Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αβραμόπουλος: Στόχος η κατοχύρωση των ελληνικών δικαιωμάτων στη θάλασσα

Στην «κατοχύρωση των δικαιωμάτων» της Ελλάδας που «απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» αποσκοπεί η απόφαση της Αθήνας να προβεί σε ρηματική διακοίνωση σε βάρος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην «κατοχύρωση των δικαιωμάτων» της Ελλάδας που «απορρέουν από το εθιμικό, αλλά και από το συμβατικό δίκαιο της θάλασσας» αποσκοπεί η απόφαση της Αθήνας να προβεί σε ρηματική διακοίνωση σε βάρος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η όλη υπόθεση πηγάζει από την παλαιότερη απόφαση της Άγκυρας να χορηγήσει σε τουρκική εταιρεία πετρελαίου άδειες έρευνας «σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Διαμαρτυρόμενη για την ενέργεια της Τουρκίας, τον Ιούλιο του 2012 η ελληνική πλευρά κατέθεσε σχετικό διάβημα. Παρά ταύτα, μολονότι έρευνες δεν έχουν γίνει, έως σήμερα η Τουρκία δεν έχει αναιρέσει τις εν λόγω παραχωρήσεις, οδηγώντας την Αθήνα στην σημερινή ρηματική διακοίνωση.

«Η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και τη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και με όλες τις χώρες της περιοχής μας. Μέσα όμως από σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη νομιμότητα, ειδικότερα όταν πρόκειται για ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών, σε μία περίοδο που η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για την Ελλάδα και για την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στρέφοντας το βλέμμα του στη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαν, ο έλληνας υπουργός σημείωσε πως επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις της και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των ‘κατοχικών στρατευμάτων’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger