Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Θέλουν να ξεστρατίσουν τον αγώνα

Εκλειναν το «μάτι» στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΩΔΩΝΗΣ, εκθείαζαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Οταν ανακοινώθηκαν τα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηπείρου πήραν μέρος στη διαδικασία, διεκδικώντας να αγοράσουν τη ΔΩΔΩΝΗ, καλώντας, μάλιστα, τους φτωχομεσαίους αγρότες να αγωνιστούν σε αυτήν την κατεύθυνση. Στη συνέχεια, αφού έμειναν εκτός διαγωνισμού, υπεραμύνθηκαν και πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια να αγοραστεί η ΔΩΔΩΝΗ από ντόπιο, Ηπειρώτη επιχειρηματία, λες και κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε κάποια διαφορά. Το 'καναν όμως υπονομεύοντας τον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας με οποιαδήποτε μορφή και σχήμα.
Αφού, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και η ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων - μετόχων στρογγυλοκάθισαν στις καρέκλες με το νέο αφεντικό, όπου αποφασίστηκε το πάγωμα των τιμών και το κόψιμο του πριμ εκκαθάρισης. Οι Ενώσεις και τα «συνεταιράκια» τους στη διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου δεν έβγαλαν άχνα. Και τώρα, που στήνονται το ένα μετά το άλλο τα αγροτικά μπλόκα, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων επιδιώκει να ξεστρατίσει το δίκαιο αγώνα των αγροτών απέναντι στην κυβέρνηση και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καλώντας τους, όπως λένε τοπικά δημοσιεύματα, να μείνουν μακριά «από κόμματα και αντιπαραθέσεις».
Αφού, λοιπόν, έβαλαν πλάτη για την υλοποίηση της αντιαγροτικής αυτής πολιτικής, τώρα οι «αγροτοπατέρες» παρεμβαίνουν εκ νέου και καλούν σε μια αντίδραση γενική και αόριστη. Σε μια τυφλή διαμαρτυρία χωρίς ανάδειξη των αιτίων και πολιτική καταδίκη των ενόχων, χωρίς προοπτική και διέξοδο. Σε μια βολική διαμαρτυρία για την κυβέρνηση, την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική και θιασώτες της ΕΕ που φορτώνει νέα βάρη, μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τη μικρή φτωχομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει γη και παραγωγή στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων και μεγαλοκαπιταλιστών αγροτών.
Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μια φορά, η ανάγκη η φτωχή αγροτιά να βάλει στη γωνία τις αγροτικές ηγεσίες που σπέρνουν αυταπάτες, βγάζουν λάδι την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Ηρθε η ώρα «να πάρει πόδι» η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, να ανατραπεί η πολιτική της, να πάει αλλού ο τόπος. Να μπει στην ημερήσια διάταξη η λαϊκή συμμαχία για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των μονοπωλίων, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στον κεντρικό σχεδιασμό, διασφαλίζοντας καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Κι αυτό ούτε το θέλουν, ούτε το εύχονται, ούτε θα το στηρίξουν αυτές οι συμβιβασμένες με την πολιτική αυτή ηγεσίες στο αγροτικό κίνημα.

Σ. Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger