Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Taken 2 Η Αρπαγή 2 DOWNLOAD MOVIE

Η Αρπαγή 2 Poster
Όταν ο Μπράιαν Μιλς ανακαλύπτει πως η πρώην σύζυγός του, Λενόρ, ετοιμάζεται να ζητήσει διαζύγιο, την καλεί μαζί με την κόρη τους, Κιμ, σε ένα ειδυλλιακό Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, με την ελπίδα να κερδίσει ξανά την καρδιά της. Στο παρελθόν όμως, ο Μπράιαν έχει σκοτώσει για να σώσει την κόρη του και τώρα αυτός και η οικογένειά του θα πρέπει να πληρώσουν. Ο Μπράιαν και η Λενόρ απάγονται, αλλά η Κιμ καταφέρνει να αποδράσει…

Πρωτότυπος Τίτλος: Taken 2
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μεγκατόν
Ηθοποιοί: Λίαμ Νίσον, Φάμκε Γιάνσεν, Μάγκι Γκρέις
Διάρκεια: 91 λεπτά
Είδος: Περιπέτεια

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘεσσαλονίκηςΑνακοίνωση για την απεργία των εργαζομένων στους εργολάβους του ΑΠΘ

Παλλαϊκό - πανεργατικό μέτωπο αλληλεγγύης
για τη νίκη στον αγώνα των εργολαβικών!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί σε αποφασιστική στήριξη του αγώνα των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. 850 απλήρωτες οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από την αδίστακτη πολιτική του Υπ. Παιδείας και του τρικομματικού εφιάλτη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ έχουν αποφασίσει να βαδίσουν περήφανα στο δρόμο της ρήξης με το συμβιβασμό και τη μοιρολατρία. Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 24 του Σεπτέμβρη και ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του Κτιρίου Διοίκησης έχει δείξει την ανεξάντλητη δύναμη των εργαζομένων. Η συμμαχία των προθύμων (μερίδα καθηγητών, Τμημάτων, καθεστωτικών φοιτητικών παρατάξεων) που επιχείρησε να συκοφαντήσει τον αγώνα και να λειτουργήσει απεργοσπαστικά έχει λάβει το μήνυμα ότι χωρίς τους ανθρώπους που εγγυώνται την καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη και τις διοικητικές λειτουργίες «γρανάζι δε γυρνά».

Οι εργολαβικοί λειτουργώντας μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και κατακτώντας την ενότητα του αγώνα μέσα από την πείρα τους ξεχώρισαν εχθρούς και φίλους. Δεν υπέκυψαν ούτε στιγμή σε πιέσεις που άλλοτε με ύφος Τρόικας και άλλοτε υπό το μανδύα της φιλανθρωπίας τους καλούν να «διαπραγματευτούν» το άθλιο καθεστώς της εξαθλίωσης, της φτώχειας και της ανεργίας σταματώντας την απεργία. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα Πανεπιστήμια, που μέσα από τη δράση των σχημάτων της ΕΑΑΚ και με κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και του αγώνα έχουν συμβάλει στο χτίσιμο ενός αγωνιστικού μετώπου για τη νίκη της απεργίας. Με έμπνευση από τις κοινές παρακαταθήκες αγώνα ενάντια στο άθλιο δουλεμπορικό καθεστώς των εργολαβιών στο ΑΠΘ με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια της ΠΕΚΟΠ Κ. Κούνεβα το Δεκέμβρη του ‘08, αλλά και τον παρατεταμένο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος για την ανατροπή του νόμου που διαλύει τη δημόσια  εκπαίδευση, η συνέχιση των κινητοποιήσεων, των απεργιών και των καταλήψεων είναι μονόδρομος.

Οι ηρωικές κινητοποιήσεις στο ΑΠΘ βρίσκονται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την έκβαση μιας μάχης που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των πληττόμενων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η καταβολή των δεδουλευμένων και η μόνιμη και σταθερή εργασία εκφράζει όλο τον κόσμο της εργασίας που στη συντριπτική πλειοψηφία του υφίστανται την εργοδοτική τρομοκρατία και τη γενοκτονική πολιτική των μνημονίων των συγκυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η δικαίωση των αιτημάτων κάθε τμήματος εργαζομένων που παλεύει αποφασιστικά και μέχρι τέλους συμβάλλει καθοριστικά στην αυτοπεποίθηση όλου του λαού και την πολιτική προοπτική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και της επιβολής μιας άλλης πορείας χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ και απολύσεις.

Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση φοιτητών στο πανεπιστήμιο Κρήτης

Ανοιχτό κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση των 12 φοιτητών από το φυσικό Κρήτης, την δευτέρα 22/10/12 στις 11:00 πμ στο φυσικό Κρήτης (στις Βούτες).
Τις τελευταίες μέρες στο φυσικό Κρήτης, έχει ξανά ξεκινήσει η διαδικασία για πειθαρχικό συμβούλιο ενάντια στους 12 φοιτητές, που είχε ξεκινήσει από πέρυσι.

Για όσους δεν ξέρουν πέρυσι τον Οκτώβρη είχε γίνει κινητοποίηση με απόφαση συλλόγου για αποκλεισμό της Γ.Σ.Τ. με αίτημα να δοθούν τα μαθήματα που χάθηκαν από την εξεταστική λόγω καταλήψεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου.

Η Ε.Δ.Ε που είχε ξεκινήσει πέρυσι τον Νοέμβρη και σαν διαδικασία φαινόταν να είχε σταματήσει,  επανήλθε στο προσκήνιο προ λήγον ημερών (εντελώς τυχαία λίγες μέρες πριν της εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης) και  την δευτέρα 22/10/12 καλούνται οι 12 φοιτητές να καταθέσουν απολογία σε συμβούλιο κοσμητείας με πιθανές ποινές από άρση εξαμήνων μέχρι και διαγραφή από τη σχολή.
Ο σύλλογος φοιτητών φυσικού αποφάσισε ανοιχτό κάλεσμα σε σωματεία και κόσμο για παράσταση διαμαρτυρίας εκείνη τη μέρα στο φυσικό.  Είναι σημαντικό να μαζευτεί πολύς κόσμος για να καταλάβουν οι καθηγητές (οι οποίοι με ατομική στοχοποίηση φοιτητών προσπαθούν να ασκήσουν καταστολή στο φοιτητικό κίνημα) ότι σε αυτή τους την κίνηση θα βρούνε αντιμέτωπη όλη την κοινωνία.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση της κοσμητείας να καλέσει σε πειθαρχικό 12 μέλη του συλλόγου
με αφορμή την κινητοποίηση του συλλόγου, που διεκδικούσε δίκαια να δοθεί ηεξεταστική του Σεπτεμβρίου. Είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας και θαπαλέψουμε με κάθε τρόπο για να μην περάσει.
Δεν αναγνωρίζουμε την διαδικασία που διεξάγεται και καλούμε τους φοιτητές, που καλούνται σε απολογία, να μην το κάνουν. Απαντάμε συλλογικά.
Πειθαρχικό γίνεται για να τρομοκρατηθούν οι φοιτητές και να σταματήσουν να αγωνίζονται. Δεν είναι προσωπική επίθεση σε μεμονωμένους φοιτητές αλλά συνολικότερα ενάντια στο φοιτητικό κίνημα. Ένα μέρος των καθηγητών, με την στάση τους, έδειξε ότι είναι υπέρ των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και λειτούργησαν ως άξιοι εντολοδόχοι της κυβέρνησης .Αυτή την ώρα ένας βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης έτσι ώστε να διασφαλίσουν την εφαρμογή του άθλιου νόμου πλαισίου. Να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις. Όπου δυσκολεύεται να περάσει ανώδυνα και χωρίς αντιδράσεις αυτήν την πολιτική προχωράει σε καταστολή καιποινικοποίηση του λαϊκού κινήματος. Τα παραδείγματα το τελευταίο διάστημα είναι πολλά. Ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών με την επέμβαση των ΜΑΤ, η απαγόρευση των διαδηλώσεων την μέρα της επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα, η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά στο υπουργείο άμυνας και οι 106 προσαγωγές, ο Πατέληςκαθηγητής του πολυτεχνείου Κρήτης που πέρασε από πειθαρχικό γιατί εξέφρασε δημόσια την γνώμη του και πολλά άλλα.Στο φυσικό αυτό εκφράζεται με το γεγονός ότι περνάνε 12 φοιτητές από πειθαρχικό για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση του συλλόγου που διεκδικούσε το αυτονόητο, να μπορέσουν οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα που δεν δόθηκαν στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου του 2011 λόγω της κατάληψης που έγινε από τους φοιτητές ενάντια στο νόμο πλαίσιο που έρχεται να κάνει το πανεπιστήμιο επιχείρηση και να κάνει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προνόμιο για λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό γίνεται σε εφαρμογή του αντιδραστικού πρότυπου εσωτερικού κανονισμού που προβλέπει επιβολή κυρώσεων για φοιτητές που κωλύουν την λειτουργία των ιδρυμάτων κάτι που επιβεβαιώνει πως ο λόγος που πέρασε είναι για να καταστείλει τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών.Με την στάση της αυτή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζει πως η αντιλαϊκή πολιτική θαεφαρμοστεί με κάθε κόστος. Όποιος σηκώνει ανάστημα θα καταστέλλεται. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Τώρα πρέπει να δείξουμε τη δύναμή μας. Είναι η σειρά μας να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις , οργανωμένα να σπάσουμε τις αλυσίδες μας. Κόντρα στην χειραγώγηση, την καταστολή και την ποινικοποίηση που μας επιβάλουν να παλέψουμε για το δίκιο μας, για τις ανάγκες μας. Εδώ κολλάει ένα ρητό του Μπρεχτ ¨όποιος αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όποιος δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει¨.
Δεν θα επιτρέψουμε καμιά ποινικοποίηση των αγώνων μας, δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθεί κανένας φοιτητής γιατί αγωνίζεται για να μπορεί να σπουδάζει, για να μπορεί να ζήσει. Οργανωμένα στην πράξη θα σπάσουμε κάθε τους προσπάθεια.
.Τα μέλη του ΔΣ και οι αγωνιστές φοιτητές δεν λογοδοτούν σε κανέναν παρά μόνο στους συμφοιτητές τους. Οι φοιτητές δεν ενέργησαν ατομικά αλλά συμμετείχαν στην κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικής.

Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού

Σλοβακία - Ελλάδα 0 - 1

Νίκη θρίλερ της Εθνικής

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κρίσιμος αγώνας της Εθνικής μας με τη Σλοβακία στη Μπρατισλάβα, σε ένα ματς – κλειδί για τη συνέχεια των προκριματικών του Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας.
Με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Φερνάντο Σάντος υποχρεωμένο εκ των πραγμάτων (βλέπε απουσίες» να «μαγειρέψει» την ενδεκάδα ώστε να εμφανίσει σύνολο ικανό να πάρει τη νίκη μέσα στη Σλοβακία, η Εθνική μας τελικά κατέβηκε στο γήπεδο με σύστημα 4-3-3, τερματοφύλακα τον Καρνέζη, παρτενέρ του Παπασταθόπουλου το Σιόβα και Τοροσίδη-Σπυρόπουλο να καλύπτουν τα άκρα της άμυνας.

Η τριάδα του κέντρου αποτελείται από τον Τζιόλη (αμυντικό χαφ) και τους Κατσουράνη-Νίνη ως εσωτερικούς χαφ.

Στην επίθεση οι Σαμαράς (αριστερά), Σαλπιγγίδης (δεξιά) και Γκέκας στην κορυφή θα προσπαθήσουν να πετύχουν αυτό που δεν έγινε κόντρα στη Βοσνία, ένα γκολ τουλάχιστον δηλαδή.

Στον πάγκο έμειναν: Λάμπρου, Γλύκος, Μανιάτης, Τζαβέλλας, Μήτρογλου, Καραγκούνης, Δημούτσος, Φωτάκης, Φορτούνης, Αθανασιάδης.
Το πρώτο ημίχρονο του αγώνα πάντως δεν κύλισε σύμφωνα με το σχέδιο του Σάντος, καθώς η Εθνική μας δεν απείλησε σοβαρά τους Σλοβάκους, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας που έχασαν αρκετές καλές ευκαιρίες με αποκορύφωμα αυτή του 41, όταν πρώτα ο Καρνέζης σταμάτησε τον Ζάμπαβνικ με έξοδο και στη συνέχεια ο Τοροσίδης έδιωξε πάνω στη γραμμή σουτ του Χάμσικ.
Ο Σάντος πάντως αντιλαμβάνεται τη σημασία του αγώνα και θέλει τη νίκη που θα επαναφέρει την… τάξη στην κορυφή του 7ου ομίλου της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ 2014.

Η εντός έδρας ισοπαλία της προηγούμενης αγωνιστικής με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη υποχρεώνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να κυνηγήσει τη νίκη κόντρα στους Σλοβάκους. Μια επικράτηση μέσα στο «σπίτι» τους, αναμένεται να θέσει νοκ-άουτ την αποψινή μας αντίπαλο και να ξανακάνει την υπόθεση πρόκριση «κούρσα για δύο άλογα», την Ελλάδα και τη Βοσνία.Η προϊστορία

Η παράδοση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας είναι μικρή και δεν είναι αντιπροσωπευτική. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί μόνο σε φιλικό επίπεδο, τρεις φορές και τα αποτελέσματα των αναμετρήσεων είναι διαφορετικά.

Το πρώτο ματς μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας γίνεται στις 15 Νοεμβρίου του 2000. Στον πάγκο της Εθνικής τότε ήταν ο Βασίλης Δανιήλ και τα πράγματα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν σκούρα. Οι Σλοβάκοι νίκησαν 2-0 στον φιλικό αγώνα στην Ρόδο. Στις 30 Απριλίου 2003, η Εθνική είχε βρει τον Ότο της και πλέον ήξερε τι έψαχνε σε κάθε ματς. Ή τουλάχιστον μάθαινε. Σλοβακία και Ελλάδα αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, με τους Τσιάρτα και Χούτο να βάζουν μπροστά στο σκορ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αλλά να ισοφαρίζεται ισάριθμες φορές από τον Νέμεθ. Τελευταία τους συνάντηση ήταν στις 20 Αυγούστου του 2008. Η Εθνική είχε μπει σε άλλη κλάση και τέτοια ματς τα καθάριζε εύκολα. Ο Φάνης Γκέκας είχε ρέντα και σκόραρε δις στη νίκη 2-0 της Εθνικής.

Η προϊστορία όμως δεν  παίζει μπάλα. Έλληνες και Σλοβάκοι θα επιδιώξουν να πάρουν «κεφάλι» στον όμιλο και αμφότεροι ελπίζουν να είναι εκείνοι που θα πανηγυρίζουν στο τέλος της αναμέτρησης. Για το σύνολο του Φερνάντο Σάντος θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο μια σειρά από αγώνες που θα είναι και δύσκολοι και εκτός έδρας αφού το επόμενο εντός έδρας παιχνίδι της Εθνικής είναι περίπου σε έναν χρόνο, στις 10 του Σεπτέμβρη με την Λετονία (αφού πρώτα δώσει τρία εκτός με Λιθουανία, Βοσνία και Λιχτενστάιν).

Αναλυτικά, τα αποψινά ματς του 7ου ομίλου

Λετονία-Λιχτενστάιν (21:00)
Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Λιθουανία (21:00)
Σλοβακία-Ελλάδα (21:30)

Η βαθμολογία

1. Βοσνία / Ερζεγοβίνη (3) 7 (12-2)
2. Σλοβακία (3) 7 (5-2)
3. Ελλάδα (3) 7 (4-1)
4. Λιθουανία (3) 4 (3-3)
5. Λετονία (3) 0 (3-8)
6. Λιχτενστάιν (3) 0 (1-12)

Η επόμενη (5η) αγωνιστική


Βοσνία / Ερζεγοβίνη-Ελλάδα
Σλοβακία-Λιθουανία
Λιχτενστάιν-Λετονία

Κατά 18,8% αύξησαν πέρσι τα κέρδη τους οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

Νέα αύξηση κερδών παρουσίασαν οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας και το 2011, αποδεικνύοντας με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, που εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά οδηγούνται στην απόλυτη χρεοκοπία και ανέχεια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, εξακολουθούν και συγκεντρώνουν κέρδη εκατομμυρίων και ισχύ, που προκύπτει μέσα από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας STATBANK, τα καθαρά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν συνολικά κατά 18,8%, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που τα ποσοστά αύξησης των κερδών αφήνουν άφωνο τον καθένα, αφού μιλάμε για αύξηση κερδών που φτάνει ακόμα και το 4.398%!!! Πρόκειται για τη φαρμακευτική εταιρεία BRISTOL-MYERS, της οποίας τα κέρδη από 189,9 χιλιάδες ευρώ το 2010, εκτοξεύθηκαν πέρσι στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Από τις «500» εμπορικές επιχειρήσεις 244 παρουσίασαν αύξηση κερδών ή μετατροπή των ζημιών του 2010 σε κέρδη το 2011. Αντιστοίχως οι 256 εμφάνισαν μείωση κερδών. Στο σύνολό τους οι «500» παρουσίασαν σημαντική αύξηση κερδοφορίας.

Σε ό,τι αφορά την κλαδική κατανομή των «500» κερδοφόρων εταιρειών, στο δείγμα συμπεριλαμβάνονται:

    90 επιχειρήσεις από τον τομέα τροφίμων.
    82 από τους τομείς φαρμάκων - καλλυντικών.
    31 από την ένδυση - υπόδηση.
    29 από χημικά - χρώματα.
    26 από τον κλάδο των αλυσίδων σούπερ - μάρκετ.
    23 από μεταφορικά μέσα και ανταλλακτικά.
    22 από υγιεινή - κλιματισμό.
    20 από τον κλάδο μηχανημάτων.
    18 από τον κλάδο της πληροφορικής.
    15 από το ηλεκτρολογικό υλικό.
    15 από μηχανές γραφείου.
    14 από το εμπόριο ποτών.
    13 από τον κλάδο μεταλλικών προϊόντων.
    12 από δομικά υλικά.
    12 από τους κλάδους έπιπλα - χαλιά - φωτιστικά.
    11 από τον τομέα πετρελαιοειδών.
    11 από επιστημονικά και ιατρικά μηχανήματα.
    11 από τις ηλεκτρικές συσκευές.
    4 από έντυπα - χαρτί.
    3 από εμπόριο τσιγάρων.
    2 από κινητή τηλεφωνία.

Στις πρώτες 20 θέσεις των πλέον κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας το 2011, βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Jumbo, Α-Β Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μετρό, Μασούτης Διαμαντής σ/μ. Glaxo, Toyota, Novartis, Procter & Gamble, ΕΝΑ, Πέντε, Nokia, House Market, Πλαίσιο Computers, Bristol, Astra Zeneca, BP, Janssen, Ελαΐς Unilever και Ericsson.

h**p://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7091353&publDate=16/10/2012

Κάν’ το όπως ο Χριστόφιας

Δεν πέρασαν και πολλές μέρες από τότε που ο… κομμουνιστής Δημήτρης Χριστόφιας κόμπαζε από τη συχνότητα της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης για τις «κόκκινες γραμμές» που έχει τραβήξει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στις οποίες θα σταθεί βράχος ακλόνητος, αποκρούοντας τις επιθέσεις των τροϊκανών. Επίσημο έγγραφο που διέρρευσε στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» τίναξε στον αέρα τους κομπασμούς Χριστόφια, αποκαλύπτοντας όχι μόνο τον ροζ χαρακτήρα και το ευμετάβλητο των «κόκκινων γραμμών», αλλά και ότι ο… κομμουνιστής Χριστόφιας υποθηκεύει και το φυσικό αέριο, προκειμένου να πάρει το δάνειο για ν’ ανακεφαλαιώσει τις κυπριακές τράπεζες.

Η τελευταία αυτή λεπτομέρεια, δηλαδή η υποθήκευση των μελλοντικών εσόδων από τα κοιτάσματα φυσικού αέριου που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο, εξηγεί και την πρεμούρα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να δώσουν ντε και καλά ένα δάνειο στην Κύπρο και μάλιστα ύψους μεγαλύτερου απ’ αυτό που φέρεται να έχει ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση. Απ’ όσο θυμόμαστε από τα «δικά μας», οι δανειστές όχι μόνο διαπραγματεύονταν σκληρά και την τελευταία δεκάρα, αλλά διαπραγματεύονταν ακόμα και την εκχώρηση του δανείου. Πώς γίνεται στην Κύπρο, χώρα ασήμαντη από άποψη οικονομικής επιφάνειας για τα δεδομένα της οικονομίας της Ευρωζώνης, να πιέζουν να πάρει οπωσδήποτε το δάνειο η κυβέρνηση και μάλιστα σε… γενναιόδωρη δοσολογία;
 
Το έγγραφο που διέρρευεσε στον «Πολίτη» φωτίζει αρκετά αυτή την πρεμούρα των υποψήφιων δανειστών της Κύπρου: «Να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα κατατίθενται σε ένα ταμείο το οποίο θα διέπεται από δημοσιονομικούς κανόνες. Κατά την ίδρυση αυτού του ταμείου με νόμο, η Κύπρος θα πρέπει να συμμορφώνεται με διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές. Το ειδικό ταμείο θα πρέπει να ενσωματωθεί πλήρως στο δημοσιονομικό πλαίσιο και θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδιαίτερα σαφείς δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση διοχετεύονται μέσα από το ταμείο και ότι οι εκροές κεφαλαίων θα ακολουθούν αυστηρούς κανόνες εκταμίευσης. Οι εκροές θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προσανατολίζονται προς την εξόφληση του χρέους».
 
Οπως όλοι θυμόμαστε, κάτι ανάλογο έχει γίνει και στην Ελλάδα. Μόνο που στην Ελλάδα γίνεται λόγος για ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στην Κύπρο γίνεται λόγος για ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία οδεύουν γοργά προς εκμετάλλευση και σε λίγα χρόνια θα αποδίδουν έσοδα. Με τη συμφωνία υποθήκευσης οι δανειστές δεν θα εξασφαλίσουν απλά τα χρήματά τους (το ποσό του δανείου θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ, ποσό ασήμαντο για τα δεδομένα των δανειστών), αλλά θα κατοχυρώσουν γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή, όπου έως τώρα «παίζουν» μόνοι οι Αμερικανοί, μέσω των Ισραηλινών.
 
Ο… κομμουνιστής Χριστόφιας δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ως προς αυτό (ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται). Το δικό του πρόβλημα είναι το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων μέτρων του Μνημονίου. Και πάνω σ’ αυτό δίνει τη μάχη του με την τρόικα, προσπαθώντας να την πείσει το πρόγραμμα της εφιαλτικής λιτότητας να μην είναι εμπροσθοβαρές, αλλά οπισθοβαρές.Κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει σ’ ένα πακέτο μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ (ίσο περίπου με το 20% του κυπριακού ΑΕΠ), αλλά η μεν τρόικα ζητά τα περισσότερα μέτρα να παρθούν άμεσα, η δε κυβέρνηση προτείνει να παρθούν μετά το 2013. Ο λόγος; Επίκεινται εκλογές και ο κίνδυνος καταποντισμού για το ΑΚΕΛ είναι τεράστιος (ο ίδιος ο Χριστόφιας έχει ήδη καεί και δεν θα είναι υποψήφιος).
 
Τι περιλαμβάνει το πακέτο, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει; Τα καθιερωμένα και πολύ γνωστά σε εμάς: σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 15% και κατάργηση του 13ου μισθού, κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, μείωση του αριθμού των εργαζόμενων στο δημόσιο, μείωση των δαπανών υγείας και των κοινωνικών επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και την αγορά εργασίας. Τι παζαρεύει η κυβέρνηση Χριστόφια; Να είναι μικρότερη η πρώτη μείωση των μισθών, να μην καταργηθεί η ΑΤΑ ως θεσμός, αλλά να παγώσουν οι αυξήσεις, να μην καταργηθεί ο 13ος μισθός και να επεκταθεί η διάρκεια του προγράμματος κατά ένα έτος. Είναι χαρακτηριστικές οι διαφορές ανάμεσα στο κυβερνητικό και το τροϊκανό πακέτο για τα δύο πρώτα χρόνια. Για το 2012 η κυβέρνηση προτείνει μέτρα ύψους 99 εκατ. ευρώ και η τρόικα 175 εκατ. ευρώ. Για το 2013 η κυβέρνηση προτείνει μέτρα 557,7 εκατ. ευρώ και η τρόικα 628 εκατ. ευρώ.
 
Τι πρόκειται να γίνει; Η γνωστή και μη εξαιρετέα Moody’s έπιασε δουλειά στο πλευρό των δανειστών, ρίχνοντας στην κυπριακή οικονομία μια ξεγυρισμένη υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης κατά τρεις βαθμίδες (από Ba3 σε Β3). Αυτό σημαίνει ότι τα διαπραγματευτικά περιθώρια του Χριστόφια περιορίζονται μέχρις εξαφάνισης. Ενδέχεται, λοιπόν, πολύ σύντομα ν’ ακούσουμε τις γνωστές δικαιολογίες, για τη μάχη που έδωσε η κυβέρνηση, για τα χειρότερα που αποφεύχθηκαν και το Μνημόνιο που είναι αναγκασμένη να υπογράψει, για τη σωτηρία της πατρίδας.
 
Ομως, ακόμα και αν γίνονταν δεκτές οι αντιπροτάσεις της κυβέρνησης Χριστόφια (πράγμα απίθανο), ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Η Κύπρος θα έμπαινε στο Μνημόνιο κι αυτά που δε θα γίνονταν φέτος θα γίνονταν του χρόνου. Τα έχουμε ζήσει στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να τα υπενθυμίσουμε. Το μείζον για τον Χριστόφια είναι η εκλογική σωτηρία του ΑΚΕΛ και όχι τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.
 
ΥΓ1: Είναι γνωστό ότι ο Χριστόφιας αρχικά προσπάθησε να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία (έχει ήδη πάρει δάνειο 2,5 δισ. ευρώ από την ίδια χώρα), όμως έφαγε πόρτα. Οπως αποκαλύφθηκε, η Ρωσία απαίτησε να έχει το στάτους του «πρώτου πιστωτή», το οποίο όμως ανήκει στους δανειστές της τρόικας. Αυτό δίνει μια καλή απάντηση και σε όσους στην Ελλάδα παίζουν την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα του δανεισμού από τρίτες πηγές, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
 
ΥΓ2: Οταν ο Ραχόι έκανε τα τσαλιμάκια του, ο ΣΥΡΙΖΑ εκστασιαζόταν και ο Τσίπρας τον παρουσίαζε ως υπόδειγμα διαπραγματευτή, καλώντας τον Σαμαρά να ενεργήσει «όπως ο Ραχόι». Με τον ίδιο εκστατικό τρόπο υποδέχτηκε και τα τσαλιμάκια του… συντρόφου Χριστόφια. Αλήθεια, τι θα μας πουν μόλις Χριστόφιας και Ραχόι υπογράψουν τις προσφυγές και τα Μνημόνια; Το παραμύθι των «σκληρών διαπραγματευτών» μπορεί να είναι καλό προεκλογικά, όμως μετεκλογικά καταρρέει, γιατί… δεν έχει δράκο. (Και) από τα παραδείγματα «σκληρής διαπραγμάτευσης», που κατά καιρούς επιλέγει για την προπαγάνδα του ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να βεβαιωθούμε τι πρόκειται να κάνει, αν και όταν βρεθεί στην εξουσία.

Φασίστες και αφεντικά μια φωνή και μια γροθιά

Ο τόπος που στέγασε το τυπογραφείο του ΕΑΜ δε χωράει τους φασίστες!

Φασίστες και αφεντικά
μια φωνή και μια γροθιά
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της νέας επίθεσης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Το νέο “τελευταίο” πακέτο μέτρων όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα, έρχεται να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα. Η επίθεση δεν περιορίζεται μόνο στις μειώσεις αποδοχών αλλά προχωράει και στην αποδιάρθρωση όποιων δημόσιων δομών πρόνοιας έχουν ξεμείνει.
Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να επιβληθεί αλλιώς, παρά μόνο με ένταση της κρατικής καταστολής. 'Έτσι, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ενός χωρίς προηγούμενο κρατικού αυταρχισμού, που θυμίζει καθεστώς χούντας. Την όξυνση της καταστολής τη συναντάμε καθημερινά πια σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση: η επίθεση στην απεργιακή συγκέντρωση 26ης Σεπτέμβρη, το χτύπημα της αντιφασιστικής μοτοπορείας και τα βασανιστήρια που υπέστησαν στη ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες αγωνιστές, η βίαιη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους στην Ευελπίδων αλληλέγγυους, την επόμενη μέρα της μοτοπορείας, η άγρια επίθεση στους επί 6 μήνες απλήρωτους εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η σύλληψη 127 απεργών. Οι προληπτικές προσαγωγές και οι συλλήψεις ακόμη και ανήλικων στις διαδηλώσεις για την επίσκεψη Μέρκελ, η διαπόμπευση νέων παιδιών από την ελληνική αστυνομία με τη δημοσίευση των φωτογραφιών και των στοιχείων τους, παραβιάζοντας ακόμα και το τεκμήριο της αθωότητας. Νεαρό κορίτσι ως ασπίδα ματατζή, μετά από βίαιο κεφαλοκλείδωμα, χτυπήματα σε διαδηλωτές με ανάποδα γκλομπ. Την ίδια στιγμή οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής δολοφονούν, μαχαιρώνουν, προβοκάρουν, παρεμποδίζουν θεατρικές παραστάσεις, επιβάλλουν «προγραφές» νηπίων, που θα ζήλευε κι ο Ηρώδης, όχι απλά ανενόχλητοι, αλλά με την πλήρη κάλυψη και στήριξη του κράτους και της αστυνομίας.
Με άλλα λόγια, συμπληρωματικά στην “επίσημη” κρατική καταστολή δρα το βαθύ κράτος της Χρυσής Αυγής. Στο στόχαστρο πια, μετά τους μετανάστες έχουν μπει τα αγωνιζόμενα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής φάνηκε και με τη στάση που κράτησε τη μέρα της Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας της 26ης Σεπτέμβρη: όχι μόνο δε συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση (πώς άλλωστε να αγωνιστεί ενάντια στα αφεντικά της;) αλλά οργάνωσε πογκρόμ εναντίον μεταναστών στην Πλατεία Αττικής, με τη στήριξη – για μια ακόμα φορά – της αστυνομίας.
Μπορεί να μην κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην Πανεργατική απεργία, ωστόσο “κάτι” έκανε για τον πληττόμενο κόσμο της δουλειάς: άνοιξε “γραφείον ευρέσεως εργασίας”! Άνεργοι Έλληνες, αφού πρώτα γίνουν μέλη της Χρυσής Αυγής (που κατά τα άλλα είναι ενάντια στις πελατειακές σχέσεις), θα μπορέσουν να βρουν μια δουλειά με εξευτελιστικό μεροκάματο και σε θέσεις που θα δημιουργηθούν από την απόλυση ήδη εργαζόμενων ντόπιων ή μεταναστών. Κι όλα αυτά βέβαια σε συνεργασία και συνεννόηση με τα αφεντικά, που βρίσκουν πως συμφέρει από κάθε άποψη η ύπαρξη της νεοναζιστικής συμμορίας, καθώς τούς εξασφαλίζει φθηνό εργατικό δυναμικό και νέα υπερκέρδη εν μέσω κρίσης. Εξάλλου στο κείμενο που συνόδευε την ίδρυση του “γραφείου ευρέσεως εργασίας”, οι νεοναζί, πιστοί στη “θεωρία” του εθνικοσοσιαλισμού, δηλώνουν ότι αφεντικά και εργαζόμενοι θα πρέπει να “συνεργάζονται αρμονικά”...! Γιατί δε μας λένε όμως πόσα “παίρνουν” απ' τα αφεντικά τους για να κάνουν τα πιστά σκυλιά τους και ν' ανοίγουν τα πολυτελή γραφεία τους;
Η κρατική καταστολή δε μας φοβίζει. Η ανακοίνωση των νέων μέτρων θα μας βρει όλους στους δρόμους. Με οργάνωση, μαχητικότητα κι αποφασιστικότητα ΜΠΟΡΟΥΜΕ να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νέου Μνημονίου. Η αντίσταση και η αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τις γειτονιές, δείχνουν το δρόμο της νίκης και της ανατροπής.
 
Όλοι στην Πανεργατική Απεργία
και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 18 Οκτώβρη
Αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα για την ανάσχεση της επίθεσης, για μια καλύτερη ζωή, είναι η πάλη ενάντια στους νεοναζί.
Ο λαός της Καλλιθέας, εδώ και μήνες έχει δηλώσει αγωνιστικά την αντίθεσή του απέναντι στην παρουσία των φασιστικών συμμοριών στην περιοχή, πλαισιώνοντας τις δράσεις της Πρωτοβουλίας Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία. Με τη μαζική συμμετοχή του σε διαδηλώσεις μαζί με τους μετανάστες, με την στήριξη όλων των αντιφασιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή, όπως η μεγάλη συναυλία στις 25 Μάρτη, η γιορτή Ελλήνων-μεταναστών, κατάφερε να ανακόψει τη δράση των φασιστικών ομάδων που λυμαίνονταν τις γειτονιές και να αναχαιτίσει τις όποιες επιδιώξεις τους να μετατρέψουν την Καλλιθέα σε άντρο βίας και ρατσιστικών επιθέσεων.
Η Καλλιθέα δεν ξεχνά την ιστορία της και τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει ενάντια στους ναζί και τους ταγματασφαλίτες! Όπως τότε, έτσι και σήμερα, θα φράξει το δρόμο απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα των σύγχρονων ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αξιοποιώντας τη θεσμική τους κάλυψη, θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν στην περιοχή ορμητήρια πογκρόμ και δολοφονικών επιθέσεων.
Ο τόπος που στέγασε το τυπογραφείο του ΕΑΜ δε χωράει τους φασίστες!
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ, ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
 
 
Πρωτοβουλία Ενάντια Στο Φασισμό Και Τη Ρατσιστική Βία Καλλιθέας
 
enantiastofasimo.blogspot.gr

Γερμανία: Πυρπόληση ελληνικού διπλωματικού οχήματος στο Βερολίνο


Πυρπολήσαμε το αυτοκίνητο του συνταγματάρχη Γρυμπίρη στην κοινοβουλευτική, κυβερνητική και διπλωματική περιοχή Τίεργκαρτεν του Βερολίνου. Ο Γρυμπίρης είναι ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία και φέρει ευθύνη για τα κάτωθι:
+ τις εικονικές εχθροπραξίες στα σύνορα με την Τουρκία, όπου πρόσφυγες κουρελιάζονται και σακατεύονται,
+ τις συναλλαγές επί εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας με τη Γερμανία, που απαξιοί να δώσει σημασία στις περικοπές στον τομέα της υγείας, σε συντάξεις και μισθούς, οι οποίες εξωθούν τον πληθυσμό στην Ελλάδα σε κοινωνικό όλεθρο,
+ την πολιτική λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης, που λειτουργεί σαν μαριονέτα της τρόικας ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ για να διασφαλίσει μοναχά τον πλούτο των ελίτ,
+ τη συνεργία της ελληνικής αστυνομίας με φασίστες της Χρυσής Αυγής,
+ τη βία εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα και σ’ άλλες πόλεις.
Ως στρατιωτικός εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ελλάδας, ο συνταγματάρχης Γρυμπίρης συνιστά νόμιμο στόχο μαχητικών επιθέσεων.
Κατά τη δράση μας, επιτεθήκαμε στο στόχο έχοντας εις γνώσιν μας ότι το όχημα θα πυρποληθεί σε γκαράζ ευρισκόμενο κάτω από οικιστικό κτήριο. Φροντίσαμε λοιπόν να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα «ανατίναξης» στα διαμερίσματα.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους αιχμαλώτους του κοινωνικού πολέμου στην Ελλάδα, τους εργάτες και τις εργάτριες που απεργούν εκεί, τις διάφορες ομάδες του αντάρτικου πόλης, τους μετανάστες και τις μετανάστριες που μάχονται μαζί με αντιφασίστες κι αντιφασίστριες ενάντια στον τρόμο της χούντας, καθώς και το μεγάλο αριθμό των απεγνωσμένων ανθρώπων, που ευχόμαστε μια μέρα να χαρούν την κατάρρευση του ελληνικού κράτους και την οικοδόμηση ενός λεύτερου κόσμου.

Viva la Anarchia
Ζήτω η Αναρχία

διεθνής εμπρηστική ένωση — 15-10/2012

Κάλεσμα στην απεργία 18 Οκτώβρη 2012

Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Image scaled down
Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο
Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας
 
Την ώρα που χιλιάδες νοικοκυριά μαστίζονται από φτώχεια, ανεργία, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, οι γνωστοί πλέον «δανειστές» (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), οι ντόπιοι και ξένοι κυρίαρχοι μας επιβάλουν το χρέος τους. Με τον οικονομικό και κοινωνικό πόλεμο στοχεύουν να διαφυλάξουν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους υποτιμώντας τις ζωές μας. Με τη συνεργία των ΜΜΕ, με την καταστολή, επιδιώκουν να μας τρομοκρατήσουν σε όλα τα επίπεδα μέχρι την εξαθλίωσή μας.
•  μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων
•  στέρηση ελεύθερης πρόσβασης σε υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό,    τηλεπικοινωνία, ΜΜΜ
•  νέοι φόροι - χαράτσια - έκτακτη εισφορά και ειδικό τέλος ακινήτων
•  νέες απολύσεις σε δημόσιο (εργασιακή εφεδρεία) και ιδιωτικό τομέα
Οι εξουσιαστές φαίνεται να παίζουν έξυπνα το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού με την ανοχή και τη συνδρομή εθνικοφασιστικών στοιχείων, που εμφανίζονται ως «εγγυητές» της κοινωνικής ειρήνης και σταθερότητας και αναλαμβάνουν να υποστη-ρίξουν δήθεν «λύσεις» που παραπέμπουν  σε άλλες εποχές.
 
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Αγώνας ταξικός με καταλήψεις σε χώρους δουλειάς,
με συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά, σχολειά.
Ντόπιοι και μετανάστες χτίζουμε τις δικές μας κοινωνικές δομές αυτοοργάνωσης και αγώνα, για μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και αλληλεγγύης.
 
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, 10.00 π.μ.
 
Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
 
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΕΜΠΤΗ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ  ΣΤΙΣ 20:00
sineleusiperisteri.blogspot.com
http://sineleusiperisteri.blogspot.gr/

Ψήφισμα αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕΤ από εργαζομένους στη Phonemarketing

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟ.ΜΕΤ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜ. ΜΕΤ.

Τo Σωματείο Εργαζομένων  στην επιχείρηση Phone Marketing S.A.  δηλώνει τη συμπαράστασή του και την αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής,  για να μείνει το εργοστάσιο στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι εδώ και 15 μήνες παραμένουν απλήρωτοι.
Συνάδελφοι, εμείς οι εργαζόμενοι της Phone Marketing που για τέσσερις μήνες βρισκόμασταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην προσπάθεια επιβολής της Διοίκησης εκ’ περιτροπής εργασίας  ενός 8ώρου την εβδομάδα με 140€ μισθό το μήνα, είμαστε στο πλευρό σας. Συνεχίστε τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή. Η νίκη σας θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων.Σωματείο Εργαζομένων
 στην επιχείρηση
 Phone Marketing S.A.

''Στιγμές απο τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου''

kappos-2

Η προσφορά και η συμμετοχή του Κώστα Κάππου στην πορεία και τις διεργασίες της Αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια, αποτελούν το έναυσμα για τη διοργάνωση της πολιτικής εκδήλωσης “Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Κώστα Κάππου” την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 στις 6.00 μ.μ. στο κτίριο της Παλιάς Βουλής (Σταδίου 13).
Θα μιλήσουν οι Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Άγγελος Χάγιος, μέλος Σ.Ε ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Φοίβος Προύντζος, επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύντομη παρέμβαση θα γίνει από τους Σπύρο Κόικα, συμμαθητή του Κώστα Κάππου από την εποχή του Γυμνασίου, και Στέφανο Πάντο, αρχιτέκτονα, συγκρατούμενο του την εποχή της φυλάκισης στο Μπογιάτι με το “χτύπημα” στο κλιμάκιο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1974.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.
H οικογένεια και οι σύντροφοι και φίλοι του
που διοργανώνουν την εκδήλωση.

Η έξοδος από το ευρώ εφαλτήριο για την αντικαπιταλιστική έξοδο από την σημερινή, κοσμοϊστορική κρίση

Λεωνίδας Βατικιώτης*
Η αντιφατικότητα κι ο μοναδικός χαρακτήρας της σημερινής συγκυρίας επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων κι από ένα ακόμη γεγονός: ότι η ριζοσπαστική και επαναστατική Αριστερά δεν είναι το μόνο κέντρο που συζητάει και παλεύει για την έξοδο από το ευρώ. Σήμερα οι προβληματισμοί και οι στόχοι της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς εφάπτονται με φαινομενικά όμοιους προβληματισμούς στα πιο προωθημένα κέντρα του ιμπεριαλισμού.
Ξεπερνάω τις κατηγορίες περί «λόμπι της δραχμής», που επαναλαμβάνουν  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κι ακόμη ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ οι οποίοι ευθύνονται για τη φτώχεια και τη χρεοκοπία, για δύο λόγους: Πρώτο, γιατί νομίζω ότι απλώς δεν υφίσταται τέτοιο κέντρο που να «χτίζει θέσεις» εκτός Ελλάδας με εξαγωγή κεφαλαίων ώστε σε περίπτωση νομισματικής μετατροπής να επωφεληθεί. Δεύτερο, ακόμη κι αν υπάρχει, είναι σημαντικά υποδεέστερο πολιτικά και οικονομικά από το «λόμπι του ευρώ», δηλαδή τμήματα του κεφαλαίου που εκμεταλλεύονται το υπάρχον καθεστώς ασυδοσίας στην κίνηση κεφαλαίων και ετοιμάζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις να εξαγοράσουν τα πάντα (αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανεμπόδιστων εισροών) ή επιλέγουν την μαζική φυγή (αξιοποιώντας τη δυνατότητα των ανεμπόδιστων εκροών).
Συνεχίζοντας τον προβληματισμό περί «λόμπι της δραχμής» πρέπει να πούμε ότι ακόμη κι αν υφίσταται ως δυνατότητα πανεύκολα καθίσταται ανενεργή αν τεθούν φραγμοί στην κίνηση κεφαλαίων κι έτσι, για παράδειγμα, κάθε εισαγωγή κεφαλαίων να οφείλει να δικαιολογήσει την τοποθέτησή της, οπότε σχέδια εξαγορών γης, κατοικιών και μονάδων θα απαγορευτούν ή με την επιβολή ειδικών προστίμων θα γίνουν εντελώς ασύμφορα. Εργαλεία που τα χρησιμοποιούν κατά κόρον η Αργεντινή και η Βραζιλία, τα τελευταία χρόνια, για να αναχαιτίσουν την πλημμυρίδα ρευστού που απελευθερώνει η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, με τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Δεν γίνεται επομένως Αλβανία όποια χώρα μετέρχεται τέτοιων μέσων, όπως συνήθως λέγεται.
Ας κρατήσουμε εδώ μια αντίφαση, μια περίεργη σιωπή. Ενώ η «Τρόικα εσωτερικού» και κυρίως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μας κατηγορούν ότι δουλεύουμε για το «λόμπι της δραχμής» (έτσι ώστε να στιγματίσουν τις σχετικές συζητήσεις και να μας εμφανίσουν ακόμη κι ως πράκτορες εχθρικών απέναντι στην κοινωνία οικονομικών συμφερόντων) την ίδια στιγμή αξιόπιστες συζητήσεις και προβληματισμοί που διεξάγονται σε πολύ υψηλά επίπεδα της αστικής τάξης αποσιωπώνται, δεν φτάνουν ποτέ στην Ελλάδα. Ξεχωρίζω: τις προτάσεις της Ντόιτσε Μπανκ (η οποία ας αναρωτηθούμε γιατί ποτέ δεν χαρακτηρίστηκε «λόμπι της δραχμής»…), των γερμανών υπερνεοφιλελεύθερων με επικεφαλής τον Χανς Βέρνερ Ζιν και πιο πρόσφατα την βραβευμένη μελέτη του Ρότζερ Μπουτλ που προσφέρει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την έξοδο από το ευρώ των αδύνατων μελών της ευρωζώνης.
Τρία είναι τα κοινά χαρακτηριστικά των προτάσεων που διατυπώνονται από αστικά κέντρα καταλήγοντας στην διάσπαση της ευρωζώνης:
Πρώτο, ο ρεαλισμός, δηλαδή ο σεβασμός της οδυνηρής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το ενιαίο νόμισμα. Μια παραδοχή, με άλλα λόγια, ότι δεν πάει άλλο με την υπάρχουσα μορφή της νομισματικής ενοποίησης που έφτασε στα όρια της.
Δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι η διάθεση να αποτρέψουν τα χειρότερα για το κεφάλαιο. Για παράδειγμα, μια αποχώρηση από το ευρώ και παύση πληρωμών του χρέους κάτω από την λαϊκή πίεση και τους εργατικούς αγώνες. «Να μην γίνει η Ελλάδα κι ο ευρωπαϊκός Νότος Αργεντινή», θα λέγαμε ξέροντας μάλιστα ότι στην Αργεντινή ήταν αστικά κι όχι εργατικά συμφέροντα ανοιχτά στην πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό που σφράγισαν και διαχειρίστηκαν την απο-δολαριοποίηση της οικονομίας και την παύση πληρωμών, χωρίς φυσικά να πρέπει να υποτιμούμε καθόλου τις θετικές επιπτώσεις που είχε αυτή η μεταβολή στον λαό της Αργεντινής.
Το τρίτο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η μέριμνα για το πως η επόμενη μέρα της εξόδου δεν θα γυρίσει μπούμεραγνκ για τον ιμπεριαλισμό. Μπούμερανγκ θα γύρναγε, για παράδειγμα, αν η Ελλάδα καθόριζε μια ανταγωνιστική ισοτιμία για το εθνικό της νόμισμα, που θα δημιουργούσε προβλήματα στη γερμανική εξαγωγική μηχανή ή αν δεν πλήρωνε το δημόσιο χρέος της.
Ας δούμε τι περιλαμβάνουν αυτές οι προτάσεις και τι σημαίνει η κάθε μία. Σε αδρές γραμμές δύο είναι οι προτάσεις, παρότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας κι άλλα σχέδια που συμπληρώνονται ή επικαλύπτονται από τις δύο προτάσεις που θα αναλύσω.
Η πρώτη είναι της Ντόιτσε Μπανκ και κατατέθηκε ολοκληρωμένη σε έκθεσή της με ημερομηνία 18 Μαΐου 2012. Εν ολίγοις προβλέπει την παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων στην Ελλάδα: του Geuro και του ευρώ. Με το πρώτο θα πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Το δεύτερο νόμισμα θα διευκολύνει τον εξωτερικό τομέα της οικονομίας: Δηλαδή την αστική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα στις αγορές εισαγόμενων και πολυτελών ειδών και το κράτος στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Περιττό να ειπωθεί ότι πρόκειται για κοινωνικά καταστροφικό σχέδιο καθώς θα σημάνει ένα νομισματικό απαρτχάιντ, την δημιουργία μιας δυαδικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο της τα φτωχότερα στρώματα θα συναλλάσσονται με μια διαρκώς υποτιμούμενη δραχμή χωρίς πρόσβαση ούτε καν στις γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Από την άλλη το σταθερό ευρώ θα είναι το νόμισμα των συναλλαγών μιας μειοψηφίας που θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε εισαγόμενα αγαθά.
Το ζητούμενο για τον γερμανικό ιμπεριαλισμό από το σχέδιο της διπλής κυκλοφορίας είναι να συνεχίσει να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος. Να μην επιχειρήσει δηλαδή το κράτος να μετατρέψει σε εθνικό νόμισμα τις διεθνείς του υποχρεώσεις, επικαλούμενο την νομισματική αλλαγή, κάτι που θα σήμαινε σημαντικές απώλειες για τους δανειστές μας, λόγω της υποτίμησης.
Η δεύτερη πρόταση του Χανς Βέρνερ Ζιν προβλέπει την έξοδο μεν από το ευρώ αλλά τη χορήγηση καθεστώτος συνδεδεμένων μελών στις χώρες που αδυνατούν να ακολουθήσουν (associated members). Στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος η μελλοντική δυνατότητα επιστροφής στο ευρώ θα λειτουργεί ως κίνητρο. Άμεσα αυτό που θα υπάρχει είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών, με ένα περιθώριο διακύμανσης ± 15% για παράδειγμα γύρω από την κεντρική ισοτιμία του ευρώ. Το περιθώριο αυτό θα στενεύει με την πάροδο του χρόνου, υποδεικνύοντας ότι η «περίοδος μαθητείας» φτάνει στο τέρμα της. Κι όταν κλειδώσει τότε θα γίνεται η πλήρης επανένταξη στο ευρώ.
Το ζητούμενο για τον γερμανικό ιμπεριαλισμό από αυτό το σχέδιο είναι να συνεχίζει ο ίδιος να καθορίζει την συναλλαγματική ισοτιμία της δραχμής. Έτσι να αποτραπούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις όπως αυτές που κυριαρχούσαν μέχρι την έλευση του ευρώ και δεν επέτρεπαν στο γερμανικό καπιταλισμό να κεφαλαιοποιήσει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τα οφέλη που εξασφάλιζε από την τεχνολογική του ανωτερότητα ή την ευκολία του να νικάει επί του ταξικού του αντιπάλου.
Η πραγματικότητα είναι πως η σχετική συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το Grexit όπως λέγεται, το τελευταίο διάστημα έχει κοπάσει. Αυτό συμβαίνει κατά την γνώμη μου για δύο λόγους, αν αφήσουμε εκτός προβληματισμού τους κινδύνους που δημιουργούνται από μια πιθανή μετάσταση της κρίσης σε Ισπανία και Ιταλία ή την ανεπαρκή προετοιμασία μηχανισμών όπως ο ESM: Οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας έχουν περιοριστεί εξ αιτίας, κατ’ αρχάς, της σχετικής νηνεμίας που επικράτησε στο κίνημα, μετά τις εκλογές, λόγω κυριαρχίας κοινοβουλευτικών αυταπατών και μιας μακαριότητας από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ που καταλήγει στο ότι οι άλλοι, πολύ σύντομα, θα αποτύχουν και τότε θα έρθουμε εμείς να λύσουμε όλα τα προβλήματα, που ως γνωστό έχουμε στο τσεπάκι μας τις λύσεις και την τεχνική επάρκεια. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής ελάχιστη σημασία δίνεται στο αν μέχρι τότε οι 3.000 αυτοκτονίες θα έχουν γίνει 6.000 αν οι συντάξεις θα έχουν φτάσει στα 200 ευρώ κι αν θα έχουν ξεπουληθεί όλες οι ΔΕΚΟ και τα νησιά. Πρόκειται για μια λογική που καλλιεργεί την ηττοπάθεια και τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες και στην πραγματικότητα απομακρύνει το στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής.
Αρκεί να θυμηθούμε για παράδειγμα τις προτάσεις που κατέθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο περιοδικό Σπίγκελ αρχές Σεπτέμβρη, αντανακλώντας την σχετική ελευθερία που τους δίνει η υποχώρηση του κινήματος να καταστρώνουν μόνοι τους σχέδια. Πρότεινε εν ολίγοις, μετατροπή της Ελλάδας σε μια απέραντη ΕΟΖ και ανάθεση των πολιτικών αποφάσεων σε κοινοτικές υπηρεσίες. Αν υλοποιηθούν αυτά τα δύο μέτρα τότε πραγματικά λύνεται για το κεφάλαιο το ελληνικό πρόβλημα. Περιττό να ειπωθεί πως η συνάντησή που είχε με τον Μάρτιν Σουλτς ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, πρόσφερε τις χειρότερες υπηρεσίες στο κίνημα καθώς νομιμοποίησε αυτή τη συζήτηση.
Ο δεύτερος λόγος για την υποχώρηση των συζητήσεων περί εξόδου της Ελλάδας σχετίζεται με την πρόσκαιρη χαλάρωση της δημοσιονομικής κρίσης που έφερε στο μέτωπο το PSI και ειδικότερα οι μειωμένες πληρωμές για τόκους.
Πιστεύω ωστόσο ότι σύντομα οι συζητήσεις για έξοδο της Ελλάδας θα επανέλθουν δριμύτερες υπό το φως δύο εξελίξεων. Η πρώτη είναι οι αυξανόμενες κοινωνικές αντιστάσεις που θα αποδείξουν ότι σχέδια σαν και αυτό του Σουλτς θα μείνουν στα χαρτιά κάτω από μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Η δεύτερη εξέλιξη που θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη πορεία που ακολουθεί το δημόσιο χρέος και τις δυσκολίες που υπάρχουν για μια ήπια διαχείρισή του.
Υπ’ αυτήν την προοπτική, της επιστροφής των συζητήσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι σαφής: Η πρότασή μας να χάσει τον ανατρεπτικό της χαρακτήρα και τον ειδοποιό διαφορά της από ομόηχες αστικές προτάσεις που εδράζεται στο εξής σημείο, κατά την άποψή μου: Ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια άμεση πρόταση η οποία:
  • βελτιώνει τη θέση της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς επιτρέπει την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής
  • πλήττει τα αστικά συμφέροντα και τις διασυνδέσεις της αστικής τάξης με τον ιμπεριαλισμό,
  • ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την πάλη για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό καθώς καθιστά εκ νέου προσβάσιμο στην λαϊκή πάλη το πεδίο της νομισματικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν βοηθούν την πάλη της Αριστεράς και του κινήματος οι δηλώσεις στην εφημερίδα Τα Νέα την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου του προέδρου του Αριστερού κόμματος Γερμανίας, Ντε Λίνκε, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει ανθρωπιστική καταστροφή. Οι δηλώσεις του λειτουργούν αρνητικά γιατί κάνει σαν να μη γνωρίζει πως ανθρωπιστική καταστροφή έχουμε σήμερα, παραμένοντας στο ευρώ. Η επιχειρηματολογία του επίσης είναι εξ ίσου προβληματική, καθώς υποστηρίζει πώς αν βγούμε το μάρκο θα ανατιμηθεί. Να μένει λοιπόν στην ευρωζώνη η Ελλάδα κι οι περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης για να μπορεί η Γερμανία να ακολουθεί την σημερινή προσανατολισμένη στις εξαγωγές πολιτική…
Προϋπόθεση έτσι ώστε η πάλη για έξοδο από το ευρώ να μην εκφυλιστεί σε μια διαχειριστική – τεχνοκρατική πρόταση ή σχέδιο επιβεβλημένο από το εξωτερικό, είναι να συνδυαστεί άρρηκτα με τα ακόλουθα τέσσερα πολιτικά μέτρα και ένα τεχνικής φύσης:
  • Το μέτρο «τεχνικής φύσης» είναι ο διοικητικός καθορισμός της συναλλαγματικής ισοτιμίας της νέας δραχμής για ένα μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να αποτραπούν φαινόμενα σαν κι αυτά που βλέπουμε στο Ιράν τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Δηλαδή φαινόμενα κερδοσκοπικών επιθέσεων και εκδικητικής βίαιης υποτίμησης του νέου νομίσματος που στόχο έχουν να δημιουργήσουν εσωτερικά μέτωπα στο καθεστώς του Αχμαντινετζάντ ώστε να διευκολυνθούν σχέδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Στην Ελλάδα, το συνάλλαγμα που έρχεται κάθε χρόνο από τον τουρισμό μπορεί να λύσει πρακτικά προβλήματα στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας.
  • Άμεση παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους, πάλη για διαγραφή όλου ή του μεγαλύτερου μέρους, με τη βοήθεια του λογιστικού ελέγχου.
  • Σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ κι όχι συναινετική αποχώρηση, ακόμη κι αν η τυπική έξοδος δεν γίνει άμεσα.
  • Εθνικοποίηση των τραπεζών, με εργαλείο τα μυθικά ποσά που έχουν λάβει από το 2008 και υπερβαίνουν ένα ετήσιο ΑΕΠ και στόχο την εξυπηρέτηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
  • Τέλος, αλλά πρώτο σε σημασία είναι ο στόχος αυξήσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και μαζικών προσλήψεων σε κοινωνικές υπηρεσίες (παιδεία, υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον) έτσι ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει με μοχλό την εσωτερική ζήτηση και μέσο το αυξημένο περιθώριο δράσεων που παρέχει το εθνικό νόμισμα. Ανατροπή σε κάθε περίπτωση του δόγματος «προέχει η σταθεροποίηση της οικονομίας», όπως δήλωσε στο Βήμα ο Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας έτσι την αστική τάξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει τη συνέχιση (και σε αυτό το πλαίσιο την διόρθωση ή τον εξανθρωπισμό) κι όχι την ανατροπή της σημερινής καταστροφικής πολιτικής, από τα κάτω και τα αριστερά, όπως είναι το διακύβευμα.
Οι τέσσερις τελευταίοι στόχοι αποτελούν κατά τη γνώμη μου το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο ο στόχος της εξόδου από το ευρώ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την αντικαπιταλιστική έξοδο από την σημερινή, κοσμοϊστορική κρίση και όρος για να μπορούμε να πούμε ότι ως επαναστάτες φανήκαμε αντάξιοι των προκλήσεων που έθεσε η σημερινή ανεπανάληπτη ιστορική συγκυρία.
πηγή: ΜΑΑ

Plan B, σε ποια επιχείρηση;

Παναγιώτης Μαυροειδής
Plan B, σε ποια επιχείρηση;Η πρόσφατη ανοιχτή εκδήλωση διαφωνιών ανάμεσα στους επικεφαλής του ΔΝΤ και τους ομόλογους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πιο χαρακτηριστική τη δημόσια αντιπαράθεση Λαγκάρντ-Σόϊμπλε στο Τόκιο σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, ξάφνιασε αρκετούς. Ωστόσο, είναι φανερό, πως ακόμη και στους κυρίαρχους κύκλους των ηγεμονικών καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ όπως η Γερμανία, αλλά και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, δυναμώνει εδώ και καιρό η αναζήτηση, ‘’εναλλακτικών’’ σεναρίων διεξόδου.
Όροι όπως plan B, αλλά και plan C ή D, γίνονται όλο και πιο αγαπημένοι, στους πιο διαφορετικούς κύκλους
Πρόσφατα ο Economist, έθεσε δημόσια δύο διαφορετικά εναλλακτικά  σενάρια, σε ότι αφορά την κρίση της Ευρωζώνης.
Το πρώτο, περιγράφει  την εξώθηση της Ελλάδας σε έξοδο από την ευρωζώνη, κοστολογώντας της μάλιστα στα 270 δις, δηλαδή κοντά στο 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Το δεύτερο, αφορά μια πιο τολμηρή και βαθειά χειρουργική τομή, με ταυτόχρονη έξοδο και των πέντε χωρών που είναι σε καθεστώς ή μνημονίων ή σε αναζήτηση ‘’βοήθειας’’ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της ενδεχόμενης κατάρρευσης των τραπεζών τους.
Άλλοι μιλούν για τη δημιουργία ενός παράλληλου με το ευρώ νομίσματος των πλεονασματικών χωρών της ΕΕ, με πυρήνα φυσικά τη Γερμανία.
Χίλιες δύο παραλλαγές και σχέδια κυκλοφορούν και περιφέρονται, είτε ως πραγματικά ενδεχόμενα που μελετούνται, είτε ως διαπραγματευτικές μπλόφες.
Σωτηρία της ευρωζώνης, βάθεμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Είναι άραγε ανερμάτιστα μεταξύ τους; Κάθε άλλο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι θιασώτες του εκάστοτε προτεινόμενου plan B, δεν χάνουν την ευκαιρία, να προβάλλουν τη βασική αφετηρία και  κύρια στόχευση τους. Αυτή δεν είναι άλλη, παρά η σωτηρία του ευρώ, αλλά και ακέραιης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι χαρακτηριστικό, πως ακόμη και ο προβληματισμός για ‘’θεσμικό και νομικό κενό των ιδρυτικών συνθηκών, σχετικά με τη δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη’’, αναφέρεται στην ανυπαρξία μηχανισμού εξόδου από αυτήν με παράλληλη παραμονή στην ΕΕ και όχι γενικά. Έχει επίσης τη σημασία του, ότι ακόμη και σε εκείνες της χώρας, όπως η Ιταλία, όπου τμήματα της αστικής τάξης με εξαγωγικό παραγωγικό προσανατολισμό, φλερτάρουν με την ιδέα της αποχώρησης από την ευρωζώνη, δεν συζητούν τη διάρρηξη  σχέσεων με το οικοδόμημα της ΕΕ.
Ο κόσμος του κεφαλαίου, ακόμη και στη μεγάλη στιγμή της καπιταλιστικής κρίσης και του κλυδωνισμού της περιφερειακής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που ακούει στο όνομα της ΕΕ, διδάσκει πολιτική στρατηγική.
Σε κάθε μάχη, το κύριο ζήτημα, είναι να καθοριστεί η βασική επιδίωξη,  το ζητούμενο αποτέλεσμα της ‘’επιχείρησης’’. Απέναντι στον βασικό δρόμο, στην βασική τακτική, αναζητούνται διαρκώς εναλλακτικές λύσεις. Έξω από τη βασική στόχευση, η ανάλωση σε σενάρια και δρόμους, στερείται νοήματος.
Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Σε ότι αφορά τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, ο κόσμος του κεφαλαίου-και όχι μόνο του ευρωπαϊκού, αν κρίνουμε από τις διαρκείς παρεμβάσεις του Ομπάμα, με ότι αυτές σηματοδοτούν- έχει συνεκτική και σιδερένια στρατηγική επιλογή και στόχευση.  Η επιλογή αυτή, η σωτηρία, αλλά και εμβάθυνση της ΕΕ,  έχει σαφές ταξικό πρόσημο και δραματικές  επιπτώσεις για την κοινωνική πλειονότητα.
Η διεθνής καπιταλιστική κρίση και οι εξελίξεις στην ΕΕ
Στο φόντο της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, την οποία τέσσερα χρόνια μετά τη Λίμαν Μπράδερς δεν μπορεί να υπερβεί το καπιταλιστικό σύστημα,  φέτος  η ύφεση κτυπά ξανά εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Παράλληλα καταγράφεται  πτώση της πανίσχυρης γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, ενώ  παρατηρείται λαχάνιασμα στις λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία). Το επόμενο διάστημα η ευρωζώνη και η ΕΕ θα δοκιμαστούν, ίσως και συθέμελα, λόγω της γενίκευσης της ύφεσης και  της κρίσης χρέους σε Ιταλία και  Ισπανία. Η απάντηση των ηγεμονικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με προεξάρχοντα το ρόλο του γερμανικού, είναι στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της καπιταλιστικής – ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης. Πατώντας φυσικά επί κοινωνικών  εργασιακών δικαιωμάτων, μισθών, δημόσιων κοινωνικών πολιτικών και θέσεων εργασίας.
Ας σταθούμε μόνο στο  παράδειγμα της απασχόλησης.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επι­τροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κα­τάσταση, είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε. εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο, φθάνοντας τα 25,3 εκατ., ιστορικά υψη­λό επίπεδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,6 εκατ. (+11,6%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011.
Το ποσοστό ανεργίας,  10,4% σε επίπεδο Ε.Ε.,  αυξήθηκε σε 17 κράτη – μέλη και οι αποκλίσεις δι­ευρύνθηκαν εκ νέου. Διαπιστώνεται, πλέον, πρωτοφανές χάσμα 20,6 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του χαμηλότερου ποσοστού ανεργίας της Ε.Ε. (Αυστρία με 4,5%) και του υψηλότερου (Ισπανία με 25,1%).
Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, στην Ελλάδα χάθη­καν 405.000 θέσεις απασχόλησης, στην Ισπανία 745.000 και στην Πορτογαλία 205.000.
Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων αυξήθη­κε σε 15 κράτη – μέλη από πέρυσι, φθάνοντας τα 10,7 εκατομμύρια, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι αντιστοιχούν, πλέον, στο 4,5% του ενεργού πληθυσμού (+0,4% κατά τη διάρκεια του έτους). Την ίδια στιγμή, 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι  συνολικά στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικής χώρες του ΟΟΣΑ.
Ως ανέκδοτο της χρονιάς χαρακτηρίστηκε από πολλούς η απονομή του Nobel ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λογική αντίδραση, με βάση τη συγκυρία της κρίσης και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που πραγματοποιείται σε όλες τις χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγάλο βήμα του κεφαλαίου στην ενότητα του απέναντι στον κόσμο της εργασίας και τους λαούς της Ευρώπης. Είναι λογικό να αγωνιούν για τη διάσωση τους οι σύγχρονοι δυνάστες.
Είναι στην ημερήσια διάταξη η συζήτηση για τραπεζική ενοποίηση και έλεγχο, δημοσιονομική σταθερότητα κι επιτήρηση, πολιτική ενοποίηση. Ακόμα και για ομοσπονδία μίλησε στις 11 Σεπτέμβρη ο Μπαρόζο, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ.
Πρώτος στόχος είναι η  διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης, με πρώτη επιλογή τη  διατήρηση και της Ελλάδας εντός του ευρώ. Μήπως αυτό δεν αντανακλούσε και η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα;
Ο στόχος αυτός έχει σαφώς αντιδραστικά χαρακτηριστικά σε όλα τα επίπεδα. Οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, διαμόρφωση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια και τα πλέον ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, βαθύτερη αναίρεση των δημοκρατικών ελευθεριών και του δικαιώματος της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Η τάση της βαθύτερης ενοποίησης της ΕΕ όμως δεν κινείται απρόσκοπτα, αλλά υποσκάπτεται διαρκώς από τον ενδοαστικό ανταγωνισμό και τις κοινωνικές αντιστάσεις. «Οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, κάτω από τον καπιταλισμό, είναι είτε αδύνατες είτε αντιδραστικές», έγραφε ο Λένιν χρόνια πριν.  Οι  σημερινές εξελίξεις πείθουν ακόμη περισσότερο,  ότι η  ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει την απαρχή  προοδευτικών- ή ακόμα και σοσιαλιστικών- Ηνωμένων Πολιτειών  της Ευρώπης.
Τι αντιπαρατάσσουμε;
Στον αντίποδα της επιχείρησης ‘’ λεηλασία του κόσμου της εργασίας και στροφή στην υπερ-αντίδραση, για να σωθεί το ευρώ και να μακροημερεύσει η ΕΕ’’, πρέπει να αντιπαραταχτεί μια κατεύθυνση κοινωνικού και πολιτικού αγώνα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των ταπεινωμένων ανθρώπων.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι μια  στρατηγική εργατικής και λαϊκής αντεπίθεσης, με εξίσου σαφή στόχευση και οριοθέτηση, με αυτές των κοινωνικών αντιπάλων.
Όποιος δε δει  κατάματα την εποχή, τις αντιθέσεις και προκλήσεις της, θα μοιραστεί την ευθύνη μιας μεγάλης ιστορικής ήττας, ακόμη πιο δραματικής από αυτή που σηματοδότησε η αδυναμία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, να απαντήσει στη μεγάλη καπιταλιστική κρίση του 1929 με αντικαπιταλιστικό και επαναστατικό τρόπο. Κάτι πρέπει να μας λέει και η δυναμική ανάπτυξη των φασιστών της ΧΑ για αυτό…
Βρισκόμαστε σε αντίστοιχο ιστορικό σταυροδρόμι.
Απέναντι σε ένα κοινωνικό οικονομικό σύστημα που θέτει ως στόχο την μακροημέρευση των κερδών της αστικής τάξης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να διεκδικηθεί το δικαίωμα της κοινωνικής πλειονότητας να ζήσει με αξιοπρέπεια. Καταργώντας την οικονομική ολιγαρχία, το πολιτικό της σύστημα, τα διεθνή της στηρίγματα. Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος επιβίωσης της στενάζουσας ανθρωπότητας-  ακόμη περισσότερο από ότι στην Ευρώπη- περνάει μέσα από την κοινοκτημοσύνη του κοινωνικού πλούτου, των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Απαιτεί  την εργατική δημοκρατία και ελευθερία. Την αδελφοσύνη των λαών. Αλλά και  την αρμονική συμβίωση με το περιβάλλον, τη λογική διαχείριση στους φυσικούς πόρους, έξω από το βιασμό του οικοσυστήματος που ζούμε.
Η αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, είναι το μέτρο και η ουσία της πολιτικής κάθε  αριστερής και κομμουνιστικής δύναμης  σήμερα. Ακριβώς εδώ είναι που χρειάζεται η υπέρτερη δυνατή συνάντηση μαχόμενων δυνάμεων, σε ένα  μεγάλο μέτωπο μάχης. Πεδίο ενότητας, συζήτησης, συντροφικότητας, ευγενικού συναγωνισμού, έξω από λογικές μοναδικότητας, αποκλεισμών ή τακτικισμών και μικρο-πολιτικής ή μικρο-συσχετισμών της δαχτυλήθρας.
Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, δεν μπορεί φυσικά να εννοείται σαν αναγνωριστικό χρώμα διαχωρισμού ή γενικόλογη διακήρυξη. Καλούμαστε να την μετουσιώσουμε σε δυναμική πολιτική παρουσία, που θα επικοινωνεί με τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων. Να της δώσουμε υπόσταση με τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους –κόμβους, που θα συγκεντρώνουν δυνάμεις έξω από τα όρια της αριστεράς. Να της δώσουμε δύναμη, συμβάλλοντας στο ζήτημα των ζητημάτων κάθε πολιτικής τομής, και πολύ περισσότερο κάθε ανατροπής και επανάστασης: Στην οργάνωση του λαού και πριν από όλα του εργατικού κινήματος σε νέες πρωτότυπες και αγωνιστικές μορφές και όργανα, σε ανεξαρτησία από το αστικό πολιτικό σύστημα και τους ξοφλημένους κολαούζους τους.
Οι δικοί μας ‘’δίδυμοι πύργοι’’: Ανατροπή της εξουσίας  του κεφαλαίου και έξοδος από την ΕΕ
Σε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να ηγεμονεύσουν, κόντρα στην καθεστωτική προπαγάνδα και τη λιποψυχία, δύο βασικές ιδέες και αλληλένδετοι στόχοι, που θα δώσουν δυναμική στη λαϊκή πάλη.
Η πρώτη είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος και σωτηρία για το λαό, σε γενικά σχέδια ‘’εθνικής ανόρθωσης’’, αλλά μόνο τότε όταν το κεφάλαιο στην Ελλάδα θα χάσει εισόδημα, περιουσία και εξουσία. Και τα τρία κλεμμένα τα έχει. Και τα τρία τα δικαιούται η κοινωνική πλειοψηφία. Η ‘’παραγωγική ανασυγκρότηση’’ για την οποία γίνεται λόγος νοείται μόνο σε αυτό το πλαίσιο και όχι πρωτίστως τεχνοκρατικά με αλλαγή παραγωγικού ή καταναλωτικού μοντέλου
Η δεύτερη, σχετίζεται με την ανάγκη να προταχθεί η ανάγκη να τσακιστεί η αιματηρή ‘’σχέση ζωής’’ που έχει η ελληνική ολιγαρχία και το πολιτικό της σύστημα, με το αντιδραστικό μόρφωμα της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ, με ταυτόχρονη άρνηση πληρωμής του χρέους,  θα είναι και η καλύτερη διεθνιστική συμβολή του λαού μας σε ένα Νότο που βράζει, αλλά και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, στον αναγκαίο στόχο της διάλυσης της ένωσης του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.
Αν αυτή είναι η στόχευση μας… Αν  θέλουμε να δράσουμε ως αριστερά και για τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και όχι γενικά ‘’κάνοντας πολιτική’’…. Αν σκοπεύουμε πράγματι να συγκρουστούμε για τους αναγκαίους  μεγάλους κοινωνικούς μετασχηματισμούς και όχι για ‘’εναλλακτικές λύσεις και σχέδια’’ στον δήθεν καπιταλιστικό μονόδρομο… Ε, τότε ας εργαστούμε για το plan A του εργατικού-λαϊκού ξεσηκωμού και της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης.
Το άρθρο γράφηκε για το ηλεκτρονικό περιοδικό babushka τεύχος 14.
http://babushkagr.blogspot.gr/2010/05/14-babushka.html

"Φάτε ληγμένα άφοβα" το μήνυμα του υπ. Ανάπτυξης των δωσίλογων. Σε λίγο έφοδοι στα σουπερμάρκετ και ΝΟΜΙΜΗ απαλλοτρίωση τροφίμων! Δεν θα μπορέσουν τα ΜΑΤ ή δικαστές στην υπηρεσία της τρόικας να σταματήσουν τους πεινασμένους!


ΚΚΕ: "Διατροφικές βόμβες" τα ληγμένα τρόφιμα 
Θύελλα αντιδράσεων για το σχέδιο πώλησης ληγμένων τροφίμων σε χαμηλές τιμές. Τι απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης. 
 "Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τη νομοθεσία χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων". 
Αυτό απαντάει, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αφορμή ανακοινώσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να πωλούν "ληγμένα προϊόντα". Στην ανακοίνωσή του το...
υπουργείο σημειώνει:
"Δυστυχώς, ορισμένοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επιλέγουν ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο και τους πολίτες τον ολισθηρό δρόμο του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν. 
Το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αλλαγή της αγορανομικής νομοθεσίας με σκοπό να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών. Παρόλα αυτά στέκονται σε μια διάταξη η οποία δεν θεσπίστηκε τώρα, αλλά ισχύει περισσότερα από 20 χρόνια. Η ίδια ακριβώς πρόβλεψη υπήρχε στο άρθρο 31 παρ.6 των παλαιών Αγορανομικών Διατάξεων. 
Η μόνη προσθήκη που υπάρχει στους νέους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ είναι η υποχρέωση του πωλητή να πωλεί αυτά τα προϊόντα όχι στις ίδιες, όπως συνέβαινε, αλλά σε χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα. Επίσης πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι η πώληση μη ευαλλοίωτων προϊόντων ελάχιστης διατηρησιμότητας για ένα σαφώς προσδιορισμένο από τους Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ χρονικό διάστημα δεν θίγει επ' ουδενί και σε καμία περίπτωση την υγιεινή και την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων. 
Η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός έχουν κάποιο όριο. Δυστυχώς, ορισμένοι πασχίζουν να αποδείξουν το αντίθετο. Ζούμε κρίσιμες στιγμές και η εθνική προσπάθεια χρειάζεται τη συμβολή όλων, ανεξάρτητα από τη θέση που έχει τάξει τον καθένα ο ελληνικός λαός. Περισσότερη υπευθυνότητα δεν βλάπτει". 
Υπενθυμίζεται ότι τα ληγμένα προϊόντα θα βρίσκονται σε ξεχωριστά ράφια και με εμφανή σήμανση που θα αναγράφει: "τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας". 
Σχετική επίκαιρη ερώτηση έχει καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου. Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. 
 ΚΚΕ: "Διατροφικές βόμβες" τα ληγμένα τρόφιμα 
 "Διατροφικές βόμβες", χαρακτηρίζει από τη μεριά του το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, τα τρόφιμα που θα μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμα και τρεις μήνες μετά τη λήξη τους, καθώς είναι παντελώς ανεξέλεγκτος ο τρόπος παραγωγής, φύλαξης και συντήρησής τους και υπογραμμίζει ότι "αυτή η ενέργεια είναι επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, που δοκιμάζονται από την ανεργία και τη φτώχεια και αναγκαστικά θα προσφύγουν σε τέτοια τρόφιμα". 
Το ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση ληγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, αναφέρει ότι αυτό "αποτελεί μια νοσηρή έμπνευση ανάλογη της σήψης που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Νομιμοποιούν την τροφή απ' τα σκουπίδια και την αξιοποιούν προς όφελος των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών τροφίμων, που κερδίζουν διπλά, καθώς θα έχουν και όφελος, αντί να έχουν κόστος από την απόσυρση και την καταστροφή των αδιάθετων προϊόντων τους". 
Ακόμη το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι "αυτή είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για προσαρμογή σε ευρωπαϊκή οδηγία που ήδη εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη- μέλη". 
Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, επίσης, ότι "τις ημερομηνίες λήξης όσο και τις ουσίες για τη συντήρηση των τροφίμων, τις καθορίζουν αυθαίρετα οι ίδιες οι εταιρίες, ενώ οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και με περιορισμένα κριτήρια ελέγχου". 
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, "αντί για χαλασμένα τρόφιμα επί πληρωμή ή με φιλανθρωπία σε ανέργους και φτωχές οικογένειες, να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά και δυναμικά, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, κρατική διανομή τροφίμων στις οικογένειες και στα σχολεία όλων των βασικών προϊόντων, κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης". 
Επίσης, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν "να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους στο όριο της εξαθλίωσης και της επιβίωσης, όταν ο πλούτος που παράγουν είναι ασύγκριτος με κάθε άλλη εποχή, όταν η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει και τη διατροφή του λαού και να κάνει εξαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, όταν έχει ισχυρή βιομηχανία τροφίμων". 
 "Η ανάγκη του λαού για ασφαλή, υγιεινά και φθηνά τρόφιμα επιβάλλει κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και της γης, λειτουργία παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, κρατικό εμπόριο, αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ. 
Από news247, μέσω "Το Γρέκι"

ΣΥΡΙΖΑ: «Θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους η σύσκεψη των αρχηγών»

Ως «θεατρική παράσταση» και μάλιστα «σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους» χαραχτήρισε τα όσοα έγιναν σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τα εξής: 

«Η ελληνική κοινωνία παρακολούθησε και σήμερα άλλη μία θεατρική παράσταση σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους.

»Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου και συνεργάζεται στενά  με την τρόικα για  μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

»Ειδικότερα, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιακών μέτρων έχει ήδη ψηφιστεί και συμφωνηθεί από το Φεβρουάριο του 2012 και άρα οι όποιες πρόσκαιρες αντιδράσεις είναι απολύτως υποκριτικές».

Οταν έχεις αρχίδια αυτό κάνεις...στην Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δούμε κάτι τέτοιο

Καταγγελία καπνοβιομηχανίας

Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε.

Την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας υπέβαλε ο Τζον Νταλί, Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση «άσκησης αθέμιτων πιέσεων για τη διαμόρφωση της αντικαπνιστικής πολιτικής της Ενωσης», όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση που εξέδωσαν τα αρμόδια όργανα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένας επιχειρηματίας από τη Μάλτα φέρεται να ήρθε σε επαφή με σουηδική καπνοβιομηχανία, χρησιμοποιώντας τη γνωριμία του με τον επίσης Μαλτέζο Τζον Νταλί, και προσφέρθηκε να παρέμβει στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ για τα προϊόντα καπνού.

Η υπόθεση εξετάστηκε από την Olaf, την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό, χωρίς όμως να εντοπίσει «σαφείς ενδείξεις για την άμεση συμμετοχή του κ. Ντάλι στην απόπειρα παρέμβασης».

Ο ίδιος ο Ντάλι αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση, ωστόσο υπέβαλλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας.

Ναυτεργάτες, Συνταξιούχοι, Σπουδαστές, ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων


ΠΕΜΕΝ  -  ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ  -  ΠΕΕΜΑΓΕΝ  -  ΠΕΠΡΝ  -  ΠΕΣ/ΝΑΤ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Ναυτεργάτες, Συνταξιούχοι, Σπουδαστές,
ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
σε όλες τις κατηγορίες πλοίων,
στις 18 Οκτώβρη 2012 από 00.01 έως 24.00
στα Ρ/Κ – Ν/Γ από 06.00 της 18/10 έως 06.00 της 19/10
=============================================
ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ του ΠΑΜΕ
στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά στις 10.30 π.μ.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

Συνάδελφοι ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε συμπαιγνία με την «τρόϊκα» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΔΝΤ - ΕΕ – ΕΚΤ κόβουν και ράβουν καθημερινά νέα κοστούμια στα μέτρα των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων, στέλνοντας τον λογαριασμό στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία.

Δεν πάει άλλο!

Καταργούν τον κατώτερο μισθό, τσακίζουν τις συλλογικές συμβάσεις και ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές και την Υγεία, τα επιδόματα ανεργίας. Ταυτόχρονα προωθούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση λιμανιών, μαρίνων, αιγιαλών, βραχονησίδων και νησιών. Κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης πλοίων, διάλυση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου για να παραδοθούν σε μονοπωλιακές ενώσεις, σε βάρος του εργαζόμενου λαού και των συμφερόντων της χώρας μας.

Εφοπλιστικό κεφάλαιο  - κυβέρνηση πρωτοστατούν στην άγρια επίθεση.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας κ.Μουσουρούλη (απάντηση στο εξώδικο της ΠΝΟ) ότι «επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της ναυτιλίας στη βάση της κοινής αντίληψης των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων».
Αντίστοιχα στο συνέδριο της International Herald Tribune (15/10/2012) δήλωσε ότι «Το Υπουργείο Ναυτιλίας επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις ώστε να μειωθεί το κόστος του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού».
Την ίδια περίοδο από δημοσιεύματα οι Έλληνες εφοπλιστές υπολογίζεται ότι από την αρχή του χρόνου έχουν επενδύσει περί τα 2,7 δις $ για αγορές πλοίων.
Ενώ από πλήθος στατιστικών δεδομένων γνωρίζουμε ότι η πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης μειώνει το ΑΕΠ, αυξάνει τα δημόσια ελλείμματα και αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών, των καπιταλιστών.  
Δεν έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε καμιά κατηγορία πλοίων. Προωθούν μειώσεις στις αποδοχές των ναυτεργατών μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων έχει γίνει πλέον μόνιμο φαινόμενο στην επιβατηγό ναυτιλία. Η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Η ανεργία θεριεύει.
Κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΝ στους σπουδαστές, που με ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και των εφοπλιστών δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό ταξίδι. Καθηγητές δεν έχουν προσληφθεί ακόμα  στις ΑΕΝ, στο ΚΕΣΕΝ.
Οι μειώσεις των συντάξεων, τα χαράτσια, η φοροληστεία, η ακρίβεια και η συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, οδηγούν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση.
Συνένοχοι γι’ αυτή την τραγική κατάσταση είναι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που αποτελούν πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΠ – ΠΝΟ. Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού παραμένουν προσηλωμένοι στο δόγμα  της τριμερούς συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού. Καλλιεργούν συγχύσεις και αυταπάτες.

Nα μη δεχτούμε τη σύγχρονη σκλαβιά!

Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει σε βάρος της εργατικής τάξης κανένας ναυτεργάτης, άνεργος, συνταξιούχος, σπουδαστής δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος στους αγώνες που γίνονται.
Έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε την σφαγή όσων δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει και να περάσουμε στην αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις και ανατροπές, για μια ανάπτυξη με κριτήριο όχι το κέρδος, αλλά τις ανάγκες μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση, εξασφαλισμένη δωρεάν Υγεία. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων.

Εμείς είμαστε πιο πολλοί, είμαστε η πλειοψηφία που υποφέρει.
Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας!

Κανένας να μην ξεγελαστεί. Τα μέτρα δεν έχουν σχέση με το χρέος και τα ελλείμματα, ούτε είναι για το καλό της χώρας μας. Το χρέος δε δημιουργήθηκε από την ευημερία του λαού. Το έλλειμμα στα δημόσια ταμεία και στις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών βρίσκεται στις τράπεζες τις Ελβετίας, στα τεράστια κέρδη των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, της μεγαλοεργοδοσίας, των μονοπωλιακών ομίλων.
Απαιτούμε την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, την έξοδο της χώρας μας από τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διαγραφή του χρέους.

Ø  Ενισχύστε την περιφρούρηση με προσυγκέντρωση την Πέμπτη                        18 Οκτώβρη  5:30 π.μ. στην Πλατεία Καραϊσκάκη του Πειραιά.

Ø  ΟΛΟΙ στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 18 Οκτώβρη 10:30 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.


Οι Διοικήσεις των Ενώσεων

Πειραιάς, 16 Οκτώβρη 2012

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου