Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Πρωτοφανής σοδειά ελαιόλαδου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων

Έντονο ενδιαφέρον εμπόρων από Ευρώπη, Αμερική και Κίνα για εξαγωγή λαδιού

Αξιοσημείωτη, για τα δεδομένα των τελευταίων τουλάχιστον δεκαετιών, είναι η αύξηση, η οποία παρατηρείται στην παραγωγή ελαιόλαδου φετινής εσοδείας στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου. Η αυξημένη παραγωγή αποδίδεται στο γεγονός ότι το 95% της φετινής σοδειάς βρώσιμης μαύρης ελιάς οδηγείται προς ελαιοποίηση λόγω μικρού τεμαχισμού. Σε προχωρημένες επαφές με έμπορους της Ευρώπης και κυρίως της Ρωσίας, της Αμερικής και της Κίνας βρίσκεται ήδη η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων για την εξαγωγή των αυξημένων ποσοτήτων ελαιόλαδου σε τιμές συμφέρουσες για τους παραγωγούς. Παράλληλα, έκκληση στους αγρότες να μη διατηρούν τις ποσότητες ελαιόλαδου στα κατώγια τους και να τις παραδίδουν στο Συνεταιρισμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές διάθεσης, απευθύνει η διοίκηση του φορέα.

Πρωτοφανής, βάσει των στοιχείων των τελευταίων δεκαετιών, χαρακτηρίζεται από συνεταιριστές και παραγωγούς η αύξηση που καταγράφεται φέτος στην παραγωγή ελαιόλαδου στις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Πηλίου.
Η αύξηση της παραγωγής ελαιόλαδου αποδίδεται στο γεγονός ότι η αντίστοιχη βρώσιμης μαύρης ελιάς στους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής παρουσιάζει φέτος εξαιρετικά μικρό τεμαχισμό, με συνέπεια να μην καθίσταται ως εμπορεύσιμη και το 95% της παραγωγής να οδηγείται προς ελαιοποίηση.
Η διαδικασία της συγκομιδής ελιάς στο Πήλιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις συνεταιριστών και παραγωγών, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα.
Στα ελαιοτριβεία οι παραγωγοί σχηματίζουν «ουρές», καθώς ο μικρός τεμαχισμός της σοδειάς τους δεν αφήνει το παραμικρό έστω περιθώριο διάθεσης στο εμπόριο, με την ελαιοποίηση να αποτελεί τη μοναδική λύση.
«Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στις καλλιεργούμενες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής μας» επισημαίνει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων κ. Τ. Ψοφογιώργος «είναι πολύ μεγάλη, αξιοσημείωτη θα τη χαρακτήριζα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι όσο χρόνων είμαι δεν θυμάμαι αντίστοιχη παραγωγή ελαιόλαδου στο Πήλιο. Αντίθετα, ελάχιστη είναι η φετινή σοδειά βρώσιμης μαύρης ελιάς, καθώς, λόγω του εξαιρετικά μικρού τεμαχισμού της, το 95% της παραγωγής οδηγείται προς ελαιοποίηση, διότι δεν καθίσταται ως εμπορεύσιμη. Στα ελαιοτριβεία σχηματίζονται «ουρές», καθώς όλοι οι παραγωγοί ελαιοποιούν τη σοδειά τους» τονίζει ο διευθυντής του Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού.
Εξαγωγή
Η αυξημένη παραγωγή ελαιόλαδου σε περίοδο οικονομικής κρίσης αποτελεί ευκαιρία για τους παραγωγούς, προκειμένου να εξασφαλίσουν κέρδος από την εξαγωγή του ονομαστού προϊόντος σε συμφέρουσες για τους ίδιους τιμές.
Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων από την πλευρά της βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με έμπορους για την εξαγωγή του ελαιόλαδου σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως τη Ρωσία, την Αμερική και την Κίνα.
Όπως προκύπτει από τη διοίκηση του Συνεταιρισμού, το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι έντονο, με τις τιμές, ωστόσο, διάθεσης του ελαιόλαδου να καθορίζονται αργότερα από την Ισπανία και την Ιταλία κυρίως.
Πάντως, συνεταιριστές εκτιμούν ότι η εξαιρετικά αυξημένη φετινή παραγωγή στο Πήλιο δεν θα διαμορφώσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές χοντρικής διάθεσης του ελαιόλαδου.
«Είναι σημαντικό και αξιοσημείωτο» υπογραμμίζει ο κ. Ψοφογιώργος «ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης προκύπτει έντονο το ενδιαφέρον εμπόρων του εξωτερικού για την αγορά του ονομαστού πηλιορείτικου ελαιόλαδου. Από την πλευρά μας βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένες επαφές με έμπορους για την εξαγωγή του ελαιόλαδου σε Ευρώπη και κυρίως τη Ρωσία, Αμερική και Κίνα. Οι επαφές συνεχίζονται και πολύ σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία» σημειώνει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.
Τέλος, η διοίκηση του Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού απευθύνει έκκληση στους παραγωγούς να μη διατηρούν τις ποσότητες ελαιόλαδου στα κατώγια τους και να τις παραδίδουν στο Συνεταιρισμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές διάθεσης.
Σύμφωνα με το Συνεταιρισμό, μετά το καλοκαίρι οι έμποροι θα αγοράσουν το ελαιόλαδο ως βιομηχανικό και αυξημένης οξύτητας, καθώς η ποιότητά του υποβαθμίζεται όταν αποθηκεύεται και συντηρείται στα κατώγια και όχι στις ανοξείδωτες δεξαμενές του φορέα.
«Απευθύνουμε έκκληση στους παραγωγούς» αναφέρει ο κ. Ψοφογιώργος «να μην κρατούν τις ποσότητες ελαιόλαδου στα κατώγια τους και να τις παραδίδουν στο Συνεταιρισμό. Η ποιότητά του υποβαθμίζεται όταν το ελαιόλαδο αποθηκεύεται και συντηρείται στα κατώγια, με αποτέλεσμα να το αγοράσουν μετά το καλοκαίρι οι έμποροι ως βιομηχανικό και αυξημένης οξύτητας στην τιμή του 1,50 με 1,60 ευρώ το λίτρο. Ας αντιληφθούν οι παραγωγοί ότι είναι σε βάρος τους να κρατούν το ελαιόλαδο στα κατώγια τους. Να το παραδίδουν στο Συνεταιρισμό, όπου το διατηρούμε σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προκειμένου με τη διενέργεια διαγωνισμού να έχουμε τη δυνατότητα να το διαθέσουμε στους έμπορους σε συμφέρουσες για τους αγρότες τιμές. Άλλη τιμή εξασφαλίζει ο παραγωγός όταν διαπραγματεύεται μόνος του τη διάθεση ενός και δύο τόνων ελαιόλαδου και διαφορετική όταν διαπραγματεύεται ο Συνεταιρισμός την πώληση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας» καταλήγει ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Best-Relationship-Advice has carefully [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン メンズ 財布[/url]six-point harness has two straps at the [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url]Entertainment With a high resolution 5 MP [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン バッグ[/url]connected real useful historians get http://www.salevivi.com[/url] stink are a complete put off For such metro http://www.salevivi.com[/url] just outside of town There were a couple of

Powered By Blogger