Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Νέα δίκη για τη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις - 27η συνεδρίαση, Παρασκευή 15.2.13

Σ’ αυτή τη συνεδρίαση εξετάστηκαν εννιά μάρτυρες του κατηγορητηρίου, με πρώτο τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο Βόλο (Ελλησπόντου 53), που νοικιάστηκε από μέλος της ΣΠΦ. Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν λιμενικός, από τον οποίο απολλοτρίωσαν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, ενώ οι υπόλοιποι εφτά ήταν άνθρωποι των οποίων αντίγραφα των Αστυνομικών Ταυτοτήτων, με διαφορετικές φωτογραφίες, βρέθηκαν στην κατοχή κάποιων από τους κατηγορούμενους.

Για τα αντίγραφα των αστυνομικών ταυτοτήτων υπάρχει κατηγορία πλαστογραφίας. Οπως και στο στάδιο της ανάκρισης, έτσι και στην επ’ ακροατηρίω διαδικασία, μολονότι τόσο ο ανακριτής όσο και η πρόεδρος του τρομοδικείου προσπάθησαν να διακριβώσουν πώς βρέθηκαν στην κατοχή των κατηγορούμενων τα στοιχεία των αστυνομικών ταυτοτήτων των επτά πολιτών που κατέθεσαν ως μάρτυρες, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Αρκετοί από τους μάρτυρες κατέθεσαν ότι τους είχε γίνει αστυνομικός έλεγχος και είχαν καταγραφεί τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους. Η πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να ρωτήσει τους μάρτυρες, εάν προβληματίστηκαν από τον αστυνομικό έλεγχο, κατά πόσο δηλαδή αυτοί που έκαναν τον έλεγχο ήταν αστυνομικοί.

Ακόμη, παραβιάζοντας κατάφορα τους δικονομικούς κανόνες όσον αφορά την εξέταση μαρτύρων και τη διαδικασία που πρέπει ν’ ακολουθείται στις αναγνωρίσεις, η πρόεδρος του τρομοδικείου έθετε ευθέως την ερώτηση: Αναγνωρίζετε κάποιον απ’ αυτούς που είναι εδώ μέσα στην αίθουσα; Αυτός ο παραβατικός τρόπος αναγνώρισης κατηγορουμένων έχει εφαρμοστεί κατά κόρον σε όλα τα τρομοδικεία για τις υποθέσεις των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων. Εάν η πρόεδρος εφάρμοζε πιστά την αστική νομιμότητα, τη δική τους νομιμότητα, όφειλε να ζητήσει από τους μάρτυρες καταρχάς να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων, φωτογραφίες των οποίων τους επιδείχτηκαν στην Αντιτρομοκρατική για αναγνώριση, και στη συνέχεια, αφού ελέγξει τόσο τη μνήμη όσο και την αξιοπιστία τους, να τους ρωτήσει αν αναγνωρίζουν κάποιον από τους κατηγορούμενους. Προφανώς, η πρόεδρος επέλεξε το δρόμο της εξέτασης των μαρτύρων κατά παράβαση της νομιμότητας, με στόχο ν’ αποσπάσει κάποια αναγνώριση. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, όμως, έπαιξε και έχασε πανηγυρικά.

Σχεδόν όλοι οι παρόντες στη συνεδρίαση συνήγοροι έθεσαν ερωτήσεις στους μάρτυρες που εξετάστηκαν, με τον πρώτο ρόλο να έχει ο Σπ. Φυτράκης. Οι οκτώ από τους μάρτυρες δεν αναγνώρισαν κανέναν από τους κατηγορούμενους και αυτό το καταγράφουμε.

Κατά τη γνώμη μας, ο παράνομος τρόπος εξέτασης των μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης των κατηγορουμένων δεν πρέπει να συνεχιστεί. Κάποιος από τους διαδίκους θα πρέπει να παρέμβει από τώρα και να αναγκάσει την πρόεδρο του τρομοδικείου (και όποιον άλλο το επιχειρήσει στο μέλλον) να τηρεί τη νομιμότητα, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα για τους κατηγορούμενους. Ανεξάρτητα από τη θέση των μελών της επαναστατικής οργάνωσης ΣΠΦ για την αστική Δικαιοσύνη και τις δίκες, η κατηγορούσα αρχή οφείλει ν’ αποδείξει την ενοχή των κατηγορούμενων και όχι ανάποδα (οι κατηγορούμενοι ν’ αποδείξουν την αθωότητά τους), όπως επιχειρείται εδώ και μια δεκαετία από τα τρομοδικεία που δικάζουν υποθέσεις των ένοπλων επαναστατικών οργανώσεων που αμφισβητούν έμπρακτα το μονοπώλιο της αστικής βίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 21 Φλεβάρη, στις 10:30 το πρωί.
Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger