Hellenic Seaways - Άμεση & Εύκολη Online Kράτηση‎

Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Για τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη 2012

Προχτές Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε «το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την εκλογική αναμέτρηση του Ιούνη», που κυκλοφορεί σε ένθετο στο σημερινό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη». Η Αλέκα Παπαρήγα αφού κάλεσε τον εργαζόμενο λαό στη νέα εκλογική μάχη να δώσει με την ψήφο του δύναμη στο ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο κάλεσμα του ΚΚΕ ως εξής:
Απευθυνόμαστε:
 • Στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που με την ψήφο τους και τη στράτευσή τους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πολύμορφη στήριξη του ΚΚΕ που αποτελεί την καθοριστική δύναμη για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και αντεπίθεσης.
 • Στους εργατοϋπάλληλους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα που για πολλά χρόνια ψήφιζαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να προβληματιστούν με βάση και τα νέα δεδομένα.
 • Σε εκείνους που έκαναν ήδη το πρώτο βήμα απεγκλωβισμού από την κινδυνολογία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δεν πρέπει να το αφήσουν μετέωρο.
 • Στους εργατοϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο, στις γυναίκες και τους νέους, τις νέες που γνωρίζουν την προσφορά του ΚΚΕ, αλλά έδωσαν την ψήφο σε άλλο κόμμα που υποσχέθηκε ότι υπάρχει ελπίδα για άμεση και εύκολη κυβερνητική λύση.
 • Σε όλους εκείνους που αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, που από την πείρα τους ξέρουν τι σημαίνει ανάληψη ευθύνης σε κυβέρνηση διαχείρισης, τι σημαίνει «κυβερνώσα αριστερά». Οτι ο «ευρωμονόδρομος» δε χωρά καμία φιλεργατική, φιλολαϊκή πολιτική. Φιλολαϊκή πολιτική και σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας δε χωρά μέσα στην ΕΕ και με υπόκλιση στο ΝΑΤΟ.
Είπε ταυτόχρονα ότι πρέπει να σκεφθούν σοβαρά οι εργαζόμενοι που υποφέρουν και δεν αντέχουν ούτε να μείνουν όπως είναι σήμερα ούτε να δεχθούν κατακέφαλα νέα μέτρα, γιατί το ΚΚΕ δε μετέχει σε μια κυβέρνηση διαχείρισης σε βάρος του λαού. Από τη συμφωνία μας για συμμετοχή, είπε, θα οδηγούμαστε να δώσουμε ένα γερό χαστούκι στο ρωμαλέο κίνημα αντίστασης και ανυπακοής, δηλαδή στο κίνημα που τιμώρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μπήκε εμπόδιο σε ακόμα χειρότερα μέτρα. Το ΚΚΕ θα συμμετέχει σε διακυβέρνηση που την εξουσία θα έχει ο λαός. Παλεύει για να αναδείξει ο λαός με εμπροσθοφυλακή την κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολουμένων στην πόλη και στην ύπαιθρο, με συνειδητή του οργάνωση, συμμετοχή και θέληση: Τη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση αξίζει στο λαό.
Το κάλεσμα
Το ίδιο το κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στα εξής:
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα δε θα αλλάξει η ζωή τους με αλλαγή της κυβερνητικής συγχορδίας, αλλά με αντεπίθεση διεκδίκησης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που προϋποθέτει ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
Και αυτή τη φορά, είτε η μια είτε η άλλη επιλογή κυβερνητικής διαχείρισης, "δεξιά" ή "αριστερή", κεντροδεξιά ή κεντροαριστερή, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανακούφιση του λαού από τα βάρη του Μνημονίου, της Δανειακής Συνθήκης. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική θα λειτουργήσει ως οδοστρωτήρας, αφού μπροστά μας είναι το ενδεχόμενο της πτώχευσης και της πιο άγριας αντιλαϊκής προσαρμογής.
Ο καυγάς μεταξύ τους είναι άδειο πουκάμισο, αφού στηρίζουν τον ευρω-μονόδρομο, τα μονοπώλια, όλο το πλέγμα των δεσμεύσεων της χώρας που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ, τη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.
Η κεντροδεξιά είναι η δοκιμασμένη αντιλαϊκή λύση, με άξονα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν αλλάζουν, παρά το μετεκλογικό ελιγμό τους. Στον κεντροδεξιό ελιγμό εντάσσεται και το κόμμα του Καμμένου, "Ανεξάρτητοι Ελληνες". Η κεντροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την προσχώρηση και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η λεγόμενη "αριστερή" διακυβέρνηση συνεργασίας ούτε θέλει ούτε μπορεί να οδηγήσει το λαό σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, των ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων, σε ριζική αντιπαράθεση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.
Η επιλογή μιας τέτοιας κυβέρνησης γίνεται με άλλο τρόπο επικίνδυνη για το λαό, αφού καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσα στα πλαίσια του συστήματος και χωρίς ανατροπές θα υπάρξει ευημερία. Αντικειμενικά, θα επιβάλει νέα μέτρα, στο όνομα της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που το θεωρεί μονόδρομο, της απατηλής αναμονής για αλλαγή της αντιλαϊκής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, η σπορά αβάσιμων προσδοκιών στο λαό θα θερίσει τη λαϊκή απογοήτευση, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αποδείχτηκε, για ακόμα μια φορά, ότι ο χώρος του Συνασπισμού/ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη αφερέγγυα και αναξιόπιστη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν και δε θέλουν να σταθούν εμπόδιο σε κάθε μορφής πίεση και εκβιασμό. Σπέρνουν εφησυχασμό ότι οι ηγεσίες τους μπορούν να διαπραγματευτούν, να διεκδικήσουν φιλολαϊκές λύσεις μέσα στα όργανα της λυκοσυμμαχίας, με την πειθώ, τα παρακάλια, χωρίς να συναντήσουν κανέναν αντιπερισπασμό.
Καλλιεργούν σκόπιμα τη λαθεμένη άποψη ότι η οικονομική κρίση οφείλεται στη φιλελεύθερη διαχείριση, συσκοτίζουν την αλήθεια ότι ο λαός ζει την οικονομική κρίση που γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος, ότι η έκταση και το βάθος της σημερινής κρίσης δείχνουν το βάθος της σαπίλας του. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις κρίσεις του, όποιο μείγμα διαχείρισης και αν κυριαρχήσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και δίπλα του η ΔΗΜΑΡ, καθώς και τα άλλα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, σιωπούν για τους ανταγωνισμούς που αναπτύσσονται στη γειτονική μας περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, που εγκυμονούν πολεμικές συγκρούσεις για το μοίρασμα του πλούτου. Δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στους επιθετικούς σχεδιασμούς του, από τους οποίους προκύπτουν και νέοι τεράστιοι κίνδυνοι.
Ζητούν την ψήφο, θέλουν να κυβερνήσουν με λευκές σελίδες στα προγράμματά τους.
ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΧΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΕΛΠΙΔΑ!
Από τη στιγμή που η λαϊκή πλειοψηφία δεν έχει ακόμα αποφασίσει την αναγκαστική, από τα πράγματα, αναμέτρηση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ενωση, ελπίδα αποτελεί η στήριξη του ΚΚΕ στην κάλπη και η συνάντηση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στους τόπους δουλειάς, στη λαϊκή γειτονιά, στην ύπαιθρο για την αναγέννηση του κινήματος.
Για να υπάρχει μέσα στο λαό και στη Βουλή μαχητική ριζοσπαστική δύναμη αντιπολίτευσης και αντεπίθεσης.
Ισχυρό ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ ΛΑΪΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ είναι η μόνη επιλογή απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα, που μεταμφιεσμένο θέλει να υποτάξει το λαό, να τον αναγκάσει να παραιτηθεί από τις δίκαιες διεκδικήσεις του.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΛΥ!
ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, και τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, παρά την όποια κριτική μεταξύ τους, έχουν επιλεγεί από την αστική τάξη ως οι ικανότερες δυνάμεις για το ξελάσπωμα του αστικού πολιτικού συστήματος μετά τη μεγάλη φθορά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχουν επιλεγεί για τον εγκλωβισμό της ριζοσπαστικής διάθεσης, για την απονεύρωση του λαϊκού παράγοντα και για την εκλογική συρρίκνωση του ΚΚΕ, που είναι βασικός στόχος της αστικής τάξης.
Η επίθεση στο ΚΚΕ γίνεται, γιατί αρνείται να μαντρωθεί σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε βάρος του λαού και των παραγωγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας.
Για να παρεμποδιστεί ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ στη συσπείρωση δυνάμεων και στη συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο με την ενεργητική συμμετοχή της νεολαίας, των γυναικών.
Για να μειωθεί η πολιτική επιρροή του, να εκβιαστεί και τελικά να μεταλλαχθεί.
Αν το ΚΚΕ, κάθε φορά, πήγαινε με το ρεύμα δε θα υπήρχε εργατικό λαϊκό κίνημα, θα είχε ενσωματωθεί καθολικά.
Καμία πίεση και κανένας κάλπικος εκβιασμός δε θα περάσει!
ΑΦΥΠΝΙΣΗ, ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ιστορική ευθύνη του ΚΚΕ ορθώνεται απέναντι στην ιστορική ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην προσπάθεια να γίνει συνένοχος σε μια κυβέρνηση διαχείρισης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο λαός δε χρειάζεται το ΚΚΕ στο ρόλο ενός ακόμα υπηρέτη των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι χαρακτηριστικά τα ιστορικά παραδείγματα της συμμετοχής των κομμουνιστών στις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας. Και αυτές οι κυβερνήσεις πήραν αντιλαϊκά μέτρα, χτύπησαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, το οδήγησαν σε υποχώρηση.
Το ΚΚΕ έχει την ιστορική ευθύνη να μη γίνει το άλλοθι σε μια κυβέρνηση, που από τώρα είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού, να αντιμετωπίσει τη λιτότητα και την ανεργία, είτε αυτή είναι κεντροδεξιά είτε της κεντροαριστερής "αριστερής" συνεργασίας.
ΤΩΡΑ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΚΚΕ! ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ σημαίνει ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ
Ετσι δυναμώνει η εργατική λαϊκή αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, για να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, που αποτρέπει τα χειρότερα, που διεκδικεί βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, να ανοίξει ο δρόμος, για να βρεθεί ο ίδιος στην εξουσία».

Η Μέρκελ διατάζει δημοψήφισμα

Τρομοκρατημένη είναι η γερμανική ηγεσία στο Βερολίνο από τις εκθέσεις που συντάσσουν οι μυστικές υπηρεσίες του Τέταρτου Ράιχ αναφορικά με τα πιθανά αποτελέσματα των νέων ελληνικών βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν στις 17 Ιουνίου.


του Γιώργου Δελαστίκ

Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την πολιτική περιθωριοποίησή του και την έναρξη πορείας διάλυσης και αντικατάστασής του από άλλο κεντροαριστερό κόμμα με άλλο όνομα, άλλη ιδεολογία και άλλη ηγεσία, έχει θορυβήσει την καγκελαρία. Συνδυαζόμενη μάλιστα με την τραγική αποδυνάμωση της ΝΔ υπό την ηγεσία του τραγελαφικού «κωλοτούμπα» Αντώνη Σαμαρά, επιτείνει τις γερμανικές ανησυχίες.
Απηυδυσμένοι από την ανικανότητα των Ελλήνων πολιτικών Κουίσλινγκ και φοβούμενοι ότι οι άνθρωποί τους στην Αθήνα δεν έχουν πλέον κανένα κύρος ώστε να τρομοκρατήσουν επαρκώς τους Έλληνες ψηφοφόρους για να τους εξαναγκάσουν να ψηφίσουν ΝΔ με στόχο να βγει η δοσίλογη Δεξιά πρώτο κόμμα και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Γερμανοί προχώρησαν προχτές σε συντονισμένες ενέργειες υψηλότατου πολιτικού συμβολισμού. Κατήργησαν ουσιαστικά το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, παρά τη γερμανολάγνα δουλοφροσύνη του και ανέλαβαν απευθείας οι ίδιοι οι Γερμανοί τον ...προεκλογικό αγώνα των ελληνικών μνημονιακών δυνάμεων! Για την ακρίβεια, ανέλαβαν να πανικοβάλουν αυτοί τους Έλληνες προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να ψηφίσουν κατά των αντιμνημονιακών και υπέρ των μνημονιακών κομμάτων! Η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προχώρησε σε μια απίστευτα προκλητική κίνηση. Πήρε τηλέφωνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και του είπε τη «σκέψη» της –δηλαδή απαίτησε– παράλληλα με τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να γίνει στην Ελλάδα και ένα ...δημοψήφισμα!!! Να κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν θέλει το ευρώ ή όχι! Με εξαίρεση τις αποικίες και τις μητροπόλεις πριν από μισόν αιώνα και πλέον, δεν έχει ακουστεί μια ξένη χώρα να απαιτεί να γίνει δημοψήφισμα σε άλλο κράτος!
Το θέμα δεν είναι ότι το ελληνικό Σύνταγμα, όπως και τα Συντάγματα ακόμη και των πιο «μαύρων» χωρών της Αφρικής, δεν επιτρέπει φυσικά σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα – πόσω μάλλον που δεν υφίσταται ούτε καν μια Βουλή για να εγκρίνει, έστω τυπικά, την παράνομη πρόταση περί δημοψηφίσματος προερχόμενη από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δεν είναι μόνο το ότι δημοψήφισμα ήταν αδύνατον να γίνει στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας. Από πολιτική σκοπιά ήταν πολύ χειρότερη η πλήρης αποχαλίνωση της Μέρκελ, η οποία απροκάλυπτα ήθελε να δείξει αλαζονικά σε όλη την Ευρώπη ότι οι χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ αποτελούν θλιβερές υποτελείς επαρχίες του Ράιχ και ότι όταν οι τοπικοί ηγέτες ...«νομάρχες» αδυνατούν να εφαρμόσουν την πολιτική που υπαγορεύει η καγκελαρία, τότε αναλαμβάνει το ίδιο το Βερολίνο τη διοίκησή τους! Εφιαλτικό! Δεν πρόκειται για γραμμή μόνο της γερμανικής Δεξιάς. Μέσα στο κόλπο είναι και η δεξιά πτέρυγα των γερμανών σοσιαλδημοκρατών. Γι’ αυτό και η Μέρκελ, την ίδια μέρα που πήρε τηλέφωνο τον Παπούλια, την Παρασκευή, έστειλε στην Αθήνα και τον γερμανό πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες.
Ο Σουλτς, ο οποίος έχει φραστικά υποστηρίξει την Ελλάδα στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, ήρθε στην Αθήνα για να μας πει πόσο ...υπέροχο έργο έκανε το ΠΑΣΟΚ με το Μνημόνιο(!) και να ...κάνει αχτίφ στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας στις συναντήσεις που είχε με τον καθένα χωριστά ότι αν η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τους όρους του Μνημονίου, τότε η ΕΕ θα κόψει τα λεφτά του δανείου, τα οποία έχουν πάει όλα στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ τα έχει χρεωθεί ο ελληνικός λαός. Ο ωμός εκβιασμός του Μάρτιν Σουλτς αποδεικνύει τον βαθύτατα αντιδραστικό χαρακτήρα όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ και φυσικά της ευρωζώνης. Η συμπαράταξη Μέρκελ - Σουλτς συμβολίζει τη συμπόρευση της γερμανικής Δεξιάς με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία στο κορυφαίο θέμα της επικυριαρχίας του Τέταρτου γερμανικού Ράιχ σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Έχοντας ως συμμάχους τις κατά τόπους αστικές τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τους σύγχρονους «μαυραγορίτες» δοσίλογους του 21ου αιώνα, οι Γερμανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τα προσχήματα. Από την αρχή η ιδέα της εκ των ένδον μετάλλαξης της ΕΕ του κεφαλαίου σε «Ευρώπη των λαών» ήταν ανεδαφική, τώρα όμως είναι εξόφθαλμη η αγεφύρωτη απόστασή της από την πραγματικότητα.
Γίνεται επικίνδυνη πλέον η έδραση μιας προοδευτικής πολιτικής στην υπόθεση ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει. Δεν μπορεί. Αυτή η ΕΕ δεν αλλάζει, μόνο καταστρέφεται, ανατρέπεται επαναστατικά. Μια διαρκής σύγκρουση με την ΕΕ με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών συσχετισμών για τη λιγότερο επώδυνη για τον λαό μας αποδέσμευση από το ευρώ και την ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση, θα είναι η πορεία της χώρας μας προς την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη από εδώ και πέρα. Η ΕΕ είναι ορκισμένος εχθρός του λαού μας, αυτό πλέον το καταλαβαίνουν εκατομμύρια Έλληνες.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού και στην εκλογική μάχη


Συσπείρωση στη βάση του αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος
Mε αποφασιστικότητα παρεμβαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής. Η ΝΔ δίνει στις εκλογές χαρακτήρα πολιτικής σύγκρουσης με το ευρώ στο επίκεντρο, προσπαθώντας να συσπειρώσει τον αστικό πολιτικό κόσμο. Μέσω του εκβιασμού «ευρώ ή χάος», με τη βοήθεια του κατεστημένου των ΜΜΕ και του διεθνούς παράγοντα, προσπαθεί να δώσει νομιμοποίηση στην πολιτική των μνημονίων, της ΕΕ και ΔΝΤ.
του Γιώργου Κρεασίδη

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει σε αυτή τη μάχη με στόχο να αναδειχτεί μια πρόταση διεξόδου από τη σκοπιά των εργαζομένων και της κοινωνίας. Για να απαλλαγεί η χώρα από τα δεσμά των μνημονίων που με μοχλό το χρέος ρημάζουν τον παραγόμενο πλούτο, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε παύση πληρωμών στους τοκογλύφους και μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτή η επιλογή και μόνο θα διασφαλίσει τους μισθούς και τους συντάξεις, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για αποκατάσταση και ανασυγκρότηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Το ομόλογο των 436 εκατ. που κατά 90% πήγαν στα ταμεία ενός ληστρικού επενδυτικού ταμείου στα νησιά Κεϊμάν, ειδικευμένου στη λεηλασία χωρών με προβλήματα δημόσιου χρέους, φέρνει στο προσκήνιο τον άδικο και τοκογλυφικό χαρακτήρα του χρέους.
Μια τέτοια επιλογή επιβάλλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ. Η παραμονή στο ευρώ υποχρεώνει στην πολιτική αποπληρωμής του χρέους με κόστος την κοινωνική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια στιγμή, οφέλη από την ένταξη στην ευρωζώνη αποκομίζουν κυρίως οι πιο διεθνοποιημένες και επιθετικές μερίδες της αστικής τάξης, μέσα από ένα μηχανισμό του οποίου τα κέντρα αποφάσεων βρίσκονται στο εξωτερικό, στεγανοποιημένα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εννοείται πως η πάλη για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη πάει μαζί με την έξοδο από την ΕΕ, αφού τα μνημόνια είναι σε μεγάλο βαθμό σύνθεση από οδηγίες και νόμους της ΕΕ. Δεν μπορεί επίσης αυτή η επιλογή να μην συνδέεται με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ των εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Για να μπορεί τέλος να υλοποιηθεί μια τέτοια πολιτική, αναγκαίος όρος είναι το πέρασμα του τραπεζικού συστήματος στο Δημόσιο, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, για να μη φυγαδευτεί ο κοινωνικός πλούτος στο εξωτερικό και για να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος και σχεδιασμός στην οικονομία, πέρα από την ασυδοσία του τραπεζικού κεφαλαίου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεμβαίνει επίσης αναδεικνύοντας την ανάγκη για αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος. Στη διετία του Μνημονίου η λαϊκή πάλη έφερε σημαντικά αποτελέσματα στην κοινωνική συνείδηση, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις. Ο οργανωμένος λαός, με πυρήνα και καρδιά το εργατικό κίνημα είναι αυτός που μπορεί να ξηλώσει το Μνημόνιο από εκεί που έχει ρίξει τις πιο βαριές άγκυρες, τους χώρους δουλειάς. Δεν πρέπει να διαφεύγει από κανένα ότι λίγες μέρες μετά την πολιτική συντριβή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ έληγε η μετενέργεια, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πιέζονταν να δεχτούν μείωση μισθού. Η πολιτική νίκη πρέπει να γίνει νίκη στην εργασία. Πέρα όμως από το γεγονός ότι καμιά κοινωνική κατάκτηση δεν ήρθε από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά από τον αγώνα του μαζικού κινήματος, η αναγκαία σήμερα πολιτική ανατροπή δεν μπορεί να γίνει παρά με την επιστροφή της δημοκρατίας στην κοινωνία, με διαδικασίες που θα δώσουν τον λόγο στο λαό. Πρώτες στιγμές αυτής της εξέλιξης ήταν οι δημοκρατικές συνελεύσεις των συνδικάτων, των φοιτητικών συλλόγων, των λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές και τις πλατείες. Το νήμα πρέπει να ξαναβρεθεί, ο ερχομός του οργανωμένου λαού στο προσκήνιο πρέπει να ακουστεί αποφασιστικά στην πορεία για τις εκλογές.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αναδείξει επίσης στην προεκλογική της παρέμβαση και την ελπιδοφόρα προοπτική του σοσιαλισμού που δεν γνωρίσαμε. Σήμερα η κοινωνική πρόταση του κεφαλαίου δεν είναι παρά η εφιαλτική ζωή όπου όλα είναι υποταγμένα στην ισοτιμία του ευρώ, για την οποία αξίζει να χαθούν ζωές, να σπαταληθούν πόροι, να λείψει η δημοκρατία, να σβήσει κάθε όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Το περίφημο όραμα της ενωμένης Ευρώπης, άδειο πια από κάθε σύνθημα για ισοτιμία των χωρών, αλληλεγγύη, ανοιχτά σύνορα, κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, έχει μετατραπεί σε ένα συνώνυμο ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης φτηνής εργασίας.
Υπάρχει άλλος δρόμος, θα πει αποφασιστικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αυτό πρέπει να ακουστεί δυνατά. Είναι ο δρόμος που θα μας βγάλει από τον κύκλο των κρίσεων, του χρέους και των μνημονίων, ο δρόμος που οδηγεί στον σοσιαλισμό και την απελευθερωτική προοπτική του κομμουνισμού στον 21ο αιώνα.
Αυτές οι προγραμματικές θέσεις κάνουν αναντικατάστατη την παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και στις εκλογές και στις κοινωνικές συγκρούσεις που «υπόσχεται» η κρίση της ευρωζώνης και η αρπακτικότητα του κεφαλαίου. Αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη βελτίωση του εισοδήματος και του επιπέδου ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν μπορούν να λείπουν από την προεκλογική συζήτηση. Ούτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρεί λόγω των πιέσεων που δέχεται ούτε γιατί το ΚΚΕ προτάσει τις πολιτικές προϋποθέσεις και τον κοινωνικό συσχετισμό για να αρνηθεί τελικά το ρεαλιστικό και αναγκαίο χαρακτήρα αυτού του προγράμματος.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, αντιΕΕ και αντιιμπεριαλιστικής Αριστεράς μπροστά στις εκλογές, απευθυνόμενη σε οργανωμένες δυνάμεις και αγωνιστές. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι ένας ευρύς κύκλος πετυχημένων συνελεύσεων στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ συγκεκριμένες αποφάσεις θα παρθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού που θα γίνει στην ΑΣΟΕΕ στις 10 π.μ.

SKOPELOS ΣΚΟΠΕΛΟΣ 23.25


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ…

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada

isthmos

Η Εθνοκτονία συνεχίζεται…

Καθημερινά οι Έλληνες συγκλονίζονται από τις αυτοκτονίες απελπισμένων συνανθρώπων τους, ενώ νέο σοκ προκαλεί η δεύτερη αυτοκτονία μέσα σε μια εβδομάδα, αυτή τη φορά μιας 36χρονης κοπέλας, από τη γέφυρα του Ισθμού στην Κόρινθο.

Άνδρες του Λιμενικού ανέσυραν Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

Και άλλες προειδοποιήσεις...

Τα όπλα τους: Μαύρη προπαγάνδα και τρομοκρατία

 Το τέλος μιας πολιτικής εξουσίας, μιας κομματικής ηγεσίας, επέρχεται νομοτελειακά όταν αυτή δεν μπορεί να συλλάβει τις ιστορικές, κοινωνικές διεργασίες που συντελούνται. Όταν έχει απολέσει την επαφή με την πραγματικότητα, όταν έχει διαρρήξει τις σχέσες της με την κοινωνία και όταν ως μόνη βάση της επιβίωσής της έχει απομείνει η υποταγή της σ' ένα σύστημα συμφερόντων, το οποίο υπηρετεί άνευ όρων.

Γ' αυτό και η «συνεργατική» των Μνημονίων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, την 7η Μαΐου βρέθηκαν σ' ένα ιστορικό «ναδίρ», που δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν. Είχαν διαβεβαιώσει «τα αφεντικά τους» ότι έστω και με δυσκολία, έστω και με τη συνεπικουρία της Ντ. Μπακογιάννη και του Γ. Καρατζαφέρη, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν πιστά τη μνημονιακή στρατηγική.

Όμως με την ψήφο της 6ης Μαΐου ο λαός αφαίρεσε από τα συστημικά συμφέροντα και τους κομματικούς τους υπηρέτες τη δυνατότητα να αποφασίζουν και να επιβάλλουν αυθαίρετα τις βουλήσεις τους. Η Ιστορία, έστω και δειλά, γυρίζει σελίδα... οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις μετατοπίζονται στη βούληση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιφάσεις που διατρέχουν, τόσο σε κομματικό-πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, την πλειοψηφία αυτή.

Τα μνημονιακά συμφέροντα δεν περίμεναν αυτήν την εξέλιξη. Μοιάζουν με πληγωμένο θηρίο που στην απελπισία του δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσον, να επιφέρει οποιαδήποτε καταστροφή, προκειμένου να επιβιώσει.

Πρώτος στόχος: Αναπαλαίωση και ενίσχυση του κατεδαφισθέντος κομματικού «υλικού». Ο «κατ' όναρ» αυτοδυνάμως πρωθυπουργεύσας Α. Σαμαράς μετατρέπεται σε κομματικό επαίτη και εκλιπαρεί τώρα τα απορριφθέντα από τη λαϊκή ψήφο νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά κομματικά «περιτρίμματα», ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ, ΔΡΑΣΗ κ.λπ., να προσέλθουν και να ενισχύσουν, με το ανάλογο «αντίτιμο», το «συντηρητικό - φιλελεύθερο» στρατόπεδο εν όψει της μεγάλης αναμέτρησης...
Ο ευτελισμός, η συναλλαγή, η αναξιοπρέπεια, ο ακραίος πολιτικός κυνισμός σ' όλο του το μεγαλείο...

Η πολιτική όμως δεν είναι πρώτου βαθμού εξίσωση άθροισης ποσοστών. Το «άθροισμα», αντίθετα, δύο ή περισσότερων αποτυχημένων και καταδικασμένων πολιτικών επιλογών, η συμπαρουσία προσώπων που μέχρι χθες αλληλοκατηγορούντο και ενοχοποιούσε το ένα το άλλο, καταγγέλλοντάς το ως υπεύθυνο της κατάρρευσης της συντηριτικής παράτάξης, μπορεί να αποδειχτεί πολύ κατώτερο των προσδοκιών...

Η Ντόρα Μπακογιάννη, εάν τελικώς ενταχθεί στη ΝΔ, προσβλέπει σε έναν και μοναδικό στόχο: Στην εκδίωξη -μετά την επόμενη εκλογική αποτυχία- του Α. Σαμαρά και στην επάνοδο της στα ηγετικά κλιμάκια ή και στην ίδια την ηγεσία της ΝΔ.
Ήδη από τώρα ο Α. Σαμαράς είναι «προγραμμένος» και, εάν δεν επακολουθούσαν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, θα διήνυε τώρα το «πράσινο μίλι» προς το Συνέδριο της αποπομπή» του από την ηγεσία της ΝΔ.

Ο δεύτερος στόχος αφορά το περιεχόμενο και τις πρακτικές της προεκλογική» εκστρατείας που θα ακολουθήσει το μνημονιακό στρατόπεδο: Η μια πλευρά αφορά την αποδόμηση του ίδιου του Α. Τσίπρα, την κατασυκοφάντηση και διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η κυρίαρχη αντιπαράθεση διαμορφώνεται μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωφανές το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλονται πανταχόθεν, ακόμα και από τα κόμματα της Αριστεράς... Αυτό σημαίνει κρίση του πολιτικού συστήματος κι όχι μόνο κρίση του δικομματισμού.

Η τρομοκράτηση των πολιτών, ο εκφοβισμός, τα ακραία διλήμματα -ευρώ ή δραχμή, απομόνωση ή Ευρωζώνη-, τα οποία εξαπολύονται σε απόλυτο συντονισμό των εγχώριων μνημονιακών συμφερόντων με το 4ο Ράιχ και τη διεθνή κερδοσκοπία, θα αποτελέσουν το καθημερινό «μενού» της προεκλογικής περιόδου.

Τον πυρήνα αυτόν της προπαγάνδας περιβάλλει ένας δεύτερος κύκλος «καταγγελιών» και «συνθημάτων», που παραπέμπουν στην πρώτη μετά τον εμφύλιο αλλά και στη δικτατορική περίοδο αντικομμουνιστική προπαγάνδα: Περί «σταλινισμού» του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Γ. Καρατζαφέρης, ενώ επίσημοι εκπρόσωποι της ΝΔ μιλούν για δέσμευση των καταθέσεων στις τράπεζες, για  «κοινωνικοποίηση» επιχειρήσεων και περιουσιών... Αυτό είναι το κατάντημα των εκπροσώπων των πλέον στυγνών μνημονιακών συμφερόντων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, τον λαό στην εξαθλίωση, που επέβαλαν καθεστώς κοινοβουλευτικής δικτατορίας.

Δεν πρόκειται όμως να σταματήσουν σ' αυτό το επίπεδο. Είναι ικανοί να προκαλέσουν «τραπεζικό επεισόδιο», να δημιουργήσουν τεχνητή κρίση, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους πολίτες.
Χρειάζεται ψυχραιμία, πίστη στις δυνάμεις μας, αποφασιστικότητα και όχι παθητική στάση και υποταγή. Απαιτούνται, το κυριότερο, σαφείς απαντήσεις από το αντιμνημονιακό «στρατόπεδο», κατεξοχήν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις συγκεκριμένες κινήσεις και επιλογές, για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε η ψήφος του λαού να οδηγήσει σε μια νέα προοπτική. Η ιστορική τομή της 6ης Μαΐου θα πρέπει να εδραιωθεί και να διευρυνθεί.


Πηγή: Μενέλαος Γκίβαλος - "Το Παρόν"

ΣΚΟΠΕΛΟΣ 12,45 Καβάλα τρώνε το ψωμί, καβάλα πολεμάνε, καβάλα πάν' στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε, καβάλα παίρν' αντίδερο απ' του παπά το χέρι.


ΡΕ ΠΟΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ ΠΑΙΖΗ ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΟΣ ?


ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ ΚΟΝΤΕ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΘΑ ΠΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ

Παρακαλώ, Χρυσαυγίτες, μην κλαίτε


1. Οποιος ντρέπεται για την καταγωγή των ιδεών του ντρέπεται για την ίδια του την καταγωγή. Παρακολούθησα την πρώτη δημόσια εμφάνιση της «Χρυσής Αυγής» μετά τις εκλογές σ' ένα από τα «πορνοκάναλα», όπως τα χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ο ίδιος ανέλαβε να καθαρίσει την οργάνωση από τις αρχές στις οποίες χρωστάει την ύπαρξή της. Οταν ο δημοσιογράφος τού παρουσίασε μια σειρά φωτογραφιών με μέλη της οργάνωσης να χαιρετούν ναζιστικά, ο Κασιδιάρης εκπρόσωπος Τύπου είπε ότι διαφωνεί, «αλλά τι να κάνουμε, να τους κόψουμε το χέρι;». Δεν ήξερα πως αποποιούνται τώρα ακόμα και το χαιρετισμό τους. Ο δε αρχηγός τους Μιχαλολιάκος εξήγησε για τα τεύχη του περιοδικού της «Χρυσής Αυγής» αφιερωμένα στον Χίτλερ και τον Γκαίμπελς, πως αυτά είχαν τυπωθεί τη δεκαετία του '80 και δεν τον εκφράζουν πια. Τώρα δηλώνει εθνικιστής.
2. Στο δρόμο τσαμπουκάς και στη Βουλή χαλβάς. Αυτό το σύνθημα προτείνω στον κ. Κασιδιάρη για κάθε Χρυσαυγίτη. Εφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη βία, ότι δεν έχουν εμπλακεί σε ξυλοδαρμούς εναντίον μεταναστών. Δεν ήξερα πως έχουν μετεξελιχθεί σε μια χριστιανική φιλάνθρωπη αδελφότητα. Τα πουλάνε όλα για τις ψήφους.
3. Οι απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της «Χρυσής Αυγής» για την Επταετία είναι μοναδικές: Δεν είχα γεννηθεί άρα δεν έχω γνώμη... Και στην Κατοχή δεν είχε γεννηθεί, πόσο μάλλον το 1821, άρα πώς κι έχει γνώμη γι' αυτά; Μόνον ο Μιχαλολιάκος μιλάει συγκινημένος για τη σχέση του με τον Παπαδόπουλο και τον Ντερτιλή.
4. Ο αρχηγός της «Χρυσής Αυγής» μιλάει για στρατιώτες όταν αναφέρεται στα μέλη της. Παίζουν τους στρατιώτες, όχι όμως με τον τρόπο ενός ομοϊδέατη τους, όπως ήταν ο Γιούκιο Μισίμα, ο οποίος αυτοκτόνησε από υπέρμετρο εθνικισμό, ενάντια στον πολιτισμό της Δύσης που επηρέαζε άμεσα τα ήθη της Ιαπωνίας. Εδώ έχουμε ανθρώπους που υποδύονται τα στρατιωτάκια σε μια κακή θεατρική παράσταση, κυνηγώντας μια θεσούλα στο κοινοβούλιο, το οποίο ισχυρίζονται πως σιχαίνονται.
5. Τίποτα δεν είναι χειρότερο σ' αυτόν τον κόσμο από το να μην μπορείς να διαλέξεις τον αντίπαλό σου.
6. Κάνουν λάθος όσοι φωνάζουν να βγει εκτός νόμου η «Χρυσή Αυγή». Γι' αυτό θα φροντίσει μόνη της κάποια στιγμή. Προσώρας αυτή η ατραξιόν εκπροσωπεί το εθνικό μας κιτς, που κόντευε να χαθεί μέσα στη σοβαροφάνεια της δημοκρατίας μας.

Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΟΙΑ ΡΕΠ ΝΤΕΡΛΙΚΏΝΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ?


ΑΓΑΠΗΤΟ SKOPELOS NEWS ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΗΝ ........ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΑΦΟΥ ΖΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΚΟΣΜΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑΣ Δημιουργός με σπουδαία προσφορά

Εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη της Σμυρναίικης Σχολής
Μέσα στην Κατοχή, πριν από 70 χρόνια, στις 23 Μάη του 1942, έφευγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Τούντας, ο διασημότερος συνθέτης της Σμυρναίικης Σχολής. Πολυγραφότατος δημιουργός (συνθέτης, στιχουργός, οργανοπαίχτης, μαέστρος) ο Π. Τούντας άφησε ένα ποικίλο συνθετικό έργο, ενώ μαζί με τους άλλους μεγάλους Μικρασιάτες μουσικούς συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Ελλάδα.
Εξαίρετος γνώστης της ευρωπαϊκής μουσικής, στα τραγούδια του ανέμειξε παραγωγικά ανατολικά και δυτικά μουσικά στοιχεία, δημιουργώντας εξαίσιες μελωδικές «χημείες» διαφορετικών ειδών: Αστικά λαϊκά, αμανέδες, δημοτικά, ρεμπέτικα, ελαφρά τραγούδια. «Δημητρούλα», «Γκαρσόνα», «Αερόπλανο θα πάρω», «Αμάν, Κατερίνα μου», «Κουβέντα με το Χάρο», «Μπήκε ο χειμώνας», «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος», «Η Λιλή η σκανταλιάρα», «Πασαλιμανιώτισσα», «Χαρικλάκι», «Το κουκλί της Κοκκινιάς», είναι κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια του, που πέρασαν στη δισκογραφία, μέσα από τις ερμηνείες των σημαντικότερων τραγουδιστών της εποχής: Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ, Κάκια Μένδρη, Μαρίκα Φραντζεσκοπούλου, Κώστας Νούρος, Αντώνης Νταλγκάς, Γιώργος Παπασιδέρης, Στελλάκης Περπινιάδης, Κώστας Ρούκουνας, Ευάγγελος Σωφρονίου, κ.ά.
Βαθύς γνώστης της ανατολικής και δυτικής μουσικής
Ο Παναγιώτης Τούντας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1886, σε πλούσια οικογένεια, που του έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθεί από μικρός με τη μουσική. Από παιδί άρχισε να παίζει μαντολίνο, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα συμμετείχε στη Σμυρναίικη Εστουδιαντίνα του Σιδέρη, που έμεινε γνωστή με το όνομα «Τα Πολιτάκια», το περίφημο μουσικό εργαστήρι, στο οποίο μαθήτευσαν πολλοί μουσικοί, τραγουδιστές και δημιουργοί. Ως μέλος διαφόρων μουσικών σχημάτων, που έκαναν περιοδείες εκτός Σμύρνης, ταξίδεψε σε χώρες της Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης, ψυχαγωγώντας Ελληνες της διασποράς και μελετώντας παράλληλα τα κατά τόπους μουσικά ρεύματα, με αποτέλεσμα να γίνει βαθύς γνώστης της ανατολικής αλλά και της δυτικής μουσικής κουλτούρας.
Με τον ερχομό του στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, δουλεύει αρχικά παίζοντας μαντολίνο, ενώ το 1924 ηχογραφεί σε ελληνικό έδαφος το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Η Σμυρνιά», με την Αθηναϊκή Εστουδιαντίνα του Τάσου Μαρίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος συνθέτης της δισκογραφίας στην Ελλάδα που το όνομά του αναφέρεται σε ετικέτα δίσκου. Την ίδια χρονιά αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ελληνικού παραρτήματος της δισκογραφικής εταιρείας «Odeon», ενώ από το 1931 και για πολλά χρόνια είχε τη διεύθυνση της «Columbia». Για πολλά χρόνια, εκτός από ενορχηστρωτής, παίζει το σημαντικό ρόλο του υπεύθυνου ρεπερτορίου και ταυτόχρονα είναι αυτός που αναζητά νέους δημιουργούς και ερμηνευτές. Μέσα από τη δουλειά του και με τις υποδείξεις του θα περάσουν στη δισκογραφία αρκετοί σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως οι Κώστας Ρούκουνας, Στελλάκης Περπινιάδης, Βαγγέλης Σωφρονίου, Ρίτα Αμπατζή, Ρόζα Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι.
Ως δημιουργός είναι από τους κορυφαίους, με μεγάλη ποικιλία τραγουδιών, τόσο ως προς το μουσικό φάσμα όσο και ως προς το θεματικό περιεχόμενό τους. Από το 1924 μέχρι το 1941 θα ηχογραφήσει περισσότερα από 300 τραγούδια. Ιδιαίτερα στο διάστημα 1924 - 1934 καλύπτει μόνος του πάνω από το 50% της ελληνικής δισκογραφίας. Μέσα στα τραγούδια του μεταφέρθηκαν πολλές παραδοσιακές μικρασιατικές μελωδίες, ενώ έγραψε πολλά πρωτότυπα κλασικά λαϊκά τραγούδια. Ενδεικτικό της επιτυχίας του είναι ότι συχνά τα τραγούδια του επανεκδίδονταν ταυτόχρονα από όλες τις εταιρείες δίσκων. Μέχρι το 1935 ο Παναγιώτης Τούντας και ο Βαγγέλης Παπάζογλου στάθηκαν οι στυλοβάτες του λαϊκού μας τραγουδιού, χαράζοντας νέα πορεία. Μετά την επικράτηση των μπουζουκιών και του πειραιώτικου στιλ του Μάρκου, ο Π. Τούντας έγραψε κι αυτός στο νέο ύφος, συνεργαζόμενος με τους περισσότερους νέους μουσικούς και τραγουδιστές. Ο ίδιος, κυρίως λόγω της αστικής καταγωγής του, δεν είχε σχέσεις με τη ζωή και τη συμπεριφορά των μελών της πειραιώτικης μαγκιάς. Ασχολήθηκε όμως με τα προβλήματα και τα «πάθη» τους, γράφοντας μερικά από τα ωραιότερα βαριά ρεμπέτικα, που καθιερώθηκαν από μεγάλους δεξιοτέχνες μπουζουξήδες σαν τραγούδια επίδειξης και ανάπτυξης αυτοσχεδιασμού.
«Είμαι εργάτης τιμημένος...»
Ο Παναγιώτης Τούντας ζει σε μια εποχή που το εργατικό κίνημα κάνει τα πρώτα του βήματα. Παρά τα εμπόδια και το φόβο από τις συντηρητικές κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου, ο δημιουργός έδειξε ένα ασυνήθιστο ενδιαφέρον για τα πολιτικά θέματα, ενώ είναι αυτός που εισήγαγε την έννοια της «τιμημένης εργατιάς» μέσα στο λαϊκό τραγούδι. Γράφει τραγούδια που εκφράζουν τους φτωχούς και δείχνουν περιφρόνηση απέναντι στον πλούτο και τους πλούσιους.
Το 1932, με το «μανδύα» ενός ερωτικού τραγουδιού, ο Τούντας «πέρασε» τον «Εργάτη» με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Κώστα Ρούκουνα: «Εκατό δραχμές τη μέρα παίρνω / τζιβαέρι μου / πες της μάνας σου πως θέλω / να σε κάνω ταίρι μου / Είμαι εργάτης τιμημένος / όπως όλη η εργατιά / και τεχνίτης προκομμένος / λεοντάρι στη δουλειά». Τραγούδι ταξικής συνειδητοποίησης, ο «Εργάτης» εκφράζει την περηφάνια του προλεταριάτου όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για όλη την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Τούντας είδε με συμπάθεια, ακόμη και με θαυμασμό την προσπάθεια της γυναίκας να βγει από το σπίτι και να κατακτήσει τον εργασιακό στίβο και να χειραφετηθεί. Στην περιβόητη «Μπολσεβίκα» του - λέξη ταμπού και εξαιρετικά επικίνδυνη για την εποχή με την οποία τιτλοφόρησε το τραγούδι του ο Π. Τούντας, η Ρόζα Εσκενάζυ ως γκαρσόνα δίνει μια εικόνα ανεξάρτητης γυναίκας: «Εγώ είμαι η Μπολσεβίκα / με τ' αλάνια θα γλεντώ / ρετσίνα θα ρουφάω / γλυκά τραγουδάω / μεγαλεία δεν ψηφάω / και τους μάγκες θ' αγαπώ». Η «Μπολσεβίκα» θυμίζει τις άλλες περήφανες γυναικείες φυσιογνωμίες του δημιουργού, που προέρχονται από τις λαϊκές τάξεις, όπως τη «μόρτισσα Κική» που περιφρονεί τα πλούτη και θέλει να βρει άντρα εργάτη, όπως τραγούδησε στο «Φτώχεια μαζί με την τιμή» η Ρίτα Αμπατζή: «Δε θέλω πλούτη και καλά / μ' αρέσει η φτώχεια και η εργατιά / κι αν παντρευτώ με τον καιρό / άντρα εργάτη θε να βρω / φτώχεια μαζί με την τιμή / θέλω να ζήσω μια στιγμή». Η αναφορά στις κοινωνικές διαφορές είναι κάτι σύνηθες στη δημιουργία του Τούντα, ενώ τραγούδια του που αναφέρονται σε επαγγέλματα («Το σωφεράκι», «Τα ψαραδάκια», «Η γκαρσόνα» κ.λπ.), συνέπεσαν με αγώνες του εργατικού κινήματος της χώρας μας.
Λογοκριμένη «Βαρβάρα»
Κόκκινο πανί για τη δικτατορία του Μεταξά έγινε το σατιρικό τραγούδι «Βαρβάρα» του Π. Τούντα, το οποίο απαγορεύτηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή να επιβληθεί η ξακουστή Επιτροπή Λογοκρισίας, που φίμωσε το λαϊκό τραγούδι. Φημολογείται πως η «Βαρβάρα» είναι δημιουργία του Γιοβάν Τσαούς και πως ο Τούντας ανέλαβε την ευθύνη ως πιο «ευυπόληπτος» πολίτης, μήπως και γλιτώσουν την καταδίκη. Το τραγούδι σατίριζε κάποια κοπέλα της «καλής κοινωνίας», που είχε διάφορες νυχτερινές περιπέτειες στις ακρογιαλιές του Σαρωνικού. Τα έξυπνα, σεξουαλικά υπονοούμενα του τραγουδιού θεωρήθηκαν από τους φασίστες του Μεταξά άκρως προσβλητικά για τη «δημόσια αιδώ», καθώς φήμες ισχυρίζονταν επίμονα ότι οι στίχοι σατίριζαν την κόρη του Μεταξά. Ο Τούντας οδηγήθηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε βαρύ χρηματικό πρόστιμο. Το τραγούδι απαγορεύτηκε και οι χωροφύλακες έσπασαν όλους τους δίσκους με τη «Βαρβάρα» που κυκλοφορούσαν στα μαγαζιά. Μάλιστα, η Επιτροπή Λογοκρισίας που επιβλήθηκε δεν αρκέστηκε μόνο στη λογοκρισία των στίχων, αλλά πετσόκοψε και τη μουσική πολλών τραγουδιών, σε μια προσπάθεια να εξαφανίσει οτιδήποτε θύμιζε Ανατολή. Ετσι αποκλείστηκαν από τη δισκογραφία οι Γιώργος Μπάτης, Ανέστης Δελιάς, Γιοβάν Τσαούς και άλλοι δημιουργοί με «τολμηρό» στίχο, αλλά και ο μεγάλος Βαγγέλης Παπάζογλου, που αρνήθηκε να υποβληθεί σε οποιαδήποτε λογοκρισία, ενώ οι υπόλοιποι που συνέχισαν αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν τα τραγούδια τους.
Η θέση του Παναγιώτη Τούντα στις δισκογραφικές εταιρείες αποδυναμώθηκε. Συνέχισε όμως να ηχογραφεί τραγούδια (με χαμηλότερη πάντως συχνότητα) μέχρι το κλείσιμο των δισκογραφικών εταιρειών από τους Γερμανούς το 1941. Στην τελευταία αυτή περίοδο της δουλειάς του θα συνεργαστεί με τους περισσότερους γνωστούς μουσικούς και τραγουδιστές (Βασίλη Τσιτσάνη, Στέλιο Κερομύτη, Στράτο Παγιουμτζή κ.ά.) και θα γράψει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια του, όπως το «Είν' ευτυχής ο άνθρωπος», ένα από τα καλύτερα προπολεμικά ζεϊμπέκικα, με τον Στράτο Παγιουμτζή (φωνή) και το νεαρό Μανώλη Χιώτη (μπουζούκι).

Ρ. Σ

ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΙ ΡΗΓΙΝΟΠοιος έχει νοικιάσει σε δημόσια υπηρεσία της Σκοπέλου και είναι το κτήριο παράνομο?


άντε να δούμε ποιος θα το βρει ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
αναγνώστης

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ Ψηφίζουν σήμερα σε όλη τη χώρα

Εκλογές για τα νέα όργανα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών γίνονται σήμερα στα κεντρικά γραφεία του Συλλόγου (Λ. Αλεξάνδρας 34) και στα παραρτήματά του. Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσιοθεραπευτών καλεί τους φυσιοθεραπευτές να στηρίξουν τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές δυνάμεις στο σύλλογο για «ισχυρό εργατικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής», παλεύει για:
 • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής όπου θα εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλεία κάθε φυσικοθεραπευτής.
 • Ιδρυση δημόσιων κέντρων αποκατάστασης με δωρεάν υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
 • Αμεση καταβολή όλων των οφειλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ στους ελευθεροεπαγγελματίες και «εργαστηριούχους» συναδέλφους. «Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το να μην κάνουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ή με το να ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς απευθείας την θεραπεία τους σε εμάς. Η στάση αυτή μας αντιπαραθέτει με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους φυσικούς μας συμμάχους, με αυτούς δηλαδή που θα έπρεπε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», σημειώνει η ΑΣΦ.
 • Μαζικές προσλήψεις φυσιοθεραπευτών στις δημόσιες μονάδες υγείας - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα αποκατάστασης κλπ. - με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Μια, ενιαία, ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης για τους φυσιοθεραπευτές. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος.
 • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιας μονάδας υγείας και κρεβατιών.

Μια ζωή ταυτισμένη με το ΚΚΕ

Ο Χαρίλαος Φλωράκης επέλεξε να ταφεί έξω απ' τον Αηλιά, στο Παλιοζογλώπι, για νάχει αγνάντι, λίγο πάνω απ' τη Ραχούλα Καρδίτσας, λίγο πριν την «κάτω δέση» του Ιταμου, εκεί όπου η μανιά Σουλτάνα τον έπαιρνε ζαλίκα για να τον πάει δυο ώρες δρόμο κάτω στην πόλη στο γιατρό, λίγο πιο πάνω από τον έλατο στην καλύβα του Λιανού, λίγο πιο πέρα απ' τη βρύση του Τσιόκι. Εκεί όπου πιτσιρίκος σκαρφάλωνε στα δέντρα για να διαβάσει ώσπου γίνηκε σταυραετός και πέταξε μακριά, απ' τα Αραποκέφαλα ως το Αυγό, απ' τη Κυρα-Βγένα ως τη Μουργκάνα. Κι όταν έφυγε δεν πήρε μαζί του ούτε καν τα γουρνοτσάρουχα.
Στην εκδήλωση που έγινε στις 25 Μάη του 2008 στο Παλιοζογλώπι για τιμηθεί η μνήμη του Χ. Φλωράκη, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
«Ο λαός, στη μεγάλη του πλειοψηφία, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της νεολαίας, γνωρίζει αρκετά για τον Χαρίλαο Φλωράκη. Οι πιο πολλοί τον γνωρίζουν ως τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος για 17 χρόνια, ως τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος για 14 χρόνια. Πολλοί ξέρουν τη μεγάλη δράση του στα χρόνια της Κατοχής, στον ΔΣΕ, την πολύχρονη φυλακή και εξορία του, τα λίγα χρόνια στην προσφυγιά, ώσπου να έλθει στην Ελλάδα για να προσφέρει άμεσα στο σκληρό αγώνα του λαού μας στις άγριες συνθήκες των πρώτων χρόνων της 10ετίας του '50. Τον ξέρουν σαν καπετάν Γιώτη, σαν Χαρίλαο με το γνήσιο λαϊκό προφίλ, τη γλαφυρή και κατανοητή γλώσσα, την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό, το πείσμα και την εμμονή στην υπόθεση του γνήσιου πατριωτισμού και διεθνισμού, του σοσιαλισμού».
«Ο Χαρίλαος δεν έγινε Γραμματέας εν μια νυκτί, ανέβηκε σκαλί - σκαλί στην ιεραρχία των αγώνων, έζησε όλες τις φάσεις του, συνδικαλιστής απεργός, μαχητής του ΕΛΑΣ, καπετάνιος του ΔΣΕ, στέλεχος μέσα στο καμίνι του αγώνα, στις συνθήκες της παρανομίας, της φυλακής και της εξορίας, στις συνθήκες της μεταπολίτευσης, στα χρόνια της νίκης της αντεπανάστασης.
Αυτόν τον τόπο ο Χαρίλαος επέλεξε να γίνει το τελευταίο ταξίδι μιας συναρπαστικής ζωής, που αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας.
Αυτό το μέρος το αγαπάμε και το σεβόμαστε και εμείς σήμερα, γιατί έδωσε όλα εκείνα τα ερεθίσματα, που μετέτρεψαν ένα σχεδόν παιδί, έναν έφηβο σε έναν συνειδητό και σταθερό αγωνιστή που έμεινε κομμουνιστής ως το τέλος. Εδώ σ' αυτόν τον τόπο μυήθηκε από στελέχη ή απλά μέλη του ΚΚΕ στρατολογημένα ή και αυτοστρατολογημένα ιδιαίτερα από την προσφυγιά που περιέρχονταν από χωριό σε χωριό πότε ως πραματευτάδες, πότε ως ζωέμποροι και πότε ως επαίτες.
Τον συντάραξαν τα βάσανα των καπνεργατών στην αποθήκη επεξεργασίας καπνού του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ, που κάθε χρόνο ενώνονταν με τους αγρότες που κατέβαιναν από τα χωριά τους και όλοι μαζί πραγματοποιούσαν μεγάλα συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Σ' αυτόν τον τόπο μυήθηκε, σμίγοντας με τα στελέχη και τους εργάτες που μαζεύονταν στο Εργατικό Κέντρο για να σχεδιάσουν πώς θα διεκδικήσουν το δίκιο τους. Και όπως ο ίδιος διηγείται (...) αυτό που τον συνέγειρε σαν παιδί ήταν τα ίδια τα εργατικά τραγούδια που διαδέχονταν τις συζητήσεις για το μόχθο και τον πόνο. Μια ζωή ζυμωμένη και ταυτισμένη με το ΚΚΕ, με την εργατική τάξη, με το λαό».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Διαχείριση εντός της ΕΕ και ο λαός στη γωνία

Παπαγεωργίου Βασίλης
-- Αλ. Τσίπρας στη ΝΕΤ: «...εμείς δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό γενικά και αόριστα λεφτά υπάρχουν, και λέμε ότι ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί να κάνει θυσίες, αλλά τουλάχιστον οι θυσίες αυτές θα έχουν ένα αντίκρισμα, θα έχουν μια προοπτική... Να μην είναι θυσίες για να τα παίρνουν οι τραπεζίτες που έχουν φαλιρίσει τις τράπεζές τους». Και το ΠΑΣΟΚ με τα μνημόνια έλεγε οι θυσίες θα πιάσουν τόπο.-- Γ. Δραγασάκης στο «Κόκκινο»: «Οι τράπεζες έχουν χάσει κεφάλαια ...έχουν απαξιωθεί οι διάφορες αξίες που είχαν οι μετοχές... άρα στις τράπεζες πρέπει να μπει χρήμα... το χρήμα δεν μπορούν ή δε θέλουν να το βάλουν οι ιδιώτες, άρα θα το βάλει το Δημόσιο, το κράτος, το οποίο και αυτό δεν έχει τα χρήματα, θα τα δανειστούμε... 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να σώσουμε τις τράπεζες». Ο ίδιος στο «Βήμα»: «Εμείς προκρίνουμε κάτι κοντά στο σουηδικό μοντέλο, όταν η χώρα κρατικοποίησε τις τράπεζες, τις τροφοδότησε με κεφάλαια, τις εξυγίανε, τις κατέστησε κερδοφόρες και τις πούλησε σε ιδιώτες».
Σκεφτείτε τι έχουν να κάνουν αν βγουν και κυβέρνηση...

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σε στελέχη της ΚΝΕ


Απευθυνόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες και παραπάνω ψηφοφόρους του Κόμματος που στην εκλογική μάχη της 6ης του Ιούνη την τελευταία στιγμή δίστασαν να ξαναψηφίσουν το Κόμμα, έστω με βαριά καρδιά, γιατί πίστεψαν ότι μπορεί να βρεθεί μια κυβερνητική λύση, όπου την άλλη μέρα θα του απάλυνε τα βαριά προβλήματα που έχει και θα του υπόσχονταν κάτι καλύτερο. Μια λύση που να μην έχει μέσα τη σφραγίδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν ακόμα περισσότεροι, με τους οποίους παλέψαμε μαζί στους διάφορους αγώνες, σε λιγότερους ή περισσότερους αγώνες, ανάλογα, που είχαν αποφασίσει για πρώτη φορά να ψηφίσουν ΚΚΕ και φεύγοντας από τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμφωνούν σε όλα μαζί μας, είχαν αποφασίσει επίσης να ρίξουν στην κάλπη το ΚΚΕ, αλλά τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες τους έπεισαν οι απόψεις ότι «ξέρεις, αφού το ΚΚΕ δε συμμετέχει σε μια κυβέρνηση όπως έλεγαν συνεργασίας της αριστεράς, καλύτερα να δώσω μια ψήφο που θα μου βγάλει από την κάλπη κυβέρνηση». Και τους λέμε να ξανασκεφτούν. Δε θα σταθώ στις λεπτομέρειες. Ακόμα και η εβδομάδα των διερευνητικών εντολών έδωσε πολλά, αλλά και η επόμενη εβδομάδα που ακολούθησε. Αν παρακολουθούν τα πράγματα μόνο από τις ειδήσεις και από τα τηλεοπτικά πάνελ μπορούν να καταλάβουν γιατί το ΚΚΕ πήρε αυτή τη θαρραλέα και τολμηρή θέση, ενώ του προσφέρονταν και συνεχίζουν να μας προσφέρουν στην επόμενη εκλογική μάχη συμμετοχή  στην κυβέρνηση και μάλιστα και κάποια υπουργεία, όπως καταλαβαίνετε, γιατί το ΚΚΕ πάει κόντρα στο ρεύμα με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα. Ξέρετε, η δύναμη του ΚΚΕ δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν είμαστε κόμμα αυτοσκοπός. Αλλά, ακριβώς εμείς θέλουμε να δυναμώνουμε, γιατί ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο λαός. Μπορεί να μας λυπεί όταν εργάτες που παλέψαμε μαζί την τελευταία στιγμή ενώ ξέρουν δίστασαν να δώσουν την ψήφο, αλλά δεν παύουμε να εμπιστευόμαστε το λαό, όχι γιατί είμαστε «καλοί άνθρωποι» και γιατί θέλουμε να ακούει καλά λόγια από εμάς, αλλά γιατί θέλουμε αυτός να είναι ο πρωταγωνιστής. Και γιατί το ΚΚΕ θα είναι η εμπροσθοφυλακή της λαϊκής δύναμης, αλλά ο λαός είναι που θα φέρει τις αλλαγές.
Τους καλούμε να σκεφτούν γιατί το ΚΚΕ πήγε και θα πάει και στην επόμενη εκλογική μάχη κόντρα στο όποιο ρεύμα υπάρχει. Γιατί να μη θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση το ΚΚΕ; Όλα ή τίποτα; Τα θέλει όλα δικά του; Δεν είναι καθόλου έτσι. Εμείς εκτιμάμε ότι στο λαό αξίζει μια κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση που, για να πάρουμε τώρα τις συνθήκες της κρίσης και να ξεκινήσουμε από εκεί, που θα κόψει κάθε επαφή και θα ξεμπλέξει την Ελλάδα από όλες τις καταλυτικές δεσμεύσεις της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και, εννοείται, θα καταργήσει μνημόνια κ.λπ. Δε φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρώτα προτάξαμε την κρίση, τα μνημόνια και τη δανειακή συνθήκη γιατί αυτά, όπως να το κάνουμε, είναι κρίκοι που επιδείνωσαν τη ζωή του λαού, αλλά δεν παύουν να είναι κρίκοι μιας αλυσίδας. Ταυτόχρονα, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει μια νέα νομιμότητα, αυτό που λέμε εργατική λαϊκή νομιμότητα. Που σημαίνει ότι πρέπει να δώσει στο λαό την ιδιοκτησία του πλούτου που υπάρχει, είτε είναι αυτός χρηματικός, είτε είναι εργοστάσια, είτε είναι φυσικός, ορυκτός πλούτος, παραλίες, βουνά, δάση, θάλασσα, τα πάντα, θα τον μετατρέψει σε λαϊκή ιδιοκτησία και με πανελλαδικό σχεδιασμό θα αποφασίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθούν τα πάντα που μπορούν να αναπτυχθούν, γιατί δεν αρκεί να φύγεις από την ΕΕ, πρέπει να απεμπλακείς και από τις εξαρτήσεις τις οικονομικές, τις εμπορικές, από τους πολυεθνικούς ομίλους, από κράτη κ.λπ.
Υπάρχει ένα ειδικό ζήτημα και που εμείς το λέμε στο λαό. Πρέπει να πάρει σοβαρά υπόψη ότι ο στόχος του συστήματος είναι η εκλογική, η κοινοβουλευτική αποδυνάμωση του ΚΚΕ.
Ένα τμήμα του συστήματος, το βλέπουμε τώρα στον επίδοξο πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και σε αυτό το μόρφωμα που πάει να κάνει, μια συσπείρωση κι ένα ευρωπαϊκό κι ελληνικό και κενττροδεξιό μέτωπο. Ο στόχος είναι να τσακιστεί το κίνημα. Όχι μόνο να μην αναπτυχθεί παραπέρα, αλλά να πισωγυρίσει για να μπορέσει να περάσει τα μέτρα που θέλει. Δεν θέλει απεργίες και κινητοποιήσεις. Καμία συγκέντρωση μέσα σε κανένα θέατρο, σε κανένα κινηματογράφο, δεν τους νοιάζει. Εντός των τειχών σου λέει κάντε ό,τι θέλετε, αλλά απεργίες ιδιαίτερα, δεν τις θέλει. Γι' αυτό βγαίνει σκληρά αντικομμουνιστικά και μάλιστα, ενώ η ΝΔ είχε αφήσει τον ωμό αντικομμουνισμό, τον είχε πάρει για λογαριασμό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ο Καρατζαφέρης. Τώρα η ΝΔ γλιστράει σε έναν επικίνδυνο για τον λαό αντικομουνισμό. Εμείς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, είναι μαθημένα τα βουνά από χιόνια.
Υπάρχει κι άλλο ένα τμήμα του συστήματος, το οποίο κραδαίνει το εξής επιχείρημα κατά του ΚΚΕ: Γιατί να δυναμώσει το ΚΚΕ, αφού δεν θα πάρει μέρος σε κυβέρνηση, δεν μπορεί να προσφέρει άμεση λύση στο λαό. Εμείς ακριβώς λέμε, ότι ακριβώς επειδή δεν παίρνουμε μέρος σε μια κυβέρνηση που δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα κι ας λέγεται κυβέρνηση της αριστεράς. Μια κυβέρνηση την οποία ο λαός δεν πρέπει να την εμπιστεύεται. Μια κυβέρνηση που μπορεί στην αρχή να πάρει έναν παράδρομο, αλλά τελικά θα πάει στον ίδιο δρόμο, της υπηρέτησης των συμφερόντων των λίγων, του συμβιβασμού και μάλιστα του πλήρους συμβιβασμού μέσα στους πρώτους μήνες. Για να μην πω τις πρώτες μέρες. Το πολύ πολύ να πάει σε έναν παράδρομο, ξέρετε σε ένα σοκάκι δίπλα στη λεωφόρο αυτή και θα ξαναμπεί, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί δεν είναι σε θέση, ούτε μπορεί ούτε θέλει να αντισταθεί και να επιτεθεί μέσα στην Ελλάδα στην κυρίαρχη τάξη, σε αυτούς που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας και δεν μπορεί να αντισταθεί βεβαίως ούτε και στην ΕΕ αυτή τη λυκοσυμμαχία ή τον λάκκο των λεόντων όπως τον έλεγε παλιά η ΕΔΑ στην δεκαετία του '60.
Πιστεύουνε ότι με την εκλογική αποδυνάμωση του Κόμματος θα μπορέσουν να μας αποκόψουν από το λαό. Είναι μακριά νυχτωμένοι. Εμείς τον δρόμο μας τον ξέρουμε και είμαστε πάρα πολύ έμπειροι τώρα, δεν είμαστε ένα κόμμα μιας χρήσης. Το ζήτημα είναι ότι θα ζημιωθεί ο λαός, αυτό είναι το θέμα.
Η αστική τάξη το έχει καθαρό, όταν βλέπει μάλιστα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με 19% και 13, να μην εισπράττει το ένα από το άλλο, σου λέει ήρθε η ώρα της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι εύκολο, γιατί υπάρχουν οι εγωισμοί των ηγεσιών, αλλά θα το προχωρήσουν. Και μία κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα θα είναι ενδεχομένως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ -γιατί δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση- του ΠΑΣΟΚ τάχα της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του '73 μπορεί να βοηθήσει, γιατί θα φθαρεί αυτή η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, ώστε να φτιάξει ένα σύγχρονο δίπολο, που μπορεί να μην είναι αντίγραφο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αλλά ,το ένα να είναι κεντροδεξιό, το άλλο να είναι κεντροαριστερό και εκεί μέσα θα αξιοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν όχι όλον τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα φτιάξει ένα καινούργιο δικομματικό δίπολο και μια τέτοια κυβέρνηση θα της δώσει τη δυνατότητα. Είτε στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αν κερδίσει ο Σαμαράς και η κεντροδεξιά του, με την Μπακογιάννη και όλους μέσα, ό,τι πιο συντηρητικό υπάρχει. Και επομένως του λείπει αυτό που λέμε η καθαρή σοσιαλδημοκρατία και πρέπει να την αναστυλώσουν. Θα βρουν τον χρόνο να το κάνουν. Αυτό πρέπει να το πάρουν υπόψη οι πολιτικοποιημένοι άνθρωποι.
Και γι' αυτό λέμε «κοίταξε μπροστά» και δεν τους λέμε μετά από 10 χρόνια ή 15, τους λέμε «κοίταξε μπροστά» τον επόμενο χρόνο, τον μεθεπόμενο χρόνο.
Εμείς τονίζουμε: Κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής συνθήκης και μέσα στην ΕΕ είναι ασυμβίβαστα. Αυτά έχουν προοπτική με την αποδέσμευση και με το λαό να παίρνει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του. Αλλιώς θα γίνεις αντικείμενο ακόμα περισσότερων εκβιασμών και επεμβάσεων. Θα μου πείτε «γιατί το βάζεις αυτό ζήτημα στη βουλή τότε»; Μα γιατί εμείς πάντα είμαστε υποχρεωμένοι αυτό που είναι λαϊκή ανάγκη να ασκούμε πίεση και στη βουλή και στο λαό. Αυτόν τον κρίκο της αλυσίδας θα τον χρησιμοποιήσουμε, αλλά για να συνειδητοποιήσει ο λαός το βάθος του προβλήματος. Ότι εδώ κρίση, καπιταλιστική οικονομική κρίση, είναι ευρωπαϊκή βεβαίως, αλλά δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αυτό που βάζουν όλα τα κόμματα ότι η κρίση θα αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης.
Ένα πράγμα πρέπει να ξέρει ο λαός, αν η σύγκρουση δεν γίνει μέσα στην Ελλάδα και με τον εσωτερικό αντίπαλο και με την ΕΕ, δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα στα πλαίσια της ΕΕ. Σκεφτείτε αν κάθε λαός εναπέθετε στην κυβέρνησή του, οποιασδήποτε σύνθεσης, να λύσει το ζήτημα στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν. Άνθρακας ο θησαυρός. Θα εξαπατηθεί ο λαός το κυριότερο που μας απασχολεί είναι: Η ΝΔ δεν μπορεί να απογοητεύσει το λαό, θα απογοητεύσει έναν περίγυρο που θα την ψηφίσει, που είναι πολύ λιγότερος από κάθε άλλη φορά. Αλλά ξέρετε τι είναι να απογοητεύεσαι από μια κυβέρνηση που στη συνείδησή σου είναι κατοχυρωμένη σαν αριστερή κυβέρνηση; Αυτό αν θέλετε από μια πλευρά -χωρίς να διαλέγουμε ποιος θα είναι κυβέρνηση- είναι τσάκισμα.

Ν.Λυγερός - 19 Μαΐου, ημέρα εθνικής μνήμης, Αθήνα 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ S/M LIDL

(Η διαμαρτυρία θα συνεχιστεί και αύριο Δευτέρα & Τρίτη)


Τη δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας (18/5) έξω από τη γερμανική αλυσίδα τροφίμων S/M Lidl στον Ξηρόκαμπο, με την απαίτηση να παραδοθούν δωρεάν τρόφιμα στη Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς του Αγ. Νεκταρίου για φτωχούς συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν τις εκλογές, την ακύρωση των μνημονίων και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης, ολόκληρη η αστυνομική δύναμη Μαγνησίας και οι υπηρεσίες ασφάλειας του νομού βρέθηκαν έξω από το χώρο διαμαρτυρίας για να εκφοβίσουν όσους διαμαρτύρονται.
Με υπερδιπλάσιες δυνάμεις από τους διαμαρτυρόμενους, με περικύκλωση τους, με «φωτογράφιση» προσώπων και ανθρώπων αποδεικνύεται ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του συστήματος είναι οι πεινασμένοι κι όχι όσοι χρεοκόπησαν τη χώρα ή σε αντίθεση με το πεινασμένο λαό έχουνε τα ράφια τους γεμάτα ενώ εμείς τα σπίτια μας άδεια.
Ακόμα και μετά την λήξη της διαμαρτυρίας, τα συμβατικά οχήματα της ασφάλειας «συνόδευσαν» τους κατοίκους του Αγ. Νεκταρίου μέχρι τα σπίτια τους!

ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
Ενιαίο ταξικό μέτωπο αγώνα ενάντια στους καταστροφείς της ζωής μας
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!
Αλληλεγγύη, οργάνωση, εξέγερση και ανατροπή όσων μας καίνε τη ζωή.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΩΣΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ!


ΑΓΡΙΟΣ ΚΑΥΓΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΙΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ!
ΟΛΑ ΓΙΝΑΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΑΡΔΕΛΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΛΑΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΑΤΑ

Ενα μεγάλο μπράβο στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Σκοπέλου


ΔΕΙΤΕ (φώτο) σήμερα Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου θα τελειτε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου,

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΠΡΩΙΝΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ!!!!! + GOOD MORNING MY FRIEND HAVE A BEAUTIFUL DAY!!!!

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στην γραφική Σκόπελο iero-skopelos
Σήμερα Σάββατο 19 Μαΐου 2012 το μεσημέρι, έφτασαν στην πανέμορφη και γραφική Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Κορίνθου κ. Διονύσιος και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, άπαντες προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.
Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.).
Ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες με τις τίμιες συνοδείες των, έφθασαν στην Σκόπελο το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου έγιναν δεκτή με επισημότητα αλλά και σεμνότητα από τον Ιερό Κλήρο της Νήσου, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Νήσου Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κασσανδριανό, τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Γεώργιο Μιχελή και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Διοικητές των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, εκπροσώπους πολιτιστικών Συλλόγων, παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές σκοπελίτικες στολές, τα οποία καλωσόρισαν τον Μακαριώτατο και τους Σεβασμιωτάτους, προσφέροντας τους λουλούδια, παιδιά των Ενοριακών Κατηχητικών Συνάξεων της Νήσου και πλήθος ευσεβών Σκοπελιτών, οι οποίοι αυθόρμητα προσήλθαν για να καλωσορίσουν τους Υψηλούς προσκεκλημένους του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου των.
Μετά από μια σύντομη ξεκούραση, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, οι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος κ. Μιχελής και ο Αστυνομικός Διοικητής, επισκέφθηκαν πρώτα την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου μετά από μιά σύντομη Δέηση στο Καθολικό της, ο Μακαριώτατος συνομίλησε με τις δύο γερόντισσες Μοναχές, την Ηγουμένη Σωφρονία και την Ματρώνα, οι οποίες επί ήμισυ και πλέον του αιώνος ασκούνται εκεί και «φυλάσσουν» τον Τόπο αυτό και τους εν Αυτώ Αγίους, σε συνεργασία με τον εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου Αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο, Εφημέριο της Γλώσσας Σκοπέλου.
Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, την οποία φροντίζει ο αγιορείτης ιερομόναχος Διονύσιος Ξενοφωντινός. Μετά από την Δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος, οι άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδοί των έγιναν κοινωνοί της αβραμιαίας φιλοξενίας του π. Διονυσίου, με τα παραδοσιακά μοναστηριακά κεράσματα.
Τελευταίος σταθμός υπήρξε η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, όπου ασκείται η Ηγουμένη Μοναχή Μαριάμ, που μαζί με την πρωτοβουλία και την ανύστακτη φροντίδα του εκτελούντος χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Αρχιμ. Αλεξίου Παπασταμούλου,  έχουν επιδοθεί στην συντήρηση και ανάδειξη των ιερών Εικόνων και λοιπών ιστορικών κειμηλίων, ώστε να σωθούν από την φθορά του χρόνου.
Όλοι θαύμασαν ιδιαιτέρως τον εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο δεσποτικό θρόνο, ο οποίος συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, δι’ εξόδων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, με τον συντονισμό του π. Αλεξίου και την φροντίδα εθελοντριών κυριών, φίλων της Μονής, παρετέθη δείπνο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες και τους συν αυτοίς.
Κατά την αυριανή Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, σε απ’ ευθείας αναμετάδοση από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στο επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Σκοπέλου και το απόγευμα θα εγκαινιάσει την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου.
 iero-skopelos1
iero-skopelos2
iero-skopelos3http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/12596-episkepsi-arxiepiskopou-stin-grafiki-skopelo

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου