Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Συνελήφθη πριν την επιβίβασή του στο ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ !


Συνελήφθη μεσημβρινές ώρες σήμερα, εντός της κεντρικής προβλήτας του λιμένα Βόλου, από στελέχη του Τμήματος Ασφάλειας – Γρ. Δίωξης Ναρκωτικών της Λιμενικής Αρχής 36χρονος πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο διότι κατείχε σε νάιλον συσκευασία ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης μικτού βάρους 8,4 γραμμαρίων την οποία είχε επιμελώς κρυμμένη μέσα σε συσκευασία κρουασάν.
Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στην οικία του από προσωπικό του Τ.Α. Βέροιας όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακατέργαστη κάνναβη καθαρού βάρους 2,8 γραμμαρίων και τέσσερα (04) φιξάκια πιθανόν MDMA (Μεθυλενοδιοξυμεθαμφεταμίνη) εντός πλαστικού περιτυλίγματος συνολικού βάρους 0,4 γραμμαρίων.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία κατασχέθηκε η ναρκωτική ποσότητα.

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΤΙ (ΣΚΥΛΑΚΙΔΕΣ)


Συνελήφθη, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στην οδό Αρκαδίου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ρεθύμνου, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής, 37χρονος αλλοδαπός διότι παρενοχλούσε διερχόμενα πρόσωπα και τα παρότρυνε προκειμένου να δεχθούν παροχή υπηρεσιών και συγκεκριμένα διαμονή σε ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια (άγρα πελατών).
Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου.
 Άγρα Πελατών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ταχ. Δ¬/νση: Λ. Αμαλίας 12
Τ.Κ. 10557, Αθήνα
Πληρ.: Ε. Κωστοπούλου
Τηλ: 210 3736133
Φαξ: 210 3736181
e-mail: kostopoulou_eleni@mintour.gr Αθήνα, 06 Σεπτεμβρίου 2010
Α.Π.: 10853

ΠΡΟΣ:
1) Όλες τις ΠΥΤ του ΕΟΤ
2) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
α) Δ/νση Γενικής Αστυνόμευσης, Τμήμα 2ο Τουρισμού
Π. Κανελλοπούλου 4,
Τ.Κ. 101 77, Αθήνα
β) Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας
Ακτή Βασιλειάδη, Πύλη Ε2
Τ.Κ. 185 10, Πειραιάς

ΘΕΜΑ: Άγρα πελατών
ΣΧΕΤ: α) Το άρθρο 53 του Ν.3498/06 (ΦΕΚ 230/Α)
β) Η από 17-05-07 εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου

Δεδομένου ότι η άγρα πελατών βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που αφ’ ενός πλήττει την εικόνα της χώρας μας και αφ’ ετέρου αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κρίνεται αναγκαία η ορθή ενημέρωση όλων των ελεγκτικών αρχών για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Προς το σκοπό αυτόν σας διαβιβάζουμε την από 17-05-07 εξαιρετικά χρήσιμη εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα Σύρου, στην οποία αναλύονται η νομική έννοια της άγρας πελατών, οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και ο τρόπος επιβολής τους.
Όπως προκύπτει και από το ανωτέρω β΄ σχετικό, το άρθρο 4 παρ.3 του Ν.2160/93 (ΦΕΚ 118/Α) όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του Ν.3498/06 (ΦΕΚ 230/Α), προβλέπει δύο αδικήματα: την άγρα πελατών στο πρώτο εδάφιο και την συναλλαγή, διαπραγμάτευση ή μεσολάβηση για την παροχή υπηρεσιών χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος στο δεύτερο εδάφιο. Επιπλέον, το τρίτο εδάφιο του ίδιου ως άνω άρθρου διαλαμβάνει ότι, ανεξαρτήτως των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλεται στους παραβάτες και πρόστιμο με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. Προς αποσαφήνιση της νομικής μεταχείρισης και των κυρώσεων που προβλέπονται για τις ανωτέρω πράξεις διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Α) Μετά την αντικατάσταση του άρθρου 4 παρ. 3 εδ. α του Ν.2160/93 (ΦΕΚ 118/Α) με το άρθρο 53 του Ν. 3498/06 (ΦΕΚ 230/Α) η άγρα πελατών αποτελεί πλέον πλημμέλημα, υπαγόμενο στην καθ΄ ύλην αρμοδιότητα των Μονομελών Πλημμελειοδικείων. Έτσι, το αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως και οι ανακριτικοί υπάλληλοι ή τα αστυνομικά όργανα υποχρεούνται πλέον, εφ΄ όσον ο δράστης καταλαμβάνεται επ΄ αυτοφώρω, να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα (άρθρα 417-418 ΚΠΔ). Ομοίως υποχρεούνται να προβούν και στην επ΄ αυτοφώρω σύλληψη του προσώπου (ιδιοκτήτη – εκμεταλλευόμενου την τουριστική επιχείρηση) για λογαριασμό του οποίου ενεργεί ο δράστης, εφ΄ όσον βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτόφωρου και γι΄ αυτόν.
Η άγρα πελατών, που προβλέπεται στο α΄ εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 4 Ν.2160/93 όπως έχει αντικατασταθεί και ισχύει, στοιχειοθετείται με την παρότρυνση και παρενόχληση προσώπου ή ομάδας προσώπων για να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος. Το αδίκημα τελείται ανεξαρτήτως εάν ο δράστης ή το πρόσωπο κατ΄ εντολή του οποίου αυτός ενεργεί διαθέτει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης.
Όταν λοιπόν πρόκειται περί του αδικήματος του άρθρου 4 παρ. 3 εδ. α του Ν.2160∕93, ήτοι περί άγρας πελατών, κρίνεται σκόπιμο να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα από όλους τους αρμόδιους φορείς προς τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές υποχρεούνται να προβαίνουν στην σύλληψη και προσαγωγή των δραστών στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου. Επίσης, να προβαίνουν στη σύλληψη των ιδιοκτητών/εκμεταλλευομένων τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των οποίων οι δράστες προβαίνουν σε άγρα πελατών.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και όταν δεν είναι δυνατή η επ΄ αυτοφώρω σύλληψη των ανωτέρω ιδιοκτητών/εκμεταλλευομένων τις τουριστικές επιχειρήσεις, τα αρμόδια όργανα πρέπει να αναζητούν τα στοιχεία των προσώπων αυτών και να τα αναγράφουν στην βεβαίωση τέλεσης αδικήματος που συντάσσεται και υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα μαζί με την έκθεση σύλληψης. Άλλωστε, τα στοιχεία της επιχείρησης και του εκμεταλλευόμενου αυτήν φυσικού ή νομικού προσώπου αποτελούν βασικά στοιχεία του αδικήματος, αφού για να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση της άγρας πελατών που έχουν την ιδιότητα του τουρίστα απαιτείται να στοχεύει αυτή στην αποδοχή ή απόκρουση υπηρεσιών ταξιδίου, μεταφορών ή τουριστικού καταλύματος, οι οποίες παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ως άνω βεβαίωση τέλεσης αδικήματος πρέπει να κοινοποιείται πάντοτε και στις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του ΕΟΤ για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών κυρώσεων.
Σύμφωνα δε με το εδ. γ του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν.2160/93, όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 παρ.2 του Ν.2636/98, στους παραβάτες των εδαφίων α και β επιβάλλεται, ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, πρόστιμο από 586,94 έως 2.934,70 ευρώ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ. Μετά δε τη σύσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού του ΕΟΤ, η ανωτέρω κύρωση επιβάλλεται από τις κατά τόπο αρμόδιες ΠΥΤ, σύμφωνα με το εδ. β΄ της παρ. 6Α του άρθρου 4 Ν.3270/04 (ΦΕΚ 187/Α), όπως προστέθηκε με το άρθρο 32 παρ.1 του Ν.3498/06 (ΦΕΚ 230/Α), στην οποία ορίζεται ότι όπου κατά τις κείμενες διατάξεις προβλέπεται επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, αυτές επιβάλλονται με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας ΠΥΤ του ΕΟΤ.
Συνεπώς, η κατά περίπτωση αρμόδια ΠΥΤ υποχρεούται εφ΄ όσον διαπιστωθεί η παράβαση (άγρα πελατών) να επιβάλει το ανωτέρω πρόστιμο, αφού προηγουμένως κληθεί ο παραβάτης σε παροχή εξηγήσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του Ν.2160/93 όπως ισχύει. Κατά των αποφάσεων των ΠΥΤ περί επιβολής προστίμου προβλέπεται ενδικοφανής προσφυγή που ασκείται ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών που συγκροτήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 6 περ. δ΄ του Ν.3270/04, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3766/09 (ΦΕΚ 102/Α), στο τέως Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Β) Σύμφωνα με το εδάφιο β΄ του άρθρου 4 παρ. 3 του Ν.2160/93, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 53 του Ν. 3498/06, η συναλλαγή, διαπραγμάτευση ή μεσολάβηση με σκοπό την κατεύθυνση πελατείας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες χωρίς την απαιτούμενη άδεια αποτελεί επίσης πλημμέλημα, και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές υποχρεούνται και εδώ να προβαίνουν στην σύλληψη και προσαγωγή των δραστών στον αρμόδιο εισαγγελέα, εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου. Εάν πρόκειται για συναλλαγή ή διαπραγμάτευση με σκοπό την κατεύθυνση πελατείας, πρέπει να εξακριβώνεται κατά περίπτωση εάν το πρόσωπο που προβαίνει στην συναλλαγή ή διαπραγμάτευση με τον τουρίστα έχει την απαιτούμενη από το νόμο άδεια, ήτοι το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικής επιχείρησης που χορηγείται από τον ΕΟΤ. Συγκεκριμένα, για υπηρεσίες τουριστικού καταλύματος ή ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες ελέγχεται η ύπαρξη του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος ή τουριστικού γραφείου αντίστοιχα. Όταν δε πρόκειται περί μεσολάβησης για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών, ελέγχεται εάν το πρόσωπο που μεσολαβεί διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, όπως για παράδειγμα το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας τουριστικού γραφείου στο έργο του οποίου εμπίπτει η διαμεσολάβηση για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
Και στην περίπτωση αυτή, η βεβαίωση τέλεσης αδικήματος που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα μαζί με την έκθεση σύλληψης πρέπει να κοινοποιείται και στις κατά τόπο αρμόδιες Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του ΕΟΤ για την επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο διοικητικών κυρώσεων.
Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, η προβλεπόμενη διοικητική κύρωση είναι το διοικητικό πρόστιμο από 586,94 έως 2.934,70 ευρώ που επιβάλλεται από τις κατά τόπο αρμόδιες ΠΥΤ, αφού προηγουμένως κληθεί ο παραβάτης σε παροχή εξηγήσεων. Κατά των αποφάσεων των ΠΥΤ περί επιβολής προστίμου προβλέπεται ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών που εδρεύει σύμφωνα με τα ανωτέρω στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η πιστή τήρηση του εκτεθέντος πλέγματος διατάξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της άγρας πελατών και να προστατευθούν οι καταναλωτές – τουρίστες από συναλλαγές με πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν την απαιτούμενη από το νόμο άδεια λειτουργίας ή άσκησης επαγγέλματος.
Για την ενιαία και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος, παρακαλούμε να κοινοποιηθεί το παρόν σε όλες τις Αστυνομικές και Λιμενικές αρχές της χώρας.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

1. Αρχείο Δ/νσης
1. Αρχείο Τμήματος
 

Η νομοθεσία που αφορά την άγρα πελατών αναφέρει τα παρακάτω:
Ν.2160/19-7-93, άρθρο 4, παράγραφος 3.α):
 3.α) Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο  ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με τη διάταξη του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
Ν.2636/27-8-98, άρθρο 27, παράγραφος 2:
Στη παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Ν.2160/93, προστίθεται εδάφιο γ, που έχει ως εξης:
 γ) Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, στους παραβάτες των προηγουμένων εδαφίων επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, τα πρόστιμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.
Υπουργική Απόφαση αριθμός 530268/14-4-94, παράγραφος 21:
 Σε περίπτωση που διαπιστωθεί άγρα πελατών, εκτός από τις προβλεπόμενες ποινές (άρθρο4, παρ.3 του Ν.2160/93) θα ανακαλείται το ειδικό σήμα που έχει χορηγηθεί στην επιχείρηση.
Νόμος 3498/2006, ΦΕΚ 230Α / 24-10-2006 , Άρθρο 53
Το εδάφιο α΄ της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.»ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ
Ερμούπολη Σύρου, 17/5/2007
Αποδέκτες: 1) Λιμεναρχεία Περιφέρειας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου
Κοινοποίηση 1) Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων
                       2) Δήμοι
                       3) Νομαρχία Κυκλάδων
                       4) Γραφεία ΕΟΤ Κυκλάδων
 Εγκύκλιος Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου
            Σας ενημερώνουμε ότι έχει ψηφισθεί ο Ν. 3498/2006(ΦΕΚ 230-Α/24.10.2006). Με το άρθρο 53 του τελευταίου νομοθετήματος αντικαταστάθηκε το εδάφιο α΄ της §3 του άρθρου 4 του Ν.2160/1993(ΦΕΚ 118 τ. Α΄) ως εξής: «όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι(6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων(1000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές. Είναι λοιπόν ευχερές να διαπιστωθεί ότι με την επελθούσα τροποποίηση, το αδίκημα της άγρας πελατών φέρει πλέον πλημμεληματική κύρωση και ανήκει πλέον στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Τούτο σημαίνει ότι η σύλληψη των τυχόν δραστών είναι υποχρεωτική για άπαντες τους ανακριτικούς υπαλλήλους. Αντίστοιχα, σας υπενθυμίζουμε ότι προηγουμένως, δεδομένου όντος του πταισματικού χαρακτήρα της κύρωσης, η σύλληψη των δραστών ήταν μόνο δυνητική. Βεβαίως, και στον παρόντα χρόνο το αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα εδάφια β΄ και γ΄ της §3 του άρθρου 4 του Ν.2160/1993 σύμφωνα με τα οποία «β) με την ίδια διάταξη τιμωρείται και όποιος, χωρίς άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος, συναλλάσσεται με πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες η καταστήματα της προηγούμενης παραγράφου γ) Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες των προηγουμένων εδαφίων, επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται». Σημειώνεται εν προκειμένω ότι και η μορφή του αδικήματος του εδαφίου β΄ αυτονόητα φέρει πλημμεληματική κύρωση(και εδώ το αδίκημα διώκεται αυτεπαγγέλτως), ενώ σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ εξακολουθεί να υπέχει υποχρέωση επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.
            Ως προς την υποχρέωση σύλληψης εκ μέρους των ανακριτικών υπαλλήλων ορίζουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το 275§1 του ΚΠΔ «οι προανακριτικοί υπάλληλου καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο έχουν υποχρέωση να συλλάβουν το δράστη αυτόφωρου κακουργήματος και πλημμελήματος». Το τελευταίο σημαίνει ότι τα αναφερόμενα στη διάταξη του άρθρου 275 ΚΠΔ πρόσωπα υποχρεούνται στη σύλληψη δράστη(βλ. Αθανάσιο Κονταξή Κώδικας Ποινικής Δικονομίας εκδ. 2006, τόμος β΄, σελ. 1760), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια για τις ενέργειες αυτές οποιουδήποτε, φυσικά ούτε και του εισαγγελέα, ο δε τελευταίος δεν δικαιούται να αποτρέπει τη σύλληψη στην περίπτωση αυτή, παρόλο ότι διευθύνει την προανάκριση και ελέγχει και εποπτεύει για την τήρηση των νόμων(ΕγκΕισΕφΑθ(Λάμπρος Καράμπελας) ΠοινΧρ 1999/779). Βεβαίως, ο εισαγγελέας κέκτηται ακολούθως του δικαιώματος να μην εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία ή και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο κατά το άρθρο 43 του ΚΠΔ, εφόσον εννοείται συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις. Αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 409 του ΚΠΔ «σε περίπτωση αυτοφώρου πταίσματος επιτρέπεται η σύλληψη του δράστη από κάθε αστυνομικό όργανο που έσπευσε ή από ανακριτικό υπάλληλο μόνο για τη βεβαίωση της ταυτότητας του αυτουργού ή την άμεση εισαγωγή του σε δίκη, όποτε αυτή είναι δυνατή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ακολουθούν». Από την ανάγνωση του κειμένου της τελευταίας διάταξης συνάγεται ότι σε αντίθεση με τα ισχύοντα επί πλημμελημάτων η σύλληψη του υπαιτίου είναι δυνητική και επιτρέπεται μόνο α) για τη βεβαίωση της ταυτότητας του δράστη ή β) προς άμεση προσαγωγή αυτού ενώπιον του δημόσιου κατηγόρου για την άμεση εισαγωγή του σε δίκη(βλ. Αθ. Κονταξή Κώδικας Ποινικής Δικονομίας τόμος β΄ σελ. 2395). Συμπέρασμα: Για τα αδικήματα της άγρας πελατών είναι υποχρεωτική η σύλληψη των δραστών. Εξάλλου τονίζουμε στο σημείο αυτό ότι, σε περίπτωση που την άγρα ασκεί κάποιο πρόσωπο κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη ξενοδοχείου ή άλλης επιχείρησης, επιβάλλεται η σύλληψη και του τελευταίου(αν βεβαίως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου και γι’ αυτόν).
            Περαιτέρω, ερμηνεύοντας το κείμενο του νόμου εκθέτουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.3 του Ν. 2160 της 19/19.7.1993(ΦΕΚ 118 τ.Α΄ «ρυθμίσεις για τον τουρισμό και άλλες διατάξεις») «α) όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιοδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι(6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων(1000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές. β) με την ίδια διάταξη τιμωρείται και όποιος, χωρίς άδεια ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος, συναλλάσσεται με πρόσωπο ή ομάδα προσώπων ή διαπραγματεύεται ή μεσολαβεί, με σκοπό να κατευθύνει πελατεία σε υπηρεσίες η καταστήματα της προηγούμενης παραγράφου γ) Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες των προηγουμένων εδαφίων, επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται». Από την ενατένιση του κειμένου του ως άνω νόμου εύλογα αναφύονται πλείστα ζητήματα, τα οποία άπτονται τόσο της ακριβούς οριοθέτησης του εύρους της αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων, που περιγράφονται στο α και β εδάφιο, όσο και της σχέσης συμπλοκής, που τυχόν αυτά έχουν. Ειδικότερα, στο πρώτο εδάφιο ορίζεται το αδίκημα της άγρας πελατών. Πρόκειται για έγκλημα που α) προσβάλλει ατομικό και μάλιστα προσωπικό και όχι περιουσιακό έννομο αγαθό. Ειδικότερα, κατά την άποψη μας, προστατευόμενο έννομο αγαθό της ως άνω τυγχάνει το δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας, έκφανση του οποίου αποτελεί και το δικαίωμα εκάστου ανθρώπου να προβεί σε συναλλακτική δραστηριότητα ή να απέχει αυτής κατ’ αρέσκιαν, ήτοι κατόπιν επιλογής του τόπου, χρόνου και του προσώπου του αντισυμβαλλομένου και όχι συνεπεία φορτικής πίεσης. β) κοινό και όχι ιδιαίτερο, αφού μπορεί να τελεστεί από τον οποιοδήποτε, χωρίς να χρειάζεται αυτός να έχει κάποια ιδιότητα. Αντίθετα σημειώνεται ότι το εδάφιο β προβλέπει ιδιαίτερο αδίκημα, αφού τιμωρεί όσους, παρότι στερούνται άδειας ασκήσεως του οικείου επαγγέλματος(πχ. ξενοδόχου, εστιάτορα κλπ.), συναλλάσσονται, διαπραγματεύονται ή μεσολαβούν για το σκοπό που αναφέρει η διάταξη. Είναι σαφές ότι το εδάφιο αυτό καθιερώνει αυτοτελές και αυθύπαρκτο αδίκημα, το οποίο τελεί σε σχέση αλληλοαποκλεισμού με το αντίστοιχο του πρώτου εδαφίου. Με άλλα λόγια, το προβλεπόμενο στο εδάφιο α αδίκημα, αποτελούν χρονικό πρότερο, τελεί οποιοσδήποτε παροτρύνει και παρενοχλεί, είτε κατέχει σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, είτε όχι. Αντίθετα, το αντίστοιχο του δευτέρου εδαφίου αναφέρεται σε χρονικά μεταγενέστερο στάδιο, αφού απαιτεί συναλλαγή, διαπραγμάτευση ή μεσολάβηση, ήτοι ενέργειες που προϋποθέτουν και την ενεργητική συμμετοχή του δέκτη-υποψήφιου των σχετικών παροχών, η οποία αντιθέτως στο αδίκημα του εδαφίου α΄ τυγχάνει χωρίς αμφιβολία αποκλεισμένη. γ) Μονοπρόσωπο, αφού μπορεί να τελεστεί από ένα πρόσωπο. Η κατά συναυτουργία πραγμάτωση του πάντως δεν αποκλείεται δ) βλάβης και όχι διακινδυνεύσεως, αφού το αποτέλεσμα του έγκειται στη βλάβη του συγκεκριμένου εννόμου αγαθού ε) στιγμιαίο και όχι διαρκές, αφού η χρονική στιγμή της τυπικής περάτωσης του είναι μοναδική και δεν μπορεί να παραταθεί κατά τη βούληση του δράστη στ) Που ανήκει στα πλημμελήματα, αφού η απειλούμενη ποινή είναι φυλάκιση μέχρι έξι(6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων(1000) ευρώ ή αμφότερες οι τελευταίες. ζ) αυτεπαγγέλτως διωκόμενο. Περαιτέρω, ορίζουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης του περί ου η παρούσα αδικήματος συνιστά, λόγω της ύπαρξης του συμπλεκτικού συνδέσμου «και», η αθροιστική ύπαρξη «παρότρυνσης» και «παρενόχλησης»(βλ. την υπ’ αρίθμ. 1/1994 ΓνωμΕισΠρωτΣυρ(Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης αδημ.)). Έτσι, εφαρμόζοντας τη γραμματική μέθοδο ερμηνείας, διαπιστώνουμε ότι παροτρύνω= παρακινώ, προτρέπω, ενώ παρενοχλώ= ενοχλώ κάποιον(Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, Τεγόπουλου-Φυτράκη εκδ. ……). Ακολούθως, ο μελετητής του νόμου εύλογα διαπιστώνει ότι η έννοια του ρήματος παροτρύνω, έχοντας αντικειμενικά ερείσματα είναι ευχερής να διαγνωσθεί. Αντιθέτως δεν συμβαίνει το ίδιο με την έννοια του ρήματος παρενοχλώ, αφού τα συναισθήματα, που βιώνει έκαστο πρόσωπο, όταν γίνεται αποδέκτης οχληρής συμπεριφοράς ποικίλoυν, για λόγους που ανάγονται στην ιδιοσυστασία και την προσωπικότητα εκάστου. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ποια συμπεριφορά πρέπει να θεωρείται ενοχλητική; Η δημιουργούσα ενόχληση στον ευαίσθητο ή οξύθυμο πολίτη ή στο μέσο αντίστοιχο; Η απάντηση φρονούμε είναι σαφής και ανεπίδεκτη αμφισβήτησης. Τότε μόνο η συμπεριφορά πληροί την έννοια της παρενόχλησης, όταν ο μέσος πολίτης ενοχλείται και είναι εύλογο και επόμενο να συμβαίνει αυτό.
Συμπληρωματικά για το αδίκημα του εδαφίου β΄ ορίζεται ότι κολάζει τη διενέργεια συναλλαγής, διαπραγμάτευσης ή μεσολάβησης για την κατεύθυνση πελατείας σε υπηρεσίες ή καταστήματα ταξιδιωτικής ή μεταφορικής φύσης, εστίασης ή ψυχαγωγίας. Η διάταξη της παρούσας περίπτωσης έχει εφαρμογή σε τουριστικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής και κατηγορίας, που λειτουργούν χωρίς να έχουν το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος ειδικό σήμα λειτουργίας(άρθρο 27 παρ.3 του Ν. 2636 της 23/27.8.1998 ΦΕΚ 198 τ. Α΄). Όπως προαναφέρθηκε, το αδίκημα αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή του πολίτη, που αποτελεί τον υποψήφιο δέκτη των υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο όμως ότι για τον τελευταίο(πολίτη) δεν υφίσταται θέμα αξιόποινης τινός πράξης. Ακολούθως, άνευ ετέρου, όταν γίνεται αντιληπτή η διενέργεια διαπραγματεύσεων για το σκοπό, που αναφέρει η διάταξη, από άτομα τα οποία δεν είναι εφοδιασμένα με τη σχετική άδεια(πρόκειται για άδεια λειτουργίας της αντίστοιχης εκμετάλλευσης), τίθεται ζήτημα καταμήνυσης αυτών. Βεβαίως, εάν τα τελευταία πρόσωπα είναι αποδεδειγμένα υπάλληλοι επιχειρήσεως, που είναι εφοδιασμένη με άδεια και ενεργούν εντός του πλαισίου της εργασιακής τους σχέσης, η άδεια εκμετάλλευσης καλύπτει τις ενέργειες τους.
Έχοντας λοιπόν κατά νουν άπαντα τα ανωτέρω προσεγγίζουμε τα ακόλουθα ενδεχόμενα με τις αντίστοιχες, από άποψη ουσιαστικού δικαίου, εκφορές: Περίπτωση πρώτη, Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων ή ξενοδοχείων(είτε αυτά κέκτηνται σχετικής άδειας, είτε όχι) συγκεντρώνονται σε χώρο, που δεν παρακωλύει τη ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων και των επισκεπτών, που πεζοί αποβιβάζονται από τα πλοία, που καταπλέουν. Ακολούθως, α) χωρίς να τους ζητηθεί, απευθύνονται στους τελευταίους και τους ερωτούν, αν έχουν κατάλυμα. Η ενέργεια αυτή συνιστά παρότρυνση και είναι άνευ ετέρου οχληρή για το μέσο πολίτη. Πολύ περισσότερο το αυτό ισχύει, όταν οι αναζητούντες πελατεία φράσσουν το δρόμο των πολιτών ή τους τραβούν από το χέρι για να τους δείξουν τις φωτογραφίες, που τυχόν φέρουν κλπ. . Οι ανωτέρω συμπεριφορές συνιστούν άγρα πελατών(εδαφ. α΄). β) χωρίς να απευθύνονται σε συγκεκριμένο πολίτη και δίχως να κινούνται, κρατούν φωτογραφίες των επιχειρήσεων τους(ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ). Η ενέργεια αυτή δεν είναι απαγορευμένη και μόνο με αναλογική ερμηνεία, απαγορευμένη δογματικά στο ποινικό δίκαιο, θα ενέπιπτε στο αδίκημα της άγρας πελατών. Άλλωστε ο χώρος του πεζοδρομίου και η χερσαία ζώνη λιμένα είναι κοινόχρηστη και ως εκ τούτου προσιτή σε κάθε πολίτη(ομοίως σε ΓνωμΕισΠρωτΣυρ(Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης) 1/1995 αδημ). γ) χωρίς να μετακινούνται και δίχως να απευθύνονται σε συγκεκριμένο πολίτη, διαλαλούν ότι έχουν δωμάτια κλπ. Πρόκειται για ενέργειες, οι οποίες δεν εμπίπτουν στην έννοια της άγρας πελατών. Η τυχόν αντικειμενικά υφιστάμενη αντίθεση στην αισθητική του μέσου ανθρώπου και ο εντοπισμός εικόνας, που παραπέμπει, συνδυαζόμενη με τη συχνά δυστυχώς λίαν ατημέλητη εμφάνιση των ιδιοκτητών ή υπαλλήλων, σε τριτοκοσμική χώρα, δεν εξαρκεί να αναγάγει τη προδιαληφθείσα συμπεριφορά σε αξιόποινη πράξη, αφού κάτι τέτοιο θα υπερακόντιζε το σκοπό το νόμου.
Περίπτωση δεύτερη, Ιδιοκτήτες και υπάλληλοι επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων ή ξενοδοχείων(είτε αυτά κέκτηνται σχετικής άδειας, είτε όχι) συγκεντρώνονται σε χώρο, που παρακωλύει τη ανεμπόδιστη διέλευση των οχημάτων και των επισκεπτών, που πεζοί αποβιβάζονται από τα πλοία, που καταπλέουν. Η προπεριγραφείσα συμπεριφορά τότε μόνο συνιστά παράβαση του άρθρου 292 του ΠΚ, όταν πράγματι παρεμποδίζεται η λειτουργία της κοινόχρηστης εγκατάστασης. Ειδικότερα, για την ακριβή λειτουργία του αδικήματος της παρακώλυσης συγκοινωνιών λεκτέα τα ακόλουθα: η διάταξη αποβλέπει στην εξασφάλιση της λειτουργίας εγκατάστασης συγκοινωνίας κοινής χρήσεως, η οποία θεωρείται κοινωνικό αγαθό σημαντικής αξίας(ενδεικτ. ΑΠ 1254/1993 ΠοινΧρ ΜΓ/1009). Ωστόσο απαραίτητο για την πλήρωση της αντικειμενικής υπόστασης είναι να υφίσταται παρακώλυση και όχι απλή διατάραξη, αδιαφόρου όντος του αν η παρακώληση είναι διαρκής ή προσωρινή(ΑΠ 935/1981 ΠοινΧρ ΛΒ/179). Επιπλέον, παρακώλυση θεωρείται κάθε ενέργεια, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της λειτουργίας της κοινής χρήσης εγκατάστασης. Όμως δεν περιλαμβάνεται κάθε παρακώλυση, αλλά πρέπει αυτή να κέκτηται κάποια βαρύτητα(ΑΠ 524/1990 ΠοινΧρ ΜΑ/28). Ως εκ τούτου σκόπιμο κρίνεται οι σχετικές συμπεριφορές εκ μέρους των ιδιοκτητών και των υπαλλήλων διαφόρων επιχειρήσεων να αντιμετωπίζονται προληπτικά με τον ορισμό των τμημάτων του λιμένα, στα οποία η στάση πολιτών δημιουργεί σοβαρή παρακώλυση στη λειτουργία του λιμένα. Άλλως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εν ταυτώ δε συνδρομής απασών των προϋποθέσεων, που στη δεύτερη περίπτωση αναφέρθηκαν, αναγκαία κρίνεται η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 275 του ΚΠΔ κατά το οποίο «οι προανακριτικοί υπάλληλου καθώς και κάθε αστυνομικό όργανο έχουν υποχρέωση να συλλάβουν το δράστη αυτόφωρου κακουργήματος και πλημμελήματος». Το τελευταίο σημαίνει ότι τα αναφερόμενα στη διάταξη του άρθρου 275 ΚΠΔ πρόσωπα υποχρεούνται στη σύλληψη δράστη, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε έγκριση ή άδεια για τις ενέργειες αυτές οποιουδήποτε, φυσικά ούτε και του εισαγγελέα, ο δε τελευταίος δεν δικαιούται να αποτρέπει τη σύλληψη στην περίπτωση αυτή, παρόλο ότι διευθύνει την προανάκριση και ελέγχει και εποπτεύει για την τήρηση των νόμων(ΕγκΕισΕφΑθ(Λάμπρος Καράμπελας) ΠοινΧρ 1999/779). Βεβαίως, ο εισαγγελέας κέκτηται ακολούθως του δικαιώματος να μην εφαρμόσει την αυτόφωρη διαδικασία ή και να θέσει την υπόθεση στο αρχείο κατά το άρθρο 43 του ΚΠΔ..
Περίπτωση τρίτη, Επιβάτες εξερχόμενοι από τα πλοία αυτοβούλως, στα πλαίσια συναλλακτικής ελευθερίας σπεύδουν να διαπραγματευθούν με τους ιστάμενους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους ταξιδιωτικών κλπ επιχειρήσεων. Ακολούθως, οι τελευταίοι διαπραγματεύονται μαζί τους. Πρόκειται για συμπεριφορά μη προσκρούουσα σε απαγορευτικό τινά κανόνα, πλην όμως απαραίτητη προϋπόθεση για το τελευταίο αποτελεί η ύπαρξη άδειας λειτουργίας της σχετικής επιχείρησης. Βεβαίως, πέραν τούτου, προαπαιτούμενο αποτελεί η διενέργεια της σχετικής δραστηριότητας σε χώρο, που δεν παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία του λιμένα.
Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι δεν θα επανέλθουμε στο θέμα δίδοντες περαιτέρω κατευθύνσεις και οδηγίες. Τα ως άνω πρέπει να τηρηθούν καθ’ ολοκληρίαν, προκειμένου να εξαλειφθεί ολοκληρωτικά και για πάντα το απαράδεκτο και προσβλητικό για τη χώρα μας φαινόμενο της άγρας πελατών. Επιπλέον, όλως παρέργως σημειώνουμε ότι σε περίπτωση αδράνειας των καθ’ ύλην υπευθύνων για την επαρκή αστυνόμευση των λιμένων, θα ενεργήσουμε παν το νόμιμο κατά παντός υπευθύνου υπηρεσιακού παράγοντα.
Ο Εισαγγελέας
Βασίλειος Ι. Αδάμπας
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Τί ισχύει για την άγρα πελατών;
Όπως αναφέρεται στο Φ.Ε.Κ. Τεύχος: Β Αριθμός:1, της 02/01/2007: "Δεν επιτρέπεται η άγρα πελατών σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 2160/1993 όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 2636/1998 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 53 του ν. 3498/2006."
Η νομοθεσία που αφορά την άγρα πελατών αναφέρει τα παρακάτω:
Ν.3498 ΦΕΚ.230 Α/24-10-2006, άρθρο 53
 3.α) Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο  ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.
Ν.2160/19-7-93, άρθρο 4, παράγραφος 3.α):
 3.α) Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο  ή ομάδα προσώπων να δεχτεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με τη διάταξη του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
Ν.2636/27-8-98, άρθρο 27, παράγραφος 2:
Στη παράγραφο 2 του άρθρου 4 του Ν.2160/93, προστίθεται εδάφιο γ, που έχει ως εξης:
 γ) Ανεξάρτητα από τις ποινικές κυρώσεις, στους παραβάτες των προηγουμένων εδαφίων επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, πρόστιμο από 200.000 μέχρι 1.000.000 δραχμές για κάθε παράβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα αυτής. Σε περίπτωση υποτροπής το ανώτατο όριο του προστίμου διπλασιάζεται. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, τα πρόστιμα μπορούν να αναπροσαρμόζονται.
Υπουργική Απόφαση αριθμός 530268/14-4-94, παράγραφος 21:
 Σε περίπτωση που διαπιστωθεί άγρα πελατών, εκτός από τις προβλεπόμενες ποινές (άρθρο 4, παρ.3 του Ν.2160/93) θα ανακαλείται το ειδικό σήμα που έχει χορηγηθεί στην επιχείρηση.

Άρθρο της ηλεκτρονικής εφημερίδας http://www.aegeantimes.gr : 15 Ιουλίου: Ημέρα κατά της άγρας πελατών που έχει γίνει μάστιγα στα νησιά του Αιγαίου
Μάστιγα έχει κυριεύσει πολλές τουριστικές επιχειρήσεις του Αιγαίου με τις μίζες που προσφέρονται. Αρκετοί επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων (κυρίως εστιατόρια, μπαρ, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων) είναι όμηροι των αρχηγίσκων τουριστικών πρακτορείων οι οποίοι κυριολεκτικά θησαυρίζουν από τις προμήθειες, σε βαθμό που να θεωρούνται «συνέταιροι» των επιχειρήσεων και μάλιστα από τα ακαθάριστα έσοδα και χωρίς να τα δηλώνουν πουθενά.
Στο νησί της Κω έγινε την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη δίκη και καταδίκη φυλάκισης δύο ετών (έστω και ερήμην) ενός Δανού αρχηγίσκου («ξεναγού») του σκανδιναβικού πρακτορείου S.L.G. για άγρα πελατών, διοχέτευση τους σε συγκεκριμένο κατάστημα και για εκβιασμό και συκοφαντική δυσφήμιση. Ο Δανός κατηγορήθηκε ότι έπαιρνε μίζα 4 εκατομμύρια, συν διάφορες άλλες παροχές, κυρίως ποτά, για να διοχετεύει πελάτες του γραφείου του σε συγκεκριμένο κατάστημα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι προχθές στη Ρόδο καταστηματάρχες με ενυπόγραφη ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται προς τις αρχές για τον κατευθυνόμενο τουρισμό που λειτουργεί στην τουριστική περιοχή Νιοχώρι προς όφελος 2-3 καταστηματαρχών και σε βάρος άλλων, οι οποίοι σέβονται τους νόμους του κράτους και της αγοράς.
Επιπλέον το Σωματείο Εστιατόρων Ρόδου με ανακοίνωση που εξέδωσε προτείνει την καθιέρωση της 15ης Ιουλίου σαν «ημέρας κατά των κραχτών και της άγρας πελατών». Η απόφαση λήφθηκε παμψηφεί στη γεν. συνέλευση της 21ης Μαρτίου .

Από αύριο τέρμα το γραφείο της ΔΕΗ στην Σκόπελο

η πληρωμές μονό από τράπεζες και ταχυδρομικά .ταμιευτήρια

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ. Ο λαός να τους αποδείξει ότι δεν τρώει κουτόχορτο και δεν αναπνέει αέρα κοπανιστό.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ......
Προεκλογική περίοδος 1981.
Έχουν προηγηθεί οι εκλογές 1974 στις 17/11/1974. Αποτελέσματα        ΠΑΣΟΚ 12.00%
                                               1977 στις 18/11/1977. Αποτελέσματα        ΠΑΣΟΚ 23.00%
                και φτάνουμε στο   1981 καλοκαίρι και έχει καεί όλη η χώρα ΠΑΣΟΚ  45.00%
Ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Γιώργος Ράλλης ολοκληρώνει την προεκλογική περίοδο με τρείς συγκεντρώσεις

1) Θεσσαλονίκη. Επίθεση  επί 1 ώρα ενάντια στο ΚΚΕ, κινδυνολογία........ για κομμουνιστική απειλή.

2) Ηράκλειο Κρήτης. Επίθεση μισή ώρα στο ΚΚΕ και μισή ώρα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για...... εθνική απειλή.

3) Αθήνα, τότε με το << δεν θέλω ου >>, μία ώρα άγρια επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα Παπανδρέου για τις θέσεις του… ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο ΣΥΝΔΙΚΆΤΟ, ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.
Κουβέντα για το ΚΚΕ.
Δηλαδή, εμμέσως πλην σαφώς, έστρεφε – ΥΠΟΔΕΊΚΝΥΕ  στους αριστερούς να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, γιατί για την ΔΕΞΙΑ ήταν ο  εχθρός.

Τότε το ΚΚΕ είχε βάλλει σαν στόχο το 17,00%, για να ακυρώσει στην πράξη την ενισχυμένη αναλογική και να          < μπεί > στην δεύτερη κατανομή, έχοντας ως σύνθημα το
ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ χωρίς το ΚΚΕ,
μιάς και ο ΛΑΌΣ είχε αποφασίσει να απεγκλωβιστεί από την δεξιά διακυβέρνηση.

Το ΚΟΛΠΟ < πιάνει >
το ΠΑΣΟΚ παίρνει 45,00% και το ΚΚΕ περίπου 8,00%, με τα γνωστά αποτελέσματα, το κίνημα στην γωνία, ίδρυση του κράτους των < πρασινοφρουρών > , ούτε από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ φύγαμε, ούτε ΛΑΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ & ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.!!!!!!!!!. Είχαμε όμως την ίδια πολιτική, είχαμε  την ΣΥΝΘΗΚΗ του ΜΑΑΣΤΡΙΧ, δηλαδή την ΚΗΔΕΊΑ του εργαζόμενου λαού και την παράδοση της πατρίδας μας στα χέρια των Ελλήνων και ξένων τοκογλύφων – πλουτοκρατών. ( ΝΑΙ στην ΣΥΝΘΗΚΗ ψήφισαν και οι < πατέρες > του σημερινού ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ… καταγγέλοντας τους βουλευτές του ΚΚΕ που κατήγγειλαν την ΣΥΝΘΗΚΗ και ψήφισαν ΟΧΙ ,
σαν < καθυστερημένους και δογματικούς >.  
            
ΣΗΜΕΡΑ κάνουν το ΙΔΙΟ, προσπαθώντας να δημιουργήσουν το
                             < ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ >.
Ο λαός πρέπει να το καταλάβει έγκαιρα, να τους χαλάσει τα σχέδια και να μηδενίσει την προσπάθεια της αστικής τάξης, των εκφραστών της και να τους αποδείξει ότι δεν τρώει κουτόχορτο και δεν αναπνέει αέρα κοπανιστό.

Bόμβα Καμμένου έριξε ο Α.Σαμαράς - "Σημεία σύγκλισης" βλέπει - Φοβούνται νεκρούςΒόμβα Καμμένου έριξε ο Α.Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, επιβεβαιώνοντας απόλυτα αυτά που γράφαμε το πρωί. Υποστήριξε ότι οι όροι που έχει θέσει ο Π.Καμμένος και τους οποίους έχει δώσει γραπτώς στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνουν περιθώρια συνεργασίας για την δημιουργία κυβέρνησης.
Κάτι που το defencenet.gr, είχε πρώτο σημειώσει από το πρωί σήμερα, αλλά πάντως είχε απορριφθεί από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί δεν είχαν γίνει δεκτοί οι όροι Καμμένου, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά πριν λίγο ο Α.Σαμαράς είπε άλλα: Ότι "συζητείται η πρόταση Καμμένου".
Γιατί: Έθεσε τρεις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης αν υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας, κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος ή κίνδυνος στα εθνικά θέματα. αν υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, τότε θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού για λίγους μ΄νες!
Αύριο, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας θα συναντηθεί με τον τον Π.Καμμένο σε μία κατ'ιδίαν συνάντηση, χωρίς την παρουσία πρακτικογράφων. Κάτι λέει αυτό, αλλά το ερώτημα παραμένει:
Πως είναι δυνατόν να πάνε σε μια τέτοια κυβέρνηση, όταν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τεράστια λαϊκή αντίδραση με ανεξέλεγκτες συνέπειες; Κάτι που απασχόλησες τους τρεις σήμερα στην σύσκεψη με τον Κ.Παπούλια. Πρακτικά, το μόνο που φοβούνται είναι η εσωτερική ασφάλεια. Φοβούνται νεκρούς...
Η σύσκεψη ορίστηκε για αύριο το μεσημέρι στις 14.00 όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πριν από την σύσκεψη θα δει κατ'ιδίαν και χωρίς να τηρηθούν πρακτικά τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όλους, πλην Χρυσής Αυγής. Για τους πολιτικούς αρχηγούς, το 7% των πολιτών δεν έχει λόγο σε μια τέτοια κρίσιμη διαβούλευση. Φαίνεται ότι κάποιοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την ισχυροποίηση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, αφού αυτού του είδους η ... απομόνωση μόνο ευεργετικές συνέπειες μπορεί να έχει για ένα κόμμα που δεν έχει βεβαίως κυβερνητικά χαρακτηριστικά, αλλά χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας.
Εν πάση περιπτώσει, όλοι πλέον μιλάνε για κυβέρνηση "τεχνοκρατών-προσωπικοτήτων". Μια κυβέρνηση ίσα-ίσα για να πάρουν τα λεφτά οι τραπεζίτες και να ψηφιστούν τα μέτρα 11,5 δισ. τον ερχόμενο Ιούνιο, λέμε εμείς...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Έφυγε από την Αθήνα και ήρθε στην Χαλκίδα για να αυτοκτονήσει.

Βουτιά στο κενό από τη γέφυρα της Χαλκίδας

Έφυγε από την Αθήνα και ήρθε στην Χαλκίδα για να αυτοκτονήσει.

Πρόκειται για έναν 64χρονο άντρα που πριν λίγα λεπτά ανέβηκε στην υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας.

Μπροστά στα έκπληκτα μάτια των διερχόμενων οδηγών σκαρφάλωσε και έπεσε στο κενό. Κανένας δεν μπορούσε να τον σταματήσει μιας και από ότι φαίνεται είχε πάρει την αποφασή του.

Όλοι πάγωσαν στο θέαμα που αντίκρισαν και ειδοποίησαν την αστυνομία.

Ο άτυχος άντρας έπεσε στην ξηρά. Αυτή την ώρα το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Πηγή: evianews.com

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΚΟ ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ ;


Ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε. 
Θα μπορούσε να αποτελεί την πρόταση κλειδί, σε ένα φθηνό διαφημιστικό μήνυμα περιφερειακού σταθμού. Βουλευτικές εκλογές, Μάης 2012.
Ο ‘’κυρίαρχος’’ λαός ξανά στο προσκήνιο.
 Είναι ο ίδιος λαός, πού δύο χρόνια τώρα κατηγορείται για τεμπελιά, ανοργανωσιά, για κλοπές και φαγοπότι, ανευθυνότητα και ιδιοτέλεια.
Ο ίδιος λαός, που δύο χρόνια τώρα, του αφαιρούν, με μαφιόζικες μεθόδους , το δικαίωμα στη ζωή. Τώρα, και μέχρι την Κυριακή των εκλογών, ξαναγίνεται υπεύθυνος, συνετός, με ώριμη σκέψη και καθαρό μυαλό, για να μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα και δημοκρατικά το ύψιστο καθήκον του. Να γίνει ακόμη μια φορά ψηφοφόρος. ‘’Και από Δευτέρα πάλι πίκρα και σκοτάδι.’’
Βουλευτικές εκλογές, Μάης 2012 
Στήθηκε πάλι ο εκλογικός μπερντές που ελπίζουν ότι θα εκτονώσει την οργή και όχι την αγανάκτηση του λαού και πιστεύουν ότι θα επικυρώσει παλιές και νέες παρανομίες. Έφτασε η ώρα, που η εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως το έσχατο εργαλείο όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι του πολιτικού – οικονομικού συστήματος. Όταν οι απειλές, οι εκβιασμοί, τα ληστρικά μέτρα, η καταστολή και η τρομοκρατία, δεν είναι αρκετά για να κάμψουν την αντίσταση, έρχεται η ώρα του καρότου. Την άθλια ζωή που μας ετοιμάζουν για τις επόμενες δεκαετίες τη θέλουν ‘’δημοκρατικά’’ επικυρωμένη. Ώστε ‘’καθαροί’’ να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο, αφαιρούν από το λαό κάθε νομιμοποίηση μελλοντικής αντίδρασης του: « …μας ψήφισε ο λαός, υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, αφήστε μας να κάνουμε την δουλειά μας…».
Από την Κική και την Κοκό τι να διαλέξω; 
Πηγαίνοντας κάποια Κυριακή σε ένα δημόσιο κτίριο, βάζοντας ένα σταυρό και κάνα δύο υπογραφές, είναι πιθανό με τόσο απλοϊκές κινήσεις να αλλάξει κάτι; Το ερώτημα που κυριαρχεί στη σκέψη των ψηφοφόρων. Το σύστημα όμως και η δημοκρατία του, που ποτέ δεν έχει αδιέξοδα, έχει έτοιμη την απάντηση- πρόταση. Κυρίαρχο ρόλο αυτήν την περίοδο παίζει η αντί-μνημονιακή ρητορική με τον λεγόμενο αντί-μνημονιακό χώρο να έχει αυξηθεί σε κόμματα ή ομάδες που ζητούν την ψήφο μας. Έστησε το τελευταίο διάστημα πολιτικά αναχώματα, δημιούργησε τις χρυσές εφεδρείες του, αφού οι αφέντες μας ΔΝΤ- Ε.Ε – ΕΚΤ ήταν κατηγορηματικοί: « Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί ».
Και η αριστερά, αυτή η ‘’πολύφερνη νύφη’’, που όλοι την αγαπούνε, αλλά κανένας δεν θέλει να παντρευτεί; βλέπει αυτές τις εκλογές σαν τη μοναδική ευκαιρία να αυξήσει την κοινοβουλευτική της δύναμη, είτε θολώνοντας τα νερά για να ψαρέψει ψήφους επιδιώκοντας την κυβερνητική εντολή, είτε υποσχόμενη ότι με την ιδεολογική της καθαρότητα, θα αποτελεί εγγυημένη αντιπολίτευση.
Με τον εφιάλτη του φασισμού να επανέρχεται, από την κερκόπορτα που του άφησε ανοιχτή το πολιτικό σύστημα, με τα βάρβαρα μέτρα που θα μας φορτώσουν από την επόμενη των εκλογών και με ένα κράτος που οπλίζεται με κάθε τρόπο απέναντι στο λαό, η απάντηση μας βρίσκεται στο δρόμο, μέσα στους σκληρούς ταξικούς αγώνες ενάντια στο σάπιο σύστημα και τις αντιλαϊκές τους πολιτικές και όχι στις εκλογικές τους αυταπάτες. Γιατί ‘’αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες’’ (Emma Goldman)

Read more: http://antigeitonies.blogspot.com/2012/05/blog-post_14.html#ixzz1urz8LAjj

Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 15-16/05/2012


Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στους κλάδους του Τύπου Χαρτιού, της Κλωστοϋφαντουργίας- Ιματισμού –Δέρματος, στους κλάδους των τροφίμων και του Γάλακτος να πάρουν μέρος μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις 15-16/05/2012, που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες:
Ομοσπονδία εργαζομένων Τύπου Χάρτου (24ωρη)
Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα (24ωρη)
Ομοσπονδία εργαζομένων στα τρόφιμα και στο Γάλα (48ωρη)
Διεκδικώντας :
• Καμία μείωση μισθών
• Καμία αφαίρεση δικαιωμάτων
Με την ενότητά τους, τη συσπείρωση, την οργάνωση, να υπερασπιστούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να δώσουν απάντηση στην εργοδοσία και στο πολιτικό της προσωπικό, που επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις ΕργασίαςΗ Εκτελεστική Γραμματεία

Ποιος μεγάλος σκηνοθέτης έρχεται στην Σκόπελο για τη νέα του ταινία;

woody Οι Σποράδες είναι της μόδας . Μετά το μιούζικαλ Mama mia που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Σκόπελο αλλά και τις εξορμήσεις Ελλήνων και ξένων celebrities σε Σκιάθο και Αλόνησσο, τα καταπράσινα νησιά ανέβασαν κατακόρυφα τις μετοχές τους,
Αν δεν έχετε προγραμματίσει ακόμα ένα ταξίδι στο βόρειο Αιγαίο ..κάντε το φέτος . Η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε ξεκινήσετε από την Αθήνα με δικό σας αυτοκίνητο είτε με πούλμαν μέχρι τον Άγιο Κωνσταντίνο .
Πρόσφατα όσοι βρέθηκαν στη Σκιάθο είδαν τη Δέσποινα Βανδή να τριγυρνάει στα σοκάκια της.
Η αγαπημένη τραγουδίστρια επέλεξε το νησί για να γυρίσει το βίντεο clip του ολοκαίνουριου τραγουδιού της «Το Νησί» και δεν ξέχασε να αναφερθεί στη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και τη βοήθεια του Δημάρχου.
Σποράδες
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον δαιμόνιο Woody Allen να είναι ο επόμενος μεγάλος σκηνοθέτης που θα επιλέξει τις Σποράδες για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας.
Ο Woody Allen, έχει αποδείξει την αγάπη του στη Ευρώπη μιας και οι τελευταίες του ταινίες γυρίστηκαν σε Παρίσι και Βαρκελώνη.
Καιρός ήταν να έρθει και προς τα εδώ …

Κίνηση ΜΑΤ από το ΚΚΕ που ταράζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

 Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που θα «λύσει» σε μια μόνο συνεδρίαση – στην πρώτη συνεδρίαση – το γόρδιο δεσμό και θα ακυρώσει το τέρας της επικοινωνιακής σαχλαμάρας που έστησαν και συντηρούν οι υποκριτές της πολιτικής διγλωσσίας

Γράφει ο Κ. Κυριακόπουλος

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία εντέχνως αποσιωπήθηκε απότα ΜΜΕ προκειμένου να παραμείνουν στο επίκεντρο οι πολιτικοί αλαλαγμοί και οιπανηγυρισμοί για το «διερευνητικό» θέατρο των εντός και επί τα αυτά κινούμενωνεν δυνάμει πρωκτοκυβιστών.


Η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ να καταθέσει αμέσως με το άνοιγμα της Βουλής, πρόταση νόμου για την καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, είναι αυτό που προφανώς δεν περίμεναν οι πρωταγωνιστές και οι κομπάρσοι που επιμένουν να κρύβονται πίσω από φραστικά πυροτεχνήματα που δεν αμφισβητούν επί της ουσίας ούτε την κυρίαρχη πολιτική ούτε την ουσία της ξένης κατοχής στον τόπο.
Πρόκειται για μια κίνηση πραγματικά εντυπωσιακή, που ξαναφέρνει το ΚΚΕ στο επίκεντρο των εξελίξεων, αφού καταφέρνει να ανακτήσει με τρόπο πραγματικά ουσιαστικό την πρωτοβουλία των κινήσεων που απώλεσε με την λαθεμένη τακτική επιλογή της ηγεσίας του προεκλογικά.
Κυρίως όμως πρόκειται…

Για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που κόβει άπαξ και δια παντός τον «αέρα» στην πολιτική κενολογία και στον ανούσιο φραστικό εντυπωσιασμό.

Πρόκειται για μια κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία, που θα «λύσει» σε μια μόνο συνεδρίαση – στην πρώτη συνεδρίαση – το γόρδιο δεσμό και θα ακυρώσει το τέρας της επικοινωνιακής σαχλαμάρας που έστησαν και συντηρούν οι υποκριτές της πολιτικής διγλωσσίας

Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη Βουλή, ο καθένας πλέον θα είναι υποχρεωμένος να αναλάβει τις ευθύνες του.
Κανείς δε θα μπορεί να κρύβεται πίσω από διακηρύξεις και υποσχέσεις γενικόλογες…
Κανείς δε θα έχει το περιθώριο να παραπέμπει την ελπίδα και το όνειρο στο αόριστο μέλλον.
Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη βουλή, ο κάθε κατεργάρης θα βρεθεί στον πάγκο του.
Εδώ είναι που θα αποδειχτεί με τρόπο αδιάψευστο, ποιος και τι έλεγε, πως και τι ακριβώς εννοούσε.
Με την κατάθεση αυτής της πρότασης νόμου στη βουλή, μπαίνει οριστικά τέλος στα ψευδολογήματα και στην πολιτικάντικη υποκρισία.
Όλα τα κόμματα… Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί… Και το σύνολο των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου… θα πρέπει να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο επιλογές.
Επιλογή πρώτη: Ψηφίζω ΝΑΙ στην κατάργηση – καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Επιλογή δεύτερη: Ψηφίζω ΟΧΙ στην κατάργηση – καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων.
Τρίτη επιλογή για… Ολίγον ξεβράκωμα δεν υπάρχει.
Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ γιατί αυτή τη φορά αυτή η πολιτική πρωτοβουλία… Είναι όλα τα λεφτά.
Κι όσο για σένα αναγνώστη να θυμάσαι ότι εμείς από αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, τολμήσαμε να κρίνουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα και με ιδιαιτέρως καυστική γλώσσα την ηγεσία του ΚΚΕ για τις λαθεμένες της πολιτικές επιλογές τακτικής.
Δες για παράδειγμα ΕΔΩ…
Και μετά αναλογίσου, πόσες υποτίθεται «αντιμνημονιακές» ιστοσελίδες θα τολμήσουν να αναδημοσιεύσουν αυτό το άρθρο;

Διότι στην Ελλάδα, εύκολα δηλώνεις ότι είσαι αυτό που «πουλάει» αλλά πρέπει να έχεις και τα κότσια να το αποδεικνύεις όταν οι εξελίξεις το απαιτούν. Νομίζω;

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ και οι ¨ΟΛΙΓΟΝ ΠΑΡΘΕΝΕΣ¨

Του Ρωμύλου Αβδή *

Εν αρχή ήν ο Λόγος, η Λογική. Επ’ αυτής έχει στηθεί- εδώ και δεκαετίες-όλο το παιχνίδι.  Χρησιμοποιείται  ο Λόγος, όχι με την έννοια της Λογικής, αλλά με τη μορφή του ακατάσχετου, αναπάντητου τηλεοπτικού μονόλογου. Τα κανάλια της άρχουσας τάξης –ιδιοκτησία μεγαλοκατασκευαστών, δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, άλλων αστέρων της εγχώριας και διεθνούς Λαμογιάς, άλλων τινών τα πλοία των οποίων ρυπαίνουν τις θάλασσες απανταχού της Γης και μετά καλούν τους τηλεθεατές σε δενδροφυτεύσεις για την προστασία του Περιβάλλοντος- έχουν μετατρέψει τον τηλεθεατή σ’ ένα ιδιόρρυθμο ‘πρεζάκια’. Το ‘ναρκωτικό’ προσφέρεται δωρεάν από την Όλγα, την Έλλη, τον Παύλο, τον Αυτιά-  φτου κακά!-, τον Εισαγγελάτο  κ.α, εις το ασφαλές  περιβάλλον της πολυθρόνας του σαλονιού σου διά της βυθίσεως της οπτικής βελόνας  ικανών δόσεων παραπληροφόρησης, αποπροσανατολισμού, σύγχυσης. διαστρέβλωσης ή αποσιώπησης της αλήθειας εις τον απονεκρωμένο εγκέφαλό σου. Το ζητούμενο για την άρχουσα τάξη είναι πως θα αλλοιώσουν τη Λογική, πως θα στερήσουν από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να σκέφτονται με βάση τη Λογική και δια της κρίσεως-ανύπαρκτο προσόν για τη μέγιστη πλειονότητα από το σχολείο, το οποίο παράγει ημιμαθείς ‘παπαγάλους’- να πράττουν ανάλογα με την προσωπική τους πείρα, με τα δικά τους συμπεράσματα. Για παράδειγμα, θα έχετε όλοι σας διαπιστώσει την απουσία αστέγων και συσσιτίων κατά την προεκλογική περίοδο.
Άλλο παράδειγμα, εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει από το Mega και τους άλλους χρυσόν-εισπράττοντας δημοσιογράφους μια εκστρατεία ‘αποκαθήλωσης’ της Αλέκας Παπαρήγα από τη θέση της Γραμματέως της ΚΕ του ΚΚΕ. Λένε λοιπόν αυτοί ‘οι ολίγον Παρθένες’ δημοσιογράφοι : ‘Καλή ήταν η Αλέκα κάποτε, αλλά τώρα έχετε πιάσει ταβάνι. Αν δεν την αλλάξετε..’, ενώ οι σατιρικοί Αρβύλες κι ο Λάκης την παρουσιάζουν σαν την πιο κακοντυμένη αρχηγό κόμματος. Μα τους είπε κανένας ότι τα μέλη του ΚΚΕ, της ΚΕ και του ΠΓ την έχουν για παντριγιά; Το ΚΚΕ δια της παρουσίας  γυναίκας στη θέση της Γραμματέως της ΚΕ δείχνει και μ’ αυτόν τον τρόπο ΕΜΠΡΑΚΤΑ την εκτίμηση του Κόμματος στον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας στους αγώνες της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί τόση πρεμούρα άραγε από τα κανάλια της άρχουσας τάξης  ια τα ποσοστά του ΚΚΕ και την Αλέκα; Μήπως δεν είναι η Αλέκα, αλλά οι συνολικές θέσεις του ΚΚΕ που ενοχλούν;
Δεύτερη  παρατήρηση. Το ΚΚΕ με υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους και την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα παρουσιάζει στην ελληνική κοινωνία ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης.  Δεν ντρέπεται για ότι δημιουργήθηκε στη Σοβιετική Ένωση τον 20ο αιώνα, δεν αποκηρύσσει και δεν κλαίει πάνω στα ερείπια που άφησε η συμμορία των Γιέλτσιν και Γκορμπατσόφ. Ψάχνει, ερευνά, επιβεβαιώνει, βγάζει συμπεράσματα από λάθη που έγιναν, αλλά υποστηρίζει: ’ Κυρίες και κύριοι, ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου’. Αυτήν την επαναστατική πορεία της νιότης θέλουν να ανακόψουν, γι αυτό λεηλατούν τα οράματα της νέας γενιάς και βλέπεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να υπάρχουν  βασιλεύουσες  η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Έναντι ψήφων της μιας ή της άλλης παράταξης, δίνονται τα θέματα των εξετάσεων, ανά καθηγητή. Από νεαρή ηλικία μαθαίνεις τη συναλλαγή.
Προτείνει το ΚΚΕ έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και το διαγράφουμε μονομερώς, γιατί δεν είναι οι εργαζόμενοι που το δημιούργησαν, αλλά η πολιτική των επιχορηγήσεων, των φοροαπαλλαγών, των εισφοροαπαλλαγών  προς τους  μεγάλους εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς κολοσσούς, κατά διαταγή των αποφάσεων οι οποίες ακολούθησαν την εξειδίκευση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Την ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα χαράτσια στη ΔΕΗ, που βρέθηκαν 375 εκ. ευρώ για να επιχορηγηθεί και να κατασκευάσει ο Μάνεσης-ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής- ιδιόκτητο προβλήτα στο λιμάνι του Βόλου; Ποιος  πλήρωσε το 90εκ. ευρώ  χρέος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών; Αυτοί που υπέγραψαν το Μάαστριχτ το ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ποιοι και πως δημιούργησαν το χρέος και είναι διπλά υπεύθυνοι. Ακόμα και τώρα μπορούν να διορθώσουν το λάθος τους και να παλέψουν για την έξοδο της χώρας από την στρούγκα της ΕΕ. Αλλά δεν θα το κάνουν. Βρίσκονται σε διατεταγμένη –οικειοθελώς- υπηρεσία.
Το ΚΚΕ έχει πλήρη συνείδηση ότι ναι μεν το πρόγραμμα που παρουσιάζει στον ελληνικό λαό δίνει λύσεις σ’ όλα τα προβλήματά του-με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα πάρει την υπόθεση της ζωής του στα χέρια του-, αλλά ουδέποτε έσπειρε χίμαιρες στο λαό ότι είναι δυνατό μέσα από μια εκλογική διαδικασία, η οποία ελέγχεται επικοινωνιακά σχεδόν πλήρως από τα ΜΜ Εξαπάτησης  να έλθει η αλλαγή σκηνικού-ακόμα κι αν πάρεις 20% του εκλογικού σώματος. Την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής την οποία προτείνει το ΚΚΕ ως άλλο δρόμο ανάπτυξης δεν μπορείς να την επιβάλεις με τον Παναγόπουλο-φτου και πάλι κακά!-και τον Παπασπύρου της ΑΔΕΔΥ. Χρειάζεται αγωνιστικό, μαζικό, ταξικό εργατικό κίνημα, που θα έρθει σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τους μηχανισμούς της άρχουσας τάξης και των παρακρατικών οργάνων της.  
Το πρόγραμμα του ΚΚΕ παλεύει για την εξουσία, λέει ναι στην αυτοδυναμία. Το ΚΚΕ δεν παλεύει για να δικαιωθεί ο εργαζόμενος στην άλλη ζωή, ούτε τον επόμενο  αιώνα. Παλεύει για το σήμερα και το αύριο. Οι συνθήκες είναι ώριμες αντικειμενικά, αλλά κολλάνε στο υποκειμενικό.  Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε αλάθητοι, δεν έχουμε αδυναμίες κι ελλείψεις.  Αλλά δεν σπέρνουμε μικροαστικές αυταπάτες, γι αυτό και δεν συνεργαζόμαστε με το ρεφορμισμό, μ’ αυτούς οίτινες υπέγραψαν στο Μάαστριχτ την καταδίκη της Ελλάδας και τώρα ψάχνουν  συνενόχους για δήθεν λύσεις εντός των κόλπων της ΕΕ.  Ένα παράδειγμα, όταν σας καλεί η Τράπεζα η οποία έχει υποθηκεύσει το σπίτι σας να επαναδιαπραγματευθείτε την αποπληρωμή του δανείου σας, άσχετα αν μικρύνετε τη δόση και πετύχετε περισσότερο χρόνο αποπληρωμής, όταν φεύγετε, το σπίτι σας έχει παύσει να είναι υποθηκευμένο;
Το ΚΚΕ γνωρίζει καλά, ότι το πρόγραμμα που παρουσιάζει στο Λαό θέλει θυσίες. Γνωρίζει καλά ότι σε συνθήκες οξυμένης κρίσης κι ανεργίας, επικρατεί το μικροαστικό ένστικτο της επιβίωσης.  Η άρχουσα τάξη γνωρίζει καλά ότι ο μικροαστικός ενθουσιασμός κι η μικροαστική ανυπομονησία εύκολα μετατρέπονται σε απογοήτευση. Το ΚΚΕ δεν μετέχει σε αγώνες αποπροσανατολισμού και σε εμπόριο ελπίδας. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους.
Οι παρ’ ολίγον Παρθένες των μίντια γνωρίζουν πολύ καλά, ότι το ΚΚΕ δεν αστειεύεται  με το Λαό. Άλλωστε οι περισσότεροι απ’ αυτούς από το Ριζοσπάστη ξεκίνησαν. Με τη συνδρομή όλων των απλών κομματικών μελών σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Δημοσιογραφίας του Ριζοσπάστη ΔΩΡΕΑΝ. Αλλά θαμπώθηκαν από τα μπικινίνια της άρχουσας τάξης.
Τα ρεμάλια, ήρωες. Α, ρε Τσιφόρε. Α, ρε Τσιφόρε.  

* Ο Ρωμύλος Αβδής, είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας

Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 55 χρονών, έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι, όταν τρία αυτοκίνητα και μια μηχανή συγκρούστηκαν στην Αγριά

alt


Μια γυναίκα ηλικίας περίπου 55 χρονών, έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι, όταν τρία αυτοκίνητα και μια μηχανή συγκρούστηκαν στην Αγριά Μαγνησίας, στο δρόμο προς τα Κάτω Λεχώνια.
Το ατύχημα έγινε στις 15:50, όταν μετά τη σύγκρουση μία γυναίκα γύρω στα 55 σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που οδηγούσε το ένα εκ των τριών αυτοκινήτων ανασύρθηκε νεκρή, ενώ δύο ακόμη άτομα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο.
Στο σημείο βρέθηκαν, εκτός από το ΕΚΑΒ και την Τροχαία Βόλου και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να γίνει ο απεγκλωβισμός των θυμάτων.

MEGAλη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν θέλει μνημονιακή κυβέρνηση!

Προεκλογικά ο Τσίπrας έφτυσε το MEGA και αυτό του βγήκε σε καλό.
Όλο Το βαρύ του πυροβολικό έριξε το mega, κυραικάτικα, για να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και στον «απείθαρχο» Τσίπρα που δεν συναινεί σε μια κυβέρνηση του μνημονίου με… αριστερό άλλοθι.
Τρέμη, Τσίμας (σ.σ.: πού΄ σαι νιότη που’ δειχνες πως θα γινόμουν άλλος…), και Πρετεντέρης έπιασαν θέση στα παράθυρα του καναλιού κι άρχισαν να «πυροβολούν» τον... Πάνο Σκουρλέτη, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει συνένοχος σε μια κυβέρνηση με αυτούς που μας χρεοκόπησαν.
Τα ερωτήματα, που έβγαζαν μάτια για τις προθέσεις τους, ήταν: «γιατί κύριε Σκουρλέτη δεν μπαίνετε τώρα στην κυβέρνηση; Τι θα κερδίσετε στις επόμενες εκλογές;
Μία δύο μονάδες; Με ποιον θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;» κι άλλα τέτοια ωραία και κυρίως «αθώα» ερωτήματα…
Τώρα το κανάλι επιτίθεται και είναι προφανές  το ποιος κερδίζει.
Από  papaioannou

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καλλιθέας: Άμεση απελευθέρωση του αγωνιστή Νίκου Κατίφη


Η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καλλιθέας καταγγέλλει την τρομοκρατική σύλληψη του αγωνιστή Νίκου Κατίφη, που έγινε χτες βράδυ έξω από το σπίτι του στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς με πολιτικά. Η σύλληψη έγινε αμέσως μετά το πέρας της αντιρατσιστική πορείας που διοργανώθηκε στην Καλλιθέα από μετανάστες και Έλληνες το απόγευμα του Σαββάτου. Αριστερές οργανώσεις και μεταναστευτικές κοινότητες της περιοχής διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις των φασιστικών συμμοριών της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες έχουν πυκνώσει ανησυχητικά, με ρυθμούς σχεδόν ένα κρούσμα τη μέρα, ύστερα βέβαια και από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Απολογισμός: 4 πολύ σοβαροί τραυματισμοί μεταναστών καθώς και αυτοσχέδιοι βομβιστικοί μηχανισμοί έξω από σπίτια μεταναστών, κυρίως γύρω από την πλατεία Κύπρου (το κέντρο της Καλλιθέας).
Η σύλληψη του Νίκου Κατίφη συνιστά μια αυταρχική και ρεβανσιστική απάντηση της αστυνομίας και εντάσσεται στη συνολική της πρακτική, η οποία όχι μόνο δεν εμποδίζει τις φασιστικές επιθέσεις, αλλά και τις υποβοηθάει, είτε καλύπτοντας τα χτυπήματα των φασιστών στους μετανάστες (πολλά από τα οποία γίνονται παρουσία της), είτε χτυπώντας τους Έλληνες και τους μετανάστες που προσπαθούν να απαντήσουν πολιτικά και δυναμικά στους φασίστες. Είναι χαρακτηριστικές οι χυδαίες απειλές που δέχτηκαν οι 3 μετανάστες από αστυνομικούς του Α.Τ. Καλλιθέας, λίγο πριν χτυπηθούν το βράδυ της Τρίτης 08.05.11 στην πλ. Κύπρου, από τους φασίστες. Η αστυνομία και οι φασίστες λειτουργούν παντού ως συγκοινωνούντα δοχεία, έτσι και στην Καλλιθέα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της αντιρατσιστικής πορείας της 12 Μαΐου η στάση της αστυνομίας ήταν άκρως προκλητική. Παρακολουθούσαν σθεναρά τη συγκέντρωση Ελλήνων και μεταναστών, ζώνοντας με διμοιρίες ΜΑΤ την πλατεία Κύπρου αλλά και την πορεία που ακολούθησε, ενώ δε δίστασαν να απομονώσουν και να συλλάβουν όλους τους μετανάστες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση, πράγμα το οποίο απετράπει από την παρουσία των Ελλήνων αγωνιστών και αντιρατσιστικών φορέων, αλλά και από την υποδειγματική στάση, ωριμότητα και ψυχραιμία των ίδιων των μεταναστών. Η αντιρατσιστική-αντιφασιστική πάλη φουντώνει τους τελευταίους μήνες στην Καλλιθέα αυτό η αστυνομία δεν μπορεί να το δεχτεί ούτε να το διαχειριστεί. Προσπαθεί να προλάβει την ανάπτυξη του αντιφασιστικού και λαϊκού αγώνα στις γειτονιές και γενικά, με ένα και μοναδικό τρόπο: Τις συλλήψεις και την κατατρομοκράτηση των Ελλήνων αγωνιστών που στηρίζουν πολιτικά τους μετανάστες και τους βοηθούν να οργανωθούν και να αντισταθούν στα ρατσιστικά πογκρόμ. Η σύλληψη του αγωνιστή Νίκου Κατίφη, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα τρομοκρατίας και αυταρχσιμού απέναντι στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Δεν θα τους περάσει!

Ο αγωνιστής Νίκος Κατίφης έχει απερίφραστα την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράσταση ολόκληρου του λαού της Καλλιθέας, Ελλήνων και μεταναστών.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΤΙΦΗ!

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Προσθήκη λεζάντας
Στα 778.399 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Απρίλιο. Από αυτά 338.612 είναι άνδρες (ποσοστό 43,50%) και 439.787 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,50%). Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μείωση κατά -0,87% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 63,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 27,12% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,80%.
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 47,08% των εγγεγραμμένων ανέργων, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 36,55%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 15,20% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση αναλογεί το 1,17%.
Στους Έλληνες υπηκόους αναλογεί το 91,52% των εγγεγραμμένων ανέργων, στους υπηκόους τρίτων χωρών το 6,70% και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1,78%.
Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 252.998 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά -49.333 άτομα, ποσοστό -16,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο. Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 64,86% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 20,96% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, το 7,56% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), το 6,05% είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, το 0,40% είναι λοιποί επιδοτούμενοι και το 0,17% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι.
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 65.306, αυξημένες κατά 40,57% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (46.459) και μειωμένες κατά –8,86% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (71.655). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 17.267 (μειωμένες κατά -21,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -10,50% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 16.356 (αυξημένες κατά 21,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξημένες κατά 2,10% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 17.248 (μειωμένες κατά -6,34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά –8,26% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011). Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 33.623, το 48,65% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά –5,57% από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο (35.608) και μειωμένο κατά –4,78% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (35.311).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 14.435 θέσεις εργασίας, έναντι –7.564 τον Μάρτιο και 17.543 τον Απρίλιο του 2011.

Ακολουθεί το αναλυτικό στατιστικό δελτίο του ΟΑΕΔ για την κίνηση της αγοράς εργασίας το μήνα Απρίλιο του 2012.

Α. ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Α.1 ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για το μήνα Απρίλιο 2012 ανήλθε σε 778.399 άτομα. Από αυτά 323.510 (41,56%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών, και 454.889 (58,44%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,42% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,74%.
Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 338.612 είναι άνδρες (ποσοστό 43,50%) και οι 439.787 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,50%).
Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 491.001 άτομα (ποσοστό 63,08%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 211.097 άτομα (ποσοστό 27,12%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών σε 76.301 άτομα (ποσοστό 9,80%).
Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 366.451 άτομα (ποσοστό 47,08%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) ανήλθε σε 284.502 άτομα (ποσοστό 36,55%), στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθε σε 118.346 άτομα (ποσοστό 15,20%) και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση σε 9.100 άτομα (ποσοστό 1,17%).
Στους Έλληνες υπηκόους το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 712.420 άτομα (ποσοστό 91,52%), στους υπηκόους τρίτων χωρών ανήλθε σε 52.147 άτομα (ποσοστό 6,70%) και στους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 13.832 άτομα (ποσοστό 1,78%).
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο 2012) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιο 2011) καταγράφηκαν:
4 Μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά -6.804 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή -0,87%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (-14,05%) και αύξηση κατά 73.581 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 10,44% από τον Απρίλιο του 2011.
4 Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 3.593 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 1,12%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (2,13%) και αύξηση κατά 66.408 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 25,83% από τον Απρίλιο του 2011.


Το σύνολο των εγγεγραμμένων ατόμων που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία για το μήνα Απρίλιο 2012 ανήλθε σε 154.157 άτομα, από τα οποία 35.916 είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 118.241 εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Α.2 ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 252.998 άτομα. Από αυτά 164.105 (ποσοστό 64,86%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 53.022 (ποσοστό 20,96%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι, 19.114 (ποσοστό 7,56%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 15.306 (ποσοστό 6,05%) είναι επιδοτούμενοι σε οικοδομο-τεχνικά επαγγέλματα, 1.019 (ποσοστό 0,40%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι και 432 (ποσοστό 0,17%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 190.065 άτομα.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο 2012) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Απρίλιο 2011) καταγράφηκαν:
4 Μείωση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά -49.333 άτομα και μείωση κατά -30.997 άτομα από τον Απρίλιο του 2011.
4 Μείωση των κοινών και λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά -19.888 άτομα και μείωση κατά -27.980 άτομα από τον Απρίλιο του 2011.
4 Μείωση των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά -29.445 άτομα και μείωση κατά –3.017 άτομα από τον Απρίλιο του 2011.
4 Μείωση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά -47.931 άτομα και μείωση κατά -30.676 άτομα από τον Απρίλιο του 2011.


Β. ΡΟΕΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Β.1 ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για το μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 65.306, αυξημένες κατά 40,57% από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο (46.459) και μειωμένες κατά –8,86% σχετικά με τον Απρίλιο του 2011 (71.655).

Β.2 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 17.267, καταγράφοντας μια μείωση από τον προηγούμενο μήνα κατά -4.844 άτομα.

Β.3 ΛΗΞΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 16.356, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 2.859 άτομα.
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 33.623, το 48,65% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά –5,57% από τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο (35.608) και μειωμένο κατά –4,78% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (35.311).

Β.4 ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΕΙΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για το μήνα Απρίλιο ανέρχονται σε 17.248 μειωμένες κατά -8,26% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (18.801) και μειωμένες κατά -6,34% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο (18.415).

Β.5 ΚΑΘΑΡΕΣ ΡΟΕΣ
Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα -δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις- ανέρχονται σε 14.435 έναντι –7.564 τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο και 17.543 τον Απρίλιο του 2011.
Για περισσότερο αναλυτικά στατιστικά στοιχεία σε επίπεδο περιφέρειας καθώς και συνοπτικές εκθέσεις, βλ. στο www.oaed.gr.

Σφαγή στον ιδιωτικό-Μειώσεις μισθών μέχρι και 40%


ftwxeia.preview.jpg


Λήγει σήμερα η μετενέργεια περισσότερων από 80 σε σύνολο 220 κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους κλάδους.
 
Η ρύθμιση κάνει “την κρίση ευκαιρία” για τους εργοδότες στην χώρα προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες μεγάλες μειώσεις μισθών και ταυτόχρονα προχωρά στην μεγαλύτερη φτωχοποίηση των εργαζομένων.
 
Με την λήξη της μετενέργειας χιλιάδες εργαζόμενοι θα μπουν σε νέο καθεστώς όπου θα κυριαρχήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και άρα η ατομική διαπραγμάτευση εργαζόμενου- εργοδότη ή τα "εργοδοτικά" σωματεία που θα υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις με τα νέα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 
Χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν μεγάλες μειώσεις από 15% έως 40% στις απολαβές τους αφού θα επανέλθουν στο βασικό μισθό ή στο βασικό ημερομίσθιο ενώ ταυτόχρονα καταργούνται και μια σειρά από επιδόματα. Συγκεκριμένα τα μόνο επιδόματα που παραμένουν είναι τα επιδόματα παιδιών, σπουδών, πολυετίας και επικινδυνότητας στις περιπτώσεις που αυτά προβλέπονταν.
 
Εντωμεταξύ αλαλούμ επικρατεί στην ερμηνεία των εγκυκλίων του υπ. Εργασίας αφού δεν είναι ξεκάθαρο αν η επιστροφή θα γίνει στο μισθό βάσης, τον εισαγωγικό ή στο βασικό μισθό που προβλέπει η κάθε μισθολογική κλίμακα αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι “ωριμάνσεις” στους μισθούς γινόντουσαν σε κλιμάκια εκτός των επιδομάτων πολυετίας. 
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί σχεδόν καμία νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε αντίθεση με τον τεράστιο αριθμό των επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και στην πλειοψηφία τους προβλέπουν μεγάλες μειώσεις στις απολαβές των εργαζομένων.
 
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να κρατήσει μέχρι και τον Μάϊο του 2013 όπου και θα λήξει η μετενέργεια των τελευταίων από τις 220 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
 
Στοιχεία για την Κεντρική Μακεδονία
 
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα έχουν υπογραφεί 58 επιχειρησιακές συμβάσεις στην πλειοψηφία τους από ενώσεις προσώπων, οι οποίες κατά μέσο όρο επέφεραν μειώσεις της τάξης του 22% στους μισθούς ενώ ραγδαία αύξηση παρατηρείται και στην σύναψη ατομικών συμβάσεων και συγκεκριμένα σε 2.687 επιχειρήσεις με αντίστοιχες μειώσεις μισθών.

Καλός τα παιδιά που ήρθαν στην Σκόπελο!


Σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο του Σ.Δ.Ο.Ε μας επισκέφτηκαν σήμερα στην Σκόπελο και κάνουν έλεγχους στο νησί .όποιος είναι καθαρός δεν φοβάται όποιος έχει χεσμένη την φωλιά του ας πρόσεχε ....

«Βουτιά» φορτηγού σε γκρεμό με νεκρό και τραυματίες


Ένας 48χρονος έχασε την ζωή του και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα τρία άτομα, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε γκρεμό βάθους περίπου εκατό μέτρων.

Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε, σε αγροτικό δρόμο στο Λεβίδι. Το φορτηγό, για άγνωστο λόγο, εξετράπη της πορείας του και βρέθηκε στο κενό.

Οι τρεις βαριά τραυματισμένοι συνεπιβάτες, μια 37χρονη γυναίκα και δύο άνδρες, ηλικίας 51 και 21 ετών, νοσηλεύονται στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η τροχαία Τρίπολης.

Αγαπούλα, άσε την κουκούλα.

Γιατί είναι σκυθρωπή η μουτράκλα σου, Προεδράρα μου; Μήπως δεν σε πότισαν, δεν σου έβαλαν καινούριο χώμα, μήπως δεν σου έριξαν λίπασμα γλαστρούλα μου; Τι είναι παπούλη μου; Πες μου και με τρώει η αγωνία και το χέρι μου.

Ο Αλέξης και η Αλέκα Κάρολε, δεν  έρχονται να σου μιλήσουν, όχι γιατί δε σε αγαπάνε, δεν γουστάρουν τους άλλους. Γιατί τα πόδια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Κουβέλη βρωμάνε μνημονίλα. Τι θα πει, δε σου μυρίζει τίποτα εσένα; Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν έχουν μύτη.
Μα κι αυτοί θέλουν σώνει και καλά το Αλέξη μαζί τους. Πριν τις εκλογές, ούτε που γύριζαν να το κοιτάξουν. Σύριζα να περνούσε δίπλα τους, γύριζαν το κεφάλι. Αμ έτσι πες μου. Ετοιμάζει ληστεία η συμμορία και ψάχνουν τσιλιαδόρο. Και μετά να του τα ρίξουν πάνω του. «Μαζί τους κλέψαμε». Είπα και εγώ. Τέτοιος έρωτας ξαφνικά.  
Εμένα το λες, ότι έχεις γραμμάτια ανεξόφλητα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Αμ εγώ στην Τράπεζα; Βράστα κι άστα. Το ξέρω παππούλη μου, ότι έχεις υποχρέωση στο Σαμαρά και το Βενιζέλο, αλίμονο.  Αλλά σαν Πρόεδρος της δημοπρασίας δεν έχεις και μια μικρούλα, να τόση δα, υποχρέωση στον Ελληνικό Λαό; Okay, έχεις απόλυτο δίκιο. Αν αποφάσιζε ο λαός, δεν θα ήσουν στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά στο σπίτι σου στο χωριό. Σωστά, να λέμε και του παρέδρου το δίκιο.
Τι λέτε να κάνετε τώρα; Καλά το ξέρω, ότι θα τον πιούνε οι Μνημονιακοί στις εκλογές. Άλλο σε ρωτάω. Α, σκέφτεστε να μην κάνετε, να κάνετε «κολπάκια». Πως δεν καταλαβαίνω, αν γίνουν εκλογές, θα χάσεις τον Αντώνη και τη Βαγγελιώ, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Όμως πρόσεξε, γιατί θα καταλάβει και ο λαός και τότε θα σου πέσουν τα φύλλα, φυτό μου, κατάλαβες; 
Και δεν πλύθηκε κι ο Μιχαλολιάκος στα κανάλια, που να τον βάλετε έτσι στην κυβέρνηση. Τώρα έβαλαν την πρόπλυση. Αργήσατε.  
Αν δεν πιάσουν τα κολπάκια, θα ρίξετε στον Αλέξη ευθύνες για την ακυβερνησία!; Καλά αγάπη μου, ο πνιγμένος από τα γκάλοπ του πιάνεται. 
ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου