Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ενημέρωση για τα αγροτικά μπλόκα Την οδό του εκφυλισμού δείχνει να παίρνει η φετινή ιστορία των μπλόκων

Την οδό του εκφυλισμού δείχνει να παίρνει η φετινή ιστορία των μπλόκων, με τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να περιμένουν στην ουσία ποιος θα είναι αυτός που θα φύγει πρώτος. Έτσι, με τις ισχνές συγκεντρώσεις σε Κουλούρα Ημαθίας (ροδακινοπαραγωγοί) και Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης να βρίσκονται ήδη σε «αποσύνθεση», αυτό που κρατάει κάποιο κόσμο στο δρόμο είναι κυρίως ο φόβος της «ρετσινιάς» του «προδότη».

 
Ρόλο παίζει βέβαια και η οικονομική αδυναμία πολλών από τους «εξεγερμένους» να υποστηρίξουν την αγροτική τους εκμετάλλευση στη νέα χρονιά. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που έχουν «στεγνώσει» από τα «φέσια» των εμπόρων και το κλείσιμο των πιστώσεων από τράπεζες και προμηθευτές και ανέμεναν ως μάνα εξ ουρανού μια μικρή βοήθεια από την Πολιτεία προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.


Η βοήθεια αυτή δεν ήρθε βέβαια και παρά τις ηχηρές εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το σύνολο του αγροτικού κόσμου μετράει μόνο απώλειες, τόσο από τις αλλαγές στη φορολογία όσο και από τα μέτρα περιορισμού των κοινοτικών ενισχύσεων και των χρηματοδοτικών ροών (π.χ. αποζημιώσεις ΕΛΓΑ).

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους «ξεδοντιασμένους» συνδικαλιστές της παλιάς ΓΕΣΑΣΕ να  διευκολύνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την «αποσυσπείρωση» των διαμαρτυρόμενων, ενώ η δεύτερη «γραμμή άμυνας» των νεολαίων (Συντονιστικό) κινείται με προσεκτικά βήματα στην κατεύθυνση της αποχώρησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Τελευταίοι, όπως όλα δείχνουν, θα φύγουν κι αυτοί τη φορά οι «στρατιώτες» του Μπούτα, όχι μόνο γιατί αποτελούν μια «καλογυμνασμένη» ομάδα αλλά και γιατί ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον για την υστεροφημία της συνέπειας στον αγώνα.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=PPNSWR-e_C0
1 στρέμα  παράγει 6 τόνους ζαχαρότευτλων και δίνει 750 κιλά ζάχαρη που πωλείται στη λιανική περίπου 800 €. Ο αγρότης θα πάρει μόνο τα 170 € και ζητάει να παίρνει 230 €. Στο video, ο αγρότης δίνει πληρωμένες απαντήσεις στους δημοσιοκάφρους του ΣΚΑΙ



Τα μέτωπα
Στην Κουλούρα Ημαθίας οι ροδακινοπαραγωγοί, οι πρώτοι που βγήκαν στον δρόμο πριν από 25 μέρες, ξεκίνησαν να αποσύρουν σταδιακά τα τρακτέρ τους από τον κόμβο   και να επιστρέφουν στα χωράφια για τις αγροτικές εργασίες. Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 80 τρακτέρ στο μπλόκο της Κουλούρας από τα 200 που ήταν τις προηγούμενες ημέρες, 75 στον Κοπανό Νάουσας και 35 στην Κυψέλη.

Παρόλο που  δηλώνουν ότι οι πληρωμές που εξήγγειλε το υπουργείο για τους ροδακινοπαραγωγούς αφορούν μόνο τις 2 από τις συνολικά 14 βιομηχανίες που μεταποιούν ροδάκινα στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, ωστόσο όπως αναφέρει  ο Τάσος Χαλκίδης «είμαστε 25 μέρες στο δρόμο, έχουμε βασικά ραντίσματα, πρέπει να πάμε στις δουλειές μας».

Θέλοντας να αποχωρήσουν από τα μπλόκα οι «χλιαροί» του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, βάζουν μπροστά τους Παπακωνσταντίνου και Σταμόπουλο, της παλιάς ΓΕΣΑΣΕ οι οποίοι επί της ουσίας δεν εκπροσωπούν κανέναν. Έτσι, στη σημερινή στη συνεδρίαση, της Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας για την ενότητα και την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος αναμένεται να αποφασίσει την αποχώρηση από τα μπλόκα. Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και οι ροδακινοπαραγωγοί από το μπλόκο της Κουλούρας.

Η παραπάνω πρόταση θα κατατεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση του Πανελαδικού στον Πλαταμώνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, όμως οι «θερμόαιμοι» υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους δηλώνουν οι αγρότες στη Νίκαια της Λάρισας, ωστόσο εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, τους διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να τους δεχθεί.

Έτσι, αναμένεται να ζητήσουν τριυπούργική συνάντηση με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Στο Νομό Θεσσαλονίκης μπλόκα υπάρχουν στα Πράσινα Φανάρια και στην Χαλκηδόνα. Στις Σέρρες, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οι αγρότες από το μπλόκο που έχει στηθεί στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, πρόκειται να κλείσουν την εθνική οδό από τις 2 το μεσημέρι και για μία ώρα.
 
Οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων, επί της εθνικής οδού Σερρών-Καβάλας, πρόκειται να κλείσουν το δρόμο για μία ώρα από τις 2.30 το μεσημέρι.Στο μεταξύ, παραμένει το μπλόκο στο Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως στις Σέρρες.
 
Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην εθνική οδό Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, στο κόμβο της Χρυσούπολης επί της Εγνατίας οδού στη Μαυρολεύκη,στη διασταύρωση Κοκκινογείων και στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.
 
Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης.
 
 
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων  καλεί όλους τους κτηνοτρόφους να ενισχύσουν τα μπλόκα των αγροτών και καταγγέλλει τα κυβερνητικά μέτρα ως εμπαιγμό, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη. Παράλληλα, προαναγγέλλει κτηνοτροφικές κινητοποιήσεις εντός του Μαρτίου, με κορύφωση το κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στα μέσα Απριλίου.
 
 
Στους δρόμους κατεβαίνουν μαζικά και οι αγρότες της Κρήτης την ερχόμενη Δευτέρα με κινητοποιήσεις διαρκείας και στους τέσσερις νομούς του νησιού.  Από τις 11 το πρωί αγρότες από την ΠΑΣΥ έχουν κατέβει με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τρακτέρ στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο και στην εθνική στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger