Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Σε "ομηρία" οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων





Σε «νευρική κρίση» βρίσκεται η κτηματαγορά, με το αφορολόγητο όριο του ενιαίου φόρου κατοχής να ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ και τη νεοσύστατη Επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών να προσπαθεί να εξαλείψει τις αποκλίσεις με τις εμπορικές τιμές.

Όλα, πάντως, θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία παράδοσης του πορίσματος προς την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό είναι πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με το «Κέρδος», ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς, καθώς μέρα με τη μέρα όχι μόνο πέφτουν οι εμπορικές αξίες, αλλά γίνονται σχεδόν μηδενικές αγοραπωλησίες.

Οι λιγοστές, ωστόσο, συναλλαγές που πραγματοποιούνται, δείχνουν ότι οι οκτώ στις δέκα περιπτώσεις αγοραπωλησιών στην Αττική πραγματοποιούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία θα εστιάσει η Επιτροπή σε συνδυασμό με εκείνα που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος (τα οποία προκύπτουν όμως από τις αγγελίες και όχι από τις πραγματικές αγοραπωλησίες).

Βασικός στόχος είναι να εγκαταλειφθεί η παρωχημένη διαδικασία αναθεώρησης των αξιών με τη συγκρότηση κάθε φορά επιτροπών στους νομούς όλης της χώρας και να εφαρμοσθεί ένα αυτόματο σύστημα αναπροσαρμογής, με το οποίο οι αντικειμενικές αξίες να μπορούν να αναθεωρούνται ακόμη και δύο φορές τον χρόνο, έτσι ώστε να μην αποκλίνουν από τις εμπορικές.

Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί δεν αποκλείεται έτσι να οδηγήσει σε μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι πωλήσεις ακινήτων γίνονται κάτω από τις αντικειμενικές τιμές.

Ειδικά για τα παλαιά ακίνητα η μείωση των τιμών μπορεί να φθάσει ακόμη και το 30%. Από την άλλη πλευρά, δεν θα λείψουν και αυξήσεις σε περιοχές εκείνες που λόγω υποδομών παρουσιάζουν ζήτηση και έχουν αναπτυχθεί, καθώς οι αντικειμενικές αξίες μένουν παγωμένες τα τελευταία έξι χρόνια. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων και οι αυξήσεις σε φθηνότερες περιοχές των δυτικών προαστίων.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Βουλιαγμένης και του Ηρακλείου στις οποίες οι εμπορικές τιμές σήμερα βρίσκονται κατά 41% και 35% αντίστοιχα κάτω από τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών. Αντίθετα, σημαντική αύξηση στις τιμές των αγοραπωλησιών παρουσιάζουν οι περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου, του Περιστερίου και της Πετρούπολης όπου οι εμπορικές είναι αυξημένες από 14%-38% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντικειμενικών αξιών της κάθε περιοχής.

Oι μεταβολές

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως αναφέρει το «Κέρδος», αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο μεταβολών σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

- Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

- Ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα επιβληθεί και θα αντικαταστήσει το τέλος ηλεκτροδότησης και τον ΦΑΠ.

- Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.

- Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

- Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

- Η κατάρτιση των συμβολαίων.

Ειδικά, πάντως, για τον φόρο μεταβίβασης στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μειωθούν οι επιβαρύνσεις εφόσον το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση. Εάν βεβαίως μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές και οι υπολογισμός του φόρου μείνει ως έχει, τότε θα υπάρξει αυτόματη μείωση του φόρου μεταβίβασης.

Σήμερα, σε κάθε πώληση παλαιού διαμερίσματος, παλαιάς μονοκατοικίας, οικοπέδου και αγροτεμαχίου επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης με συντελεστές 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της φορολογητέας αξίας και 10% για το πέραν των 20.000 ευρώ (υπερβάλλον) τμήμα της φορολογητέας αξίας.

Σε περίπτωση μεταβίβασης πρώτης κατοικίας επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 10% στο τμήμα της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, το οποίο υπερβαίνει το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο, που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από 2 πρώτα παιδιά του και κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα παιδί από τρίτο και πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger