Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αναστάτωση σε φοιτητές ΤΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ του ΤΕΙ Λάρισας

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών θα απορροφηθεί από το αντίστοιχο Τμήμα του ΤΕΙ Λαμίας
Αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στο ΤΕΙ Λάρισας, όσο και σε δεκάδες οικογένειες του Βόλου, που τα παιδιά τους φοιτούν στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, να απορροφηθεί στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας. Οι φοιτητές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κατάληψη του Τμήματος στο ΤΕΙ Λάρισας, αλλά και να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο υπουργείο Παιδείας. Για «απόφαση που υποκρύπτει σκοπιμότητες και δεν έχει κανένα σκεπτικό εξορθολογισμού» έκανε λόγο σε δηλώσεις του στη «Θ» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Θεοδ. Τσιρίκογλου. Στο μεταξύ, χθες διευκρινίστηκε ότι η έδρα του Τμήματος Κτηνιατρικής παραμένει στην Καρδίτσα και μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες θα μετακομίσουν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στη Σχολή Επιστημών Υγείας. «Δεν έχουμε μεγάλα προβλήματα με το σχέδιο «Αθηνά» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος κ. Νικ. Ζούμπος.

Τις έντονες αντιδράσεις της διοίκησης του ΤΕΙ Λάρισας, των εκπαιδευτικών αλλά και των φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών προκαλεί η απόφαση για απορρόφησή του στο Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του ΤΕΙ Λαμίας.
Να αναφερθεί ότι στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας φοιτούν 2.500 περίπου φοιτητές, ενώ στο δυναμικό του έχει 16 μέλη ΔΕΠ.
«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε την προαναφερόμενη απόφαση ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας κ. Θεοδ. Τσιρίκογλου, ερωτηθείς σχετικά από τη «Θ». «Ποτέ δεν είχε συζητηθεί και δεν είχε τεθεί θέμα από το υπουργείο Παιδείας για απορρόφηση του συγκεκριμένου Τμήματος του ΤΕΙ Λάρισας. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Αθηνά» υποκρύπτει σκοπιμότητες, καθώς δεν υφίσταται κανένας χωροταξικός ή άλλος λόγος για να γίνει αυτή η μεταφορά τού Τμήματος στη Λαμία. Πιστεύω ότι δεν είναι ορθολογική η διαδικασία που ακολουθήθηκε για να ληφθεί αυτή η απόφαση. Το ΤΕΙ Λάρισας είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τις αλλαγές, αλλά δεν λήφθηκε υπόψη από το υπουργείο. Μετακινούν ένα Τμήμα, που είναι το καλύτερο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Αντιθέτως, η χωροταξική κατανομή δεν δικαιολογείται, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν διακρίσεις. Θα κινητοποιήσουμε τους πανεπιστημιακούς και τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να ανατρέψουμε μια απόφαση, η οποία δεν λήφθηκε με ακαδημαϊκά κριτήρια» προσέθεσε ο ίδιος.

Αντιδράσεις φοιτητών
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των φοιτητών, που φοιτούν στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ Λάρισας, καθώς και των οικογενειών τους, καθώς από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα πρέπει να μεταβούν στη Λαμία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά. Όπως προαναφέρθηκε, στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών φοιτούν 2.500 περίπου φοιτητές, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός προέρχεται από το Βόλο, αλλά και τις άλλες θεσσαλικές πόλεις.
Οι φοιτητές και οι γονείς αντιδρούν στην προοπτική να αλλάξουν πόλη, καθώς θα πρέπει να κάνουν νέα έξοδα για την ανεύρεση σπιτιού. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις, υπάρχουν οικογένειες που σπουδάζουν δυο παιδιά σε διαφορετικά Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας και μετά την προαναφερόμενη εξέλιξη δεν μπορούν να συντηρήσουν δυο σπίτια σε διαφορετικές πόλεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρίκογλου, «οι φοιτητές του Τμήματος ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις με κατάληψη, αλλά και να μεταβούν την Αθήνα προκειμένου να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν στέγη τόσοι φοιτητές, τη στιγμή που και η φοιτητική εστία στη Λαμία δεν έχει τις υποδομές για να τους υποδεχτεί» συμπλήρωσε.

Μένει στην Καρδίτσα η Κτηνιατρική
Στο μεταξύ, διευκρινίστηκε χθες ότι το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συνεχίσει να έχει έδρα την Καρδίτσα και μόνο οι διοικητικές του υπηρεσίες θα μετακομίσουν στη Λάρισα και συγκεκριμένα στη Σχολή Επιστημών Υγείας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος κ. Νικ. Ζούμπος, «το θέμα που προέκυψε αρχικά με το Τμήμα Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, διορθώθηκε στο νέο κείμενο και πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μετακίνησής του. Η Κτηνιατρική είναι ξεκάθαρο ότι παραμένει στην Καρδίτσα».

Ικανοποίηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο κ. Ζούμπος δήλωσε ικανοποιημένος σχετικά με τα όσα προβλέπει το σχέδιο «Αθηνά» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, αφού δεν αλλάζει η δομή του, ενώ δεν τέθηκε θέμα και με την αλλαγή του ονόματος του Ιδρύματος». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της ενσωμάτωσης του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογή στη Βιοϊατρική της Λαμίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας στη Λάρισα, λέγοντας πως το «μόνο πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι το οικονομικό. Θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να μας επιχορηγήσει επιπλέον για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, καθώς το Τμήμα μπορεί να ενσωματώθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά η έδρα του εξακολουθεί να παραμένει η Λαμία» τόνισε ο κ. Ζούμπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger