Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Κ. Χατζηδάκης: Πανηγυρίζει για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ που ενισχύει το κεφάλαιο

Οι «καλές ειδήσεις» του Κ.Χατζηδάκη αφορούν μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο
Σε πανηγυρισμούς για τους ρυθμούς απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά το β' εξάμηνο του 2012 προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
«Το 2013 ξεκινά με κάποιες θετικές ειδήσεις για το ΕΣΠΑ: Πιάσαμε τον μνημονιακό στόχο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του β' εξαμήνου, δε χάσαμε χρήματα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες και είμαστε πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις».
Οι «καλές ειδήσεις» βέβαια αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που ωφελούνται από τα κοινοτικά κονδύλια.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν «διαχειριστικά προβλήματα». Πρόσθεσε ότι έχει περιοριστεί η γραφειοκρατία κατά 60%, ενώ μέχρι τον Φλεβάρη θα γίνουν και νέες ανακοινώσεις για την επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας και για τη μείωση του κόστους των απαλλοτριώσεων.

Ο Κ. Χατζηδάκης, υποσχέθηκε περαιτέρω ενισχύσεις στο κεφάλαιο, δηλώνοντας ότι «θα υπάρξει επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία, που αποτέλεσε βασικό εμπόδιο για την απορρόφηση των κονδυλίων την προηγούμενη χρονιά».
Αναφερόμενος στα στοιχεία ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στις ετήσιες δαπάνες του 2012, είχε συμφωνηθεί στο μνημόνιο ο στόχος απορρόφησης 3,73 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων. Το δεύτερο εξάμηνο, καλύφθηκε το 102,64% του αντίστοιχου εξαμηνιαίου στόχου. Οι συνολικές δαπάνες του ΕΣΠΑ έφθασαν τελικά στο 88,39% του ετήσιου στόχου, λόγω της υστέρησης του πρώτου εξαμήνου, οπότε η απορρόφηση διαμορφώθηκε στο 59,52% του στόχου.
Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν 732 εκατομμύρια έναντι στόχου 1,23 δισ. και στο δεύτερο εξάμηνο απορροφήθηκαν 2,56 δισ. έναντι στόχου 2,49 δισ. ευρώ.
Για το 2013 έχει τεθεί ετήσιος μνημονιακός στόχος απορρόφησης στα 3,89 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger