Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Αλ. Μεϊκόπουλου για Coca Cola 3E



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ Υπουργό
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
ΘΕΜΑ: Προβλήματα λόγω της στάσης της εργοδοσίας στο εργοστάσιο της Coca Cola Τρία Έψιλον στο Βόλο
Η Coca Cola 3E Ελλάδος Α.Ε.Β.Ε, είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών και ταυτόχρονα δικαιούχος εταιρεία εμφιαλώσεως.
Ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1969 και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους.
Αναπτύσσει παραγωγική αλλά και εμπορική δραστηριότητα διαθέτοντας 4 μονάδες παραγωγής, καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής.
Το εργοστάσιο στο Βόλο ιδρύθηκε το 1986 και αναπτύσσει έκτοτε παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα.
Από το 2004 και μετά, παρόλη την υψηλή κερδοφορία της, άρχισε να κλείνει μονάδες στην Κέρκυρα, στο Μεσολόγγι, στη Ρόδο, στην Αθήνα, στην Πάτρα. Επιπρόσθετα απειλεί να κλείσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και έχει απολύσει πανελλαδικά περισσότερους από 1000 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια.

Με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα μας, η Κόκα Κόλα 3 Ε, μετέφερε την έδρα και την διεύθυνση της σε άλλες χώρες, μείωσε δραστικά το προσωπικό της και παραχώρησε τμήμα της παραγωγής και της διανομής σε εργολάβους.
Στο εργοστάσιο του Βόλου, το Σωματείο Εργαζομένων, αγωνίζεται για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, γιατί παρατηρούνται τα πρώτα κρούσματα των «εθελούσιων εξόδων».
Οι θέσεις αυτών που αποχωρούν δεν καλύπτονται, προκαλώντας προβλήματα στην λειτουργία του εργοστασίου, εντατικοποιώντας την εργασία, με συχνές αλλαγές ωραρίων και αύξηση του χρόνου εργασίας έως και 12 ώρες την ημέρα.
Το Σωματείο απαιτεί, ως πρώτο μέτρο καλής θέλησης και ως συμβολή της Κόκα Κόλα 3 Ε στην καταπολέμηση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης, να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας, που προκλήθηκαν από τις «εθελούσιες εξόδους», μέρους του εργατικού δυναμικού του εργοστασίου στο Βόλο.
Η μη κάλυψη των θέσεων εργασίας, δημιουργεί προϋποθέσεις για εργατικά ατυχήματα, όπως υπήρξε προ έτους και μάλιστα θανατηφόρο.
Επίσης το Σωματείο του εργοστασίου στο Βόλο, ζητά την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Η καταστρατήγηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που τα μνημόνια επιβάλουν, αποτελεί όπλο στα χέρια της εργοδοσίας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, για να τους μειώσει δραστικά τους μισθούς τους μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Επειδή η εταιρεία διακόπτει την λειτουργία πολλών μονάδων στον ελλαδικό χώρο προκαλώντας ανέργους, την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα φέρει ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας
Επειδή λόγω της πολιτικής της «εθελούσιας εξόδου» που ακολουθεί η εταιρεία και της μη κάλυψης των θέσεων των αποχωρούντων, εντατικοποιείται υπέρμετρα η εργασία, με αποτέλεσμα την αύξηση των προϋποθέσεων για πρόκληση εργατικών ατυχημάτων.
Επειδή η άρνηση της εργοδοσίας να συνυπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας οδηγεί τους εργαζόμενους σε αβεβαιότητα και τους μισθούς τους σε δραστική μείωση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.       Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε, ώστε να σταματήσει, η εταιρεία Κόκα Κόλα 3 Ε, παρά την αποδεδειγμένη κερδοφορία της, να κλείνει μονάδες, να δίνει μέρος της παραγωγής και της διανομής σε εργολάβους, μειώνοντας δραστικά το προσωπικό της, αυξάνοντας την ύφεση και τους ανέργους στη χώρα μας;
2.       Θα δώσει εντολές στις ελεγκτικές υπηρεσίες τις οποίες εποπτεύει το Υπουργείο του να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους και στην εκτίμηση κινδύνου για ενττικοποίηση της εργασίας και κατά συνέπεια εργατικά ατυχήματα λόγω της μείωσης προσωπικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Ιωάννης Σταθάς
Δημήτρης Στρατούλης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger