Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Ομοσπονδία Περιπτερούχων: Όχι στην απελευθέρωση των Καπνοπωλών

Αντίθετη στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του Καπνοπώλη είναι η Ομοσπονδία Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι άνευ όρων απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη θα αυξήσει κατακόρυφα εκτός από το παράνομο εμπόριο και την εγκληματικότητα που συνδέεται με αυτό, ενώ θα πλήξει πολύ σημαντικά τη δημόσια υγεία.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Κόγιας, τα περιθώρια ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα και κάρτες κινητής τηλεφωνίας είναι στο 3% που μεταφράζεται σε 0,08 έως 0,10 λεπτά, και αυτό στην επαρχία όπου λειτουργεί το καθεστώς αντιπροσωπείας, ενώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνα – Πάτρα - Θεσσαλονίκη το καθεστώς είναι πρατηριακό, με συνέπεια οι περιπτερούχοι να εργάζονται με περιθώρια ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα από 0,04 έως 0,06 λεπτά στα δε υπόλοιπα προϊόντα όπως τύπος, ψιλικά, αναψυκτικά, καραμελικά και άλλα το ποσοστό κέρδους είναι από 0,10 έως 0,18 λεπτά. Η κατάσταση αυτή, αναφέρει, έχει οδηγήσει τον κλάδο στην υπερχρέωση σε ασφαλιστικά ταμεία, σε Εφορία, Δήμο, προμηθευτές, τράπεζες και καθημερινά επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.

Αναφορικά με το Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στην προσπάθεια που έγινε για απελευθέρωση 136 επαγγελμάτων, δεν εξετάστηκαν ούτε παράμετροι, ούτε πως θα αντικατασταθεί το νομικό πλαίσιο, για να κρατηθούν οι θέσεις αυτοαπασχολούμενων, ενώ δεν ελήφθη υπόψη η συνθήκη της Γενεύης, που αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα δίκτυο λιανικής πώλησης ασύνδετο το οποίο να μην είναι κάτω από τον έλεγχο του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) και ζητά να ληφθούν υπόψη παράμετροι που δίνουν τη δυνατότητα της αύξησης του λαθρεμπορίου.

«Όταν η διεθνής τάση είναι η ρύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας των καπνικών προϊόντων, το τυχόν ανεξέλεγκτο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του καπνοπώλη, όχι μόνο θα είναι μη συμβατό με τις διεθνείς εξελίξεις αλλά θα αποτελεί μία εντελώς ανεύθυνη κίνηση που θα προκαλέσει αναμφισβήτητα τεράστια βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, αύξηση του παράνομου εμπορίου το οποίο στην χώρα μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και βάσει ερευνών που έχουν δημοσιοποιηθεί έχει αποκτήσει τρομακτικό μερίδιο της τάξης του 17 - 19% με συνέπεια την δραματική απώλεια εσόδων για το Κράτος, και κατάργηση ουσιαστικά του Νόμου για την αποτροπή καπνίσματος από ανήλικους. Η Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν ήταν και δεν είναι σε καμία περίπτωση υπέρ αυτού του πολυνομοσχεδίου, και φυσικά της απελευθέρωσης», επισημαίνει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων - Καπνοπωλών Ελλάδας, που επισημαίνει ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων σήμερα αυξήθηκε στο 22%.

Προ των πυλών του αφανισμού αυτού του κλάδου, η Ομοσπονδία εκτιμά ότι πρέπει οι ιθύνοντες της κυβέρνησης να επανεξετάσουν όλους αυτούς τους παράμετρους και φυσικά να δοθεί η δυνατότητα μιας βιώσιμης λύσης όπως:
1) Της οριστικής φορολογικής απαλλαγής για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα & της κάρτες κινητής τηλεφωνίας από την ώρα που τα περιθώρια κέρδους είναι τόσο χαμηλά, πρέπει να σταματήσει η φορολόγηση με την σημερινή Κωδικοποίηση Πινάκων Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους εμπορικών επιχειρήσεων.
2) Θεσμοθέτηση ενός στοιχειώδες περιθώριο ποσοστού κέρδους δικτύου, για όλα τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα που να μην είναι κάτω του 50% της αποφορολογημένης τιμής, και φυσικά να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα εφαρμογής για να μην γίνει όπως ο Ν. 3943 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
3) Επανακαθορισμός και μείωση του συνολικού φόρου κατανάλωσης που σήμερα διαμορφώνεται από τον αναλογικό, πάγιο, και ελάχιστο φόρο, καθώς και το Φ.Π.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger