Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

«Μείνετε στο σπίτι»

Για «δυνητικά ιστορική χιονοθύελλα» οχυρώνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώνονται, σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπτονται, σχολεία κλείνουν και οι κάτοικοι αποθηκεύουν τρόφιμα. Οι βορειοανατολικές ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία ενδεχομένως πρωτοφανή χιονοθύελλα, με ανέμους που θα φθάνουν έως και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και χιόνι που εκτιμάται ότι θα φτάσει μέχρι και τα 91 εκατοστά σε ορισμένες περιοχές.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ  αναφέρει ότι ο συνδυασμός δύο μετεωρολογικών συστημάτων μπορεί να προκαλέσουν μία δυνητικά ιστορική χιονοθύελλα.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται ότι η χιονοθύελλα θα προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και κυκλοφοριακό χάος.

Χιλιάδες πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί και οι πολίτες συρρέουν στα καταστήματα για να αγοράσουν και να αποθηκεύσουν τρόφιμα και άλλου είδους προμήθειες.

Προειδοποιήσεις για μεγάλη χιονόπτωση έχουν εκδοθεί για τμήματα του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, της Μασαχουσέτης, του Ρόουντ Άιλαντ και του Κονέκτικατ, καθώς και για το Νιου Χαμσάιρ και το Μέιν.

Οι μετακινήσεις στη διάρκεια της νύχτας θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, αν όχι αδύνατες, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι.

Τουλάχιστον 3.700 πτήσεις έχουν ακυρωθεί αν αναμονή της χιονοθύελλας, ενώ διακόπτονται και τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από τη Νέα Υόρκη στη Βοστόνη.

Τα σχολεία παρέμειναν προληπτικά κλειστά την Παρασκευή και ο δήμαρχος Τόμας Μενίνο κάλεσε τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στο προσωπικό τους να παραμείνει στο σπίτι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να «παγιδευτούν» στη χιονοθύελλα.

Ο δήμαρχος τόνισε πως πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική και οι πολίτες να μην κυκλοφορήσουν στους δρόμους. «Μείνετε σπίτι» δήλωσε.

Ίδια εικόνα στη Μασαχουσέτη, όπου ο κυβερνήτης Ντιβάλ Πάτρικ έδωσε εντολή να μην εργαστεί το μη απαραίτητο προσωπικό των υπηρεσιών της πολιτείας, καλώντας τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο για τους υπαλλήλους τους.

Το χιόνι στη Βοστόνη αναμένεται να ξεπεράσει το ρεκόρ των 70 εκατοστών που είχε σημειωθεί το 2003.

Ελλείψεις στα καύσιμα έχουν αναφερθεί ήδη στο Κονέκτικατ και την Νέα Υόρκη, καθώς οι οδηγοί σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους, γεννήτριες και μηχανήματα απομάκρυνσης του χιονιού.

Στη Νέας Υόρκη 250.000 τόνοι αλατιού και εκχιονιστικά βρίσκονται σε «ετοιμότητα». «Ελπίζουμε ότι οι προβλέψεις υπερβάλουν για την ποσότητα χιονιού, όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος» δήλωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ορισμένες γειτονιές της Νέας Υόρκης ακόμη προσπαθούν να συνέλθουν από το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι τον Οκτώβριο, που προκάλεσε σαρωτικές πλημμύρες στην Ανατολική Ακτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger