Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩ

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ, ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα καλλιεργείται η αίσθηση κλίματος έντασης μεταξύ του Ελληνικού και Τουρκικού κράτους. Οι πολεμικές ασκήσεις διαδέχονται η μία την άλλη και παρουσιάζονται ως έκτακτο γεγονός αν και ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό. Μια ομάδα τεσσάρων εθνικιστών, με την ανοχή-συνενοχή των επίσημων ελληνικών αρχών, ξεκινούν από την Κρήτη για να φτάσουν στην Σαμοθράκη, με στόχο να βάλουν σημαίες σε όλες τις βραχονησίδες και «να τονίσουν την ελληνικότητα τους». Η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ την αγορά πανάκριβων φρεγατών που θα φορτώσουν στον λαό μας χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταχειρισμένα πολεμικά αεροσκάφη, ενώ ήδη και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ προσφέρουν μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, επιδιώκοντας μακροπρόθεσμα κέρδη. Το ΓΕΕΘΑ, πολύτιμος συνεργάτης της κυβέρνησης στην επιβολή της ακραίας αντεργατικής πολιτικής διαρρέει στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» εκθέσεις με τα μεγέθη των τουρκικών προκλήσεων στα χωρικά ύδατα, για να δικαιολογηθούν στην κοινή γνώμη οι  FREMM και θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επιφυλακή.

Τελικά, είμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με ορατό τον κίνδυνο πολεμικού επεισοδίου ή διεξάγεται μυστική διπλωματία με όρους συνδιαλλαγής και συμβιβασμού, με επίδικο την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων;
Σε αυτό το ζήτημα επιχειρέι να δώσει απάντηση  ένας αναλυτής που σε καμιά περίπτωση δε μπορεί να κατηγορηθεί για τις διεθνιστικές του αντιλήψεις. Ο Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλης, Ειδικός Συνεργάτης του «defence-point.gr», γράφει στο κείμενο «‘ΑΝΑΛΥΣΗ: ‘Το παιχνίδι είναι στημένο’, όχι όμως απαραίτητα ξεπουλημένο;»:
«Η εκτίμηση του «defence-point.gr» είναι πως αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής και της τουρκικής κοινής γνώμης ένα παιχνίδι υψηλής διπλωματίας με πρωταγωνιστές την Ελλάδα και τη Τουρκία και παραστάτες τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, που σκοπό έχει να ανοίξει με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα των εξορύξεων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με τρόπο ώστε οι δύο πλευρές να βρουν το συντομότερο δυνατόν μία λύση, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

>H Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακές χωρίς να υπάρξει τουρκική αντίδραση και να μην θεωρηθεί πως έχασε «χώρο» από τη Τουρκία.
>Η Τουρκία να δηλώσει πως δεν έχασε κύρος και «χώρο» στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να προχωρήσει και η ίδια σε εξορύξεις.
>Η Ευρώπη να μπορέσει να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
>Οι ΗΠΑ να μην δουν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ να τινάζεται στον αέρα και να καταφέρει να δώσει μία εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ευρώπη, άλλη από αυτή της Ρωσίας.
>Το Ισραήλ να έχει ανοιχτή την πύλη προς τη δύση τόσο σε στρατηγικό όσο και σε οικονομικό/ενεργειακό επίπεδο.
>Η Ρωσία να μην αφήσει τη Τουρκία να φύγει από την ενεργειακή της αγκάλη, να μη δει τη Άγκυρα να ασκεί έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και να μπορέσει να λάβει μέρος στο μοίρασμα της πίτας στην περιοχή.
Πως λοιπόν θα μπορέσει κάποιος να ικανοποιήσει όλα αυτά τα αρχικά και εν πολλοίς αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, χωρίς να καταλήξει στον… Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;


Δυστυχώς ή ευτυχώς η απάντηση είναι μία: Να οδηγήσει την Αθήνα και την Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία συζήτηση η οποία θα γίνει προσπάθεια, μέσω των απαραίτητων «νουθεσιών» εκατέρωθεν, να επιλύσει στο σύνολό τους τα θέματα, διότι στην ουσία πρόκειται για συμφέροντα πολύ ευρύτερα των διμερών ελληνοτουρκικών. Έτσι, η Ελλάδα προχώρησε στην «κλιμάκωση» μέσω της επίσημης ενημέρωσης του ΟΗΕ, και η Τουρκία αντί να «βρυχηθεί», εξέπληξε με την «πολιτισμένη» της ανακοίνωση η οποία στην ουσία αναφέρει πέραν των δεδομένων, ότι δηλαδή διαφωνεί, ότι θα θέσει και αυτή επισήμως τη θέση της στον ΟΗΕ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά επισήμως να καταγραφούν οι διαφορές, έτσι ώστε να κάτσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Για να το πούμε με πιο απλά λόγια: Αμφότερες, Ελλάδα και Τουρκία θα είχαν πρόβλημα να εγείρουν το ζήτημα στην επίσκεψη Σαμαρά στις 5 Μαρτίου, αφού θα θεωρούνταν από το εκατέρωθεν εσωτερικό τους ακροατήριο ότι είχαν θέσει προς συζήτηση κυριαρχικά δικαιώματα. Με την κίνησή της η Αθήνα και την αναμενόμενη απάντηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ, υποχρεούνται να ακολουθήσουν όσα το διεθνές νομικό πλαίσιο ορίζει για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Και μία από τις μεθόδους θα αξιοποιήσουν στις αρχές Μαρτίου, οπότε και οι δυο χώρες θα έχουν συμπεριφερθεί με «υπευθυνότητα», άρα κανείς δεν θα πρέπει αν εκπλαγεί εάν καταγραφούν δηλώσεις του διεθνούς παράγοντα που να συγχαίρει τις δυο χώρες γι’ αυτό…
Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν πως η τουρκική απάντηση στην ουσία λέει πως θα δοθεί έμφαση από εδώ και εμπρός στους «διαύλους διαλόγου» με την Ελλάδα για να επιλυθεί το ζήτημα. Και ως εκ του θαύματος, σε λίγες ημέρες από σήμερα θα έχουμε το συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Α. Σαμαράς είχε μία «τυχαία» συνάντηση στο Κατάρ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (το ίδιο «τυχαία» όσο και η περίφημη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια, όπου και λειτούργησε ως ο καταλύτης για την ενδυνάμωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων), ενώ λίγες μέρες πριν το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε συναντήσει τον Νταβούτογλου, όπου τα χαμόγελα και οι φιλοφρονήσεις περίσσεψαν. Ήταν δηλαδή συνεννοημένο; Όχι απαραίτητα, χωρίς όμως και αν αποκλείεται.


Νομίζουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε αυτές τις διαπιστώσεις, αξιολογώντας τες κριτικά και παράλληλα να παρακολουθήσουμε μια δεύτερη σημαντική εξέλιξη, που αποκρύφτηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ και διαστρεβλώθηκε από τα μιλιταρσιτικά και εθνικιστικά μέσα.
Πρόκειται για το θέμα που παρουσιάσαμε με την χθεσινή μας ανακοίνωση «ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ;» , που πρώτο δημοσίευσε το omhroi.gr. Θυμίζουμε:


«Ο υπουργός άμυνας İsmet Yılmaz ανακοίνωσε πως εξετάζεται η κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Aπαντώντας σε ερώτηση του κούρδου βουλευτή Altan Tan (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, BDP, εκλ. περιφέρεια Diyarbakır) δήλωσε πως τα τελευταία δέκα χρόνια πέθαναν 601 μέλη των τουρκικών ΕΔ σε συγκρούσεις με αντάρτες και από άλλους λόγους. Την ίδια όμως περίοδο αυτοκτόνησαν 965 φαντάροι!  Πρόσφατα αυτοκτόνησαν 5 φαντάροι μέσα σε 5 μέρες. Το ποσοστό αυτοκτονιών στον τουρκικό στρατό είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο αυτού του γενικού πληθυσμού, παρά την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία ατόμων που κρίθηκαν ακατάλληλοι για ψυχολογικούς λόγους.
http://t24.com.tr/haber/10-yilda-601-asker-sehit-oldu-965-asker-intihar-etti/224376
http://www.haberler.com/milli-savunma-bakani-yilmaz-aciklamasi-4360534-haberi/
http://www.askerhaklari.com/duyurular/artik-yeter
http://www.enstoloi.gr/2013/01/5-5.html
http://gundem.milliyet.com.tr/-son-10-yilda-sehit-olan-tsk-personeli-sayisi-601-/gundem/gundemdetay/23.02.2013/1672545/default.htm
Πρόκειται για ένα γεγονός τεράστιας σημασίας. Η νεολαία και η κοινωνία μας που εκπαιδεύεται και χειραγωγείται συστηματικά με την λογική «του έθνους και των εθνικών δικαίων», με τον «προαιώνιο Τούρκο εχθρό που θέλει το κακό μας», αναγκάζεται να αποδεχτεί την Υποχρεωτική Στράτευση για αυτούς ακρίβως τους ιδιαίτερους λόγους; «του Εξ Ανατολάς Κινδύνου».
Το πόσο σημαντικό γεγονός είναι η ανακίνηση θέματος κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης αποκαλύπτεται μέσα από την αμηχανία της ελληνικής κυβέρνησης-που αντίθετα επιβάλλει εκ νέου το «ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ» στον Έβρο για να έχει πολύ στρατό στα σύνορα, αλλά και την στάση των μιλιταριστικών-εθνικιστικών μέσων. Αυτά προβάλλουν το θέμα των αυτοκτονιών στον Τουρκικό Στρατό αλλά αποκρύπτουν το ζήτημα της κατάργησης της στρατιωτικής θητείας.


Χαρακτηριστικά ανφέρουμε το κείμενο  του «defence-point.gr» με τίτλο «Τουρκία: Επίσημη παραδοχή για τις αυτοκτονίες στις ΕΔ», που επισημαίνει ότι:
«Μια ερώτηση στην τουρκική Βουλή από τον βουλευτή Αλτάν Ταν του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), αρκούσε για να δώσει την κατάλληλη «πάσα» στον υπουργό Άμυνας να πάρει θέση για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις… Πρόκειται για τις αυτοκτονίες των κληρωτών στο στράτευμα, ένα πρόβλημα για το οποίο ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ανέφερε ότι έχει στοιχήσει τη ζωή σε περισσότερους φαντάρους, από ότι οι ενέδρες του PKK και οι μάχες στα βουνά της Ανατολίας… Τα αριθμητικά στοιχεία που έδωσε είναι συγκλονιστικά. Σε μια δεκαετία, από την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου του 2002, μέχρι την τελευταία του 2012, το στράτευμα έχασε 601 στρατιώτες από τη δράση του PKK συνολικά, ενώ το ίδιο διάστημα, ο αριθμός όσων αυτοκτόνησαν έφτασε τα 965 άτομα»!


Ήδη έχουμε εντοπίσει εδώ και καιρό τις πολιτικές κινήσεις του Ερντογάν που επιχειρεί να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο το Κουρδικό ζήτημα μέσω των «ανοιγμάτων» στον ηγέτη του ΡΚΚ, Οτσαλάν, -πιεσμένος από τον εμφύλιο στην Νοτιοανατολική Τουρκία, τις εξελίξεις στην Συρία και τα σχέδια συνεργασίας με τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ. Παράλληλα, το Τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της Τουρκίας διαμορφώνονατς «ένα πιο δημοκρατικό προφίλ»-στον στρατό οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα της βίαιης εκπαίδευσης, των βασανιστηρίων, ιδίως κατά Κούρδων στρατιωτών, της λεκτικής βίας, των βιασμών κλπ- και προωθεί ένα σχέδιο περιορισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα βρίσκονται υπό πολιτικό έλγχο, αυξάνοντας τη δύναμη των Μισθοφόρων Στρατιωτών.
Και το ερώτημα προκύπτει αυτόματα: πως σχεδιάζεις την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και τη μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων σου, έστω δίνοντας τες πιο επαγγελματικά χαρακτηριστικά, και ταυτόχρονα να δρομολογείς την πολεμική ένταση με το ελληνικό κράτος;


Δεν πρέπει να απαντήσουν οι διαμορφωτές της επίσημης προπαγάνδας στην Ελλάδα;
Φωτογραφία για Απίστευτο αλλά και ελληνικό ! Έξι φαντάροι σε ένα τάγμα!

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Τουρκία θα δρομολογήσουν ενδεχομένως αντίστοιχες εξελίξεις και στον ελληνικό στρατό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την έκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και του περιορισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Άρα, τι θα κάνει ο νέος ελληνικός στρατός; Τι χρειάζονται οι νέοι τεράστιοι εξοπλισμοί.
Χρειάζονται φυσικά για την συμμετοχή στις νέες ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, για την καταστολή των κοινωνικών κινημάτων, την περιφρούρηση των εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων  και των θαλάσσιων δρόμων. Αυτούς τοιυς στόχους είχε επισημάνει ο ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος, μιλώντας στο Συνέδριο του defencenet.gr στο Ζάππειο, εκθέτοντας τον νέο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν την παρέμβαση του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές αυτές στρέφονται ευθέως κατά των εργαζομένων, υπερασπίζουν ταξικά – αστικά –ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και παγκόσμια.


Εμείς θεωρούμε ότι την ειρήνη και τη ευημερία μπορεί να την εξασφαλίσει μόνο η κοινή πάλη των λαών. Αμφισβητώντας τα εθνικά-αστικά συμφέροντα, παλεύοντας για την Ανατροπή των αστικών κυβερνήσεων της ακράιας αντιλαικής πολιτικής, της κρατικής τρομοκρατίας και των πολεμικών τυχοδιωκτισμών. Προβάλλοντας το σύνθημα ότι


«ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΑΣ, ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ».
Αλλά κυρίως ότι θα μετατρέψουμε την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας σε Επαναστατική σύγκρουση για την Κοινωνική Απελευθέρωση.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger