Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2012

Ξένιος Ζευς

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις -με την κωδική ονομασία «Ξένιος Ζευς»- για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση μεταναστών που δεν διαθέτουν τα κατάλληλα έγγραφα έχουν προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οπότε η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας διευκρίνισε σήμερα πως η ονομασία «Ξένιος Ζευς» είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού οι μετανάστες δεν μεταφέρονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να απελαθούν από τη χώρα αλλά για να αξιοποιηθούν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η κυβέρνηση εντυπωσιάστηκε από τους Αφρικανούς αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με τα χρώματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών -και κατακτούν μετάλλια- και αποφάσισε να αναζητήσει ανάμεσα στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εκείνους που έχουν τα φυσικά προσόντα και το ταλέντο να διακριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στον υψηλότερο ιστό και να αποδείξουν για μια ακόμα φορά την ανωτερότητα του ελληνικού DNA.
Η ιδέα για την ελληνοποίηση των μεταναστών ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα και την αντοχή των Αφρικανών μικροπωλητών που έχουν την ικανότητα να τρέχουν σαν τον άνεμο και να ξεφεύγουν από δεκάδες αστυνομικούς αν και κουβαλάνε μπόγους που είναι τίγκα με την πραμάτεια τους.
Μόλις οι αστυνομικοί ολοκληρώσουν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», οι μετανάστες θα μεταφερθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα αγωνιστούν σε όλα τα αγωνίσματα δρόμου, ώστε να ξεχωρίσουν εκείνοι που θα πάρουν αμέσως με το ζόρι την ελληνική υπηκοότητα και θα δοξάσουν την Ελλάδα στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Βέβαια, το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προβλήματα, αφού οι ικανότεροι μετανάστες -οι Έλληνες πρωταθλητές του αύριο- θα βρίσκονται ακόμα στους δρόμους της Αθήνας, αφού θα έχουν ξεφύγει από το κυνηγητό των αστυνομικών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Επιχειρηματιών Σκιάθου με αυτή του Ομίλου Ξενοδόχων Σκοπέλου και Αλλονήσου, το STAR σήμερα στη Σκόπελο !!!

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ομίλου Επιχειρηματιών Σκιάθου με αυτή του Ομίλου Ξενοδόχων Σκοπέλου και Αλλονήσου, 

το κανάλι Star Channel σήμερα θα μεταβεί στο νησί της Σκοπέλου για την ενίσχυση της προβολής του νησιού. Το συνεργείο του Star θα παραμείνει για μία ημέρα και στη συνέχεια θα το επισκεφθεί το κανάλι του ASTRA. Το Σεπτέμβριο έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Προέδρου Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Ιωάννη Κουκουλάκη με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Σκοπέλου κ. Ιωάννη Γιολδάση, ώστε να γίνει προγραμματισμός για το 2013

Ένα νέο blog δημιούργησε ο Όμιλος Επιχειρηματιών Σκιάθου

Ένα νέο blog δημιούργησε ο Όμιλος Επιχειρηματιών Σκιάθου με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση και έγκυρη πληροφόρηση των μελών του Ομίλου καθώς και των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων ομάδων όπως οι συνεργάτες μας, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και η ίδια η κοινότητα του νησιού.  Στο νέο αυτό blogθα δημοσιεύονται δελτία τύπου, ανακοινώσεις, αναφορές και άλλα στοιχεία που αφορούν τον Όμιλο Επιχειρηματιών Σκιάθου και τις δραστηριότητες του. Όλα τα δημοσιεύματα του εν λόγο blog θα είναι γραμμένα σε αυστηρά επαγγελματικό στιλ και οριοθετημένα όσον αφορά τους επιχειρηματίες του νησιού.

Όμιλος Επιχειρηματιών Σκιάθου

"Έφυγε" ο Γιώργος Κατσιφάρας

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Γιώργος Κατσιφάρας, στένος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο Γιώργος Κατσιφάρας, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, μετά από εγχείριση νεφρού.

Ο κ. Κατσιφάρας γεννήθηκε στο Καλέντζι το 1935 και τελείωσε το Β' Γυμνάσιο Πατρών. Στην περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών ήταν εξόριστος στο χωριό Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας όπου βρισκόταν απομονωμένος και υπό διαρκή επιτήρηση.

Ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρώτος υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τη διακήρυξη ίδρυσής του.

Διετέλεσε υφυπουργός αθλητισμού την περίοδο 1981-1982 στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι υφυπουργός Προεδρίας από 21 Οκτωβρίου 1981 ως 5 Ιουλίου 1982. Στην κυβέρνηση του 1985 διετέλεσε αρχικά υφυπουργός εμπορίου από 26 Ιουλίου 1985 ως 25 Απριλίου 1986 κι έπειτα διορίστηκε υπουργός εμπορίου από 25 Απριλίου 1986 ως 31 Οκτωβρίου 1986.Στην κυβέρνηση του 1993 διορίσθηκε υπουργός εμπορικής ναυτιλίας από 13 Οκτωβρίου 1993 ως 22 Ιανουαρίου 1996.

ΠΡΟΣ τον πρόεδρο Τέλη Μπασδάνη


Σύμφωνα με έρευνα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας πάνω από 1.500 επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Ρωτάμε απλά τον πρόεδρο Τέλη Μπασδάνη αν όλες οι υπόλοιπες χιλιάδες επιχειρήσεις διανύουν περίοδο ευρωστίας;
Οι έρευνες συνήθως αγαπητέ πρόεδρε απαντούν ότι τις ρωτάς. Το σωστό ερώτημα αυτή την εποχή θα ήταν «ποια επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα;».


Εκεί να δείτε απαντήσεις…

ΣΧΕΔΙΟ Π.Δ. «Γενναία» συγχώνευση και των Ειρηνοδικείων(ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ?)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης
Σε «γενναία» συγχώνευση και συνένωση και των Ειρηνοδικείων της χώρας θα προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση για να εξορθολογιστεί η λειτουργία τους αλλά και να εξοικονομήσει το κράτος περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να προωθήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα προβλέπει ότι τα 301 Ειρηνοδικεία που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια θα συγχωνευθούν περίπου στα μισά.
Για την κατάρτιση του επίμαχου Π.Δ. προηγήθηκε μελέτη από ειδική επιτροπή με σχετική γνωμοδότηση και από τον Αρειο Πάγο, που κατέδειξε την ανάγκη να αναδιοργανωθούν αποτελεσματικότερα διάφορες δικαστικές υπηρεσίες. Και τούτο διότι ενώ υπάρχουν Ειρηνοδικεία, ιδίως στις μεγάλες περιφέρειες, που «στενάζουν» από τον όγκο των υποθέσεων και προσδιορίζουν δίκες για το 2016 και το 2017(!), την ίδια στιγμή υπάρχουν άλλα που χειρίζονται το πολύ δύο υποθέσεις τον χρόνο.
Μάλιστα, την προηγούμενη δικαστική χρονιά υπήρξαν λίγα Ειρηνοδικεία που είχαν μηδενική κίνηση. Βέβαια, σε διάφορες τοπικές κοινωνίες αναμένονται αντιδράσεις, αφού η παρουσία ενός Ειρηνοδικείου είναι σημαντική με τη συμβολική έννοια της εκπροσώπησης της δικαστικής αρχής. Ομως, στη σημερινή δύσκολη οικονομική περίοδο, πολλά πρέπει να αλλάξουν σύμφωνα με τους αρμόδιους, ενώ στις σχετικές εισηγήσεις επισημαίνεται η βελτίωση του οδικού δικτύου από τότε που αποφασίστηκε η ίδρυσή τους, καθώς και η ανάγκη να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός και τελικά οι φορολογούμενοι με δαπάνες δυσανάλογες σε σύγκριση με τη χρησιμότητα και την παραγωγικότητα ορισμένων δικαστικών υπηρεσιών.
Με τη συγχώνευση αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό που ξεπερνά το μισό εκατ. ευρώ, το οποίο καταβάλλεται σε μισθώματα, ενώ το συνολικό όφελος θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, με την εξοικονόμηση και των ποσών που διατίθενται για την κάλυψη λειτουργικής φύσης δαπανών. Η συγχώνευση είναι επιπλέον αναπόφευκτη και επειδή ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει μειωθεί περίπου στο μισό την τελευταία διετία.
Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Το συμβούλιο μεταθέσεων τελείωσε την πρώτη του συνεδρίαση χτες αργά το βράδυ κι υπάρχει ελπίδα με προεδρεύοντα το α υπαρχηγό να πάνε όλα καλά για όσους περιμένουν και σύντομα μάλιστα!

Όταν λέμε σύντομα,  εννοούμε το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ώστε να μπορούν οι οικογενειάρχες και όχι μόνο να τακτοποιήσουν σχολεία και λοιπές υποχρεώσεις.
Θέλω να ελπίζω πως δεν θα αδικηθούν λιμενικοί.

Και είμαστε εδώ ετοιμοπόλεμοι , αν κάποιος θεωρήσει πως αδικήθηκε να συνδράμουμε με τις μικρές μας τις δυνάμεις.
Πάνω από όλα δίκαιες μεταθέσεις για όλους.
Όχι...παρατράγουδα.
Καλημέρα σε όλους!

Πόπη Χριστοδουλίδου
http://peiratikoreportaz.blogspot.gr/2012/08/blog-post_9797.html#more 

Ερώτηση της Μαρίνας Χρυσοβελώνη για την οικονομική ενίσχυση σχολικών επιτροπών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, με θέμα «Οικονομική ενίσχυση σχολικών επιτροπών», κατέθεσε η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη.


Όπως αναφέρει, «Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» η αρμοδιότητα για λειτουργικά θέματα σχολικών μονάδων όπως είναι η καθαριότητα παραμένει στις Σχολικές Επιτροπές που είναι ΝΠΔΔ των οικείων Δήμων. Επειδή, λόγω της συνεχιζόμενης πενιχρής χρηματοδότησης των Δήμων από το Κράτος, έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά προβλήματα και στις Σχολικές Επιτροπές, προβλήματα τα οποία τελικά θα επιβαρύνουν άδικα τους μαθητές και τις οικογένειες τους, ερωτάσθε:


1. Ποια είναι τα κονδύλια που έχουν τεθεί στην διάθεση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων κατά το έτος 2012-13;
2. Ειδικότερα για την Μαγνησία και τις Σποράδες, πόσες συμβασιούχες καθαρίστριες προσελήφθησαν τελικά για την εξυπηρέτηση σχολικών μονάδων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης;»

ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ Εκτός παιδικών σταθμών 53.000 παιδιά!

Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού τα στοιχεία αφορούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που δε συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δήμων της χώρας
Εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, κέντρων φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) θα μείνουν χιλιάδες παιδιά τη σχολική χρονιά 2012 - 2013, με τραγικές επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες. Συγκεκριμένα, περίπου 53.000 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν την επόμενη σχολική χρονιά στις δομές του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του υπουργείου Εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, επιβεβαιώνουν την ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι λαϊκές οικογένειες, καθώς οι αιτήσεις γονέων είναι σημαντικά αυξημένες, κατά 43%, σε σχέση με πέρσι.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος αριθμός δείχνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος, αφού υπάρχουν ακόμα χιλιάδες παιδιά που θα μείνουν εκτός είτε γιατί οι γονείς δεν μπήκαν στη διαδικασία να κάνουν αίτηση είτε γιατί έχουν κοπεί απευθείας από τους δήμους που δεν έχουν ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα και λειτουργούν μόνοι τους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, περίπου το 55% των αιτήσεων απορρίφθηκαν και λόγω των κριτηρίων που θέτει το πρόγραμμα για τη φιλοξενία των παιδιών, αλλά κυρίως λόγω της χρηματοδότησης, η οποία μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με πέρσι. Αλλά και χωρίς αυτή τη μείωση, το πρόβλημα θα παρέμενε σοβαρό. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από 175 εκατομμύρια που ήταν την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ για την κάλυψη των αναγκών απαιτούνται άλλα 125 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν το σύνολο των παιδικών σταθμών, καθώς προσωπικό δεν υπάρχει και η τακτική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σημαντικά. Η παράθεση των στοιχείων μόνο των τελευταίων μηνών είναι χαρακτηριστική. Από 135 εκατ. ευρώ τον Ιούνη, η χρηματοδότηση τον Ιούλη μειώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και από τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβρη υπολογίζεται να προσγειωθεί στα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πολλοί δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν καν τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Προσχολική αγωγή ώρα μηδέν

Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποια στοιχεία.
1. Ο αριθμός των ωφελούμενων γυναικών ανέρχεται σε 34.693, μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2011, οπότε ήταν 40.125. Η μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις αιτήσεις, δηλαδή τις γυναίκες που ωφελούνται από το πρόγραμμα, σημειώνεται στη Στερεά Ελλάδα, όπου ο αριθμός των αιτήσεων που εγκρίθηκαν είναι μειωμένος κατά 95%. Ακολουθούν η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μείωση 87,3%, η Αττική με 61,7%, η Κεντρική Μακεδονία με 25,7%. Ο αντίστοιχος αριθμός των αιτήσεων ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 78.348 το 2012, ενώ το 2011 ήταν 54.954.
2. Από τις αιτήσεις των γυναικών που έγιναν δεκτές, το 47,2% είναι μισθωτές, το 14,6% είναι αυτοαπασχολούμενες εκτός πρωτογενούς τομέα, το 11,1% είναι αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα και το 23,3% άνεργες. Το 25,5% αυτών έχει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ. Το 22% από 6 έως 12.000 ευρώ. Το 38,6% από 12 έως 26 χιλιάδες ευρώ και το 13,9% από 26.000 και πάνω.
Ο δε αριθμός των παιδιών που τοποθετούνται στις δομές είναι 43.060, μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στη Στερεά Ελλάδα, όπου τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν είναι μειωμένα κατά 94% σε σχέση με πέρσι. Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον αριθμό των παιδιών να είναι μειωμένος κατά 86,5%, η Αττική με 59,5% μείωση και η Κεντρική Μακεδονία με 22,1%. Ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων τέκνων ήταν 96.130, ενώ το 2011 ήταν 67.311.
3. Από τα 43.060 παιδιά, τα 5.859 θα φιλοξενηθούν σε βρεφικούς σταθμούς, τα 26.303 σε παιδικούς σταθμούς, 172 σε κέντρα φροντίδας ΑμΕΑ, τα 9.330 σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 1.396 σε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Από τις δομές που θα φιλοξενηθούν, το 38% είναι ΝΠΔΔ, το 27,6% είναι ΝΠΙΔ, το 34,4% είναι επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.
Θυμίζουμε ότι Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο είχαν αρχικά αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση με το σκεπτικό ότι είναι περιφέρειες με υψηλό επίπεδο.
«Σφαγή» στην Αττική
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων γυναικών ήταν 19.108, αυξημένος κατά 67,6% σε σχέση με πέρσι. Ο αριθμός των αιτήσεων για την τοποθέτηση παιδιών το 2012 ήταν 22.309, αυξημένος κατά 66,4% σε σχέση με πέρσι. Από αυτές τις αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 3.790, που σημαίνει ότι μόνο στην πρωτεύουσα 18.519 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στις δομές του προγράμματος. Πέρσι είχαν φιλοξενηθεί 9.367 παιδιά.
Θυμίζουμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με παρέμβασή του στη Βουλή στα τέλη Ιούλη, το ΚΚΕ ζήτησε να μην κλείσει κανένας δημόσιος παιδικός σταθμός και να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η δωρεάν ένταξη σε αυτούς όλων των παιδιών.

Ληστεία... με δόσεις

Η συζήτηση που γίνεται εδώ και ένα μήνα για τον τρόπο που θα πληρωθεί φέτος ο φόρος εισοδήματος, ξεπερνάει κάθε όριο κοροϊδίας. Οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης, αυτοί που με τις αποφάσεις τους επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, με τη μείωση των μισθών ή των συντάξεων και την παράλληλη εκτόξευση των φόρων στα ύψη, παριστάνουν ότι αποτελεί παραχώρηση, παροχή και διευκόλυνση των εργαζομένων να πληρώσουν τους νέους φουσκωμένους φόρους σε εφτά δόσεις αντί για τρεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Είναι ολοφάνερο ότι προκαλούν και εμπαίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά που απλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να πληρώσουν το μπουγιουρντί της εφορίας που για πολλούς ισοδυναμεί με δύο και τρεις μισθούς. Το πρόβλημα για τα εκατομμύρια θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν είναι ο αριθμός των δόσεων για την πληρωμή των χαρατσιών, αλλά τα ίδια τα χαράτσια που πληρώνουμε με βάση τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης.
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παιχνίδια σε βάρος των φτωχών και ας βάλουν φόρους στο κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει τεράστιο πλούτο, ας βάλουν φόρους στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν δεκάρα, ας βάλουν φόρους στους τραπεζίτες, ας βάλουν φόρους σε όλα τα φιντάνια του συστήματός τους που κλέβουν με την εκμετάλλευση τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και βγάζουν δεκάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό.

Καλλισθένης… εν δήμω

Πώς εξηγείται η κολλεγιά Μπουτάρη και δημάρχου Σκοπέλου, τα ερωτηματικά για τους εργοδότες του δράκου Πακιστανού και οι... φωτοβολίδες των Ολυμπιακών
ΑΠΟ ΤΟ http://voria.gr
Picture 0 for Καλλισθένης… εν δήμω
Είπα κι εγώ! Πώς έκαναν κολλεγιά οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Σκοπέλου, με τον δεύτερο να ζητά δανεικούς τουρίστες από τον πρώτο για να καλύψει το έλλειμμα στο νησί. Ξεσηκώθηκε εχθές η Σκόπελος, όταν είδε στο Δημαρχείο να κυματίζει δίπλα στην ελληνική σημαία και η… τουρκική! Έτσι εξηγείται  η συμπάθεια του Σκοπελίτη δημάρχου στον Μπουτάρη. Διακρίνονται και οι δυο από την ίδια οθωμανολαγνεία!

Με τέτοιες φαιδρότητες, σιγά-σιγά μπαίνει στα βαθιά η Τουρκία στις «οθωμανικές» κτήσεις της όπως ονειρεύεται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου. Στη Σκόπελο πάντως, αδυνατούν να κατανοήσουν οι κάτοικοι, ποιος ο λόγος που βρίσκεται στο Δημαρχείο η τουρκική σημαία.

Το μπλογκ skopelos-news γράφει: «Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να ντύσετε την Δημαρχία Σκοπέλου με την Τουρκική σημαία. Ο κόσμος αγανάκτησε καθώς και οι επισκέπτες του νησιού. Αλήθεια, στην Τουρκία θα το έκαναν αυτό;».

Έδωσα τα εύσημα εχθές στην ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του «δράκου» Πακιστανού. Δεν είδα στην ανακοίνωσή της όμως να αναφέρεται αν συνελήφθησαν και οι επιχειρηματίες που προσέλαβαν αυτόν και τους δύο φίλους του, οι οποίοι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά για παραμονή στη χώρα μας. Αν δεν τους προστάτευε η «προοδευτικότητα» το κοριτσάκι σήμερα θα διασκέδαζε υγιές με τους φίλους του.

Παρακολουθούσα εχθές του αγώνες στίβου και επαναλαμβάνω την απορία μου: Γιατί δίνουν τα μετάλλια στους αθλητές και δεν τα δίνουν στις φαρμακευτικές εταιρίες; Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι τα απίθανα αυτά ρεκόρ γίνονται από μη χαπακωμένους «αθλητές»;

Οι μόνοι που πίστευαν ότι τα ρεκόρ είναι καθαρά, είναι κατ’ αρχάς ο Λιάνης και στη συνέχεια οι μετ’ αυτόν αρμόδιοι του αθλητισμού, όταν τους έφερναν τα μετάλλια με τις χούφτες ο Τζέκος και ο Ιακώβου. Και το δράμα είναι ότι ενώ όλοι καταλαβαίναμε τι συμβαίνει, κάναμε το κορόιδο, και μάλιστα τιμήσαμε και τιμούμε ακόμη με υψηλά αξιώματα τους «καθαρούς» αθλητές μας. Αν πάρω πέντε κιλά χαπάκια, να δεις πώς στέκομαι κι εγώ «κάτω από την μπάρα».

Πάψτε μωρέ εκεί στη ΝΕΤ να αποκαλείται «φωτοβολίδα», τον γρήγορο αθλητή. Βολίδα, ναι. Την φωτιά πού την είδατε; Θα μου πεις, στην φωτοβολίδα αμαθούς δημοσιογράφου θα κολλήσουμε, όταν υπήρχε κάποιος που ήταν πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, μετέπειτα υπουργός δικαιοσύνης και αποκαλούσε την Αθήνα οροπέδιο! Άκουσε λεκανοπέδιο, αλλά η μόρφωσή του δεν του επέτρεπε να διακρίνει τους δύο όρους.

Ο «προοδευτικός» Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που βγήκε προχθές στην ΤιΒί και έλεγε ότι παλεύει για την αγροτιά, παίρνει (μικτά) για τη θέση που κατέχει σαν εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Τράπεζας: 105.920 ευρώ το χρόνο, ενώ πήρε και 14.432 ευρώ για τις συμμετοχές του στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πόσες φορές γράψαμε εδώ, μη ξοδεύεστε να σπουδάσετε τα παιδιά σας, και να μείνουν άνεργα μετά. Να γίνουν «προοδευτικοί» και συνδικαλιστές. Τα πιο κερδοφόρα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Και αν καταφέρουν να συνδυάσουν και τα δύο, θα πετύχουν το άριστα. Αν γίνουν μάλιστα και κρατικοί συνδικαλιστές, έ, τότε…

Καλλισθένης

Στο φως κειμήλιο του Παπαδιαμάντη

Η πέτρα όπου ξαπόσταινε και έγραφε ο μεγάλος διηγηματογράφος προσφέρθηκε στο Μουσείο Παπαδιαμάντη
Την αυλή του Μουσείο Παπαδιαμάντη κοσμεί πλέον ένα σημαντικό κειμήλιο, άγνωστο στο ευρύ κοινό, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επίγεια πορεία του κορυφαίου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, στην γενέτειρά του.
Η πέτρα όπου ξαπόσταινε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γράφοντας σκέψεις που μεταφράστηκαν σε αριστουργηματικά διηγήματα, κάθε φορά που επισκέπτονταν το κτήμα του φίλου του Γιώργη Σαρρή στο Ξάνεμο, προσφέρθηκε πρόσφατα από τους κατόχους της, στο Μουσείο Παπαδιαμάντη.
Η οικογένεια της Χριστίνας Σαρρή το παραχώρησε ευγενικά στο Μουσείο, εις μνήμην του Αντωνίου Χρήστου Σαρρή, συζύγου της Χριστίνας Σαρρή, ο οποίος ήταν εγγονός του Γιώργη Σαρρή, επιστήθιου φίλου του Παπαδιαμάντη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Μετά από αίτημα της οικογένειας της Χριστίνας Α. Σαρρή προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο η «Σκιάθος», πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του πέτρινου τραπεζιού στο οποίο είχε γράψει διηγήματά του ο μεγάλος Συγγραφέας, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Τύχη αγαθή οδήγησε την υπογράφουσα στο Μουσείο Παπαδιαμάντη, όπου και απαθανάτισε το σπάνιο κειμήλιο, παρουσιάζοντάς το για πρώτη φορά μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Όπως αναφέρει η διευθύντρια του Μουσείου Παπαδιαμάντη, Αθηνά Παπαγεωργίου «η συγκεκριμένη πέτρα ήταν τοποθετημένη κάτω από μια συκιά και χρησίμευε ως αυτοσχέδιο τραπεζάκι. Κάθε φορά που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης επισκέπτονταν τον φίλο του Γιώργη Σαρρή στο Ξάνεμο, κάθονταν κάτω από τον ίσκιο της συκιάς, και ξαπόσταινε στην πέτρα που βρίσκεται πλέον στην αυλή του Μουσείου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διήγημα του Παπαδιαμάντη με τίτλο «Νεκράνθεμα εις την μνήμη των» γίνεται αναφορά για την επίσκεψή του στον φίλο του Γιώργη Σαρρή και τον ίσκιο της συκιάς όπου κάθονταν στο κτήμα στο Ξάνεμο και τον περιποιούνταν ο φίλος του. Το συγκεκριμένο διήγημα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του αδελφού του, Γιώργη Παπαδιαμάντη αλλά και μιας Σκιαθίτισσας οικογενειακής φίλης, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία από επιλόχειο πυρετό.
Η αναπάντεχη δωρεά του σημαντικού αυτού κειμηλίου αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους υπεύθυνους του Μουσείου. Όπως αναφέρει μάλιστα η κ. Παπαγεωργίου «το δεχτήκαμε με πολλή συγκίνηση και το τοποθετήσαμε στην αυλή του Μουσείου, σε σημείο όπου μπορούν να το περιεργάζονται οι επισκέπτες, τοποθετώντας δίπλα επεξηγηματικό κείμενο, το οποίο ξεκινάει με απόσπασμα από διήγημα του Παπαδιαμάντη που αναφέρεται στο κτήμα του φίλου του, του Γιώργη Σαρρή και ακολουθεί το κείμενο της δωρεάς».
Το Μουσείο Παπαδιαμάντη αποτελεί, σημειωτέον, πόλο έλξης για πολυάριθμους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι μεταξύ των επισκεπτών καταγράφονται και πολλοί νέοι. Οι επισκέπτες νιώθουν συγκίνηση στην θέα του σπιτιού αλλά και της γωνιάς όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο «Αγιος των Ελληνικών Γραμμάτων» και παράλληλα φροντίζουν να προμηθευτούν τα βιβλία του, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Ο κορυφαίος Σκιαθίτης διηγηματογράφος, που ανήκει στην σφαίρα της αθανασίας, άφησε λαμπρή πνευματική παρακαταθήκη, κατακτώντας, όπως είναι προφανές, στο πέρασμα του χρόνου, σημαντική θέση στις καρδιές και τις προτιμήσεις των φίλων του βιβλίου, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Σε έργα στην Αλόννησο περιόδευσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας


1 / 4
Σε έργα στην Αλόννησο περιόδευσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των εργασιών και να συνομιλήσει με τους κατασκευαστές. Συγκεκριμένα ο κ. Κώστας Αγοραστός συνοδευόμενος από το δήμαρχο Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη και υπηρεσιακούς παράγοντες επισκέφτηκε το έργο της λιμνοδεξαμενής στην Καστανιά που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, όπως και το ταχυδιυλιστήριο του Δήμου Αλοννήσου. Παράλληλα στα πλαίσια της παρακολούθησης των έργων του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Αλοννήσου τεχνική σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες όπου εξετάστηκε η πορεία των έργων και η απορροφητικότητά τους.
Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία εξέλιξης των έργων και τόνισε ότι με τη συνεργασία όλων των βαθμίδων διοίκησης μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με χωροθέτηση στην Αλόννησο υπάρχουν ενταγμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 32 περίπου εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά είναι σημαντικά στη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα γιατί μοχλεύουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας. Στόχος της αιρετής Περιφέρειας είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός ώστε οι διαδικασίες υλοποίησης να προχωρούν γρήγορα και τα έργα αυτά να αποδοθούν γρήγορα στους πολίτες»
Αναφορά έγινε απ’ τον κ. Αγοραστό και για το κλειστό γυμναστήριο της Αλοννήσου για το οποίο τόνισε ότι ξεμπλόκαρε η διαδικασία με τον εργολάβο και η Περιφέρεια απ’ την πλευρά της έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες πληρωμές για τη συνέχισή του. Ακόμη σημείωσε ότι προχωρούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για δημοπράτηση τα δυο έργα που αφορούν στο Σύστημα τηλεελέγχου-τηλεχειρισμού και εξωτερικών δικτύων μεταφοράς νερού όπως και εκείνο του βιολογικού καθαρισμού το Δήμου Αλοννήσου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι ετοιμάζονται για υποβολή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αλιείας τα έργα που αφορούν στο αλιευτικό καταφύγιο στο Βότσι ενώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τόσο το ΣΧΟΟΑΠ Αλοννήσου όσο και το έργο που αφορά στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου βόρειων Σποράδων
.
Κατά την περιοδεία τον περιφερειάρχη συνόδευαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κα Ζ. Αναγνώστου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βλάϊκος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Φίλλιπος Χήρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Αναλυτικά τα ενταγμένα έργα με χωροθέτηση στην Αλόννησο:

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΧΟΟΑΠ) ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
128.829,76 €
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ , ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ (SCADA) KAI ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
7.094.341,76 €
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΠΑΤΗΤΗΡΙ - ΒΟΤΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
9.293.026,17 €
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ
3.834.500,00 €
Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Αλοννήσου - Μαγνησίας
50.000,00 €
Κατασκευή λ/μνής και αγωγού μεταφοράς Καστανιάς Αλοννήσου
7.983.508,00 €
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΙΣ ΝΗΣΟΥΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ
1.500.000,00 €
Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης των Νησιών της Θεσσαλίας
2.500.000,00 €
ΣΥΝΟΛΟ
32.384.205.69 €

Το skopelos News παραμένει πρώτο σε αναγνωσιμότητα blog στης Σποράδες!!! απάντηση σε αυτούς που μας αναφέρουν σαν ανυπόληπτο blog!!!!


το skopelosnews το διαβάζουν όλοι οι Σκοπελίτες και χιλιάδες κόσμου από όλοι την Ελλάδα και των κόσμο βρε λαμόγια το skopelosnews είναι πρώτο σε αναγνωσιμότητα στης Σποράδες και ενά από τα μεγαλύτερα σε όλο το Αιγαίο Άι σιχτίρ που θα μας πείτε ανυπόληπτο γιατί δεν σας γλείφουμε καραγκιόζηδες ....

Το skopelos News παραμένει πρώτο σε αναγνωσιμότητα blog στης Σποράδες!!! απάντηση σε αυτούς που μας αναφέρουν σαν ανυπόληπτο blog

Εδώ και 3 συνεχή χρόνια το Σκόπελος  News είναι το πρώτο σε αναγνωσιμότητα Blog τον Σποράδων . Το ξέρουμε και το ξέρετε. Το βλέπετε το διαπιστώνετε όλοι εσείς που το επισκέπτεστε καθημερινά. Και δεν είστε 100 ή 200 ή 300 μοναδικοί ............. επισκέπτες μας. Είστε πάρα πολλοί παραπάνω. Είστε χιλιάδες οι μοναδικοί επισκέπτες μας καθημερινά και η ομάδα μας σας ευχαριστεί πάρα πολύ γι αυτό. Ναι. Μέσα από τα σχόλια με κάποιους έχουμε ανταλλάξει σκέψεις, επιχειρήματα, άλλοτε κοντραριστήκαμε αλλά κανένας από τις δυο πλευρές (εσάς και εμάς) δεν κρατήσαμε κακίες. Εσείς ειδικά εξακολουθείτε να μας γνωρίζετε, να μας εμπιστεύεστε, να εξακολουθείτε να μας επισκέπτεστε, να εξακολουθείτε να μας στηρίζετε, να εξακολουθείτε να μας διατηρείτε τόσο ψηλά στην κορυφή εδώ και 3 συνεχόμενα χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι εδώ πάνω στην κορυφή, πολλές φορές νιώθουμε μοναξιά. Αλλά αυτή η μοναξιά είναι τόσο γλυκιά που νικάει την όποια στενοχώρια μας. Και αυτό το κάνετε όλοι εσείς. Οι Αναγνώστες μας.

Σήμερα είπαμε να μπούμε στο Google Analytics να δούμε την εικόνα της επισκεψιμότητας μας.
Η έκπληξη μας μεγάλη. Σε σχέση με πέρσι, οι μοναδικοί αναγνώστες μας αυξήθηκαν κατα 1.000 με 1.400.
Πριν ένα χρόνο είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 3.000 μοναδικές επισκέψεις την ημέρα.
Σήμερα, οι μοναδικές επισκέψεις αναγνωστών ανά ημέρα έφτασαν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν τις 5.000!!!!!
Κατα μέσο όρο έχουμε 4.500 με 4.900 (αν όχι 5.000) ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ / ΗΜΕΡΑ.
Οι γραμμές που δείχνουν πτώση αντιστοιχούν σε Σάββατα και Κυριακές που πάντα υπάρχει κάποια σχετική πτώση στην επισκεψιμότητα μας.
Αυτό το οφείλουμε σε όλους εσάς. Στην αγάπη που μας δείχνετε, στην συμπαράσταση που μας προσφέρετε.
Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί μεταξύ μας στα 3 χρόνια ζωής του Σκόπελος  News δεν μπορεί να την διαλύσει κανένας απολύτως.

Σας ευχαριστούμε ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ πάρα πολύ γι αυτήν την μοναδική σχέση που έχουμε.
Οχι δεν πήραν τα μυαλά μας αέρα. Απεναντίας μάλιστα. Όλοι εσείς που μας στηρίζετε, μας βάζετε όλο και μεγαλύτερα Standards σε ποιότητα δημοσιεύσεων σε σοβαρότητα, σε δημοσιεύσεις πραγματικά ΑΔΕΣΜΕΥΤΕΣ από συμφέροντα και εξαρτήσεις.
Ουδέποτε είχαμε τέτοια πράγματα εδώ και δεν πρόκειται να έχουμε.
Είμαστε στο πλευρό ΜΟΝΟ του απλού πολίτη και όχι στο πλευρό της οποιασδήποτε μορφής εξουσίας αλλά και κάποιων που ταλαιπωρούν τον πολίτη ή τον κοροϊδεύουν. ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ.

Το Σκόπελος  News είναι το ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΒΗΜΑ. Το Σκοπελος  News είναι ανοικτό σε εσάς. To e-mail μας είναι όλο το 24ωρο στην διάθεση σας να μας στείλετε την καταγγελία σας για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την ζωή σας με τις δημόσιες υπηρεσίες, με τον Δήμο, με τον οποιονδήποτε σας εξοργίζει και θέλετε να το καταγγείλετε.
Το βήμα σας είναι εδώ. Το Σκόπελος  News σας δίνει το βήμα έκφρασης σας. Κάντε το δικό σας. Αγαπήστε το ακόμα περισσότερο, διαδώστε το με πάθος.
Το Σκόπελος  News ΕΙΝΑΙ η δημοσιογραφία των πολιτών. Η δική σας δημοσιογραφία. Του απλού πολίτη που δεν έχει βήμα να εκφραστεί σε άλλα μέσα.

Εμείς ως ομάδα είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Είμαστε υπερήφανοι για τους αναγνώστες μας και θα τα δώσουμε ΟΛΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ.
Εμείς, έχουμε την δύναμη ή τα άντερα αν θέλετε, να βγάλουμε τα στατιστικά μας να τα δείτε μόνοι σας και να μην μπορεί κανένας να μας αμφισβητήσει σε τίποτα. Κάνουμε αυτό που κανένα άλλο blog στης Σποράδες  δεν θα κάνει ποτέ.

Μέσα από την καρδιά μας σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξη.

ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ...

Καταρρέει η δωσίλογη κυβερνητική τρόικα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. (ή ΜΝΗΜ.Α.) υπό το βάρος των αντιλαϊκών εθνοκτόνων και ...
εξουδενωτικών μέτρων που θα πάρει, μετά από απαίτηση των ολίγιστων λογιστάκων της τρόικα των τοκογλύφων. Είναι ανίκανοι να αντισταθούν στον καθαρό παραλογισμό των τοκογλύφων δανειστών και πατρώνων τους, να συνεχίζουν να μας δανείζουν για να τους "εξοφλούμε" τα παλαιότερα χρέη διατηρώντας έναν φαύλο κύκλο οικονομικής ασφυξίας μέχρι θανάτου, όπως δείχνει η οικονομική ανάλυση από έναν μάλλον συντηρητικό και παλαιότερα μνημονιακό (στις αρχές του πρώτου μνημονίου) οικονομολόγο, τον Γ. Βαρουφάκη. Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι αυτοί που έκλεψαν την ψήφο των γερασμένων νεοραγιάδων, με την υπόσχεση της διατήρησής μας στο ευρώ και την προστασία από την "συμμορία της δραχμής", θα μας οδηγήσουν εντέλει σε μιά άθλια και εξαρτημένη δραχμή, έρμαιο του δολαρίου, για να οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και την ευρώπη σε ενιαία δικτατορική οικομική διαχείρηση, κάνοντας δηλαδή το πρώτο βήμα για την παγκόσμια διακυβέρνηση, που τόσο επιθυμούν. Οι λαοί της Μεσογείου καλούνται να προτάξουν την ελευθερία τους έναντι των τραπεζοπιστωτών, να μην επιτρέψουν στους "δανειστές" να αγοράζουν τα προϊόντα του μόχθου τους με αέρα κοπανιστό (όπως κάνουν εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα ) και να υπαγορεύουν τον τρόπο ζωής των λαών, αλυσσοδένοντάς τους με τα δεσμά της ηλεκτρονικής φυλακής! Ο καιρός της εξέγερσης είναι κοντά. Ας ευχηθούμε να είναι αναίμακτη!!!

ΑΟΖ και επενδυτικό ρίσκο


Η. Κονοφάγος, Ν. ΛυγερόςΤο επενδυτικό ρίσκο είναι απαραίτητο για τις εταιρείες που ειδικεύονται στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, ενώ τα κράτη δεν το προτιμούν. Αυτή η διαφοροποίηση δεν είναι ενοχλητική και μάλιστα στην πραγματικότητα συνδυάζεται λόγω της ασυμμετρίας που υπάρχει μεταξύ της τεχνογνωσίας και του οικοπέδου, της γεώτρησης με το κοίτασμα. Ένας τρόπος να ποσοτικοποιήσουμε αυτήν την παράμετρο είναι η χρήση των πιθανοτήτων. Έτσι αυτές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις εξορύξεις ακόμα και αν τα μέσα ενημέρωσης τις αποφεύγουν, διότι θεωρούν ότι εκφυλίζουν το θέμα και ταυτίζονται με την ανυπαρξία. Σε πρώτη φάση αυτό οφείλεται στις γνώσεις, διότι οι περισσότερες γνώσεις ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες και κατά συνέπεια και το κόστος. Το ρίσκο στον συγκεκριμένο τομέα έχει δύο μεγάλες κατηγορίες: τη γεωλογική και την τεχνική. Η εξερεύνηση αφορά στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, στο μέγεθος της ανακάλυψης και βέβαια στον τόπο, αν είναι φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Η ανάπτυξη εμπεριέχει το τεχνικό ρίσκο, αλλά και τη διαχείριση των αποθεμάτων. Όμως για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα πρέπει να ενσωματώσουμε στην ανάλυσή μας το χρηματιστηριακό ρίσκο, το οικονομικό ρίσκο και βέβαια το πολιτικό ρίσκο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου έχουμε τη διαχείριση του ρίσκου, πρέπει να παρθούν και αποφάσεις, ενώ υπάρχει αβεβαιότητα. Έτσι το πεδίο αγγίζει τη θεωρία αποφάσεων σε πρώτο επίπεδο και τη θεωρία παιγνίων σε δεύτερο, όταν υπάρχουν ταυτόχρονα πολλοί παίκτες. Σε κάθε περίπτωση όμως, σε θεμελιακό επίπεδο έχουμε τον εξής χαρακτηρισμό για τη Συνολική Πιθανότητα Επιτυχίας: ΣΠΕ = Πεξ x Πανα x Πχρη x Ππολ x Ποικον. Με ανάλογο τρόπο μπορούμε να καθορίσουμε την πιθανότητα επιτυχίας στο αποκλειστικά γεωλογικό πλαίσιο. Έτσι μπορούμε να έχουμε κατηγορίες του τύπου: 0,02 – 0,05 (φτωχό), 0,10 – 0,20 (καλό), 0,20 – 0,30 (πολύ καλό με αναλογία δομής), 0,50 (πάρα πολύ καλό με ταυτότητα δομής). Με αυτήν τη μέθοδο μπορούμε να ορίσουμε την επιτυχία της δυνατότητας που δίνει την τάξη μεγέθους του κοιτάσματος. Μπορούμε λοιπόν μετά από αυτήν τη διαδικασία να αναλύσουμε το δέντρο αποφάσεων με έναν ορθολογικό τρόπο. Το ανάλογο μπορεί να γίνει στη συνέχεια με το πολιτικό κόστος, όπου κάνουμε χρήση της θεωρίας παιγνίων για να καταλήξουμε στην θεωρία χρησιμότητας. Έτσι μέσω της ΑΟΖ και της δυνατότητάς μας να κάνουμε οικόπεδα ανάλογα και με τις εταιρείες της αγοράς που ξέρουμε πώς λειτουργούν μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μας ως Ελλάδα.

Το νόμιμο και το ηθικό και στην Αγροτική

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Αν κατάλαβα καλά, βρισκόμαστε πάλι ενώπιον της αδυναμίας να διαχωριστεί το «νόμιμο» από το «ηθικό».

Μετά την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα, ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκης επιβεβαίωσε πως μετέφερε στο εξωτερικό ένα θηριώδες ποσό της τάξης των 8 εκ ευρώ, αλλά, όπως είπε, πρόκειται για νόμιμα, δηλωμένα και φορολογημένα χρήματα.

Σωστά, αλλά αν δεν κάνω λάθος ο διοικητής μιας κρατικής τράπεζας, διορίζεται από την κυβέρνηση (δηλαδή από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Οικονομικών), που λειτουργούν κατ’ εντολήν του ελληνικού λαού (έστω και κακή τη μοίρα, όπως συνέβη με την περίπτωση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου).

Και επομένως, αν επίσης δεν κάνω λάθος, όποιος διορίζεται σε μια θέση από μια νόμιμα (αν και κακή τη μοίρα, επαναλαμβάνω) κυβέρνηση, διορίζεται και αυτός απευθείας από τον λαό.

Από τη στιγμή που θα βρεθεί σε ένα αξίωμα βασιζόμενο στη λαϊκή εξουσία (τα περί μάνατζερς τα ακούω βερεσέ) ο διορισθείς συμπεριφέρεται ως δημόσιο πρόσωπο και έχει όλες τις υποχρεώσεις – νομικές και ηθικές – ενός δημοσίου προσώπου.

Είναι αυτονόητο πως δεν είναι δυνατόν να δίνεται μάχη για να μένουν τα χρήματα των Ελλήνων στην Ελλάδα (και στο τραπεζικό σύστημα) και το δημόσιο αυτό πρόσωπο να πράττει το εντελώς αντίθετο.

Πολύ περισσότερο – γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι τα περί μάνατζερς τα ακούω βερεσέ – που οι τραπεζίτες κατηγορήθηκαν (και όχι άδικα) για το κραχ του 2008.

Ειδικά στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2010, στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου, οι σούπερ τραπεζίτες δέχθηκαν κατά μέτωπο επίθεση, κατηγορούμενοι ότι έκαναν φτωχότερα κατά 13 τρις δολάρια τα αμερικανικά νοικοκυριά, ενώ περισσότερες από 2 εκατομμύρια οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους και 7 εκατομμύρια Αμερικανοί τη δουλειά τους.

Τον Νοέμβριο του 2009, διόρισε και η κυβέρνηση Παπανδρέου τους τραπεζίτες της – διότι αν δεν ήσαν τραπεζίτες ΤΗΣ, τότε για ποιο λόγο να αλλάξει τους προηγούμενους;

Να θυμίσω εδώ πως εκείνη την εποχή οι περισσότερες θέσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία παρέμεναν κενές, διότι κάποιοι έπαιζαν με τα κουβαδάκια τους στην παραλία του opengov.

Αλλά για τον διορισμό των τραπεζιτών, η διαδικασία του opengov θεωρήθηκε περιττή – έτσι κι’ αλλιώς περιττή θεωρήθηκε η διαδικασία και για όλες τις άλλες περιπτώσεις.

Μάλιστα, φθάσαμε στα τέλη Ιανουαρίου (του 2010) για να επιλεγεί ο γραμματέας που θα «έτρεχε» το ΕΣΠΑ.

Α, όλα κι’ όλα! Μπορεί να μην είχαμε γραμματέα για το ΕΣΠΑ, αλλά διοικητή της Αγροτικής αποκτήσαμε αμέσως.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος ήταν πολύ απαραίτητος, έπρεπε να αναλάβει στα στιβαρά του χέρια την τύχη της Αγροτικής και να ανασκουμπωθεί για να πάει καλά η τράπεζα.

Αυτή ήταν η εντολή (υποθέτω του λαού). Και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να του είχε μείνει ούτε δευτερόλεπτο για να σκεφθεί τι θα κάνει τα χρήματά του και πού θα τα επενδύσει – στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Αντίθετα, για να καθησυχάσει τον κόσμο, έπρεπε έκτοτε να δηλώσει πως διαθέτει αυτό το ποσό και το κρατά αποταμιευμένο στην τράπεζα, παροτρύνοντας έτσι όλους να πράξουν το ίδιο.

Πολύ περισσότερο που έλαβε ένα μέρος αυτών των χρημάτων ως αμοιβή από τον (άμοιρο) εντολέα του (τον λαό, για να μην ξεχνιόμαστε), ο οποίος την ίδια ώρα έβλεπε τα εισοδήματά του να καταρρέουν – σε αντίθεση με τον ίδιο που συνέχιζε να λαμβάνει τον μισθό του.

Επιπλέον, όταν ο άνθρωπος που τον διόρισε (ο Παπανδρέου, δηλαδή) πήγαινε την Ελλάδα στο ΔΝΤ και στους άλλους δανειστές, γνώριζε πως αυτοί δεν χρηματοδοτούν κρατικές τράπεζες.

Άρα, η τύχη της Αγροτικής ήταν προδιαγεγραμμένη.

Με τον «σοσιαλιστικότατο» τρόπο άλλωστε που χρησιμοποιήθηκαν οι κρατικές τράπεζες στο ηρωικό παρελθόν, η τύχη τους ήταν ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη.

Με φωτεινά διαλείμματα – όπως στην περίοδο 2004-2005 που η Αγροτική χάρισε τα πανωτόκια στους αγρότες – και φωτεινές εξαιρέσεις στελεχών – που ακριβώς γι’ αυτό υποβαθμίστηκαν και μπήκαν ξαφνικά σε διαθεσιμότητα ή στο «ψυγείο» - οι τράπεζες αυτές αποτέλεσαν ντροπιαστικά φέουδα.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις απώλειες της ΑΤΕ στις φούσκες του χρηματιστηρίου, το σκάνδαλο της ΑΤΕ – Συμμετοχών ή τα περίφημα «λαμπρόχαρτα»;

Ή μήπως να θυμηθούμε την αλήστου μνήμης ΕΤΒΑ, για την οποία πρώην διοικητής της είχε πει πως «ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από τράπεζα»;

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΓΛΥΣΤΕΡΙ ΦΟΒΕΡΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΡΝΑΓΙΟ!ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΥΣΤΕΡΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ

Πανελλαδική απεργία στο Ταχ. Ταμιευτήριο συμμετέχουν και στην Σκόπελο και είναι κλειστά σήμερα

alt
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσει την Τετάρτη 8 Αυγούστου ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα για τις θέσεις τους στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι ξαπλώστρες στόχος του ΣΔΟΕ (ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ )

alt
Μη έκδοση αποδείξεων, αυθαίρετες καντίνες, ξαπλώστρες, ομπρέλες, υπερτιμολογημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια και παρεχόμενες υπηρεσίες εν γένει, τίθενται και φέτος στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.
Στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, με παραγγελία του ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κ. Σ. Μουζακίτης ζητεί από το Σώμα την άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας αλλά και φοροδιαφυγής στα ελληνικά νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, προκειμένου να συλληφθούν όσοι κερδοσκοπούν ζημιώνοντας την Ελλάδα κατά την τουριστική περίοδο αλλά και τους παραθεριστές.
Επιπλέον ο κ. Μουζακίτης ζητεί από το ΣΔΟΕ να του αποστέλλονται αντίγραφα των δικογραφιών που σχηματίζονται προκειμένου να έχει ιδία άποψη για την έκταση του φαινομένου το οποίο σημειώνει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Αιτία για την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα αποτέλεσαν συνεχείς καταγγελίες για τις τιμές αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν σε πολλές παραλίες και καταλύματα, κυρίως στα νησιά. Έντονα ήταν τα παράπονα για τις τιμές που ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες, τις τιμές των εστιατορίων που συχνά δεν κόβουν αποδείξεις, τις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στην παραγγελία του ο κ. Μουζακίτης αναφέρει: «Οι εν λόγω αξιόποινες πράξεις συνίστανται πρωτίστως στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση των προβλεπόμενων ΚΒΣ στοιχείων κατά την παροχή υπηρεσιών ή την πώληση και διακίνηση αγαθών στους αιγιαλούς και τις παραλίες, αλλά και σε παράνομη κατάληψη και μεταβολή αιγιαλού διά της κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων, ως και εγκαταστάσεως ομπρελών σε σημεία αιγιαλού μη προβλεπόμενα στις συμβάσεις μισθώσεως, σε λειτουργία εντός των ορίων του αιγιαλού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος άνευ αδείας, σε λειτουργία και εκμίσθωση δωματίων χωρίς άδεια, σε μη έκδοση φορολογικών στοιχείων στους μισθωτές των ενοικιαζόμενων δωματίων, σε ρύπανση του περιβάλλοντος, σε είσπραξη υπερβολικών τιμών κατά την παροχή υπηρεσιών, την εκμίσθωση δωματίων για τα οποία ορισμένοι εκμισθωτές απαιτούν μίσθωμα κατ' άτομο, καθώς και σε απασχόληση αλλοδαπών χωρίς άδεια».
Η Καθημερινή (Εύα Καραμανώλη)

1918:Όταν η νεαρή Σοβιετική εξουσία ακύρωνε τα ληστρικά δάνεια στην Ελλάδα!

naftilos.blogspot.com, μέσω "edoketora"
ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Tο τελευταίο διάστημα κάποιοι από τους «έγκυρους» και «εμβριθείς» αναλυτές, που έχουν αναλάβει εργολαβικά και για λογαριασμό των τραπεζιτών να μας πείσουν πως πρέπει σαν καλά και υπάκουα παιδιά να πληρώσουμε το χρέος, το γύρισαν και στην ιστορία προσπαθώντας να...
αντλήσουν επιχειρήματα υπέρ των απόψεών τους. Ένας μάλιστα από αυτούς έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει την άποψη πως «τι να κάνουμε εκεί που φτάσαμε με το χρέος, εδώ και ο Λένιν μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση πλήρωσε κανονικά τα χρέη της τσαρικής Ρωσίας όπως πρέπει να κάνει κάθε τζέντλεμαν και αξιοπρεπής συναλλασσόμενος».
Πέρα από τη γελοιότητα του επιχειρήματος υπάρχει και το ψέμα. Και μάλιστα καραμπινάτο αν και για τον συγκεκριμένο «αναλυτή» και «βαθύ γνώστη» της ιστορίας η αλήθεια δεν είναι τίποτα άλλο από «ψιλά γράμματα». Παρ’ όλα αυτά τέτοιου είδους φαιδρές και ανιστόρητες κουβέντες μας δίνουν την ευκαιρία να γυρίσουμε στην Ιστορία , τα γεγονότα και τις εμπειρίες του παρελθόντος που ίσως μας βοηθήσουν να κρίνουμε καλύτερα το παρόν και να προετοιμάσουμε το μέλλον. Μια διδακτική ιστορία , από την άποψη του εργατικού κινήματος είναι κι αυτή της άρνησης της νεαρής σοβιετικής εξουσίας όχι μόνο να αρνηθεί να πληρώσει τα χρέη των τσαρικών κυβερνήσεων αλλά και να χαρίσει τα χρέη άλλων λαών, και του ελληνικού , προς το προεπαναστατικό καθεστώς της Ρωσίας. Και γι’ αυτό δέχθηκαν την άγρια επίθεση των βιομηχάνων , των δανειστών, των τοκογλύφων και των κερδοσκόπων

Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Άς ξεκινήσουμε όμως από τον Μαρξ και αυτά που έγραφε από τα μέσα κιόλας του 19ου αιώνα για χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα. Τα ληστρικά δάνεια και οι πολεμικές αποζημιώσεις που καλούνταν να πληρώσουν οι ηττημένοι των κατακτητικών πολέμων μετέτρεπαν χώρες και λαούς, σε απόλυτα εξαρτήματα των ισχυρών και των νικητών. Να τι έγραφε στις 26 Ιουλίου 1855 o 37χρονος τότε Μαρξ στο «Neue Oder Zeitung» για τα δάνεια και τα χρέη χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά και της Οθωμανικής Τουρκίας : «Τώρα οι δυτικές δυνάμεις αρχίζουν να βάζουν χέρι στα οικονομικά της Τουρκίας. Για πρώτη φορά το κράτος των Οσμανιδών επιβαρύνεται με χρέος χωρίς να παίρνει πίστωση. Έτσι πέφτει στην κατάσταση του χτηματία, που βάζοντας υποθήκη τη γης του όχι μόνο δεν παίρνει πίστωση , αλλά ακόμα και υποχρεώνεται να παραχωρήσει στον κάτοχο της υποθήκης το δικαίωμα να διαθέτει τα χρήματα που του δόθηκαν σαν πίστωση. Το μοναδικό βήμα , που του μένει να κάνει , είναι να παραχωρήσει στον κάτοχο της υποθήκης το χτήμα του. Με παρόμοια συστήματα ο Πάλμερστον ( σ.σ. πρωθυπουργός της Αγγλίας εκείνη την εποχή) αποσύνθεσε την Ελλάδα και παράλυσε την Ισπανία…» ( Ορφέα Οικονομίδη ( Πετρανού) « Μαρξ, Ένγκελς,Λένιν για την Ελλάδα- Ένα πρωτότυπο κείμενο», εκδόσεις «Ορφέας», Αθήνα 1986 ).
[Κομμουνάροι στα οδοφράγματα του Παρισιού το Μάρτιο του 1871]

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ
Δεκαέξι χρόνια μετά, η Παρισινή Κομμούνα , η πρώτη εργατική εξουσία στον κόσμο σε μια από τις πρώτες διακηρύξεις της ξεκαθάρισε ότι αρνείται να πληρώσει το χρέος των πέντε δισεκατομμυρίων που είχαν συμφωνήσει να πληρώσουν στους πρώσους οι γάλλοι βοναπαρτιστές και κεφαλαιοκράτες , ως αποζημίωση μετά την ήττα τους στον τυχοδιωκτικό πόλεμο του 1870. «… Ο αστός είχε επιβαρύνει το 1848 το μικρό κλήρο του χωρικού με τον πρόσθετο φόρο των 45 εκατοστών του φράγκου για κάθε φράγκο φόρο που πλήρωνε , μα το είχε κάνει αυτό στο όνομα της επανάστασης. Τώρα είχε ανάψει έναν εμφύλιο πόλεμο ενάντια στην επανάσταση για να φορτώσει στους αγρότες το κύριο βάρος των πέντε δισεκατομμυρίων της αποζημίωσης που συγκατατέθηκε να πληρώσει στους πρώσους. Αντίθετα, η Κομμούνα σε μια από τις πρώτες της διακηρύξεις δήλωσε , ότι τα έξοδα του πολέμου θα έπρεπε να τα πληρώσουν οι πραγματικοί του αίτιοι…» ( Καρλ Μαρξ, «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», Διακήρυξη του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Εργατών για τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία το 1871, σελ. 78, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2009).
[Ο Λένιν σε μια από τις ομιλίες του τα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας]

ΤΑ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Ας έρθουμε τώρα στις πρώτες μέρες της σοβιετικής εξουσίας και στο Δεύτερο Συνέδριο των Σοβιέτ (26 Οκτωβρίου/8 Νοεμβρίου 1917) που ενέκρινε τα ιστορικά διατάγματα για την ειρήνη και τη γη με βάση τις εισηγήσεις του Λένιν. Με το διάταγμα για την ειρήνη ( το πρώτο της νέας εξουσίας) η σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε σε όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις τους ,που είχαν εμπλακεί στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί μια δίκαιη ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις και πολεμικές αποζημιώσεις. Τονιζόταν ακόμη πως η σοβιετική κυβέρνηση δεν θεωρούσε τους όρους της τελεσιγραφικούς και πως ήταν έτοιμη να συζητήσει τους όρους που θα πρότειναν τα άλλα κράτη. Το διάταγμα για την ειρήνη προέβλεπε ακόμη τη δημοσίευση όλων των μυστικών συμφωνιών που είχαν υπογράψει ή επικυρώσει οι αστικές κυβερνήσεις μετά την Επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917 και τονιζόταν ότι όλες αυτές οι συμφωνίες κηρύσσονταν χωρίς όρους και αμέσως άκυρες. ( Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ , «Παγκόσμια Ιστορία» τόμος VIII, σελ. 52,86 , «Μέλισσα», Αθήνα 1962). Ακολούθησε τον Ιανουάριο του 1918 η ακύρωση όλων των εξωτερικών και εσωτερικών δανείων που είχαν συνάψει η τσαρική και η Προσωρινή (αστική) κυβέρνηση (Ριζοσπάστης , 9/1/1918). Έτσι και σε συνδυασμό με την εθνικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών των μεταφορών και του εξωτερικού εμπορίου απελευθερώθηκε η Ρωσία από την δημοσιονομική υποτέλεια.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΈΛΕΓΧΟ
Με τη δημοσίευση αυτών των μυστικών συμφωνιών (« μυστικά σύμφωνα με το γνωστό ληστρικό περιεχόμενο» για το μοίρασμα της Περσίας, για την καταλήστευση της Κίνας , για την καταλήστευση της Τουρκίας,για το μοίρασμα της Αυστρίας, για την απόσπαση των της Ανατολικής Πρωσίας, για την απόσπαση των γερμανικών αποικών κλπ , όπως σημείωνε ο Λένιν στις γνωστές «Θέσεις του Απρίλη») αποκαλύπτονταν πως ο πόλεμος εκείνος, πέρα από τις «πατριωτικές αρχές και αξίες» ήταν απλά μια σύγκρουση ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την κάθε μια να επιζητεί καλύτερη θέση στο τραπέζι της διανομής του κόσμου. Και όλα αυτά προκαθορισμένα μέσα από ένα πλέγμα μυστικών συμφωνιών της Βρετανίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ιαπωνίας που είχαν υπογραφεί μακρυά από κάθε δημοσιότητα και εν αγνοία των λαών που σφάζονταν στα πεδία των μαχών ( για τη σημασία αυτής της αποκάλυψης βλέπε και στα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας του Οκτωβρίου του 2011 «Οκτωβριανή Επανάσταση – Οι ρίζες , οι πρωταγωνιστές, ένας απολογισμός» στο σημείωμα του Γιώργου Μαργαρίτη « Ο εμφύλιος πόλεμος και οι εξωτερικές εισβολές» σελ.51-84). Και αναφερόμαστε μόνο στις μυστικές συμφωνίες και πρωτόκολλα μεταξύ των μελών του ενός στρατοπέδου γιατί ανάλογες συμφωνίες υπήρχαν και μεταξύ της Γερμανίας και των συμμάχων της.
Tην ακύρωση των εσωτερικών και εξωτερικών δανείων που είχαν συνάψει η τσαρική και η Προσωρινή Κυβέρνηση συνόδευσαν μια σειρά οικονομικών μέτρων στον εξωτερικό τομέα ιδιαίτερα σημαντικά και επωφελή και για την χώρα μας και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές. Η σοβιετική κυβέρνηση παραιτήθηκε από τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο που είχαν επιβάλει στην Ελλάδα οι μεγάλες Δυνάμεις μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία «απάλλαξε την Ελλάδα από το χρέος που όφειλε στη Ρωσία και ανερχόταν τότε σε 100 εκατομμύρια χρυσά γαλλικά φράγκα». Ακόμη «παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στο Άγιον Όρος καθώς και από τις ιδιοκτησίες του τσαρικού κράτους σε διάφορα ευαγή ιδρύματα στην Ελλάδα (ρωσικό νοσοκομείο Πειραιά , το σημερινό Τζάνειο) κλπ.» ( Κώστα Αυγητίδη «Η στρατιωτική επέμβαση των καπιταλιστικών χωρών ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία και η Ελλάδα (1918-1920)», σελ. 66-71, «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1999).

ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΚΕΪΝΣ
Η άρνηση των μπολσεβίκων να αναγνωρίσουν τα χρέη των κυβερνήσεων της προεπαναστατικής Ρωσίας στους διεθνείς τοκογλύφους προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Όμως ακόμη και αστοί οικονομολόγοι όπως ο βρετανός Κέινς ( στο βιβλίο του «Οι οικονομικές συνέπειες της Ειρήνης», 1919) εκτιμούσαν ότι εξαιτίας των χρεών ο καπιταλισμός , μετά την συμφωνία ειρήνης των Βερσαλιών οδηγούνταν στη χρεοκοπία. Γι αυτό ζητούσε να μην αποπληρωθούν και καλούσε τα καπιταλιστικά κράτη να ακυρώσουν και να διαγράψουν τα δημόσια χρέη που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Λένιν ο οποίος απευθυνόμενος στο Δεύτερου Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς κάλεσε περιπαικτικά τους αντιπροσώπους να στείλουν … ευχαριστήριο τηλεγράφημα στους αστούς οικονομολόγους «προπαγανδιστές του μπολσεβικισμού»: « Ο Κέινς κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη και όλος ο κόσμος με την ειρήνη των Βερσαλιών τραβούν στη χρεοκοπία. Ο Κέινς παραιτήθηκε, πέταξε στα μούτρα της κυβέρνησης (σ.σ. της βρετανικής της οποίας ήταν μέλος της αντιπροσωπείας στις Βερσαλίες ) το βιβλίο του και είπε: αυτό που κάνετε είναι καθαρή τρέλα (…) Μια αμερικανική αστική πηγή, που την ανάφερε ένας κομμουνιστής, ο σύντροφος Μπράουν, στο βιβλίο του «Ποιος πρέπει να πληρώσει τα πολεμικά χρέη;» (Λειψία, 1920) καθορίζει ως εξής τη σχέση των χρεών και της εθνικής περιουσίας: στις νικήτριες χώρες, την Αγγλία και τη Γαλλία, τα χρέη αποτελούν τα 50% και πλέον όλης της εθνικής περιουσίας. Όσον αφορά την Ιταλία το ποσοστό αυτό αποτελεί τα 60-70%, όσον αφορά τη Ρωσία τα 90%, εμάς , όμως όπως ξέρετε αυτά τα χρέη δεν μας ανησυχούν, γιατί εμείς λιγάκι νωρίτερα από την εμφάνιση του βιβλίου του Κέινς , ακολουθήσαμε τη θαυμάσια συμβουλή του: ακυρώσαμε όλα τα χρέη (… )Νομίζω πως θα έπρεπε εξ’ ονόματος του συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς να στείλουμε ένα ευχαριστήριο σ’ αυτούς τους οικονομολόγους-προπαγανδιστές υπέρ του μπολσεβικισμού» (Λένιν , Εισήγηση για τη διεθνή κατάσταση και τα βασικά καθήκοντα της Κομμουνιστικής Διεθνούς στο Δεύτερο Συνέδριο της ΚΔ στις 19 Ιουλίου του 1920, Άπαντα, τ.41, σελ. 219-225, «Σύγχρονη Εποχή»).
Αξίζει να προσθέσουμε ότι και νωρίτερα , πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση ο Λένιν έγραφε ότι η εργατική εξουσία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει χρέη που δημιούργησαν οι αστικές κυβερνήσεις. Στο τετράδιο στο οποίο καταχωρούσε από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο του 1917 προπαρασκευαστικά υλικά και σημειώσεις για το βιβλίο «Κράτος και Επανάσταση» σημείωνε: « ‘Δημόσια χρέη’ ! Η εργατική τάξη ξέρει ότι τα χρέη αυτά δεν είναι δικά της και όταν πάρει την εξουσία θα αναθέσει την εξόφλησή τους σε εκείνους που τα έκαναν» ( Λένιν, ο.π. ,τ.33, σελ.203).

ΜΕΓΑΛΟΪΔΕΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ
Οι αποφάσεις της σοβιετικής εξουσίας για την ακύρωση των χρεών ελήφθησαν σε μια στιγμή που η Ελλάδα ήταν κατεστραμμένη οικονομικά όχι μόνο από τα ληστρικά δάνεια αλλά και από τη συμμετοχή της σε πολέμους που κρατούσαν από το 1912. Για να ανταποκριθεί στις δαπάνες των βαλκανικών πολέμων αλλά και την εξασφάλιση των περιοχών που κατελήφθησαν η ελληνική κυβέρνηση κατέφυγε και πάλι στον εξωτερικό δανεισμό. Η καταφυγή στα ληστρικά δάνεια συνεχίστηκε και την περίοδο 1914-1918 όταν η Ελλάδα ενεπλάκη στην τραγωδία του ιμπεριαλιστικού πολέμου. «Δάνειο 500 εκατομμυρίων φράγκων εξασφαλίστηκε κυρίως στο Παρίσι και το Λονδίνο και με ευνοϊκούς όρους. Το πρώτο μισό του δανείου καλύφθηκε με αρκετή επιτυχία. Αλλά το δεύτερο μισό δεν πραγματοποιήθηκε , γιατί μεσολάβησε η έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά, τα ποσά που χορηγήθηκαν το 1912 και 1913 παγιοποιήθηκαν με νέο δάνειο το 1918 (…) Το συνολικό ποσό των δανείων την ίδια περίοδο (1914-1918) , τα οποία κάλυψαν σχεδόν αποκλειστικά πολεμικές δαπάνες , ανήλθε σε 1.115.000.000 δρχ., από τις οποίες μόνο 110.000.000 δρχ. ήταν βραχυπρόθεσμα δάνεια. Οι συνολικές δαπάνες, που είχαν σχέση με τον πόλεμο, ανήλθαν σε 1.982.896.650 δρχ. (ή 79.315.866 στερλίνες). Αλλά και αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει μέρος μόνο του πραγματικού κόστους» ( «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» , τ.ΙΕ, σελ. 84, Εκδοτική Αθηνών).
Στα παραπάνω προσθέστε και τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η χώρα λόγω της εμπλοκής σ αυτόν τον πόλεμο. Και γι αυτές τις καταστροφές η Ελλάδα έλαβε μια ασήμαντη αποζημίωση την οποία οι σύμμαχοι δεν ανέλαβαν οι ίδιοι αλλά την «φόρτωσαν» στους ηττημένους του πολέμου. « … Στις πολεμικές ζημίες , όπως οι ζημίες της Ανατολικής Μακεδονίας, θα πρέπει να προστεθούν και οι ζημίες που προκλήθηκαν από τους Συμμάχους , πριν από την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβερνήσεως , οι ζημίες που προκάλεσαν τα Συμμαχικά στρατεύματα Στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 1.126.500.000 δρχ. Το ποσό αυτό συμπεριλάμβανε και τους τόκους για την περίοδο που το ποσό των ζημιών παρέμεινε απλήρωτο. Στο τέλος οι Σύμμαχοι δέχθηκαν να καταβάλουν ένα μικρό μόνο ποσοστό των ζημιών και τελικά κατέβαλαν ένα ακόμη μικρότερο, ασήμαντο ποσό. Οι ζημίες που προκλήθηκαν από τα συμμαχικά στρατεύματα συμπεριλήφθηκαν από τους συμμάχους στις αποζημιώσεις που ζήτησαν από τα ηττημένα κράτη. Οι συνολικές αποζημιώσεις που ζήτησε η Ελλάδα ανέρχονταν σε 4.922.788.736 χρυσά φράγκα. Και καθώς συνέβη με τους υπολογισμούς των αποζημιώσεων των Συμμάχων , το ποσό που ζήτησε η Ελλάδα ήταν υπερβολικό. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Αποζημιώσεων, το μερίδιο της Ελλάδος από τις αποζημιώσεις αντιπροσώπευε 0,40% των συνολικών αποζημιώσεων που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει η Γερμανία και 12,7% η Βουλγαρία, δηλαδή 528.000.000 χρυσά μάρκα για τη Γερμανία και 292.000.000 χρυσά φράγκα για τη Βουλγαρία και την Αυστρο-Ουγγαρία. Η Ελλάδα όμως δεν είχε προτεραιότητα στις αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες περιοχές της. Στο τέλος έλαβε μόνο ένα ασήμαντο ποσοστό των αποζημιώσεων, από το μερίδιο δηλαδή που είχε ορίσει η Επιτροπή Αποζημιώσεων («Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» , ο.π. , σελ. 84).

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ «ΗΘΙΚΗ»
Με βάση όλα τα παραπάνω συγκρίνετε την ηθική του Λένιν και των μπολσεβίκων και την ηθική των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» και «εταίρων» τότε (που παραμένουν και τώρα βεβαίως) απέναντι σε μια χώρα που βγήκε από τον πόλεμο το 1918 καταχρεωμένη , με ένα νόμισμα που βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, μια οικονομία με τεράστια προβλήματα, μια διοίκηση απηρχαιωμένη του ρουσφετιού και της κομματοκρατίας και ένα φορολογικό σύστημα που έριχνε μονίμως τα βάρη στους αδύνατους επιτρέποντας παράλληλα στο μεγάλο κεφάλαιο να θησαυρίζει χωρίς να πληρώνει δραχμή. Μια χώρα που είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους πολέμους και επιπροσθέτως τη βάραινε το σοβαρότατο προσφυγικό πρόβλημα . Στο πολιτικό πεδίο κυριαρχούσε η πόλωση (Διχασμός) μεταξύ των κυριότερων μερίδων της αστικής τάξης που ήλπιζε να ικανοποιήσει τις εδαφικές της διεκδικήσεις παίρνοντας κάποια ψίχουλα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων των μεγάλων Δυνάμεων, εκεί που μοίραζαν τον κόσμο «με το μαχαίρι». Η πολιτική της «Μεγάλης Ιδέας» που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή και στο ξεσπίτωμα περίπου 2.000.000 ανθρώπων (1.500.000 χριστιανοί από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη και περισσότεροι από 550.000 μουσουλμάνοι από την Ελλάδα).

Ο «ΜΟΧΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ»
Στο σημείο ο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην υπερχρέωση της Ελλάδας από την πρώτη κιόλας στιγμή της Ανεξαρτησίας της έπαιξαν ο εθνικισμός, η «Μεγάλη Ιδέα» και η εμπλοκή της σε πολεμικές περιπέτειες και ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ο καθηγητής Γ.Β. Δερτιλής , ένας επιστήμονας κάθε άλλο παρά μαρξιστής, σημειώνει: «Εκτός από το φόρο αίματος που επέβαλαν (σ.σ. οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού αστισμού) στους Έλληνες , οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Από το 1830 έως το 1939, αντιπροσώπευαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοσίων δαπανών. Ακόμη και το 2002 , ήταν από τις υψηλότερες στον κόσμο σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προιόν της χώρας. Σε όλο αυτό το διάστημα των 170 ετών, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τις κάλυπταν με έσοδα από την φορολογία και από το συνεχώς αυξανόμενο δημόσιο χρέος, βάρη που επωμίζονταν κυρίως τα φτωχότερα αστικά στρώματα (…) Η υπερχρέωση εξαρτούσε επιπλέον την χώρα από τους ξένους δανειστές της και από τις Μεγάλες Δυνάμεις και μείωνε δραστικά τις δυνατότητες των εκάστοτε κυβερνήσεων να χειριστούν ορθολογικά την εξωτερική πολιτική. Οι Δυνάμεις και ιδίως η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποίησαν συστηματικά τον «μοχλό των δανείων» για να ελέγχουν την ελληνική εξωτερική πολιτική έως το 1940» (Γ. Β. Δερτιλή «Ιστορία του Ελληνικού Κράτους 1830-1920», τ. Α’, σελ. 71, «Εστία», Αθήνα 2010).
[Έλληνες στρατιώτες στην Ουκρανία]

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου στην απόφαση των Σοβιέτ να απαλλάξουν την Ελλάδα από το βραχνά του χρέους στην τσαρική Ρωσία; Με τη συμμετοχή της με στρατό και στόλο στην ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση των αγγλογάλλων, αμερικανών ακόμη και ιαπώνων για να καταπνίξουν την επανάσταση. Σαν έτοιμος από καιρό ο Βενιζέλος έσπευσε να ανταποκριθεί στον αντιμπολσεβικισμό του γάλλου πρωθυπουργού Κλεμανσώ και να δηλώσει πως θα στείλει ένα σώμα στρατού και τον πολεμικό στόλο στην Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα οι γάλλοι υποσχέθηκαν να υποστηρίξουν τις ελληνικές αξιώσεις στη Θράκη και τη Σμύρνη. Έτσι , στις 21 Ιανουαρίου 1919, ένα χρόνο μετά την απόφαση της σοβιετικής εξουσίας να χαρίσει τα χρέη της Ελλάδας, οι πρώτοι έλληνες στρατιώτες (34ο Σύνταγμα Πεζικού) αποβιβάστηκαν στην Οδησσό και τέθηκαν υπό γαλλική διοίκηση. Η ελληνική εκστρατεία στην Ουκρανία είχε οικτρό τέλος. Κράτησε μόνο δυό μήνες και αν δεν υπήρχε ο γαλλικός στόλος όλοι οι γάλλοι και έλληνες στρατιώτες θα αιχμαλωτίζονταν. Και να ήταν μόνο αυτή η ελληνική συμβολή στην προσπάθεια ανατροπής της νεαρής σοβιετικής εξουσίας; Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε πράκτορες στη Γεωργία , όπου ζούσαν πολλοί έλληνες , με σκοπό την υπονόμευση της Σοσιαλιστικής Πολιτείας που κάτω από τεράστιες δυσκολίες προσπαθούσε να στηριχθεί εκεί. Το 1919-1920 ο Βενιζέλος έστειλε τον Νίκο Καζαντζάκη και τον συνταγματάρχη Ηρακλή Πολεμαρχάκη μαζί με κρητικούς από το στενό περιβάλλον του για να τραβήξουν τους έλληνες της περιοχής από την επιρροή των μπολσεβίκων. Ο Καζαντζάκης κινήθηκε δραστήρια αλλά χωρίς αποτέλεσμα αν και έμεινε καιρό στην περιοχή. Μέσα από αφάνταστες δυσκολίες έγινε τελικά Σοβιετική Δημοκρατία. Ανάλογες προσπάθειες καταβλήθηκαν και στην περιοχή του Πόντου, εκεί όπου το Λονδίνο και το Παρίσι σχεδίαζαν να φτιάξουν «ανεξάρτητο ελληνοαρμενικό κράτος. Ο Βενιζέλος και ο αρχηγός των αρμενίων εθνικιστών που Νουμπάρ Πασάς που έδρευε στο Παρίσι εκτελώντας εντολές του Κλεμανσώ και του βρετανού ομολόγου του Λόυδ Τζώρτζ έστειλαν στον Πόντο συμμορίες από κρητικούς, μανιάτες και αρμενίους που βγήκαν στο Νοβοροσίσκ τον Αύγουστο του 1919. Όμως και αυτοί δεν κατάφεραν να μείνουν πολύ καιρό γιατί τα σχέδια για την «Ελληνοαρμενική Δημοκρατία του Πόντου» απέτυχαν ( Γιάνη Κορδάτου « Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας» τ. Χ ΙΙΙ, 1920-1924 , σελ.520-524, εκδόσεις «20ος Αιώνας», Αθήνα 1958, « Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», ο.π. ,σελ.112,113).

ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Την Άνοιξη του 1921, όταν ήδη είχε γίνει εμφανές το αδιέξοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ήταν ορατή η καταστροφή που επήλθε μετά από ένα χρόνο η σοβιετική κυβέρνηση επεδίωξε να έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση των Αθηνών προσφέροντας τη μεσολάβησή της για την επίτευξη μιάς δίκαιης ειρήνης με την κεμαλική Τουρκία. Στην Αθήνα έφτασε ένας ρώσος απεσταλμένος της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του σοβιετικού υπουργείου Εξωτερικών. Ήταν εφοδιασμένος με σουηδικό διαβατήριο, και είχε εντολή να έρθει σε επαφή με τον γραμματέα του Σοσιαλεργατικού (Κομμουνιστικού Κόμματος). Γραμματέας τότε ήταν ο νεαρός Γιάνης Κορδάτος , ο γνωστός ιστορικός. Ο Κορδάτος είχε τρεις συναντήσεις με τον σοβιετικό απεσταλμένο στους Αέρηδες στην Πλάκα, στην Ακρόπολη και στην Κηφισιά. Για την ιστορία αυτή ο Κορδάτος μίλησε για πρώτη φορά σε διάλεξή του στον Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο το 1945. Ο σοβιετικός απεσταλμένος αφού επέδειξε στον Κορδάτο τα διαπιστευτήρια του Ζηνόβιεφ του Τρότσκι και του Τσιτσέριν (σ.σ. λαικός επίτροπος Εξωτερικών) ανακοίνωσε στον Κορδάτο: « Η Σοβιετική Ένωση είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το αδιέξοδο της μικρασιατικής εκστρατείας. Πρώτα θα παύσει να ενισχύει υλικώς και ηθικώς τον Κεμάλ και δεύτερο θα σκήσει την επιρροή να αυτονομηθεί μια παραλιακή ζώνη της Μικρασίας , όπου κατοικούν πολλοί χριστιανοί. Για να εξασφαλιστεί η αυτονομία της περιοχής αυτής θα σταλθεί διεθνής στρατός από Ελβετούς, Σουηδούς και Νορβηγούς, από χώρες δηλαδή που δεν πήραν μέρος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Για να υποστηρίξει την άποψη αυτή η ΕΣΣΔ ζητεί σαν αντάλλαγμα την αναγνώρισή της , έστω και ντε φάκτο» (σ.σ. Ντε φάκτο είχε αναγνωρίσει τότε τη σοβιετική εξουσία και η Αγγλία , ενώ ντε φάκτο βρισκόταν στο Λονδίνο και ο πρώτος σοβιετικός διπλωματικός αντιπρόσωπος).
Όταν ο έκπληκτος Κορδάτος ρώτησε ποιά ήταν η αιτία γι αυτή τη σοβιετική στροφή ο απεσταλμένος του είπε: « Το κίνημα του Κεμάλ είναι απελευθερωτικό και σαν τέτοιο το υποστηρίξαμε όσο μπορούσαμε. Δεν έχουμε όμως καμιά εγγύηση αν ύστερα από την ολοκληρωτική επικράτησή του , οι παλιές αντιδραστικές δυνάμεις στην Τουρκία (μπέηδες και πασάδες) δεν πάρουν αυτοί τα ηνία της εξουσίας (…) Ο Κεμάλ έχει γόητρο για την ώρα , αλλά οι στρατηγοί και πολιτικοί που τον υποστηρίζουν –έξω από λίγες εξαιρέσεις- είναι αντιδραστικοί. Ήδη έχουμε όχι ενδείξεις , αλλά αποδείξεις, ότι έχουν μυστικές επαφές με τους Γάλλους κεφαλαιοκράτες και ιμπεριαλιστές και αύριο μεθαύριο , αν νικήσουν και διώξουν τους Έλληνες από τη Μικρασία και Θράκη, η Τουρκία με τον Κεμάλ ή χωρίς τον Κεμάλ θα προσανατολιστεί προς τη Δύση. Η αστική τάξη της Τουρκίας είναι αδύναμη να συνεχίσει μόνη της την αναδιοργάνωση της χώρας της. Θα κάνει μεταρρυθμίσεις , αλλά δεν θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της , αν δεν πάρει δάνεια από τη Γαλλία ή Αγγλία, και, όπως ξέρετε, τα δάνεια υποδουλώνουν τις χώρες που τα παίρνουν. Γι αυτό θέλουμε να μείνουνε οι Έλληνες στη Μικρασία, όχι από κούφιο αισθηματισμό , αλλά από ρεαλιστική αντίληψη για το αύριο και μεθαύριο. Οι μειονότητες στην Τουρκία στάθηκαν από τη μια μεριά η τροχοπέδη στον ολοκληρωτικό εξισλαμισμό της Βαλκανικής και Ανατολής και από την άλλη έγιναν η πηγή που τροφοδότησε τα εθνικά απελευθερωτικά κινήματα των λαών της Βαλκανικής από το 1770 ως τα χτες».
[Έλληνες της Μικράς Ασίας οδηγούνται στα Τουρκικά Τάγματα Εργασίας]

«ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΟ ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ»
Ο Κορδάτος εξήγησε στο σοβιετικό απεσταλμένο πως το Σοσιαλεργατικό Κόμμα είναι μικρό , δεν παίζει ενεργητικό ρόλο στην πολιτκή ζωή και κατά συνέπεια ο γραμματέας του δεν έχει το ανάλογο κύρος για να μεταφέρει και να διαπραγματευθεί ένα τόσο σημαντικό θέμα. Ο σοβιετικός απεσταλμένος επέμενε και αποφασίστηκε να αρχίσει η επαφή με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Νικόλαο Στράτο (σ.σ. ένα χρόνο μετά ήταν ένας από τους έξι που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στο Γουδί για τη Μικρασιατική Καταστροφή). Ο Στράτος δέχτηκε τον Κορδάτο , τον άκουσε με προσοχή τον δήλωσε κατ’ αρχήν σύμφωνος και του είπε ότι αναμένεται κυβερνητική μεταβολή (σ.σ. ανώτατοι στρατιωτικοί σε συνεννόησαη με το Στράτο ετοίμαζαν πραξικόπημα για να απαιτήσουν από τους συμμάχους άμεση λύση του μικρασιατικού προβλήματος με αυτονόμηση της Ιωνίας). «Αν σχηματίσω κυβέρνηση θα σας ειδοποιήσω, είπε στον Κορδάτο, αφού μελετήσω τους φακέλους του υπουργείου των Εξωτερικών και ιδώ ότι δεν υπάρχει ανυπέρβλητον εμπόδιον από τους Άγγλους και Γάλλους , θα σας ειδοποιήσω να με φέρετε εις επαφήν με τον Ρώσον απεσταλμένον». Πρόσθεσε όμως ότι καλό θα ήταν να βολιδοσκοπήσει ο Κορδάτος και τον συντοπίτη υπουργό Αντώνιο Καρτάλη για να δει και τις διαθέσεις της κυβέρνησης.
Ο Κορδάτος πήγε στον Καρτάλη και μόλις άρχισε τις πρώτες νύξεις για την μεσολάβηση της Σοβιετικής Ρωσίας και χωρίς να του πει ότι βρίσκεται στην Αθήνα σοβιετικός απεσταλμένος ο συντοπίτης του υπουργός τον έβρισε και τον έδιωξε κακήν κακώς. Ο Κορδάτος περιγράφει την σκηνή : « Παλιόπαιδο, από πότε έγινες πολιτικός και αρχηγός ώστε να τολμάς να συζητάς για τόσο σπουδαία ζητήματα; Άιντε να χαθής! Αν δεν ήσουν παιδί του Κωστή (ο Κωστής ήταν ο πατέρας μου), που τον ξέρω πολύ καλά και έχω κοιμηθή το 1900 στο σπίτι σας στη Ζαγορά , θα σε παρέδιδα στο Γάσπαρη ( το διευθυντή της αστυνομίας) να σου βάλλη με το βούρδουλα μυαλό. Ακούς εκεί , να τολμάς να λες πως οι Μπολσεβίκοι, οι άθεοι, οι καταδρομείς και λυμεώνες της Μεγάλης Ρωσίας, μπορούν να μεσολαβήσουν και να μας βγάλουν από το αδιέξοδο της μικρασιατικής εκστρατείας! Αυτοί, βρε,είναι νηστικοί και πεινούν. Ήρθεν η ώρα τους, σε 5-6 μήνες θα τους λιντζάρη ο ρωσικός λαός!» (Γιάνη Κορδάτου , ο.π. , σελ. 566-568).
Με αυτό τον άθλιο τρόπο απορρίφθηκε η σοβιετική πρόταση για μεσολάβηση και ο Κορδάτος σημείωνε αργότερα πως από τα λόγια του Καρτάλη μπορούσε να καταλάβει κανείς τη μούχλα που είχαν στο κεφάλι τους οι αστοί πολιτικοί που οδήγησαν τη χώρα και εκατομμύρια έλληνες στη Μικρασιατική Καταστροφή. Την ίδια αντιδραστική μούχλα και σαπίλα που κουβαλάνε και σήμερα οι εκπρόσωποι του αστικού κόσμου και των κομμάτων τους που οδηγούν τη χώρα και το λαό συνειδητά σε μια σύγχρονη Καταστροφή ανάλογη , αν όχι και μεγαλύτερη της Μικρασιατικής. Και βεβαίως την ίδια μούχλα κουβαλάνε και τα ανιστόρητα φερέφωνα τους…

Βύρων Πολύδωρας: Πως ο πρόεδρος της μίας μέρας διόρισε την κόρη του

Μόνο μία μέρα έμεινε ο Βύρων Πολύδωρας Πρόεδρος της Βουλής και όμως του έφτανε για να διορίσει την κόρη του. Το ίδιο είχε κάνει και ως υπουργός Δημοσίας Τάξης
Σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, δηλαδή του πατέρα της διορίστηκε η κόρη του Βύρων Πολύδωρα. Ο διορισμός έγινε όταν ο Βύρων Πολύδωρας ήταν πρόεδρος για μια μέρα (Εφημερίς της Κυβερνήσεως, αρ.φ. 344, 23/7/2012, υπ'αριθμ.8574/6100/11-7-2012).
Αυτό αναφέρουν "Τα Νέα", τονίζοντας πως ο κ. Πολύδωρας έμεινε μόνο μια ημέρα Πρόεδρος στην προηγούμενη Βουλή αφού προκηρύχθηκαν εκ νέου οι πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.
Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρει πως ο κ. Πολύδωρας είχε αποσπάσει τις δύο κόρες του στο υπουργικό του γραφείο όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Καραμανλή.
Όπως σημειώνεται, ο κ. Πολύδωρας είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να προσλάβει και τις δύο κόρες του στο υπουργείο και είχε αρνηθεί ότι πρόκειται περί ευνοιοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Ταχυδρόμος: "Τις έχω εδώ για να εκπαιδεύονται στη σύγχρονη διοικητική γραφειοκρατία. Κυρίως τις θέλω εγώ κοντά μου και μάλιστα η αμοιβή τους είναι, εν παρενθέσει, ένας μισθός και για τις δύο. Οχι δύο, αλλά ένας ταπεινός μισθός".
"Ο Βύρων Πολύδωρας έμεινε μόνο μία μέρα πρόεδρος-στην προηγούμενη Βολή, ίσαμε να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Αν είχε μείνει άλλη μία, θα προσλαμβανόταν και η άλλη κόρη του;", διερωτάται ο δημοσιογράφος του δημοσιεύματος.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΑΠΕΔΆΚΙΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΉΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΕΚΈΜΒΡΙΟ?Στον "αέρα" οι δημόσιοι υπάλληλοιToν φάκελο της εργασιακής απαίτηση έβαλε εκ νέου στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, ώστε να καλυφθεί η μνημονιακή υποχρέωση για συνολικές αποχωρήσεις τουλάχιστον 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015.

Το έκτακτο σχέδιο, που προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, περίπου 45.000 υπαλλήλων και τη μη ανανέωση περίπου 25.000 συμβάσεων ορισμένου χρόνου την προσεχή τριετία, προκάλεσε τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά από την κατηγορηματική αντίθεση του Φ. Κουβέλη. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό, εφόσον αποφασιστεί, θα κληθεί να το εφαρμόσει ο Αντ. Μανιτάκης, ο ένας εκ των δύο υπουργών που συμμετέχουν με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο κατάρτισης του πακέτου των 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα της εφεδρείας επανέρχεται υπό το βάρος της πίεσης να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. και της σκληρής στάσης της τρόικας που ζητά δραστική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, χωρίς να έχει παραιτηθεί ποτέ από το «ταμπού» των απολύσεων.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα το θέμα της εφεδρείας θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες ενώ ο ίδιος εκτίμησε πως η προηγούμενη προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου απέτυχε γιατί δεν εφαρμόστηκε με το σωστό τρόπο.

Η παταγώδης αποτυχία

Να θυμίσουμε ότι το μέτρο της μισθωτής εφεδρείας, το οποίο συμφωνήθηκε με την τρόικα από το 2011, ως ανάχωμα στις απολύσεις του Δημοσίου, που απαιτούσε επιτακτικά η τρόικα, απέτυχε στην πράξη.

Από τα 30.000 άτομα που θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση με αυτή τη διαδικασία, τελικά απομακρύνθηκαν από τις οργανικές θέσεις τους περίπου 6.000. Με βάση το μέτρο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα, θα πρέπει όσοι εντάσσονται σε καθεστώς εφεδρείας να απορροφηθούν σε κάποια άλλη θέση του Δημοσίου μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, διαφορετικά η εφεδρεία μετατρέπεται αυτόματα σε απόλυση. Συνεπώς και αυτοί οι λίγοι που πέρασαν σε εφεδρεία πέρυσι -όντες σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο- θα απολυθούν μέχρι και το 2013.

Πάντως, το μεγάλο ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο, αλλά και γενικότερα για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα θα είναι η τύχη των χιλιάδων υπαλλήλων που υπηρετούν σε οργανισμούς του Δημοσίου οι οποίοι θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.

«Απογραφή» για τις αποχωρήσεις

Εν τω μεταξύ τοιχεία για τις αποχωρήσεις στους φορείς του Δημοσίου ζητεί άμεσα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε μία προσπάθεια να αποκτήσει πλήρη εικόνα για τους υπηρετούντες στο Δημόσιο, υπό το πρίσμα και της δέσμευσης που έχει ληφθεί έναντι των δανειστών μας, για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015.

Συγκεκριμένα βάσει εγκυκλίου του Αντ. Μανιτάκη όλοι οι φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, ανεξάρτητες Αρχές, αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμοι και περιφέρειες), έχουν προθεσμία έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου να δώσουν:

1. Στοιχεία για τις αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων τους από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
2. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι το τέλος του έτους και
3. Εκτίμηση των αποχωρήσεων τακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων για κάθε έτος χωριστά από το 2013 έως και το 2016.

Η πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στους φορείς του Δημοσίου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένο μάλιστα ότι όπως έχει κατ' επανάληψη δεσμευθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο στόχος για μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αποχωρήσεων, χωρίς να απαιτηθούν απολύσεις.

Συριακή εισβολή στην ... Ελλάδα: Ομάδες προσφύγων εξαπολύει στα σύνορα η ΜΙΤ


Συριακή "εισβολή" αναμένεται τις επόμνες ημέρες στην Ελλάδα, καθώς τρεις ομάδες Σύρων προσφύγων, βασικά αφνατικών ισλαμιστών, έχουν εντοπιστεί ως τώρα να κατευθύνονται προς τον Έβρο μέσω Τουρκίας, με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών.
Συνολικά υπολογίζονται σε 800-1000 άτομα, τα οποία έχουν ως πρώτο στόχο να "σφυγμομετρήσουν" την ελληνική αντίδραση και πίσω τους ετοιμάζεται ένας μικρός "στρατός" προσφύγων 15-20.000 Σύρων οι οποίοι για την ώρα στοιβάζονται στα τουρκικά προσφυγικά στρατόπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στις ελληνικές υπηρεσίες από τις αντίστοιχες γερμανικές, οι τρεις πρώτες ομάδες είναι καθ΄οδόν, εξ ου και η μάεση ελληνική αντίδραση με την αποστολή των επιπλέον συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Το όλο πρόγραμμα μετακίνησης των ισλαμιστών προσφύγων σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την ΜΙΤ, η οποία έπεισε μέλη του ΕΣΣ να ξεκινήσουν αυτή την επιχείρηση με την υποστηρίζοντας προς αυτούς ότι «αν η Ευρώπη δεχθεί σημαντική προσφυγική πίεση από τη Συρία- θα αναγκαστεί να παρέμβει ουσιαστικά στο ζήτημα και να σταματήσει τη ροή προσφύγων προς αυτήν».

Οι σχετικές πληροφορίες για την κίνηση αυτή ομάδων Σύρων προς τον Έβρο μέσω Τουρκίας, έφθασαν στην ελληνική κυβέρνηση προ δεκαημέρου και πριν το ξεκίνημα της τρίτης ομάδας, μέσω της FRONTEX.

Η τελευταία το πληροφορήθηκε από της υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας η οποία φοβάται την ύπαρξη ακραίων σαλαφιστών μαχητών ανάμεσα στα άτομα αυτών των ομάδων προσφύγων.
Επίσης έγινε αντιληπτό από ομάδες Σύρων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ότι προετοιμάζονταν για να δεχθούν συμπατριώτες τους που θα φθάσουν μέσα στο επόμενο δίμηνο και να βοηθήσουν στην εγκατάστασή τους. Η ειδοποίηση πραγματοποιήθηκε μέσω μηνυμάτων σε συριακά κοινωνικά δίκτυα.

Σαν άμεση αντίδραση στις πληροφορίες αυτές υπήρξε η εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, που ενημερώθηκε από τον υπουργό ΠτΠ, Νικ. Δένδια και τον αρχηγό της ΕΥΠ, Θεοδ. Δραβίλα, να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν  το νέο αυτό προσφυγικό κύμα από την είσοδο στην Ελλάδα.
Παράλληλα  ελπίζεται ότι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στις χώρες-πηγές παρόμοιων προσφυγικών ομάδων ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει αρνητικά παρόμοια φαινόμενα και άρα δεν θα πρέπει να θεωρείται «κατάλληλος προορισμός».

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά όλων των συνοριοφυλάκων (θυμηθείτε τους 1800 συνοριοφύλακες) στον Έβρο για ενίσχυση της κάλυψης των περασμάτων και των συνόρων γενικότερα ενώ άρχισαν και οι επιχειρήσεις ελέγχου προσφύγων και μεταναστών στις μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η ΜΙΤ θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να "πλημμυρήσει" τα ελληνικά σύνορα, τόσο στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο με Σύροτυς πρόσφυγες με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και να τεθεί για άλλη μια φορά υπό δοκιμασία η "στεγανότητα" των συνόρων...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου