Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου για το οικοδομικό κίνημα (ΦΩΤΟ)

Από τη σημερινή εκδήλωση στο Περιστέρι
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα»  πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Περιστέρι (ΚΥΒΕ, Εθν. Μακαρίου 1) από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τις Λαϊκές Επιτροπές Περιστερίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Καματερού. Ομιλητής ήταν ο συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός, Αναστάσης Γκίκας.
Το βιβλίο αποτελεί μια σύνοψη της πείρας του κινήματος των οικοδόμων, όπως αυτή συσσωρεύτηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων. Διατρέχει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κλάδου: Από τα πρώτα βήματα της ταξικής αφύπνισης και συνδικαλιστικής οργάνωσης, στους σκληρούς αγώνες του Μεσοπολέμου, τη συμβολή των οικοδόμων στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, τις προκλήσεις της δεκαετίας του 1950 και την ανάπτυξη του κινήματος στη δεκαετία του 1960, έως την αντιδικτατορική πάλη και τη νίκη των ταξικών δυνάμεων επί του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού το 1976-1977.
«Κάθε κεφάλαιο που αντιπροσωπεύει αντίστοιχα και μια χρονική ενότητα, καταπιάνεται αρχικά με τη βιομηχανία, την εξέλιξή της και τον αντίκτυπο κάθε φορά στον κλάδο. Με τις αλλαγές στον τρόπο και τις μορφές οργάνωσης της παραγωγής, τον αριθμό και τη σύνθεση των απασχολούμενων στη οικοδομή. Κεντρικό στοιχείο, που αναδεικνύεται εδώ, είναι η θεμελιώδης, διαχρονική και ανειρήνευτη αντίθεση των συμφερόντων κεφαλαίου – εργασίας: με τους πρώτους να απομυζούν τεράστια πλούτη σε βάρος και από τον ιδρώτα των δεύτερων.

Παρουσιάζονται οι σκληρές μάχες που έδωσαν οι οικοδόμοι για τη βελτίωση των όρων των συνθηκών εργασίας και ζωής τους: για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, για επιδόματα ανεργίας, για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Οι κατακτήσεις των οικοδόμων υπήρξαν άμεσα συνδεδεμένοι με το βαθμό της συνδικαλιστικής οργάνωσης, το συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο κίνημα, αλλά και το επίπεδο της ταξικής πάλης. Αρκετές φορές το κίνημα των οικοδόμων μπόρεσε να μπει μπροστά ανοίγοντας δρόμους σε δικαιώματα και κατακτήσεις, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για μια σειρά άλλους κλάδους».
Ο Αναστάσης Γκίκας επισήμανε: «Το αποτέλεσμα θα το κρίνει ο αναγνώστης. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι πως η πείρα του κινήματος των οικοδόμων αποτελεί ένα χρήσιμο, αν όχι απαραίτητο, εργαλείο για κάθε εργάτη – οικοδόμο και μη – για κάθε έναν που θέλει να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθηκε η ταξική πάλη, η διαπάλη με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά και τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας στο εργατικό κίνημα.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές του κλάδου, που με την ακούραστη και ανιδιοτελή δράση τους πάλεψαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και την εργατική της της χώρας μας συνολικότερα. Σε μια περίοδο όπου οι κατακτήσεις δεκαετιών δέχονται λυσσαλέα επίθεση, ποδοπατούνται και ξηλώνονται μια-μια, η μελέτη της πείρας του κινήματος, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Γιατί αν υπάρχει ένα διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή είναι πράγματι πως “τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτούνται”».
Δείτε ΕΔΩ το βιβλίο στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger