Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η πτώση του... αετού




Το όνειρο του 2004, η συσπείρωση των εκατομμυρίων οπαδών και το… άγγιγμα της κορυφής μοιάζουν ανάμνηση παλιά… κίτρινο γράμμα στο συρτάρι! Η ΑΕΚ βαδίζει ολοταχώς προς τον γκρεμό, αφού οι σωτήρες μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί σύγχρονοι Μινχάουζεν.

Η προθεσμία του ενός μήνα που ζήτησε ο Δημήτρης Βιντιάδης μοιάζει με… πατητή στο σώμα της Ένωσης, που προσπαθεί εδώ και μήνες να επιπλεύσει.


Η ομάδα παραμένει στον πάτο της βαθμολογίας, αλλά ο εφιάλτης της πτώχευσης που οδηγεί στα ερασιτεχνικά αλώνια, κινδυνεύει να κάνει ακόμη και τον… υποβιβασμού στην Football League να μοιάζει με το... μη χείρον βέλτιστων!

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ανδρέας Δημητρέλος έλεγε με βεβαιότητα ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, η διοίκηση θα παραιτηθεί, αφού η ομάδα θα πέσει με τα μπούνια στα βράχια! Με στάση πληρωμών και νομικές ευθύνες για όλους τους προέδρους που διαχειρίστηκαν τα κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.

Στην πορεία υπήρξαν σωτήρες να φάνε και οι κότες. Όλοι αποδείχθηκαν για τα… πίτουρα!
Από τον Μπομπ Κοζώνη μέχρι την τουρκική εταιρεία Sabanci Holding, από τους Άραβες επενδυτές του Σταύρου Αδαμίδη μέχρι τον Ξενιάδη (παρέα με τον Σαλιαρέλη) και από την γαλλική Petit Chateau μέχρι έναν Κύπριο «Κροίσο» φάντασμα!

Όλοι μα όλοι αποδείχθηκαν φούσκες…



Και όμως το 2004 η ΑΕΚ έμοιαζε με τη γη της Επαγγελίας. Η πρωτοβουλία του Ντέμη Νικολαΐδη να συσπειρώσει τον κόσμο, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση σ’ ένα πολυμετοχικό σχήμα με τους πανίσχυρους Νίκο Νοτιά, Τάκη Κανελλόπουλου, Πέτρο Παππά, Γκίκα Γκούμα και Νάσο Θανόπουλο, έμελλε να βάλει την ΑΕΚ σε τροχιά κορυφής.
Το λάθος Τροχανά και η λάλαιπα Ψωμιάδη
Άλλωστε η Ένωση προέρχονταν από τη λάλαιπα Ψωμιάδη. Το καλοκαίρι του 2004 η ΑΕΚ χρώσταγε το ιλιγγιώδες ποσό των 140 εκατ. ευρώ!
Τα 60 εκατ. ευρώ ήταν τα οφειλόμενα στη Netmend και στη Enic, οι οποίες όσα χρήματα έβαλαν στην ΑΕΚ, ήταν μέσω… δανείου και όταν αποφάσισαν να φύγουν τα ζήτησαν πίσω!
Οι δύο εταιρείες είχαν πάρει την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ από τον Μιχάλη Τροχανά, ο οποίος τουλάχιστον δεν έμπλεξε την ΠΑΕ, με την περίφημη ιστορία με τις οικονομικές πυραμίδες!
Από τα υπόλοιπα, του χρέους των 140 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερος μέρος ήταν πρόστιμα του Δημοσίου για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Ψωμιάδη!
Μετά την έλευση της ομάδας Νικολαΐδη, το χρέος έπεσε στα 23 εκατ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα μπήκαν στο άρθρο 44.
Η ΑΕΚ ακόμη και σήμερα κυνηγάει την οικογένεια Ψωμιάδη για υπεξαίρεση 80 εκατ. ευρώ, με τις δικαστικές αρχές να έχουν επιδικάσει τα 20 εκατ. ευρώ.
Άστεγη λόγω Κόκκαλη και… γκάφας
Μέσα σε όλα η ΑΕΚ βρέθηκε από το πουθενά χωρίς γήπεδο, αφού με απόφαση της διοίκησης της Ερασιτεχνικής (Γρανίτσας) το 2003 γκρέμισε το «Νίκος Γκούμας». Την ιστορική Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο Γιάννης Γρανίτσας πίστεψε ότι θα ήταν εύκολο να ξαναχτίσει, αλλά όπως  αποδείχθηκε στην πορεία το όνειρο του γηπέδου, θύμιζε το γιοφύρι της Άρτας.
Πάντως η ΑΕΚ έχει κάθε λόγο να γκρινιάζει αφού λίγα χρόνια νωρίτερα, εν μια νυκτί, η Νέα Φιλαδέλφεια βγήκε από τα ολυμπιακά έργα και στη θέση της μπήκε το Καραϊσκάκη. Οι κακιές γλώσσες λένε ότι αυτή η αλλαγή έγινε με δάκτυλο του Σωκράτη Κόκκαλη, αφήνοντας την Ένωση στα κρύα του λουτρού.
Έτσι το καλοκαίρι του 2004, η ΑΕΚ δεν έχει γήπεδο, αλλά είχε μπόλικα χρέη…


Η λανθασμένη διαχείριση και οι… χαμένοι τίτλοι
Τα προβλήματα για τη διοίκηση Νικολαΐδη άρχισαν όταν το αρχικό πλάνο της συνετής πολιτικής πήγε περίπατο. Η σεμνή και ταπεινή ΑΕΚ της πιτσιρικαρίας χάθηκε στη διαδρομή και το ταμείο τινάχτηκε στον αέρα! Ο νέος ύμνος των «κίτρινων» δια χειρός Φοίβου (συνθέτη της συζύγου του Ντέμη, Δέσποινας Βανδή), πληρώθηκε 150.000 ευρώ. Οι «κίτρινοι» σήκωσαν στη πλάτη τους μεγάλα συμβόλαια με πρώτο και καλύτερο του Ριβάλντο, έστω και εάν στην πορεία μοσχοπουλήθηκε!

Όμως πάνω απ’ όλα τρία «άτυχα» momentum, μετέτρεψαν το όνειρο σε εφιάλτη.

Δύο φορές η ΑΕΚ άγγιξε την πρωτιά, αλλά πριν πάει στη βρύση για να πει νερό, έχασε την μια φορά από τον Ιωνικό (!) και την άλλη από τον Ολυμπιακό και μαζί και τις σχεδόν σίγουρες κούπες, ενώ άλλη μια φορά βρήκε πρώτη, αλλά έχασε τον τίτλο στα χαρτιά! Στην περίφημη υπόθεση Βάλνερ.

Έτσι εκτός από τα Πρωταθλήματα έχασε και ένα ποσό της τάξης των 40-50 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League και όλα πήγαν περίπατο!
Κατώτεροι των περιστάσεων
Οι χιλιάδες οπαδοί που βρέθηκαν στο πλευρό της αγαπημένης τους ομάδας και έκαναν τρελά ρεκόρ προσέλευσης στο ΟΑΚΑ, βρέθηκαν προδομένοι, όταν μια ωραία πρωία η ομάδα Νικολαΐδη, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να πηδούν από το καράβι.

Άλλωστε όλοι όσοι τον ακολούθησαν, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Διότι επί Ντέμη οι μέτοχοι, μέσα σε μια τετραετία έβαλαν 25 εκατ. ευρώ (με την ομάδα να είναι πρωταγωνίστρια) και χωρίς τον Ντέμη, για ισάριθμα χρόνια (4), υπό την προεδρία των Κιντή, Θανόπουλου, Αδαμίδη και τώρα Δημητρέλου, δαπανήθηκαν 40 εκατ. ευρώ και η ομάδα ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας!
Οι λύσεις και η… καταστροφή

Κάποιοι επιμένουν ότι ο Βιντιάδης μπορεί να δώσει τη λύση και δεν είναι σε καμία περίπτωση σαλτιμπάγκος τύπου Τσάκα, ωστόσο ο Έλληνας επιχειρηματίας αδυνατεί να συγκεντρώσει άμεσα τα κεφάλαια που χρειάζεται η ΑΕΚ.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Ντέμη Νικολαΐδη να επιστρέφει για να σώσει την αγαπημένη του ομάδα, αφού πέρα από τα λάθη που έκανε, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι ΑΕΚτζής.

Το θρίλερ καλά κρατεί, με την ιστορική ομάδα της Κωνσταντινούπολης να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger