Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Κολυμπάνε στα πλούτη

Ενδεικτικό του ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε κρίση και ανάπτυξη του καπιταλισμού, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε το «Bloomberg» για τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον πλανήτη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο οι 100 πιο πλούσιοι σε παγκόσμιο επίπεδο είδαν το 2012 την περιουσία τους να αυξάνεται κατά συνολικά 241 δισ. δολάρια. Παρά τη βαθιά κρίση, οι δουλειές τους πήγαν πέρυσι ιδιαίτερα καλά, κύρια για τις λιανικές πωλήσεις και τις τηλεπικοινωνίες. Μόνο 16 από τη λίστα των πλουσιότερων που συντάσσει το πρακτορείο έγιναν «φτωχότεροι» το 2012.

Οι περιουσίες των 100 έφτασαν αθροιστικά τα 1,9 τρισ. δολάρια την τελευταία μέρα του 2012. Τη μεγαλύτερη αύξηση της περιουσίας του κατέγραψε ο Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγκα, ιδρυτής του ομίλου «Inditex» (λιανικές πωλήσεις ρούχων). Ο Ορτέγκα «αξίζει» 57,5 δισ. δολάρια, δηλαδή 22,2 δισ. δολάρια παραπάνω από ό,τι ένα χρόνο πριν. Την ίδια ώρα, ο ισπανικός λαός βυθίζεται στη φτώχεια και τον τσακίζει η ανεργία.
Την κορυφή κράτησε ο Κάρλος Σλιμ, που δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και κατέχει μεταξύ άλλων τη μεξικανική «America Movil». Δεύτερος στη λίστα είναι ο Μπιλ Γκέιτς (62,7 δισ. δολάρια), τέταρτος ο Γουόρεν Μπάφετ (47,9 δισ. δολάρια) και πέμπτος ο Σουηδός Ινγκβαρ Κάμπραντ των ΙΚΕΑ (42,9 δισ. δολάρια). Παρά την υπερκερδοφορία της, η πολυεθνική μειώνει τους μισθούς και απολύει εργαζόμενους και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger