. Δεν γίνεται να μην έχουμε επιφυλάξεις, όταν βλέπουμε έναν αστυφύλακα να δικαιολογεί με τόση θρασύτητα την ενέργειά του να οπλοφορεί, ενώ γνωρίζει -όπως όλοι όσοι κάνουν υπηρεσία σε δικαστήρια- ότι απαγορεύεται από τον κανονισμό.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 13 Μάρτη, στις 10 το πρωί (λόγω των επισκεπτηρίων των κρατούμενων) με τη συνέχιση της εξέτασης του βαθμοφόρου της Αντιτρομοκρατικής Ε. Χαρδαλιά.
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger