Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Στατιστικά» για τις τσίχλες ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Οι «άφαντες» για φέτος τσίχλες συνεχίζουν να προκαλούν συζητήσεις και εικασίες, καθώς είναι ένα «θέμα» γύρω από το οποίο ακόμα και η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει εύκολες «απαντήσεις».

Ετσι, το μόνο που υπάρχει είναι μια προφορική πληροφόρηση που μεταδίδεται με επιφύλαξη ως προς την ακρίβειά της, καθώς και μερικά έμμεσα συμπεράσματα που προκύπτουν από παρατηρήσεις περασμένων ετών. Ιταλικά περιοδικά έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές αναφορές για κυνήγια τσίχλας στον Λίβανο, μια χώρα που ελάχιστα έχει ακουστεί έως τώρα ως κυνηγετικός προορισμός... Ο Λίβανος είναι όντως πάνω στον διάδρομο αποδημίας των πουλιών, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί ως «παράδεισος της τσίχλας».
«Στατιστικά» για τις τσίχλες
Ετσι, το μόνο που υπάρχει είναι μια προφορική πληροφόρηση που μεταδίδεται
με επιφύλαξη ως προς την ακρίβειά της, καθώς και μερικά έμμεσα συμπεράσματα που προκύπτουν από παρατηρήσεις περασμένων ετών. Ιταλικά περιοδικά έχουν αρχίσει να κάνουν συχνές αναφορές για κυνήγια τσίχλας στον Λίβανο, μια χώρα που ελάχιστα έχει ακουστεί έως τώρα ως κυνηγετικός προορισμός... Ο Λίβανος είναι όντως πάνω στον διάδρομο αποδημίας των πουλιών, ωστόσο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αναφερθεί ως «παράδεισος της τσίχλας».
Οι χώρες της περιοχής όπου οι τσίχλες αφθονούσαν και γίνονταν παλιότερα οργανωμένα κυνήγια, ήταν η Τυνησία και -σε χαμηλότερο βαθμό- η Αίγυπτος.
Λόγω της γενικότερης πολιτικής κατάστασης όμως, φέτος δεν είχαμε αναφορές για κυνήγια τσίχλας από αυτές τις περιοχές... Ωστόσο, αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι φέτος ήταν... η Ιταλία που είχε μια άνευ προηγουμένου τσιχλοχρονιά!
Παλιοί Ιταλοί κυνηγοί αναφέρουν μάλιστα πως τόσες τσίχλες δεν είχαν δει από την εφηβεία τους.
Πιο επιστημονικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Nibbio της Ιταλίας, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Μπάνα... Στο ινστιτούτο προεδρεύει σήμερα ο δικηγόρος Μπάνα, που αποτελεί επίσης και ηγετική φυσιογνωμία στον ευρωπαϊκό κυνηγετικό χώρο.
«Στατιστικά» για τις τσίχλες
Το Ινστιτούτο πιάνει με δίχτυα και δαχτυλιώνει τσίχλες από το 1941, οπότε διατηρεί ένα πλούσιο αρχείο στοιχείων τόσο για τον αριθμό των συλληφθέντων πουλιών όσο και για την «κορύφωση» των περασμάτων της τσίχλας στη γειτονική χώρα... Καθώς η μέρα της μέγιστης σύλληψης των πουλιών στα δίχτυα συμπίπτει λογικά και με την κορύφωση της αποδημίας στη Βόρειο Ιταλία, το ινστιτούτο δίνει μια αρκετά ευκρινή εικόνα για τις κινήσεις των πουλιών:
Οι... αποκλίσεις!
Στη Βόρεια Ιταλία, λοιπόν, η κορύφωση των περασμάτων της τσίχλας είναι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Αποκλίσεις από αυτές τις ημερομηνίες-ορόσημο, υπήρξαν τα έτη 1980, 1982 και 2008, όπου η κορύφωση της αποδημίας σημειώθηκε αργότερα, στις 21η Οκτωβρίου!
Τα ρεκόρ... της πιο πρόωρης αποδημίας για τις τσίχλες σημειώθηκαν τις χρονιές του 1993 και του 2009, όταν τα... μέγιστα «μπασίματα» των πουλιών σημειώθηκαν στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, πουθενά στα στοιχεία του Ινστιτούτου Nibbio δεν εμφανίζεται ένα πρώιμο πέρασμα, όπου το μέγιστο «κύμα» αποδημίας για τις τσίχλες να σημειώνεται σε ημερομηνία νωρίτερα από τις 20 Σεπτεμβρίου!
Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα αποδημητικά πουλιά λαμβάνουν «σινιάλα» για τη βαρύτητα του επερχόμενου χειμώνα.
Εικάζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν ακόμη και αλλαγές στην κοσμική ακτινοβολία, ώστε να προετοιμαστούν ανάλογα συσσωρεύοντας σωματικό λίπος για την αποδημία... Αυτό είναι εικασία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο ηλιακός κύκλος -όπως τον ορίζουν οι Φυσικοί και Αστρονόμοι- έχει περάσει σε «ψυχρή» φάση εδώ και δύο χρόνια, κάτι που ίσως εξηγεί και το πολικό ψύχος που έπληξε το Βόρειο Ημισφαίριο φέτος.
Το κατά πόσον οι τσίχλες προαισθάνθηκαν τα φαινόμενα και αποδήμησαν νωρίς, ίσως είναι κάτι που θα φανεί στα επιστρόφια...
Αν τα πουλιά στα «επιστρόφια» είναι σε κανονικό αριθμό, μπορεί όντως κάτι να έχει συμβεί... με τον χρόνο και τον διάδρομο της αποδημίας.
Αν όμως οι αριθμοί είναι μέχρι το τέλος του Φλεβάρη το ίδιο μικροί, θα συμβαίνει κάτι άλλο, που πιθανόν να συνδέεται με μείωση του πληθυσμού των πουλιών, κάτι που όλοι απευχόμαστε...
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger