Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση περιφερειάρχη Θεσσαλίας με Δ.Σ. Γεωπονικού Συλλόγου

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με έργα και δράσεις ύψους 392 εκατ. ευρώ»

Θέματα του αγροτικού τομέα κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με το διοικητικό συμβούλιο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας στην έδρα της Περιφέρειας. Ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Σοφολόγης και τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον περιφερειάρχη για τα προβλήματα του κλάδου τους αλλά και για τα ζητήματα που τίθενται στην καθημερινή επαφή τους με τους αγρότες. Άλλωστε όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση το επάγγελμα του γεωπόνου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την αγροτική παραγωγή.
Απ’ την πλευρά του ο περιφερειάρχης ανέλυσε τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον αγροτικό τομέα και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ενώ συμφωνήθηκε και η από κοινού πραγματοποίηση με το σύλλογο ενημερωτικής ημερίδας σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός:
«Η αιρετή Περιφέρεια στο ευρύτερο πλαίσιο του αγροτικού τομέα ενέταξε, υλοποιεί, συνεχίζει και ολοκληρώνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 392 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά αφορούν αγροτικό εξηλεκτρισμό, υπογείωση δικτύων των ΤΟΕΒ, μικρά φράγματα, εγγειοβελτιωτικά, έργα αναδασμού, καθαρισμός αρδευτικών τάφρων, αντικαταστάσεις αντλιοστασίων, προμήθεια Inverter γεωτρήσεων, αγροτική οδοποιία, κ.α. Παράλληλα υλοποιούνται προγράμματα ενίσχυσης της αγροτική οικονομίας όπως και επενδυτικά σχέδια στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων. Αναλυτικά αυτά έχουν ως εξής:

ΓΕΩΡΓΙΑ
103.368.789,15 €
ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ
4.455.084,35 €
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
103.000.000,00 €
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (80 ΕΠΕΝΔ. ΣΧΕΔΙΑ)
181.000.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ
391.823.873,50 €

«Στόχος μας είναι η επί της ουσίας στήριξη της δύσκολης καθημερινότητας των αγροτών, στεκόμενοι με σεβασμό και ενδιαφέρον στα προβλήματα του. Παράλληλα με τη δημιουργία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων στον Αγροτικό Τομέα αντιμετωπίσαμε έγκαιρα και πραγματοποιήσαμε καίριες παρεμβάσεις σε ζητήματα όπως το πράσινο σκουλήκι, η εμβάπτιση μήλων σε διφυλαιναμίνη, την ακαρπία σε δενδρώδεις καλλιέργειες, τις ζημιές στα ακτινίδια από το έντομο Metcalfa pruinosa, κ.α.»
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέπτυξε και τις υπόλοιπες δράσεις της αιρετής Περιφέρειας που μεταξύ άλλων είναι οι εξής:
- το «Θεσσαλικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων», αντικείμενο του οποίου είναι η στήριξη υπηρεσιών και υποδομών σχετικά με την τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
- το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο που συμβάλλει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων του «καλαθιού» σε αγορές εκτός των ορίων της Περιφέρειας
- το πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης “ThessAgro” ώστε να υπάρχει «Θεσσαλική Ταυτότητα» στα αγροτικά προϊόντα για τη βελτίωση της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και την προώθηση τους στις αγορές
- το πρόγραμμα «Ενοικίαση Δημόσιας Γεωργικής Γης σε αγρότες, ανέργους και νέους για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση.
- τους ελέγχους που πραγματοποιούνται σε αγροτικά είδη αλλά και σε καταστήματα και αποθήκες αγροεφοδίων
- τα προγράμματα μείωσης της νιτρορύπανσης
- την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών χρήσης νερού κ.α.
Ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη η Περιφέρεια Θεσσαλίας να έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται αγροτικό ταμείο (μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το οποίο αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται μόνο το αρμόδιο Υπουργείο, κάτι στο οποίο συμφώνησαν και τα μέλη του γεωπονικού συλλόγου. Παράλληλα ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη μείωσης του κόστους στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα δηλαδή στα αγροεφόδια, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου κ.α.
Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος κ. Δ. Σοφολόγης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη για τη συνεργασία και υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει ιδιαίτερη δυναμικότητα στη στήριξη του αγροτικού τομέα, κάτι που φαίνεται τόσο με τις δράσεις της όσο και με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων που είναι παρούσα όποτε χρειαστεί. Χαρακτήρισε δε ιδιαίτερα χρήσιμη την ενημερωτική εκδήλωσε που προγραμματίζεται για τη νέα ΚΑΠ, καθώς οι αγρότες πρέπει να ενημερωθούν για το μέλλον και τις κατευθύνσεις, που υπάρχουν και να προχωρήσουν σε προγραμματισμό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμα ο αντιπρόεδρος Ε. Παράσχου, ο γ.γ. Θ. Κατσής, ο ταμίας Η. Αναστασίου, και τα μέλη. Δ. Ντογκούλης, Χ. Παναγούλης, Γ. Μοσχοβίδη, Γ. Κωσταρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger