Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μ. Χρυσοβελώνη: «Αιώνιοι» πλέον οι επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών»

«Η τροπολογία του κου Μανιτάκη πρόκειται για μία εμβαλωματική λύση που παρακάμπτει το Σύνταγμα αγνοώντας την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με ολιγόμηνες ή τελικά πολυετείς παρατάσεις δεν επιλύεται το θεμελιώδες πρόβλημα της εξουδετέρωσης της Βουλής που χρησιμεύει ως πρόσχημα για να παραμένουν κάποιοι άνθρωποι μονίμως στις ίδιες θέσεις».

Αυτό τονίζει σε δήλωση της με αφορμή την τροπολογία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με την παράταση της θητείας των μελών Ανεξάρτητων Αρχών, η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Κ.Ο, Βουλευτής Μαγνησίας και Τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Δυστυχώς, προσθέτει, οι διαδοχικές παρατάσεις θητείας των Ανεξάρτητων Αρχών διευκολύνουν το καθεστώς ασυδοσίας που υπάρχει σε ορισμένες από αυτές όπως είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα διαιωνίζουν την πρόσδεση τους στο άρμα της Συγκυβέρνησης μετατρέποντας τες από ανεξάρτητες σε σαφέστατα εξαρτημένες αρχές.
Εξάλλου η κα. Χρυσοβελώνη σημειώνει ότι: «Παρατηρούμε εδώ και χρόνια το φαινόμενο να υπάρχουν οιονεί μόνιμοι και όχι επί θητεία επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών. Βλέπουμε ανθρώπους που έχουν πια «βγάλει ρίζες και κλαδιά», αμετακίνητοι στις ίδιες ακριβώς θέσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο κ. Λασκαρίδης και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ο κ. Ρακιντζής, ο οποίος με κάθε καινούργια κυβέρνηση πετύχαινε να παρατείνει την θητεία του βραχυκυκλώνοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Θυμίζω ότι τα μέλη των κατά το άρθρο 101 Α του Συντάγματος ανεξάρτητων αρχών δεν είναι εκεί ισοβίως αλλά για συγκεκριμένη θητεία και επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων. Όλα αυτά βέβαια στην πορεία γίνανε λάστιχο όπως στην περίπτωση του ΕΣΡ, όπου η θητεία ορισμένων μελών του ξεπέρασε τα δέκα χρόνια! Σε λίγο θα μιλάμε για τόσο μακρά παραμονή στη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ που θα δικαιολογεί και 2η σύνταξη για τον ήδη συνταξιούχο κ. Λασκαρίδη...

Η οποία παραμονή ξανάλλαξε πέρυσι και από 4 χρόνια έγινε 6 χρόνια συν 6 μήνες! Αυτή είναι πλέον η νέα θητεία του ΕΣΡ και των υπόλοιπων ανεξάρτητων αρχών σύμφωνα με το νόμο 4055/12 για τη «Δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Αυτήν ακριβώς τη νοσηρή κατάσταση έλλειψης λογοδοσίας στις ανεξάρτητες αρχές είναι που θέλει να διαιωνίσει η Συγκυβέρνηση με την παρούσα αυθαίρετη νέα παράταση θητείας των μελών τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger