Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέο χτύπημα των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και στην ακτοπλοΐα

Η πρόθεση της συγκυβέρνησης να «τελειώσει» με ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των εφοπλιστών για πάμφθηνη εργατική δύναμη, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, αποτυπώθηκε ανάγλυφα από τα όσα αναφέρθηκαν σήμερα Δευτέρα από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ) Κ. Μουσουρούλη στα πλαίσια άτυπης ενημέρωσης που έγινε μετά την εκδήλωση για την κοπή της πίτας του υπουργείου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν από τον υπουργό στο πολυνομοσχέδιο, με τίτλο «Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις», θα ενταχθεί και άρθρο το οποίο θα αφορά την ακτοπλοΐα. Με το άρθρο αυτό τροποποιείται προς το χειρότερο ο νόμος 2932/01 που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και με τον οποίο άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «απελευθέρωση» (άρση του καμποτάζ) της ακτοπλοΐας. Από τα όσα αναφέρθηκαν χωρίς να δοθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις, στο άρθρο θα επανεξεταστούν η 10μηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων (7μηνη για τα ταχύπλοα) με ό,τι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, αλλά και για τους νησιώτες, η αντικατάσταση πλοίου από την εταιρεία ανάλογα με την επιβατική κίνηση κλπ. Στις προθέσεις της συγκυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση συνολικά του ακτοπλοϊκού δικτύου, θέμα για το οποίο στη διάρκεια της ενημέρωσης δεν δόθηκαν πληροφορίες.
Η διάταξη για την ακτοπλοΐα έρχεται να συμπληρώσει σε ακόμα πιο αντεργατική κατεύθυνση το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο ήδη προβλέπεται ότι οι ναυτεργάτες του κατώτερου πληρώματος των φορτηγών πλοίων θα ναυτολογούνται με ατομικές συμβάσεις, δηλαδή επιχειρείται η κατάργηση των ΣΣΕ των ναυτεργατών. Η διαμόρφωση του πολυνομοσχεδίου θα έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο Γενάρη και μέχρι τα τέλη Φλεβάρη θα έχει ψηφιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger