Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Εκρυθμη κατάσταση στο «Αττικόν»

Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις, οδηγεί στην αθλιότητα των ράντζων
Σε έκρυθμη κατάσταση, με επικίνδυνες συνθήκες για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, έχει οδηγηθεί το Αττικόν Νοσοκομείο με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις των κυβερνήσεων και αποκορύφωμα την ένταξή του στο σύστημα εφημεριών πριν 1,5 χρόνο, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση σε προσωπικό.
Η αθλιότητα των ράντζων, που πλημμυρίζουν και το Αττικόν σε κάθε εφημερία, είναι αποτέλεσμα κύρια της γύμνιας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων είτε μεταξύ τους είτε μεταξύ των κλινικών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες μέρες έκλεισαν δέκα κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Αττικού, λόγω λήξης των συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών. Με την απαξίωση των μικρότερων νοσοκομείων και τη σύνθλιψη των υπηρεσιών Υγείας ο παθολογικός του Αττικού, κυρίως, τομέας γεμίζει αμέσως και αρχίζει η διασπορά σε όλες τις κλινικές, με αποτέλεσμα να εξουθενώνεται το προσωπικό και να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις νοσηλείας, μέχρι και να πέφτουν ασθενείς απ' τα ράντζα.

Ετσι, για σήμερα οι διευθυντές του χειρουργικού και του παθολογικού τομέα προειδοποίησαν χτες εγγράφως το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ότι δεν μπορούν να δεχτούν έκτακτα περιστατικά, καθώς δεν διαθέτουν ούτε μία κενή κλίνη για έκτακτο περιστατικό.
Για το θέμα της πλημμυρίδας των ράντζων στο Αττικόν γιατροί και εργαζόμενοι άρχισαν κινητοποιήσεις και χτες έκαναν παράσταση στη διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο νοσοκομείο - στην οποία συμμετείχε και το σωματείο.
Κι αντί η συγκυβέρνηση να δει κατάματα την εκρηκτική κατάσταση, τα ξημερώματα του Σαββάτου έστειλε ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας για να «επιθεωρήσουν» την κατάσταση στο νοσοκομείο και με βάση την έκθεσή τους ο υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος, επιχείρησε ν' αντιστρέψει την κατάσταση. Μιλώντας στη ΝΕΤ, χτες το πρωί, μεταξύ των άλλων, είπε για τις εφημερίες: «Οποιες κινητοποιήσεις επιχειρηθούν, είναι άδικες». Ενώ αναφερόμενος στο Αττικόν υποστήριξε ότι έλειπαν γιατροί και ότι οι εισαγωγές δεν ήταν έκτακτα αλλά προγραμματισμένα. Τελικά, απ' τις 195 εισαγωγές μόνο 13 δεν ήταν έκτακτα περιστατικά ενώ οι λίγοι γιατροί που έλειπαν, ήταν εκείνοι που έληξε η βάρδια τους και δεν είχαν πού να κοιμηθούν γιατί δεν επαρκούν οι κοιτώνες.
Αλλοθι στη συγκυβέρνηση γι' αυτή την επίθεση έδωσε και η απόφαση των εργαζομένων για κλείσιμο της εφημερίας για σήμερα και το Σάββατο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο ενώ συμφώνησαν με τις κινητοποιήσεις πρότειναν ταυτόχρονα τη στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να γίνει αποσυμφόρηση. Αντιτάχτηκαν όμως στο κλείσιμο των εφημεριών, τονίζοντας την ανάγκη συμμαχίας υγειονομικών και ασθενών και προτείνοντας τη λειτουργία εφεδρικών κλινικών σε επίπεδο Αττικής, όταν γεμίζει το Αττικόν. Η απόφαση για τη συμπληρωματική λειτουργία των εφεδρικών κλινικών είναι υπόθεση της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger