Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Ερευνες στο λιμάνι της Σκιάθου

Σειρά ερευνών, επίγειων και υποβρύχιων, θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου στο λιμάνι της Σκιάθου, στο πλαίσιο περιβαλλοντικού προγράμματος με το ίδιο θέμα. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα που εκπονεί το Γυμνάσιο Σκιάθου σε συνεργασία με το ΚΠΕ Δραπετσώνας τιτλοφορείται «Τα λιμάνια της Ελλάδος» και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υποβρύχιες λήψεις, οποίες θα συμπληρώσουν το παζλ των πληροφοριών,  που συνθέτουν την εικόνα της βασικής πύλης εισόδου του νησιού. Οι καθηγητές σε συνεργασία με τους μαθητές τους θα προσπαθήσουν να αναδείξουν την ιστορική, πολιτιστική και την περιβαλλοντική αξία του λιμανιού της Σκιάθου. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει υποβρύχια λήψη φωτογραφίας και βίντεο από ομάδα μαθητών, καθώς και μετρήσεις της καθαρότητας του νερού, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η τουριστική βιομηχανία έχει επιβαρύνει το περιβάλλον.


 Στο πλαίσιο αυτό «τα παιδιά θα εμβαθύνουν στην ιστορία του λιμανιού μέσα από διάφορα κείμενα και παράλληλα θα προσεγγίσουν το θέμα με φωτογραφίες και επισκέψεις στον χώρο» αναφέρει ο καθηγητής του Γυμνασίου Σκιάθου, Γιάννης Ζήκος. Όπως τονίζει παράλληλα ο ίδιος «το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει και υποθαλάσσιες έρευνες, προκειμένου να δουν τα παιδιά την εικόνα του λιμανιού κάτω από την επιφάνεια του νερού». Ο κύκλος προετοιμασίας των μαθητών έχει ήδη ανοίξει και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιούνται μαθήματα αυτόματης κατάδυσης στον χώρο του σχολείου από τον Παναγιώτη Διολέττα. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία,  θα ακολουθήσουν πρακτικά μαθήματα στην θάλασσα, προκειμένου τα παιδιά να εμπεδώσουν όλες τις παραμέτρους της αυτόνομης κατάδυσης. Μετά τα θεωρητικά μαθήματα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει περί τον Απρίλιο η υποβρύχια εκπαίδευση και η λήψη υποθαλάσσιων φωτογραφιών.

 Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο και όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζήκος «τα παιδιά συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε όλα τα περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποιεί το σχολείο και προσπαθούμε να τους δίνουμε κίνητρα, ώστε να έρθουν πιο κοντά στην φύση». Η συγκεκριμένη εργασία θα παρουσιαστεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς και τον προσεχή Νοέμβριο θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση στην Δραπετσώνα, ενώ απώτερος στόχος είναι η έκδοση της ίδιας εργασίας σε έντυπη μορφή.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger