Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Αχ, Μαρία... ο μισθός

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΕ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.»

Αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση η συνέντευξη που παραχώρησε η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη στην «Κ.Ε.» και επαναφέρει, μεταξύ άλλων,το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, το οποίο η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει πριν από μία εβδομάδα με δημόσια παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. «Εκθετος ο πρωθυπουργός» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κ.
Δαμανάκη περιγράφει με απόλυτη ειλικρίνεια τους στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και έχει δεμευτεί ότι θα υλοποιήσει.
«Ανοικτό»
«Ημουν εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες. Η θέση της Κομισιόν αφήνει το θέμα ανοικτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές. Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχθούμε τέτοιες πιέσεις» είπε επί λέξει η κ. Δαμανάκη στην «Κ.Ε.», αποκαλύπτοντας αυτό που η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει. Οτι δηλαδή τόσο το θέμα των αλλαγών στο καθεστώς που ορίζει τον κατώτατο μισθό (που προβλέπεται ρητά στο Μνημόνιο από το πρώτο τρίμηνο του 2014) όσο και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εξαρτώνται απολύτως από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου και μπορούν να τεθούν από την τρόικα ανά πάσ α στιγμή, αν διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους στόχους.

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων» έλεγαν χθες εμφανώς αμήχανοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, για τη συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Δαμανάκη στην «Κ.Ε.». Στο θέμα βεβαίως είχε παρέμβει με δήλωσή του ο ίδιος ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real», λέγοντας ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού». Κατά πληροφορίες, το ίδιο θα επαναλάβει και αύριο στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης με αντικείμενο τα προβλήματα των αγροτών.
«Δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού», δήλωσε χθες -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη της κ. Δαμανάκη στην «Κ.Ε.».
«Δεν υπάρχει ούτε σαφής, αλλά ούτε υπονοούμενη συμφωνία για περαιτέρω μείωση των μισθών», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, σε ένα κομμάτι της δήλωσης που σκοπίμως απομόνωσε το Μαξίμου για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.
2014
Το Μαξίμου, ωστόσο, δεν είχε αναφερθεί στην υπόλοιπη δήλωση του κ. Ο' Κόνορ που άφηνε το θέμα ανοικτό, καθώς αναφερόταν στην πρόθεση αναθεώρησης του κατώτατου μισθού, λέγοντας επί λέξει: «Η αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον κατώτατο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger