Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

H Δημοκρατία επιτάσσεται μέχρι... νεωτέρας

Στο καθεστώς... «επιστρατευμένης δημοκρατίας» ζουν πλέον οι Έλληνες εργαζόμενοι, και ειδικότερα οι απεργοί, μετά και την προχθεσινή επιστράτευση των ναυτεργατών. Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να αντικαταστήσει τον διάλογο με τα κλομπ, και...
την πειθώ με τον αυταρχισμό.
Έτσι, έχοντας πιστέψει ότι η λογική της αδιαλλαξίας και των ΜΑΤ «τους βγαίνει», οι τρεις αρχηγοί έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν αυτήν την τακτική. Άσχετα με το εάν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούν να... κρυφτούν πίσω από τον πρωθυπουργό, τον Στουρνάρα και τον... Δένδια προκειμένου να μειώσουν τις μελλοντικές απώλειές τους από αυτήν την πολιτική, η αλήθεια είναι ότι τον στηρίζουν και επικροτούν τις τακτικές του. Έτσι, μπορεί κάποιες φορές για επικοινωνιακούς λόγους να αφήνουν να διαρρεύσει ότι διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά εν τέλει, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ομονοούν.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ακόμη το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, αντί να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους του για την αναγκαιότητα μιας πρωτοβουλίας προκειμένου να διορθωθεί το «λάθος» που ομολογεί το ΔΝΤ ότι έκανε, σιωπά προκειμένου να μη φέρει σε δύσκολη θέση τον Βενιζέλο ως χειριστή όλων των μνημονίων και τον Σαμαρά ως... φίλο της Άνγκελα Μέρκελ.
Εκτός αν ο ίδιος προσδοκά ότι η συνδρομή του ΔΝΤ, με την αναμενόμενη αλλοίωση των προβλέψεών του και το «μασκάρεμα» της δραματικής κατάστασης της οικονομίας, όπως είδαμε στη σελίδα 4, θα δώσει και στον ίδιο πολιτικές «ανάσες» το καυτό 2013.
Ο πρωθυπουργός πάντως αυτήν τη στιγμή δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπο οποιασδήποτε διεκδίκησης επιπλέον βοήθειας από την ευρωζώνη, δεδομένου ότι δεν θα ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την καγκελάριο της Γερμανίας πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου. Έτσι προτιμά να σιωπά και περιορίζεται σε διαταγές για νέα μέτρα και σε χαρτιά επιστράτευσης των απεργών.
Βουβή οργή
Το μοναδικό άγχος των τριών αρχηγών είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Γι’ αυτό, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε η κατ’ αρχάς διπλωματική αντιμετώπισή τους προκειμένου να μην εξελιχθεί η διαμαρτυρία τους σε ανοιχτή σύγκρουση και κοπεί η χώρα στα δύο. Με δεδομένο ότι οι αγρότες δεν μπορούν να επιστρατευθούν ενώ μέρα με τη μέρα αυξάνεται η παρουσία των τρακτέρ στα μπλόκα, η κυβέρνηση φοβάται ότι μια σύγκρουση με την αστυνομία θα έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.
Την ίδια στιγμή, πάντως, στρέφουν το βλέμμα τους και στη μεγάλη απεργία που θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου φοβούνται ότι η βουβή οργή που υπάρχει στον κόσμο εξ αιτίας των συσσωρευμένων προβλημάτων, αλλά και εξ αιτίας των φορολογικών μέτρων και των επιτάξεων, μπορεί να εκφραστεί τη συγκεκριμένη ημέρα δυναμικά. Το τοπίο, όπως ομολογούν, είναι τόσο εύφλεκτο, ώστε μόνο μια σπίθα ίσως αρκεί για να βάλει φωτιά στα τόπια.
Από το Ποντίκι, μοντάζ Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger