Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ερευνα ΓΣΕΒΕΕ: Ενα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του

Βασικά είδη διατροφής, θέρμανση αλλά και τις μετακινήσεις τους περικόπτουν 8 στους 10 έλληνες καταναλωτές  για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Η σημαντική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που την τελευταία τριετία, υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 38%, οδηγεί  το 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά να κινδυνεύουν να βρεθούν στο οικονομικό περιθώριο.

Απλήρωτοι λογαριασμοί πάγιων αναγκών των νοικοκυριών,  καθυστερούμενες όφειλες από φορολογικές υποχρεώσεις, δάνεια και κάρτες δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον όπως καταγράφει η ερευνά της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα. 
Αγοράζουν λιγότερα και φθηνότερα


 Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας  οι 7 στους 10 έλληνες καταναλωτές  αγοράζουν πλέον λιγότερα τρόφιμα ακόμα και ψωμί  ενώ  το 83,9% έχει περιορίσει δραματικά και  τις δαπάνες για θέρμανση.  Η  οικονομική ασφυξία που βιώνουν καθημερινά τα νοικοκυριά  έχει οδηγήσει το 42,5%  σε  ένα κυνήγι προϊόντων και  υπηρεσιών χαμηλότερης τιμής ακόμα και αν είναι το ίδιο χαμηλή και η ποιότητα τους, ενώ στην προσπάθεια για επιβίωση παρατηρείται σύμφωνα με την ερευνά άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης, με το 47% των νοικοκυριών να  δέχεται τη μη έκδοση αποδείξεων στις αγορές του προκείμενου να επιτύχει καλύτερη τιμή.
  Ραγδαία πτώση της κατανάλωσης 
 Την ίδια ώρα  το κλίμα απαισιοδοξίας που  επικρατεί για το μέλλον  και  οι προβλέψεις του 72%  των νοικοκυριών ότι θα έχουν περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων του το 2013  έχει οδηγήσει την αγορά σε μια παρατεταμένη καθίζηση   την κατανάλωση με  τις περικοπές σε είδη που δεν είναι πρώτης  ανάγκης  να είναι δραματικές και να ξεπερνούν ακόμα και το 90% όπως είναι τα είδη ένδυσης  όπου μόλις  το 1 στα 10 νοικοκυριά πραγματοποιεί αγορές  αλλά και το φαγητό εκτός σπιτιού  και την ψυχαγωγία (σινεμά, θέατρο, μπαρ , καφέ κτλ) που πλέον για τα 9 στα 10 νοικοκυριά   έχουν πλέον περικοπεί εντελώς.  Ενδεικτικό πάντως είναι ότι το 54,3% των  ελλήνων εκτιμούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο χρόνο εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση στην οικονομία.
 Χρωστούν οι 4 στους 10
   Στο ερώτημα να τα νοικοκυριά καταφέρουν να  εξοφλούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους 4 στους 10 απάντησαν ότι έχουν  καθυστερημένες όφειλες και από αυτές  το 69,7% αφορά πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού, το 60,8% φορολογικές υποχρεώσεις, το 43,7% δόσεις από δάνεια και κάρτες και το 17,7% έκτακτα έξοδα. . Όσο για το πώς καταφέρουν να καλύψουν τις δαπάνες περισσότεροι από  5 στους 10 λένε ότι χρησιμοποίησαν χρήματα που είχαν από αποταμίευση, 33,1% ότι δανείστηκαν από φίλους  και συγγενείς, 8,8% ότι ρευστοποίησαν περιουσιακά στοιχεία ενώ 3,4% ότι απευθύνθηκαν  σε ενεχυροδανειστήριο.  Η ερευνά δείχνει ακόμα ότι τα νοικοκυριά  εμφανίζουν πλέον αδυναμία να αντιμετωπίσουν έστω να   μικρές αυξήσεις στις δαπάνες τους με τα είδη διατροφής, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και την θέρμανση να   αποτελούν  τις τρεις κατηγόριες στις οποίες  δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες επιβαρύνσεις σε έμμεσους  και ειδικούς φόρους.
 Επιτακτική η ανάγκη για  παρεμβάσεις λέει ΓΣΕΒΕΕ
 «Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν για άλλη μια φορά τις θέσεις της ΓΣΕΒΕΕ όσον αφορά τις συνέπειες της σκληρής περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, και που προκαλεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στη παραγωγή, την κατανάλωση, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, κα ως εκ τούτων και στην απασχόληση. Τα στοιχεία αποτυπώνουν με το πιο παραστατικό τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά, όχι μόνο αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά και ότι δεν θα αντέξουν σε επιπλέον επιβαρύνσεις σε ΔΕΗ, φόρους και εισοδηματικές περικοπές, αντιδρώντας απρόβλεπτα, ασύμμετρα και μαζικά» , σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακοπουλος και προσθέτει ότι η προώθηση στοχευμένων παρεμβάσεων σε ό, τι αφορά στην κινητικότητα της οικονομίας (επενδύσεις) σε μικρή κλίμακα,  τη δίκαιη κατανομή βαρών, τη μείωση του Φ.Π.Α (ιδιαίτερα στην εστίαση) και την άσκηση πολιτικών απασχόλησης για την ραχοκοκαλιά της απασχόλησης που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η έρευνα έγινε από το  ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ  σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE , σε δείγμα 1207 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών στο σύνολο  της χώρας το μήνα  Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger