Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ισχυρός σεισμός 8R στα νησιά Σάντα Κρούζ - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.12 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σάντα Κρουζ στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου (USGS).

Σύμφωνα με το BBC τσουνάμι ύψους 91 εκατοστών έπληξε τις ακτές των νησιών Σολομώντα. Υπάρχουν φόβοι ότι ενδέχεται να υπάρχουν θύματα από τα παλιρροϊκά κύματα.

Λίγο νωρίτερα όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι από το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη για τις παρακάτω χώρες:

  • Νησιά Σολομώντα, Βανουάτου, Ναούρου, Τουβαλού
  • Νησιά Νέα Καληδονία, Κόσραε, Φίτζι, Κιριμπάτι, Γουόλις, Φουτούνα
  • Παπούα Νέα Γουινέα
  • Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ινδονησία
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.



Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 75 χλμ. δυτικά της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης, Λάτα, 579 χλμ. βορειοδυτικά του Λούγκανβιλ (η μεγαλύτερη πόλη στα νησιά Βανουάτου) και 1652 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας των νησιών Φίτζι, Σούβα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 15 χλμ.. Έντεκα λεπτά αργότερα, στις 03.23 τα ξημερώματα, ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πολύ κοντά στο επίκεντρο του κύριου σεισμού.



Τα Σάντα Κρουζ βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά των νησιών του Σολομώντα και βόρεια του Αρχιπελάγους του Βανουάτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger