Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΑΣΤΡΑΠΕΣ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΕΣ ΣΤΝ ΣΚΟΠΕΛΟ!

περιμένουμε μεγάλη καταιγίδα αφού αυτήν την στιγμή γίνετε χαμός από αστροπελέκια και μπουμπουνητά

Ανυπακοή στο κατά ...Παπαδήμον ευαγγέλιο!

Εάν τα δύο κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση του κεφαλαίου και της τρόικας καταφέρουν –και τολμήσουν– να σχηματίσουν και την επόμενη, μετά τις εκλογές της Κυριακής, τότε έχουν έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών. Το περιέγραψε, με κάθε λεπτομέρεια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος λειτούργησε και αυτή τη φορά ως η φωνή της μνημονιακής συνείδησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 


Σε ένα επτασέλιδο σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, αλλά και με τα όσα είπε στην τελευταία συνεδρίαση του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης του ευρώ και της Φρανκφούρτης κατέστησε απολύτως ξεκάθαρες τις προτεραιότητες της οποιασδήποτε μνημονιακής και ευρωλάγνας κυβέρνησης: Νέες δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, αυξήσεις σε φόρους και τιμολόγια ΔΕΚΟ, απολύσεις στο Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πολλά παρόμοια. Η αλήθεια είναι ότι ο Παπαδήμος –ο οποίος διόλου δεν αποκλείεται να επιλεγεί και πάλι από το μαύρο μπλοκ εξουσίας για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, εάν τα σπάσουν Βενιζέλος και Σαμαράς– προσέφερε υπηρεσίες με αυτή του την παρέμβαση. Διότι, εκτός από τα αντιδραστικά κόμματα, πλέον γνωρίζουν με σαφήνεια και οι εργαζόμενοι τις τους περιμένει μετά τις εκλογές. Καμία αυταπάτη δεν μπορεί πλέον να υφίσταται στην πορεία προς τις κάλπες και μπροστά από αυτές. Η ψήφος στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους τους είναι επιλογή αυτοκτονίας. Η ψήφος στο ΛΑΟΣ, τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή δεν είναι (στην καλύτερη περίπτωση) παρά μια επικίνδυνη αυτό-εκτόνωση, που θα γίνει μπούμερανγκ σε όσους την επιλέξουν. Η στήριξη της ΔΗΜΑΡ οδηγεί στην ενίσχυση του αριστερού άλλοθι για το μαύρο μπλοκ εξουσίας. Η κάθε λογής τυχάρπαστη διαμαρτυρία ή ενίσχυση ευκαιριακών συμμαχιών ισοδυναμεί με μια ανώδυνη (για το σύστημα) τρύπα στο νερό.
Αντιθέτως, η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί μια συνειδητή επιλογή όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για την επόμενη μέρα – κυρίως γι’ αυτήν. Για να τσακιστούν τα τείχη που μας φυλακίζουν κάτω από την ορμή των κυμάτων του αγώνα.
http://www.prin.gr/2012/05/editorial.html#more 

Μείνετε συντονισμένη στο skopelos news ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΊΑ


Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων στο skopelos news

Διαβάστε  τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που δημοσιεύονται εκτάκτως αύριο αντί της Κυριακής, λόγω της διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, την Κυριακή, 6 Μαΐου.

ΤΟ ΕΘΝΟΣREAL NEWSTO ΑΡΘΡΟΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΤΟ ΠΑΡΟΝΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Σε ανάκληση γιαουρτιών της εταιρίας "Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε" προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από καταγγελία βρέθηκε σε αυτά μούχλα.

Σε ανάκληση γιαουρτιών της εταιρίας "Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε" προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από καταγγελία βρέθηκε σε αυτά μούχλα. Τα προϊόντα τα οποία...
ανακαλούνται είναι τα εξής:
1) Επιδόρπια γιαουρτιού με κομμάτια ροδάκινο, 1% ΛΙΠΑΡΑ, 2 Χ 200 ΓΡ, CARREFOUR(bar code : 520 4239 232057), Ημερομηνίες λήξης : 18/05/2012 και 25/05/2012.
2) Επιδόρπια γιαουρτιού με μπισκότο, 1% ΛΙΠΑΡΑ, 2 Χ 200 ΓΡ, CARREFOUR(bar code : 520 4239 232088), Ημερομηνία λήξης : 25/05/12.
3) Επιδόρπια γιαουρτιού με λεμόνι, 1% ΛΙΠΑΡΑ, 2 Χ 200 ΓΡ, CARREFOUR(bar code : 520 4239 232071), Ημερομηνίες λήξης : 11/05/2012 και 25/05/2012.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την επιχείρηση "Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε." την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΕ ΔΙΧΤΥΑ, ΠΑΡΑΓΑΔΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΑΔΕΣ

Έλεγχοι για την αλιεία στα παράλια του νομού

* «Συμμορφώνονται οι ερασιτέχνες ψαράδες...», υποστηρίζει ο λιμενάρχης του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου, κ. Αντωνίου

Στην προσπάθεια να προστατευθεί ο θαλάσσιος πλούτος και στην περιοχή μας, ο Λιμενικός Σταθμός Αγιοκάμπου, ξεκίνησε ήδη εντατικούς ελέγχους αυτή την περίοδο, με την έναρξη της απαγόρευσης χρήσης συγκεκριμένων μέσων αλιείας, όπως προβλέπει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο σχετικός νόμος.
Ιδιαίτερα με τις πρώτες μέρες καλοκαιρίας, οι ερασιτέχνες ψαράδες, ήδη έκαναν την εμφάνισή τους στα παράλια του νομού, χωρίς να χάσουν χρόνο και εξόρμησαν στη θάλασσα προκειμένου να απολαύσουν την αγαπημένη τους ασχολία, είτε από, ξηράς είτε από θαλάσσης, αλλά πάντα στα πλαίσια των επιτρεπόμενων μεθόδων αλιείας που επιβάλλει η σχετική απαγόρευση, του υπουργείου και η οποία ισχύει μέχρι και τέλος Μαΐου.
Ο λιμενάρχης του Λιμενικού Σταθμού Αγιοκάμπου, κ. Αντωνίου, μας ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κίνηση των ψαράδων στην περιοχή, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο και το λιμενικό σώμα διενεργεί ελέγχους, για να διαφυλάξει τον πλούτο της θάλασσας και να διαπιστώσει τυχόν παραβάσεις του νόμου.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι ερασιτέχνες ψαράδες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη θαλάσσια περιοχή των ορίων αρμοδιότητάς του, είναι γνώστες της απαγόρευσης και συμμορφώνονται με όσα αυτή ορίζει, χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα παραβίασής της.
Μάλιστα οι περισσότεροι σέβονται τους κανόνες, αυτή την περίοδο της αναπαραγωγής των ψαριών, για να μπορούν να απολαμβάνουν καλές ψαριές αύριο.
Ο κ. Αντωνίου υποστηρίζει παράλληλα, ότι: «Πολλούς τους γνωρίζουμε ήδη εδώ και χρόνια και έχουμε άριστη σχέση συνεργασίας. Κάποιες παραβάσεις ψαράδων διαπιστώνονται περισσότερο απ’ αυτούς που έρχονται στην περιοχή απ’ άλλους νομούς...».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας «Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία, με δίχτυα-παραγάδια, καθώς και η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία στη θάλασσα, όλο το μήνα Μάιο».
Οι ερασιτέχνες αλιείς πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ατομική αστυνομική άδεια αλιείας, που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΣΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ
Παράλληλα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, εξέδωσε ανακοίνωση απαγόρευσης και για τους ερασιτέχνες ψαράδες που προτιμούν το γλυκό νερό.
Ειδικότερα απαγορεύει τη διενέργεια αλιείας στους ποταμούς, παραποτάμους, κανάλια και τεχνικές λίμνες της Π.Ε. Λάρισας, μέχρι και τις 25 Μαΐου, καθόσον είναι επιτακτική ανάγκη της αναπαραγωγής των υδρόβιων ειδών που αναπαράγονται κατά την περίοδο αυτή, όπως επισημαίνει.
Τον έλεγχο στις περιοχές αυτές, έχουν τα κατά τόπους δασαρχεία και οι αστυνομικές αρχές, οι οποίοι υποχρεούνται να διαπιστώνουν αν οι ψαράδες έχουν συμμορφωθεί.

Πως να μην είναι ευτυχής ο Πάνος Καμένος με τέτοιους υποψήφιους βουλευτές που διάλεξε όπως την Μαρία Πολύζου.του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στον νομό Μαγνησίας

 Πως να μην είναι ευτυχής ο Πάνος Καμένος με τέτοιους υποψήφιους βουλευτές που διάλεξε όπως την  Μαρία Πολύζου.του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στον νομό Μαγνησίας , δείτε μια κυρία που θαλασσοδέρνεται 2 μέρες στης βόρειες Σποράδες και με μια βάρκα από νησί σε νησί και πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια των βορείων Σποράδων να συνομιλεί με όλον τον κόσμο πρέπει να πούμε ότι οι νησιώτες έχουν εκτίμηση πολύ την κυρία Μαρία Πολύζου για τον αγώνα που δίνει ....

Στη Σκόπελο,σημερα η υποψήφια βουλευτής της Μαγνησίας Μαρία Πολύζου.του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Αναχώρησε  το απόγευμα αργά στην Αλόννησο  άκουσε τα για τα προβλήματα της Σκοπέλου σχετικά με την συγκοινωνία και υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τα νησιά μας Η προεκλογική περιοδεία ολοκληρώνεται με τις επισκέψεις στα αγαπημένα νησιά των Β. Σποράδων 

Η σελίδα αναμετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Από την Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι ο ιστότοπος της για την μετάδοση των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας της 6ης Μαΐου 2012 είναι http://ekloges.thessaly.gov.gr και έχει υλοποιηθεί με την επιμέλεια της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα και στα κινητά τηλέφωνα από τον ίδιο ιστότοπο, ενώ ανοικτή θα παραμείνει και η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάδοσης των αποτελεσμάτων.
Η μετάδοση των αποτελεσμάτων είναι άμεση (online) για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας), καθώς το σύστημα είναι σχεδιασμένο να εμφανίζει τα αποτελέσματα, άμεσα, με την ηλεκτρονική καταχώρησή τους στο σύστημα, από το αντίστοιχο συνεργείο.
Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος της βασικής γραμμής ("ΣΥΖΕΥΞΙΣ") θα μπει σε λειτουργία ο εναλλακτικός ιστότοπος http://www.example.com/Link23, ο οποίος θα έχει όμως μικρότερη ταχύτητα εξυπηρέτησης.

Μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να κάνουμε ρεπορτάζ !!!

ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΗ ........

Αγαπητοί Σκοπελίτες, κάτοικοι και λάτρεις αυτού του όμορφου νησιού.


Το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου πριν λίγες μέρες ψήφισε το νέο Κανονισμό «Προστασίας του Περιβάλλοντος και Καθαριότητας» του δήμου μας. Στόχος του νέου κανονισμού είναι να διατηρούμε συνεχώς καθαρούς όλους τους χώρους του νησιού μας.
ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΝΗΣΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΊΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΌΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ  ΚΥΡΙΕ ΦΥΦΓΑ

Έγινε η συνάντηση μεγάλο παραγόντων του παναθηναϊκού στην Σκόπελο και βρέθηκε λύσις!


Οργή της συντρόφου του Ελύτη για το σποτ του αλήτη Σαμαρά

Βγαλέ ρε βλακάκο τη φωτογραφία και τους στίχους του Ελύτη από τη διαφήμιση της κωλόφατσάς σου και μετά βγάζεις και τις κουκούλες
Την έντονη αντίδραση της συντρόφου του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου προκάλεσε η διαφήμιση της ΝΔ όπου εμφανίζεται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής.

Η κα Ηλιοπούλου ζητεί την άμεση απόσυρση του σποτ και εκφράζει τη λύπη της που είδε φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη και να χρησιμοποιείται απόσπασμα απο ποίημά του.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, που έχει την ευθύνη για το έργο του ποιητή, αναφέρει "Η ποίηση, το ήθος και η σκέψη του Ελύτη αποτελούν εθνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας και όχι ιδιοκτησία κανενός κόμματος. Ας δείξουμε σεβασμό". Και μνημονεύει τον στίχο: "Την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ’ αγάλματα!".
 http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1396780

Ένας υπουργός, ένα χωριό κι ένα οικόπεδο…

Με λένε Σηφουνάκη, είμαι υπουργός & έφτιαξα τουριστικές υποδομές στο χωριό μου για να βγάλουν λεφτά οι επιχειρήσεις μου
Ρεπορτάζ που έφτασε στα χέρια της Jaquou Utopie από τον Ειδικό Συνεργάτη
Το μεγαλύτερο οικόπεδο δεν κρύβεται…
Από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι κάνουλες του Δημοσίου έκλεισαν. Όχι όμως για όλους. Οι ψηφοθηρικές προτεραιότητες των βουλευτών παρέμειναν σε προτεραιότητα, πόσο μάλλον για τα «αφεντικά» ενός από τα τελευταία «χρυσωρυχεία» του δημοσίου: του Πράσινου Ταμείου. Αυτή είναι η περίπτωση των Πρασσών, ενός εγκαταλλειμμένου ορεινού οικισμού 100 κατοίκων στο Ρέθυμνο που ευτύχησε να είναι ο τόπος καταγωγής του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (πολιτικού προϊστάμενου του Πράσινου Ταμείου) κ. Νίκου Σηφουνάκη και δέχθηκε, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία. Από την «ευεργεσία» του Δημοσίου επωφελούνται βέβαια όλοι οι Πρασσιώτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης. Για καλή του τύχη, οι περισσότερες από τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στο χωριό βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου του. Το οποίο πρόσφατα μεταβιβάστηκε σε νεοϊδρυθείσα τουριστική εταιρία της συζύγου του κ. Δασκαλαντωνάκη, με σκοπό προφανώς, την τουριστική αξιοποίησή του. Επιπλέον πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του κ. Σηφουνάκη θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στην περιουσία του, βοηθώντας ένα ανάλογο επιχειρηματικό σχέδιο…

 Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι Πρασσές (ή Πρασιές) είναι ένα χωριό 115 κατοίκων (απογραφή 2001), σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Εκεί έζησε ένα μικρό διάστημα της παιδικής του ηλικίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης, καθώς πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του πατέρα του (σύμφωνα με όσα αναφέρει στην προσωπική ιστοσελίδα του). Πρόκειται για ένα άσημο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική χωριό: «Ο οικισμός των Πρασιών δεν εμφανίζει αξιόλογη ζήτηση στην τοπική αγορά ακινήτων, γεγονός εξάλλου που πιστοποιείται και από τη συνεχιζόμενη σημαντική μείωση του πληθυσμού του, η οποία την τελευταία 10ετία ξεπέρασε το 40%. Με δεδομένο το μικρό μέγεθος και τη γεωγραφική απομόνωση του οικισμού, τα νέα ζευγάρια δεν παραμένουν σε αυτόν, αλλά εξακολουθούν να εγκαθίστανται στο Ρέθυμνο», παρατηρεί το 2009 το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου (σελ. 51-52). Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το 65% των κατοικιών δεν κατοικούνται μόνιμα».
Το βλέμμα της Πολιτείας στράφηκε στα ορεινά του Ρεθύμνου το 1995, όταν με ένα προεδρικό διάταγμα χαρακτηρίστηκαν ως παραδοσιακοί 44 οικισμοί του νομού (ΦΕΚ Δ 728/21.9.1995). Χαρακτηριστικό είναι ότι ο άσημος οικισμός των Πρασσών δεν περιλαμβάνεται στους οικισμούς υψηλής πολιτιστικής αξίας, αλλά στην κατηγορία 2 (μεσαίας πολιτιστικής αξίας). Ωστόσο ο χαρακτηρισμός του ως παραδοσιακός ήταν η απαραίτητη κίνηση προκειμένου να τύχει ειδικής μέριμνας από την Πολιτεία.

Το χρήμα ξεκινά

Το χάδι της Πολιτείας στον εγκαταλλειμμένο οικισμό ξεκίνησε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2003, με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του. Οι μελέτες και τα έργα εντάχθηκαν στο κοινοτικό πρόγραμμα Περιβάλλον με φορέα χρηματοδότησης το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου). Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν μάλλον γενναιόδωρος για τα λιγοστά τετραγωνικά της πλατείας: 667.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο της ανάπλασης της πλατείας περιλαμβάνονταν η κατασκευή αγροτικού ιατρείου, το οποίο εγκαινίασε τον Αύγουστο του 2009 ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης, γεγονός που προβλήθηκε με ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια από τα κρητικά ΜΜΕ. Τη μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας έκανε η ΜΚΟ Αρχιπέλαγος, στην οποία ο Νίκος Σηφουνάκης και ο αδερφός του Ιωάννης Σηφουνάκης είναι ιδρυτικά μέλη.
Η συνέχεια ήρθε το 2009. Τον Απρίλιο, το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ (υπουργός Γιώργος Σουφλιάς) χαρακτηρίζει τις Πρασσές «περιοχή αισθητικής αναβάθμισης» (ΦΕΚ ΑΑΠ 154/13.4.2009). Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απαραίτητος για να διεκδικήσει ένας δήμος (ή κάποιος άλλος φορέας) χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για έργα αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με ενίσχυση δράσεων ανάπλασης όψεων των ιδιωτικών κτιρίων. Με άλλα λόγια, ήταν το απαραίτητο «νομικό χαλί», για ένα τμήμα από τα όσα θα επακολουθούσαν.
Και μετά, άρχισαν οι διαδοχικές εξελίξεις. Στις 12 Μαϊου του 2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ συνάπτει προγραμματική σύμβαση με το δήμο Ρεθύμνου για την εκτέλεση του έργου «Ανάπλαση δημοσίων- κοινοχρήστων χώρων του οικισμού Πρασσών του δήμου Ρεθύμνης». Το έργο προϋπολογίζεται σε… 980.000 ευρώ! Ακολουθεί τον Ιούνιο του 2009 η απόφαση της νομαρχίας για την οριοθέτηση του οικισμού Πρασσών, επίσης απαραίτητη για την ανάπλαση ενός παραδοσιακού οικισμού (ΦΕΚ 272 ΑΑΠ/11.6.2009, που διορθώθηκε με το ΦΕΚ 425 ΑΑΠ/3.9.2009). Όχι τυχαία, τα όρια περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη έκταση από το ίδιο το χωριό, αδόμητη σήμερα. «Το δομημένο τμήμα του οικισμού ανέρχεται σε 31 στρέμματα (19% της οριοθετημένης έκτασης). Το εμβαδόν της οριοθετημένης έκτασης του οικισμού είναι 162 στρέμματα και θεωρείται μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό του (1,4 στρέμματα ανά κάτοικο)», παρατηρεί το επιχειρησιακό σχέδιο του δήμου Ρεθύμνου το 2009. Για ποιο λόγο η οριοθέτηση του οικισμού είναι συμπεριέλαβε μια τόσο μεγάλη έκταση; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το σταδιακό διπλασιασμό, αν όχι τριπλασιασμό του οικισμού. Συμπτωματικά ένα από τα αδόμητα οικόπεδα που βρίσκεται έξω από το συμπαγές κομμάτι του οικισμού, αλλά μέσα στα διευρυμένα όρια της νομαρχιακής απόφασης ανήκει στα αδέρφια Νίκο και Ιωάννη Σηφουνάκη.
Και τα έργα ανάπλασης ξεκινούν. Το έργο αναλαμβάνει στις 18 Αυγούστου η εταιρία «Τσιάκαλος Χρήστος- Φουντουλάκη Αιμιλία» με έκπτωση σχεδόν 40%, δηλαδή με 473.755 ευρώ. Τρεις ημέρες αργότερα (και λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές) ο τότε υπουργός κ. Γιώργος Σουφλιάς αποφασίζει (με την αρ.πρωτ.1561/21.8.2009) την έγκριση πίστωσης στο δήμο Ρεθύμνου μέχρι του ποσού των 380.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Τελικά, συνεπώς, από τις 980.000 ευρώ της αρχικής σύμβασης η ανάπλαση κατοχυρώθηκε λόγω έκπτωσης με 473.000 ευρώ και το ΥΠΕΧΩΔΕ προϋπολόγισε 380.000 ευρώ. Το καλύτερο όλων; Τη μελέτη ανάπλασης, με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, υπογράφει… ο ίδιος ο Νίκος Σηφουνάκης, που παράλληλα με τα καθήκοντά του ως βουλευτής βρήκε προφανώς χρόνο να εξασκήσει και τις σπουδές του ως αρχιτέκτονα.
Το ίδιο διάστημα το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίζει να χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα ακόμα ένα έργο στις Πρασσές: την ανάπλαση των όψεων 5 διατηρητέων (ενετικών) κτιρίων, προϋπολογισμού 305.000 ευρώ. Και πάλι τη μελέτη εκπόνησε το Αρχιπέλαγος. Πηγή της χρηματοδότησης και στα δύο έργα; Μα φυσικά το «αμαρτωλό» ΕΤΕΡΠΣ, πηγή ρουσφετιών για κάθε υπουργό, το οποίο αντικαστάθηκε το 2010 από το Πράσινο Ταμείο. Όπως αποδείχθηκε, όμως, αν έχεις τα «μέσα», η πρακτική παραμένει η ίδια.

Οι Πρασσές στην τελική ευθεία.

Στις 6.10.2009 ορκίζεται η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Σηφουνάκης ορίζεται αρχικά υφυπουργός στο νεότευκτο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο συγχωνεύτηκαν το υπουργείο Μεταφορών και το κομμάτι των δημοσίων έργων από το παλαιό ΠΕΧΩΔΕ. Κατόπιν στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 έγινε ανασχηματισμός και ο κ. Σηφουνάκης βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, αρχικά υπό την Τίνα Μπιρμπίλη και αργότερα (από τις 17 Ιουνίου 2011) υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ας δούμε πολύ συνοπτικά τι συνέβη στις Πρασσές το διάστημα αυτό:
-αποφασίζεται η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ στον οικισμό. Κόστος: 123.755 ευρώ
-υπογράφεται σύμβαση για τη δημιουργία εσωτερικού δικτύου ύδρευσης- αποχέτευσης με κόστος 173.635 ευρώ.
-κατόπιν το υπουργείο Ανάπτυξης (δ/ση δημοσίων επενδύσεων) εγκρίνει την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων την κατασκευή (σσ.ολοκλήρωση) εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ομβρίων οικ. Πρασσών και τη σύνδεση με τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων του δήμου Ρεθύμνου με προϋπολογισμό 520.000 ευρώ. Την απόφαση υπογράφει ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοϊδης.
-με διάφορες αποφάσεις χρηματοδοτείται η κατασκευή του οδικού δικτύου που συνδέει τις Πρασσές με άλλα χωριά της περιοχής.
-ο δήμος Ρεθύμνου εγκρίνει την καταβολή 3.000 ευρώ για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση έργου: «Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση φαραγγιών Πρασσών».
Δίπλα σε όλα αυτά, και ενώ το Πράσινο Ταμείο υπογράφει σταδιακά την εκταμίευση των χρημάτων για τα δύο προγράμματα (ανάπλαση Πρασσών και ανάπλαση όψεων 5 κτιρίων), το υπουργείο Περιβάλλοντος έρχεται να παρέμβει δύο κινήσεις:
-στις 27.11.2011 εκδίδει προεδρικό διάταγμα με το οποίο καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στα οικόπεδα του παραδοσιακού οικισμού Πρασσών και των γηπέδων πέριξ αυτού. Το διάταγμα ορίζει πολύ ειδικούς αρχιτεκτονικούς περιορισμούς στη δόμηση και μια ζώνη μήκους 1 χιλιομέτρου από τον οικισμό, στην οποία ό,τι κατασκευαστεί θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα παραδοσιακά πρότυπα.
-στις 20.2.2011 ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνει εντολή στο Πράσινο Ταμείο να παρέχει επιπλέον 160.000 ευρώ για την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων στις Πρασσές. Από την υπουργική απόφαση δεν γίνεται σαφής ο λόγος για τον οποίο δίνονται χρήματα, πλεόν των 473.000 ευρώ της αρχικής σύμβασης. Ωστόσο αναφέρεται ότι υπήρξε εισήγηση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, την οποία στις 6.12.2011 απεδέχθη το διοικητικό συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου. Το ερώτημα είναι βέβαια αν το Πράσινο Ταμείο έχει στα χέρια του μια νέα μελέτη η οποία να δικαιολογεί την οικονομική επέκταση της σύμβασης. Ή αν τα χρήματα δόθηκαν… υπουργική αδεία.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης (δ/ση δημοσίων επενδύσεων) εγκρίνει την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) επιπλέον 350.000 ευρώ, για την ανάπλαση τμήματος του οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης. Την απόφαση υπογράφει ο υφυπουργός Θάνος Μωραϊτης, τέως υφυπουργός Περιβάλλοντος στις 22.12.2011. Εδώ έρχεται ένα δεύτερο ερώτημα: Τα 350.000 ευρώ που έδωσε ο κ. Μωραϊτης στις Πρασσές είναι
-κομμάτι των 473.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί με την αρχική μελέτη ανάπλασης, αλλά δεν έχουν ακόμα εκταμιευτεί.
-χωριστό κονδύλιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα 160.000 ευρώ που προαναφέρθηκαν.
-χωριστό κονδύλιο, πλέον των όσων χρημάτων έχουν δοθεί. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το ερώτημα βέβαια παραμένει το ίδιο, δηλαδή βάση ποιας μελέτης θα δοθούν τα χρήματα αυτά.
Ώρα λοιπόν να κάνουμε λογαριασμό. Από το πρώτο πρόγραμμα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του οικισμού μέχρι σήμερα, οι Πρασσές των 100 μόνιμων κατοίκων, στις οποίες κατοικούνται μόνο 4 στα 10 σπίτια πήραν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα από διάφορα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα για να φτιάξουν δρόμους, να επισκευάσουν παλαιά κτίρια, να υπογειοποιήσουν καλώδια, να αποκτήσουν δίκτυο αποχέτευσης και να ξαναφτιάξουν τους κοινόχρηστους χώρους και τους δρόμους τους…

Το «αγνό» ενδιαφέρον

Όμως και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης επωφελείται από το εξαιρετικό ενδιαφέρον της Πολιτείας για τον εγκαταλειμμένο οικισμό. Στο άκρο των Πρασσών βρισκόταν ένα μεγάλο οικόπεδο (7,7 στρεμμάτων, δηλαδή ίσο… με το ¼ του οικισμού), το οποίο βέβαια αν και αδόμητο εντάχθηκε όπως προείπαμε στα όρια του παραδοσιακού οικισμού. Το οικόπεδο αυτό ανήκε εξ αδιαιρέτου στα αδέρφια Νίκο και Ιωάννη Σηφουνάκη. Το 2008 το οικόπεδο αυτό διαιρέθηκε σε τρία κομμάτια (2,8 στρεμμάτων, 3 στρεμμάτων και 1,9 στρεμμάτων) τα οποία τα δύο αδέρφια μεταβίβασαν σε «ιδρυόμενη εταιρία», η οποία δεν κατονομάζεται στο σχετικό κτηματολογικό απόσπασμα. Ποια είναι αυτή η εταιρία; Μας το αποκαλύπτει η μεταβίβαση ακόμα δύο μικρών οικοπέδων, 44 τμ και 46 τμ: από τα δύο αδέρφια προς την «Dapiacienza Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εμπορική Αγροτική Τουριστική Εταιρία (ΑΞΕΑΤΕ)». Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, η Dapiacienza ιδρύθηκε το 2008 με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο την Μαρία Ν. Δασκαλαντωνάκη, τη σύζυγο του Νίκου Σηφουνάκη και διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου ξενοδοχείων Grecotel. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια απλή αναζήτηση στο Google για την Dapiacienza προκύπτει ότι η βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Περλεπέ δήλωσε στο τελευταίο πόθεν έσχες της ότι κατέχει 600 μετοχές της εν λόγω εταιρίας τις οποίες δήλωσε ότι απέκτησε με μηδενικό κόστος αγοράς.
Τι θα μπορούσε να ονειρεύεται κανείς από το οικόπεδο; «Οι Πρασιές εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν κυρίως ως παραθεριστικός οικισμός (κυρίως αλλοδαπών), δεδομένου ότι διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε αυτό τον τομέα», εκτιμά το 2009 ο δήμος Ρεθύμνου στο επιχειρησιακό του σχέδιο. Μην απορήσετε λοιπόν αν μέσα στα επόμενα χρόνια δείτε αγροτουριστικές κατοικίες να ξεφυτρώνουν περιμετρικά του οικοπέδου, με τον πυρήνα του να παραμένει αγροτικός, όπως σήμερα. Άλλωστε υπάρχει και πολύ πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορούσε να διευκολύνει μια ανάλογη επένδυση. Πρόκειται για το νέο πλαίσιο για τους παραδοσιακούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, το οποίο θέσπισε εν κρυπτώ (δηλαδή χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα στους δημοσιογράφους) ο Νίκος Σηφουνάκης (ΦΕΚ ΑΑΠ 289/ 4.11.2011). Το νέο πλαίσιο ορίζει ότι σε οικόπεδο με εμβαδόν τουλάχιστον 1,8 στρέμματος ο ιδιοκτήτης μπορεί αντί να το κατατμήσει σε μικρότερα, να πάρει ως bonus το άθροισμα των τετραγωνικών που θα έκτιζε στα μικρότερα οικόπεδα μειωμένο κατά 10%. Κανένα από τα τρία μεγάλα οικόπεδα που μεταβιβάστηκαν στην Dapiacienza δεν είναι μικρότερο των 1,9 στρέμματος. Άρα μπορούν κάνοντας χρήση του ευεργετικού αυτού μέτρου να μην κοπούν σε κομματάκια (άλλωστε δεν θα ήταν όλα άρτια αφού λόγω του σχήματος του οικοπέδου δεν θα είχαν όλα πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό), αλλά να αξιοποιήσουν σχεδόν όλα τα τετραγωνικά που θα μπορούσαν να έχουν. Τυχαίο; Τα συμπεράσματα δικά σας.
*και δύο ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα από το παρόν ρεπορτάζ, καθώς δεν ήταν δυνατόν να δοθούν έγκαιρα οι σχετικές απαντήσεις:
-ως προς τι διορθώθηκε η απόφαση της νομαρχίας για την οριοθέτηση των Πρασσών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα; Από τα δύο ΦΕΚ δεν προκύπτει κάποια εμφανής αλλαγή στα όρια.
-ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία της Dapiacienza; Έχει αγοράσει άλλα οικόπεδα γύρω από το συγκεκριμένο χωριό, ή σε άλλα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου;

Ημερολόγιο

 • 21.9.1995. Προεδρικό Διάταγμα. Χαρακτηρισμός παραδοσιακών οικισμών νομού Ρεθύμνης.
 • 13.4.09. ΥΠΕΧΩΔΕ. Κήρυξη περιοχής οικισμού Πρασσών ως «περιοχή αισθητικής αναβάθμισης».
 • 11.6.09. Νομαρχία. Οριοθέτηση οικισμού Πρασσών.
 • 3.9.09. Νομαρχία. Νομαρχία. Διόρθωση σφάλματος στην οριοθέτηση.
 • 10.12.10. Περιφέρεια Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται έργο «αποκατάσταση και βελτίωση οδικού δικτύου ν. Χανίων (3η φάση δρόμος Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 500.000 ευρώ.
 • 6.4.11. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται έργο «αποκατάσταση οδικού δικτύου ν.Χανίων (3η φάση Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 30.000 ευρώ
 •  13.4.11  Πρακτικό συνεδρίασης Δημοτικού Συμβούλιο Ρεθύμνου. Όπως αναφέρει, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου Ρεθύμου για την ανάπλαση των Πρασσών είχε προϋπολογισμό 980.000 ευρώ.
 • 11.7.11  Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 38.335 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
 • 11.7.11. Πράσινο ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 65.647 ευρώ για ανάπλαση 5 διατηρητέων.
 •  13.7.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 38.335 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
 • 13.7.11. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 65.847 ευρώ για αποκατάσταση ανάπλασης όψεων 5 διατηρητέων παραδοσιακού οικισμού Πρασσών.
 • 19.7.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Εγκρίνει πίστωση 473.755 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
 • 27.7.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Ψηφίζει πίστωση 61.877 ευρώ για εκτέλεση υπογειοποίησης ΔΕΗ με απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ.
 • 1.8.11. Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Ζητά να εκτελεστεί υπογείωση δικτύου ΔΕΗ Πρασσών (προϋπ. 123.755 ευρώ) με απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ.
 • 4.8.11. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Νόμιμη η ανάθεση στη ΔΕΗ υπογειοποίησης καλωδίων Πρασσών για 123.755 ευρώ.
 • 27.8.11. Προεδρικό Διάταγμα: Καθορισμός Ειδικών Όρων και περιορισμών δόμησης των οικοπέδων του παραδοσιακού οικισμού Πρασσές του δήμου Ρεθύμνης και των γηπέδων πέριξ αυτού.
 • 30.8.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Έγκριση πίστωσης 3.000 ευρώ με θέμα Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση έργου: «Οργάνωση για δασική αναψυχή, προστασία και διαχείριση φαραγγιών Πρασσών»
 • 30.8.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Πίστωση 264.300 για αποκατάσταση 5 διατηρητέων Πρασσών
 • 8.9.11. Δήμος Ρεθύμνου. Υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή εσωτερικών δίκτυα Πρασσών ύψους 173.635 ευρώ.
 • 9.9.11  Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 53.969 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
 •  12.9.11 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 53.969 για ανάπλαση Πρασσών.
 • 20.9.11. ΥΠΕΚΑ, δ/ση ειδικών έργων αναβάθμισης περιοχών. Τροποποιεί την από 12.5.2009 προγρ. Σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΚΑ και δήμου Ρεθύμνου και την 8.2.2010 απόφαση ΥΠΕΚΑ για συγκρότηση κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: ανάπλαση Πρασσών. Αλλάζει ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Αρχιπελάγους.
 • 23.9.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Πίστωση 173.635 ευρώ για πληρωμή έργου: εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης- αποχέτευσης ομβρίων οικισμού Πρασσών
 • 29.9.11 Πράσινο ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 30.938 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
 • 14.11.11. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 34.545 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών
 • 15.11.11  Περιφέρεια Κρήτης. Έγκριση παράτασης συμβατικής προθεσμίας περαίωσης «τμήμα επαρχιακής οδού Αμαρίου» στα όρια του οικισμού Πρασσών
 • 23.11.11 Δημοτικό Συμβούλιο δήμου Ρεθύμνου. Εγκρίνει την συμπληρωματική σύμβαση (πέραν των 473.755 ευρώ) για 236.024 ευρώ για την ανάπλαση Πρασσών.
 • 23.11.11 Πράσινο ταμείο. Εγκρίνει δαπάνη 34.545 ευρώ (στο δήμο Ρεθύμνου) για ανάπλαση Πρασσών
 • 25.11.11 Υπ. Ανάπτυξης, δ/ση δημοσίων επενδύσεων (Χρυσοχοϊδης). Εγκρίνει ένταξη στο ΠΔΕ του έργου: εσωτ. δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων οικ. Πρασσών και μονάδα επεξεργασίας λυμάτων από δήμο Ρεθύμνου 520.000 ευρώ.
 • 9.12.11. Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου. Για να υλοποιηθεί ανάπλαση επαρχιακής οδού εντός Πρασσών, πρέπει να εκπον. μελέτη η/μ. Προτείνει απευθείας ανάθεση έναντι 3.038 ευρώ.
 • 22.12.11. Αποκ. Διοίκηση Κρήτης. Νόμιμη η ψήφιση πίστωσης 3.038 ευρώ για ανάπλαση επαρχιακού δρόμου εντός Πρασσών (η/μ).
 • 22.12.11. Υπ. Ανάπτυξης, δ/ση δημοσίων επενδύσεων (Μωραϊτης). Εγκρίνει ένταξη σε ΠΔΕ (μεταξύ άλλων) 350.000 ευρώ «ανάπλαση τμήματος οικισμού Πρασσών»
 • 23.12.11. Περιφέρεια Κρήτης. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής έργου «επαρχιακή οδός 13 Περιβόλια- Φούρφουρα Πρασσών»
 •  29.12.11 Οικονομική Επιτροπή δήμου Ρεθύμνου.. Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού δήμου Ρεθύμνου 2012. Πρόβλεψη κονδυλίου για ανάπλαση Πρασσών ύψους 350.000 ευρώ.
 • 29.12.11. Περιφέρεια Κρήτης. Κατανομή χρηματοδότησης σε βάρος ΣΑΕΠ Κρήτης. Περιλαμβάνεται αποκατάσταση και βελτίωση οδικού δικτύου Χανίων (3η φάση Αλικιανός- Πρασσές- Σούγια) 7.432 ευρώ.
 • 31.1.12. Πράσινο Ταμείο. Έγκριση πίστωσης 160.000 για ανάπλαση Πρασσών.
 • 9.2.12 Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δέσμευσης πίστωσης 100.525 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
 • 20.2.12.  Απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ για εγκριση πίστωσης για ολοκλήρωση ανάπλασης Πρασσών 160.000 ευρώ.
 • 22.2.12  Πράσινο Ταμείο. Έγκριση δαπάνης 100.525 ευρώ για ανάπλαση Πρασσών.
 • 20.3.12  Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Νόμιμη η απόφαση για τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε δήμο Ρεθύμνου και ΥΠΕΚΑ για ανάπλαση Πρασσών.

http://wp.me/p1pa1c-gTf

Ριχτε μια ματιά και στην σημερινές εφημερίδες της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΒΟΛΟΣ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΠΑΤΡΙΔΑ
Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η ΓΝΩΜΗ
Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Η ΕΡΕΥΝΑ
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ο Μάνεσης ιδιοκτήτης της Χαλυβουργίας για ακόμη μια φορά προσπαθεί αξιοποιώντας μερικούς απεργοσπάστες και διευθυντικά στελέχη που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού να χτυπήσει, να διασπάσει, να τρομοκρατήσει τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών που για 186 ημέρες μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων δίνουν απάντηση στα αντεργατικά σχέδια του και στη κυβέρνηση.
            Έσυρε στα δικαστήρια την Διοίκηση του Σωματείου 2 ημέρες μετά την μεγαλειώδη, μαζική  απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς , έξω από τις πύλες της Ελληνικής Χαλυβουργίας που τα ΜΜΕ την έθαψαν στην κυριολεξία και πρόβαλαν του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που για μια ακόμη φορά η εργατική τάξη του γύρισε την πλάτη.
            Με εντολή της Νέας Δημοκρατίας (του συνδικαλιστικού της τομέα) καλέστηκαν τα ΜΜΕ στα δικαστήρια για να στήσουν προβοκάτσια ενάντια στο Σωματείο και τους εργαζόμενους. Με την παρουσία του ιδιωτικού καναλιού MEGA έστησαν ένα ακόμα θέατρο, όπως και  προχθές  στη συγκέντρωση της ΝΔ στο Λαύριο με τον περιφερόμενο θίασο των απεργοσπαστών. Μόλις τελείωσε το δικαστήριο, στο οποίο χρησιμοποίησαν την συκοφαντία και τα ψέματα,  οι 7, 8 απεργοσπάστες έβγαλαν απ' τις τσέπες του μπλουζάκια με το σήμα των δήθεν αγανακτισμένων με την απεργία.
            Η μαζική συμμετοχή των χαλυβουργών όμως εμπόδισε την προβοκατόρικη στάση τους όσο και αν προκαλούσαν, με λάσπη και συκοφαντίες απέναντι στο Σωματείο, το ΠΑΜΕ κλπ.
            Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά την αλληλεγγύη τους, την οικονομική ενίσχυση των χαλυβουργών.

3-5-2012
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Τσίπρα είσθε Κωλοτούμπας μεγάλος και σε πήραν είδηση όλοι πάρε το κουβαδάκι σου και άντε παίξε δεξιά !

Κωλοτούμπα Τσίπρα για το δημόσιο χρέος: «ΟΧΙ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ»!!

Λεωνίδας Βατικιώτης
Εξόχως αποκαλυπτική αποδείχτηκε η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ερώτηση του Γιώργου Λαουτάρη, εκ μέρους του Πριν. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Κύριε πρόεδρε, παρατηρώ με προσοχή τις δημόσιες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχω διαπιστώσει μια σταδιακή έκπτωση σε ένα από τα βασικά σας συνθήματα σχετικά με το χρέος. Το 2010 κάνατε λόγο για στάση πληρωμών για το δημόσιο χρέος προς τους πιστωτές. Το 2011 μιλήσατε για τριετή αναστολή πληρωμών του δημοσίου χρέους. Στην εκλογική διακήρυξη τώρα του 2012 αναφέρετε την αναστολή πληρωμών μόνο ως διαπραγματευτικό μέσο. Και ήθελα να ρωτήσω: Γι’ αυτή τη μετατόπιση ευθύνεται η πολιτική συμμαχιών σας το τελευταίο διάστημα; Και εν πάση περιπτώσει ποιες προϋποθέσεις θέτετε για να επιβάλετε στάση πληρωμών του δημοσίου χρέους προς τους πιστωτές;»
Τα βασικά σημεία από την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ήταν τα εξής: «Αλλιώς ήταν τα πράγματα πριν από δύο χρόνια, αλλιώς ήταν πριν από το PSI, αλλιώς είναι τώρα μετά το PSI. Τώρα το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι θεσμικό, είναι κρατικό. Διακρατικών σχέσεων πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις με τη λογική ότι θα το λύσεις μονάχα με μια μονομερή απόφαση απέναντι στους πιστωτές, τους ιδιώτες πιστωτές. Είναι και ζήτημα διακρατικών σχέσεων. Γι’ αυτό είπα ότι είναι και ζήτημα μιας συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με τους οποίους η χώρα μας εντάσσεται στο διεθνές γίγνεσθαι, στον διεθνή και ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας. Μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξής μας, αν θέλετε, στην ίδια την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Κι εκεί πρέπει να κάνεις και συμμαχίες. Συμμαχίες με τις άλλες χώρες που έχουν το ίδιο πρόβλημα και κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, να έχεις λαϊκό κίνημα να σε στηρίζει σ’ αυτή την προοπτική… Και σε κάθε περίπτωση λέμε ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μια πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Η πραγματικότητα είναι ότι, αδιαμφισβήτητα, η σύνθεση του χρέους έχει αλλάξει άρδην μετά την αναδιάρθρωση που έγινε επ’ αφορμή το PSI. Ειδικότερα μετά την αναδιάρθρωση το δημόσιο χρέος έπαψε να είναι ιδιωτικό (όπως ήταν κατά τα δύο τρίτα περίπου) κι έγινε διακρατικό ή «θεσμικό» (κατά την ίδια σχεδόν αναλογία). Συγκεκριμένα, και με βάση πρόσφατα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας UBS, πριν την αναδιάρθρωση το ελληνικό χρέος ανήκε: Πρώτο σε ελληνικές τράπεζες κατά 22% (73,9 δισ. ευρώ), σε άλλους έλληνες επενδυτές κατά 8% (26 δισ.) και μη έλληνες επενδυτές κατά 32% (106,1 δισ.). Αυτές οι τρεις κατηγορίες με συνολική ποσοστιαία συμμετοχή της τάξης του 62% απαρτίζουν το λεγόμενο ιδιωτικό χρέος. Από την άλλη, το δημόσιο χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανερχόταν στο 16% του συνόλου (55 δισ. ευρώ), στο ΔΝΤ 6% (20,7 δισ.) ενώ διμερή δάνεια αντιπροσώπευαν το 16% (55,3 δισ.). Το σύνολο του λεγόμενου θεσμικού ανερχόταν επομένως πριν την αναδιάρθρωση στο 38% γενικού δημόσιου χρέους.
Μετά την αναδιάρθρωση η παραπάνω σχέση σχεδόν αντιστρέφεται! Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 10% (25,3 δισ. ευρώ), άλλοι έλληνες επενδυτές 3% (8,9 δισ.) και μη έλληνες επενδυτές το 14% (36,3 δισ.). Το ιδιωτικό μέρος του δημόσιου χρέους επομένως αντιπροσωπεύει το 27% του συνόλου. Από την άλλη, το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέρχεται στο 21% (55 δισ. ευρώ), προς το ΔΝΤ 8% (20,7 δισ.), προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω του οποίου δάνεισαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης το 23% (58,4 δισ.) και τα διμερή δάνεια το 21% (55,3 δισ. ευρώ). Το θεσμικό μέρος του ελληνικού δημόσιου δανεισμού επομένως αντιπροσωπεύει πλέον το 73% του συνόλου.
Όμηρος της ευρωλαγνείας του ο πρόεδρος του ΣΥΝ κι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υποταγή στους πιστωτές
Η μεταβολή ωστόσο που συντελέστηκε δεν ήταν τεχνικής φύσεως, ουδέτερη δηλαδή πολιτικά και κοινωνικά. Η απόφαση της Τρόικας και πιο συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαρθρώσει το ελληνικό δημόσιο χρέος ισοδυναμούσε στην πράξη με μια ιδιόμορφη «κρατικοποίησή» του. (Πρακτική που έχει ακολουθηθεί απαράλλακτη και σε άλλες χώρες στο παρελθόν, όπου έγινε αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, όπως στη Βραζιλία). Με άλλα λόγια τα κράτη της ευρωζώνης, λειτουργώντας σαν «λευκοί ιππότες», παρείχαν στο ελληνικό δημόσιο την απαραίτητη ρευστότητα και κυρίως εγγυήσεις υπό δρακόντειους, τιμωρητικούς όρους εξοντωτικής λιτότητας, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, για να σώσουν τις τράπεζες τους. Όχι την Ελλάδα! Ο κίνδυνος τον οποίο ήθελαν να αποτρέψουν ήταν η παύση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου προς τους πιστωτές που θα μετέτρεπε τα ομόλογα σε παλιόχαρτα. Γι αυτό και δέχθηκαν προς ώρας την «κρατικοποίηση» του δημόσιου δανεισμού, μεταβιβάζοντας στους φορολογούμενούς τους το κόστος διάσωσης των τραπεζών τους. Τα κράτη της ευρωζώνης σε αυτό το πλαίσιο δεν κλήθηκαν να υπηρετήσουν τις αρχές της αλληλεγγύης, επάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ, σύμφωνα με το ερμηνευτικό σχήμα των ευρωλάγνων! Με τον τρόπο που λειτούργησαν επιβεβαίωσαν όχι μόνο την φύση τους ως κράτη υποταγμένα στην ιδιωτική, καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά επίσης και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, προς διάψευση προφανώς αφελών έως παιδαριωδών ερμηνειών που πίσω από την ίδρυση της ΕΕ ακόμη και της ευρωζώνης διακρίνουν την πραγμάτωση της φιλίας των λαών και την διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτή ακριβώς είναι η ανάλυση των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση: κανένα ταξικό πρόσημο, καμιά ιεραρχική σχέση μεταξύ των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης ή των 27 της ΕΕ.
Μια έμπρακτη απόδειξη των ανταγωνιστικών σχέσεων που διέπουν την λειτουργία της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής ολοκλήρωσης ήρθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Αφορούσε την αποκάλυψη ότι η Φινλανδία έλαβε τελικά τα 311 εκ. ευρώ που ζητούσε ως εγγύηση για την συνεισφορά της στο δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, που κατ’ ευφημισμό αποκαλείται «πακέτο διάσωσης». Το σημαντικότερο θέμα εδώ προφανώς είναι η υποκρισία της κυβέρνησης Παπαδήμου και των αρμόδιων υπουργών που ενώ διαβεβαίωναν με κάθε τρόπο, ακόμη και από το βήμα της Βουλής, ότι δεν υφίσταται συμφωνία παροχής εγγυήσεων προς την Φινλανδία, στην πράξη είχαν συνομολογήσει! Κι αποκαλύφθηκε τώρα. Οι λεπτομέρειες μάλιστα προκαλούν ανατριχίλα, γιατί τα χρήματα που έλαβαν τελικά οι Φιλανδοί κόπηκαν από συντάξεις. Κατά συνέπεια η άλλη όψη της μετατροπής του δημόσιου χρέους σε ιδιωτικό είναι: πρώτο, οι δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που επιβλήθηκαν κατ’ απαίτηση των κρατών – δανειστών, των θεσμικών δηλαδή πιστωτών, δεύτερο οι σχέσεις σύγκρουσης που διαμορφώθηκαν μεταξύ Ελλάδας και κρατών – πιστωτών και τρίτο η μαχητική παρέμβαση των αστικών κρατών της ΕΕ στην πλευρά των τραπεζών τους!
Όλα τα παραπάνω μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν τα είδαν! Εξακολουθώντας όμως ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίζουν την ΕΕ και την ευρωζώνη ως «σπίτι των λαών» και συμπύκνωση του διεθνισμού της Αριστεράς (λες και δεν είναι οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για την προώθηση της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης από την δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα) στην πράξη δηλώνουν την υποταγή τους στους πιστωτές και υπονομεύουν την πάλη για διαγραφή του δημόσιου χρέους. Όμηροι της ευρωλαγνείας τους δεν βλέπουν ότι ειδικά σήμερα οποιαδήποτε προσπάθεια για μονομερή παύση πληρωμών και διαγραφή μέρους ή όλου του δημόσιου χρέους περνάει μέσα από την σύγκρουση με τους πιστωτές και μονομερείς αποφάσεις. Κι αν πριν την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων πιστωτές ήταν οι τράπεζες, πλέον σχεδόν σε αποκλειστικό βαθμό είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ και η ίδια η ΕΕ που έχει αναλάβει την θεσμική τους εκπροσώπηση και την υπεράσπιση των αυτοτελών συμφερόντων τους ως πιστωτών. Από την «πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο» που ευαγγελίζεται ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοβελιστεί κάθε σύγκρουση και στην πράξη σημαίνει υποταγή στους πιστωτές! Οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτή η προσέγγιση τους κάνει να αποδεχθούν στην πράξη τον εγκλωβισμό στην Λέσχη του Παρισιού (όπου διεκπεραιώνονται οι αναδιαρθρώσεις διακρατικών δανείων) κι η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα κρεματόριο σε βάρος κρατών – οφειλετών, όπως δείχνει κι η εμπειρία της Αργεντινής. Ενδεχομένως κι η Λέσχη του Παρισιού να χαρακτηριστεί κι αυτή …σπίτι των λαών.
Αντίθετα με τις θεσμικές αυταπάτες που δημιουργεί η ευρωλιγούρικη άποψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος οι τελευταίες όχι μονοσήμαντα αρνητικές εξελίξεις γύρω από την σύνθεσή του υπογραμμίζουν τα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, απαιτείται πλέον πολύ πιο μαχητική και ριζοσπαστική πάλη για να μην πληρωθεί. Τα τμήματα του χρέους που εύκολα διαγράφονται, αναδιαρθρώθηκαν κι έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Δεύτερο, πάλη ενάντια στο δημόσιο χρέος σημαίνει πολύ πιο έντονα (ακόμη και σε σχέση με το 2011 ή το 2010!) πάλη ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ. Τρίτο, κι αυτό είναι το μοναδικό αισιόδοξο, η πάλη για τη διαγραφή του χρέους διευκολύνεται στον βαθμό που ο προηγούμενος κατακερματισμός του (ο οποίος επέβαλε την αναζήτηση κάθε ξεχωριστού ομολόγου και την απόδειξη ότι αυτό αντιστοιχούσε σε απεχθές ή παράνομο χρέος) έχει ξεπερασθεί και πλέον το δημόσιο χρέος είναι συγκεντρωμένο σε λιγότερα χέρια. Η καταγγελία επομένως των δύο δανειακών συμβάσεων (η πρώτη εκ των οποίων δεν έχει καν ψηφισθεί από την Βουλή ενώ η δεύτερη βρίθει από συγκρούσεις με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα) μπορεί αυτομάτως να παραγράψει τα δύο τρίτα του δημόσιου χρέους. Προϋπόθεση όμως είναι η σύγκρουση με τους δανειστές, δηλαδή την ΕΕ, κι όχι η δήλωση νομιμοφροσύνης απέναντί της όπως κάνουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τον όρο καταγγελία των δανειακών συμβάσεων!

 Προδημοσίευση άρθρου, Πριν, 5 Μαΐου 2012

Ερώτημα προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έτσι τους θέλετε τους Έλληνες ναυτεργάτες ?

Αποτέλεσμα των σκλαβοπάζαρων της κρουαζιέρας είναι και η περίπτωση του «Κονκόρντια», που δεν υπήρχαν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας
Μόλις με 75 πένες -ένα ευρώ περίπου την ώρα- αμείβονται οι εργαζόμενοι στα κρουαζιερόπλοια της βρετανικής εταιρείας «P&O Cruises», σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» που σημειώνει ότι εκτός των μηδαμινών αποδοχών η ιδιοκτήτρια εταιρεία κατακρατά και τα φιλοδωρήματα, που πλέον χρεώνονται ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς των πελατών, εκτός εάν οι εργαζόμενοι βαθμολογηθούν με περισσότερο από 92% όσον αφορά την απόδοσή τους από τους πελάτες! Προφανώς αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα ονειρεύονται και οι εγχώριοι εφοπλιστές και τα αστικά κόμματα που βγάζουν «χολή» κατά των ναυτεργατών, όταν ζητούν επίμονα την άρση του καμποτάζ, για να πάρουν πάμφθηνους εργάτες.
Οι αποδοχές των εργαζομένων στη βρετανική εταιρεία κυμαίνονται γύρω στα 400 δολάρια το μήνα, πολύ κάτω από το έτσι και αλλιώς ανεπαρκές «ελάχιστο επίπεδο» αποδοχών που έχει καθοριστεί στα 555 δολάρια από την Κοινή Ναυτιλιακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Ας σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», οι εργαζόμενοι όχι μόνο αμείβονται με ψίχουλα αλλά δουλεύουν βάρδιες άνω των 11 ωρών ημερησίως και επτά ημέρες τη βδομάδα.
Πρόκειται για όργιο εκμετάλλευσης, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σύγχρονοι σκλάβοι, στα κρουαζιερόπλοια της P&O είναι από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ενώ η εταιρεία χρεώνει μεταξύ 2.798 και 6.458 δολαρίων ανά επιβάτη για μία κρουαζιέρα 12 ημερών γύρω από τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1822 και το 2003 συγχωνεύτηκε με την «Carnival Corporation», με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία για κρουαζιέρες παγκοσμίως με ετήσια έσοδα της τάξεως του 15,8 δισ. δολ. το 2011 και κέρδη ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Η «Carnival» είναι το μονοπώλιο στο οποίο ανήκε το πλοίο «Κονκόρντια» όπου το Γενάρη προσέκρουσε στο νησί Τζίλο της Ιταλίας και βρήκαν το θάνατο 32 άνθρωποι.
ΜΑΥΡΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ  Τα πλωτά σκλαβοπάζαρα της κρουαζιέρας

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΟΘΕΤΙΚΩΝ ΙΕΡΟΔΟΥΛΩΝ Τεράστιες πολιτικές ευθύνες

Συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια της συγκυβέρνησης για αποπροσανατολισμό του λαού, με αφορμή την υπόθεση με τις γυναίκες ιερόδουλες - φορείς του ΕΪΤΖ. Θέλουν να κρύψουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες που έχουν για τη γύμνια των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, για την ανυπαρξία προληπτικών προγραμμάτων παρέμβασης για την προστασία της υγείας σε αυτές τις ομάδες, όπως οι ιερόδουλες με τις οποίες κάποιοι είχαν «απροφύλακτες σχέσεις».
Ολα όσα έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες αποτελούν το αποκορύφωμα του κυνισμού και του συμβιβασμού με ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Και, μάλιστα, όταν με βάση επίσημα στοιχεία (ΕΣΥΕ) ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010 έφτασε το 1 δισ. ευρώ! Κυκλώματα, λοιπόν, που υπάρχουν εδώ και χρόνια και κάνουν τεράστιους τζίρους. Γι' αυτά τα κυκλώματα δεν ακούστηκε λέξη, παρά μόνο κάποια κατασταλτικά μέτρα για τις ιερόδουλες.
Αξίζει, λοιπόν, να σημειώσουμε τα εξής:
Τον Απρίλη του 2010 εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα με την ονομασία «Δράση για την Αθήνα» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου περιλαμβάνονταν πολλές προτάσεις, αστυνομικού κυρίως τύπου, που περιελάμβαναν και τα «εκδιδόμενα πρόσωπα».
Η γενική κατεύθυνση των προτάσεών τους λοιπόν ήταν και είναι:
«Ανοίξτε περισσότερα πορνεία, αρκεί να είναι αδειοδοτημένα, να πληρώνουν φόρους και να εκδίδουν αποδείξεις». Εφταναν στο σημείο να προτείνουν μείωση της απαγορευτικής ακτίνας των 200 μέτρων από σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα νεότητας, πλατείες, παιδικές χαρές κλπ. για την εγκατάσταση οίκων ανοχής στα 100 μέτρα, κυριολεκτικά δηλαδή δίπλα στους παραπάνω χώρους. Αναφέρεται μάλιστα ότι τη ρύθμιση αυτή την έχει προτείνει ο Δήμος της Αθήνας από το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη ...διευκόλυνση των επισκεπτών. Με αυτή τη ρύθμιση συμφωνεί η Νομαρχία, ενώ στο παρελθόν είχε συμφωνήσει και η Αστυνομία. Θυμίζουμε ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ είχαν στηρίξει στην ΚΕΔΚΕ τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των οίκων ανοχής με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, πρόταση που δεν πέρασε χάρη στην παρέμβαση του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος και της ΟΓΕ. Είχαν προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δίνονται άδειες εργασίας στα εκδιδόμενα πρόσωπα εκτός σπιτιού, ως αυτοαπασχολούμενοι... Και τώρα έχουν το θράσος να μιλάνε για μέτρα και υγειονομικές βόμβες...
«Δεν είναι απαραίτητοι τόσοι έλεγχοι!!!»
Ακόμα, διαπιστωνόταν ότι η παρακολούθηση της υγείας των εκδιδομένων είναι πολύ συχνή! Ναι, αυτό ακριβώς. Κι ενώ σήμερα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, η κυβέρνηση βάζει υποκριτικά θέμα για την ανάγκη συστηματικών ελέγχων, οι ίδιοι πριν από δύο χρόνια διαπίστωναν ότι κοστίζουν πολύ οι 15ήμεροι έλεγχοι που γίνονται στις ιερόδουλες και μιλούσαν για κατάργηση αυτών των εξετάσεων με το αιτιολογικό ότι κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο (380.000 ευρώ για τα 2.000 άτομα με άδεια). Και δεν είναι μόνο αυτό. Ελεγαν τότε ότι αυτό το κόστος θα έπρεπε να καλύπτεται από το ΙΚΑ, αφού αυτές οι γυναίκες είναι μισθωτές... Αυτή είναι η πολιτική τους κατεύθυνση.
Επιπλέον, πρότειναν απλώς να ενημερώνονται οι ιερόδουλες για τους κινδύνους στην υγεία τους ...και να πηγαίνουν στο νοσοκομείο όταν εμφανίζουν συμπτώματα. Οποιος έχει την παραμικρή σχέση με την υγεία, γνωρίζει ότι τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα, όπως είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα, μεταδίδονται πριν ο φορέας εμφανίσει σύμπτωμα.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι, πέρα από τη γενική θέση για την ανάγκη εξάλειψης της πορνείας, η υγεία αυτών των γυναικών χρειάζεται να ελέγχεται συστηματικά - προληπτικά, να φροντίζεται η υγεία τους. Η ενημέρωση δεν επαρκεί. Υπάρχει ανάγκη για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - σταθερά προληπτικά προγράμματα παρέμβασης για την προστασία της υγείας σε αυτές τις ομάδες.
Το 2004 και οι άδειες για οίκους ανοχής με το τσουβάλι
Επίσης έλεγαν τότε, το 2010, ότι είναι κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία οι μη αδειοδοτημένες εκδιδόμενες, αυτές που παίρνουν ναρκωτικά. Με άλλα λόγια, στόχος δεν είναι η εξάλειψη αυτής της κατάστασης, που είναι και βασικός τρόπος προστασίας και της υγείας όλων, αλλά η αδειοδότησή τους - νομιμοποίηση, προφανώς και για την αύξηση και των φορολογικών εσόδων!
Σήμερα, που επικρατεί η ιδεολογία τού όλα πωλούνται και όλα εκπορνεύονται, έχουμε φτάσει στην αύξηση της σεξοβιομηχανίας, της ανδρικής, ακόμη και της παιδικής πορνείας, χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σαπίλας και της βαθιάς αρρώστιας του καπιταλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ γνωρίζει ότι η ρίζα της πορνείας βρίσκεται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό κοινωνικό σύστημα. Και παλεύει σήμερα για να μπει ένας φραγμός σε αυτή την ακραία μορφή εξαχρείωσης και τσαλαπατήματος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία.
 • Χτες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από τον εισαγγελέα σε βάρος ακόμη 5 οροθετικών ιερόδουλων που συνελήφθησαν την Τετάρτη και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν. Με ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ, ανάμεσα σε άλλα, κάνει λόγο για διαπόμπευση των γυναικών, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών στα Μέσα Ενημέρωσης. Στο μεταξύ, με χτεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ΕΪΤΖ, ομολογώντας στην ουσία τη γύμνια των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Κωλοτούμπες

Οποιος σέβεται τον εργαζόμενο λαό που υποφέρει, όποιος σέβεται τους νέους και τις νέες που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους οδήγησαν στο περιθώριο, πρέπει να σέβεται και τους ψηφοφόρους στην κάλπη. Να μην κάνει κωλοτούμπες από μέρα σε μέρα και όσο πλησιάζει η ώρα να ανοίξουν οι κάλπες, τη μια να λέει ότι θα καταργήσει, θα σβήσει και την άλλη ότι θα διαπραγματευτεί. Το ένα στέλεχός του να λέει ότι «δε θα τα θυσιάσουμε όλα στο ευρώ» και το άλλο στέλεχος να λέει ότι «θα διαπραγματευτούμε μέρος του χρέους». Αναφερόμαστε στην γκάμα των αντιμνημονιακών δυνάμεων, με κορυφαίο στην εξαπάτηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Την κατάργηση της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που είπε ο Αλ. Τσίπρας, την έκαναν χθες διαπραγμάτευση. Το σβήσιμο του «παράνομου» κρατικού χρέους που προπαγάνδιζαν το έκαναν διαπραγμάτευση της πληρωμής του χρέους. Πρόσφατα στέλεχός τους είπε ότι δε θα τα θυσιάσουν όλα στο ευρώ, αλλά ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η πλειοψηφία θέλει να είμαστε στο ευρώ και η μόνη δύναμη εγγύησης για να μείνουμε στο ευρώ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας μάλιστα ότι αν η τρόικα πει στον Ευ. Βενιζέλο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ θα το κάνει ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει να μείνει στο ευρώ. Ποιος μπορεί να τους εμπιστευτεί; Είναι αναξιόπιστοι, αφερέγγυοι, καιροσκόποι.

ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΥΣ “ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ” ΤΟΥ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SKOPELOS NEWS Στους κωλοτούμπες εκεί στην Κουμουνδούρου!!!

Όσο για την περιβόητη συνεργασία των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, αυτήν θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός,  με συγκέντρωση στο σύνταγμα.σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας

κ.Αλέξη  Τσίπρα

Με τους 500.000 "αγανακτισμένους" του ΣαββατοΚύριακου έπεσε η Κυβέρνηση ?

Γιατί δεν λέτε απλά ότι είσαστε κωλοτούμπες εκεί στην Κουμουνδούρου;

Και μέσα στο Ευρώ - Ναί στην ΕΕ - όχι στην μονομερή διαγραφή του χρέους, όχι στην εθνικοποίηση με εργατικό έλεγχο και ακολουθάτε την ουρά της ΓΣΕΕ;

Αφού ψηφίσατε Μάαστριχ και Σέγκεν, τώρα γιατι διαμαρτύρονται τα "συνασπιστίρια"; 

ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΛΟΙ ΤΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΡΕΚΛΑ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΥΡΙΕ ΤΣΙΠΑ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΑΣ ΟΙ  ΔΑΜΑΝΑΚΗΔΕΣ ΜΠΙΣΤΙΔΕΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΔΕΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ?

Το διακύβευμα των εκλογών της 6ης Μάη δεν είναι άλλο από το τι θα γίνει από την επόμενη μέρα.

Οι εκλογές καθαυτές δεν πρόκειται να καθορίσουν παρά μόνο να αποτυπώσουν τμήμα της γενικής κατάστασης της ελληνικής κοινωνίας. Μια γενικευμένη αποστροφή προς τα κόμματα τα οποία στήριξαν το μνημόνιο και μια εκλογική στροφή προς αντιμνημονιακά (και «αντιμνημονιακά») κόμματα.
Ας δούμε, όμως, το έδαφος στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές και το οποίο έχει ήδη διαμορφωθεί την τελευταία διετία τουλάχιστον. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση κερδοφορίας οξύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός μεγαλύτερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αφετέρου βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης χωρών όπως η Ελλάδα. Έχουμε εν ολίγοις την όξυνση και των τριών αντιθέσεων που υπάρχουν στον κόσμο, ιμπεριαλισμός-λαοί, ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, κεφάλαιο-εργασία.
Τι σημαίνει όμως αυτή η όξυνση των αντιθέσεων στην πράξη; Ως προς την πρώτη αντίθεση, σημαίνει τόσο την αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού με όλα τα μέσα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τόσο των ιμπεριαλιστικών χωρών όσο και των εξαρτημένων χωρών. Αυτή η επιθετικότητα εκφράζεται και θα εκφραστεί ακόμη πιο έντονα με την ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και στους εργαζομένους για επιβολή ακόμη χειρότερων συνθηκών εργασίας και απόσπαση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης υπεραξίας, αλλά και με πέρασμα της επιθετικότητας σε ανώτερο επίπεδο, αυτό των στρατιωτικών επεμβάσεων.
Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι αποτέλεσμα της κρίσης κερδοφορίας του κεφαλαίου, αλλά και μοναδική του διέξοδος. Το ξαναμοίρασμα των αγορών αποτελεί μονόδρομο για το κεφάλαιο και σε αυτή τους την αντιπαράθεση οι ιμπεριαλιστές θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο. Μπορεί προς το παρόν η αντιπαράθεση να δίνεται κυρίως με οικονομικούς όρους, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Κι αυτό γιατί ο ισχυρότερος παίκτης, αυτή τη στιγμή, στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα, οι ΗΠΑ, δεν μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητές του στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης, εάν αυτή δεν περάσει στο στρατιωτικό επίπεδο.
Η αντίθεση κεφάλαιο-εργασία οξύνεται τόσο στις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις όσο και στις εξαρτημένες από τον ιμπεριαλισμό χώρες. Στις πρώτες έχουμε την επίθεση του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου που συνθλίβει τα μέχρι πρότινος μεσοστρώματα και την εργατική αριστοκρατία, που μετατρέπει ολόκληρες πόλεις σε πόλεις-φαντάσματα (βλ. Ντιτρόιτ), όπου το λεγόμενο κράτος πρόνοιας αποτελεί πλέον μακρινό παρελθόν. Στις εξαρτημένες χώρες, σε συνδυασμό με την επίθεση του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου που κατακλέβει τον πλούτο των κρατών αυτών, οι ντόπιες αστικές τάξεις έχουν βρει την ιστορική ευκαιρία για τη μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση που έχει βιώσει ποτέ η εργατική τάξη και οι λαοί των χωρών αυτών. Πλήρης κατάργηση των όποιων κρατικών παροχών, των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ασφάλιση και την περίθαλψη, αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών τους, κατάργηση ή καταστρατήγηση των εργατικών κατακτήσεων με την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων, με μισθούς ανέχειας κ.λπ.
Σε παγκόσμια κλίμακα έχουμε την όξυνση της καταστολής απέναντι στον εσωτερικό εχθρό. Από την πλατεία Συντάγματος μέχρι τη Γουολ Στριτ και από την πλατεία Ταχρίρ μέχρι τη χώρα των Βάσκων, από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις μέχρι τις ζούγκλες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ιμπεριαλισμός και κεφάλαιο εξαπολύουν μια επίθεση σε όσους τολμούν να αμφισβητούν την κυριαρχία τους, σε όσους αντιστέκονται ή αρθρώνουν λόγο διαφορετικό από του κυρίαρχου. Δεν ποινικοποιείται μόνο η δράση, αλλά ακόμη και η έκφραση, ψηφίζονται ολοένα και πιο σκληροί νόμοι τρομοκράτησης των καταπιεσμένων προκειμένου είτε να τους αποτρέψουν να εξεγερθούν είτε για να σβήσουν τη φλόγα της εξέγερσης πριν προλάβει να φουντώσει.
Η φασιστικοποίηση ολοένα και αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για διάφορους και διαφορετικούς λόγους. Είτε αυτή συνδέεται με το πιο πάνω σημείο της οχύρωσης του κεφαλαίου στον πόλεμό του ενάντια στον εσωτερικό εχθρό -και άρα μιλάμε για θεσμική φασιστικοποίηση- είτε συνδέεται με την άνοδο του φασισμού με τη μορφή του εθνικισμού, του σοβινισμού και του νεοναζισμού, ο οποίος τροφοδοτείται και από τα οδεύοντα προς εξαθλίωση, λόγω κρίσης, μικροαστικά στρώματα.
Σε αυτό το πλαίσιο οφείλει να παρέμβει η κομμουνιστική Αριστερά και μια τέτοια παρέμβαση δεν μπορεί να εξαντλείται στο πλαίσιο των εκλογών. Η παρέμβαση αυτή θα πρέπει να έχει αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, δίνοντας ταυτόχρονα την κόντρα με την εθνοπατριωτική στροφή της Αριστεράς, στροφή που δεν είναι μόνο αποπροσανοτολιστική αλλά και πολιτικά επικίνδυνη. Η χώρα δεν είναι υπό κατοχή, δεν είναι περισσότερο υπόδουλη απ’ ό,τι υπήρξε από ιδρύσεώς της, ούτε η αστική τάξη είναι πιο ξενόδουλη απ’ ό,τι υπήρξε από συγκροτήσεώς της. Όλη αυτή η φιλολογία όχι μόνο υποκρύπτει τη διαρκή εξάρτηση του ελληνικού κράτους από τον ιμπεριαλισμό, αλλά αναδεικνύει ως κύριο στόχο το λεγόμενο αντιμνημονιακό ή εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο. Απογυμνώνει από τα ταξικά της χαρακτηριστικά την πάλη ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο, αλλά και την ελληνική αστική τάξη. Μια τέτοια συζήτηση εύκολα μπορεί να περάσει στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό, π.χ. «για όλα φταίνε οι Γερμανοί», «αγοράζουμε μόνο ελληνικά προϊόντα», στην αναζήτηση «πατριωτικών δυνάμεων» για να κυβερνήσουν και άλλα παρόμοια.
Τα εθνικοανεξαρτησιακά αιτήματα από μόνα τους δεν μπορεί παρά να τοποθετούνται σε ένα αστικοδημοκρατικό πλαίσιο, δεν μπορεί παρά να ευελπιστούν σε ένα πλαίσιο ανάμεσα σε Αλιέντε και Τσάβεζ. Οι κομμουνιστές όμως πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο και να εντάξουν στην προπαγάνδα τους πως μόνο η επαναστατική διαδικασία και η οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας μπορεί να επιλύσει το ζήτημα της ανεξαρτησίας από τον ιμπεριαλισμό. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη δεν μπορεί να περιορίζεται σε προπαγανδιστικά επίπεδα. Όταν είναι εφικτό, θα πρέπει να περάσει και σε ενεργητικό επίπεδο.
Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα που ξεκινάει από τα Βαλκάνια και καταλήγει στη Μέση Ανατολή, πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε στρατιωτική κλιμάκωση. Μια τέτοια τύπου αντιπαράθεση, άμεσα ή έμμεσα, θα περιλαμβάνει την Ελλάδα. Σε αυτή την κατάσταση οι κομμουνιστές πρέπει να μποϊκοτάρουν την όποια συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας. Πρέπει να αποκαλύψουν στον λαό πως οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας, είτε στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είτε σε κάποιο πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία ή με άλλο κράτος της περιοχής, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Ο ρόλος μας δεν είναι να πολεμήσουμε για τα συμφέροντά τους. Ο ρόλος των κομμουνιστών είναι να σαμποτάρουν τη στρατιωτική μηχανή της χώρας τους και να παλέψουν για να μετατρέψουν ένα τέτοιο άδικο πόλεμο σε ταξικό εσωτερικό πόλεμο για την ανατροπή της αστικής τάξης τους και των όποιων ιμπεριαλιστικών στηριγμάτων έχει αυτή. Ο ρόλος μας είναι να καταστήσουμε τη χώρα αφιλόξενο τόπο για τον ιμπεριαλισμό με κάθε τρόπο. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη δεν μπορεί να θεωρείται ασύνδετη από την αντικαπιταλιστική πάλη. Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό δεν μπορεί παρά να είναι και πάλη ενάντια στη λειτουργία του κεφαλαίου εντός της Ελλάδας και ανεξαρτήτως της εθνικότητάς του. Η όξυνση του αντικαπιταλιστικού αγώνα όχι μόνο συνεισφέρει και τροφοδοτεί τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιστρόφως, αλλά ο ένας αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τον άλλο.
Η αστική δημοκρατία έχει ήδη δείξει τα όριά της και το πραγματικό της πρόσωπο. Η εντεινόμενη φασιστικοποίηση δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά καθεστώς, η άνοδος του φασισμού δεν αποτελεί απλά δημοσκοπικό φαινόμενο (δεν αναφέρομαι στα ποσοστά που του δίνουν οι διάφορες δημοσκοπήσεις) αλλά αποτελεί υπαρκτή πολιτική δύναμη πλέον με παρουσία και παρέμβαση σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η αποτυχία της επαναστατικής Αριστεράς να παρέμβει ενεργά τόσο στο πλαίσιο των μεταναστών όσο και στα φτωχά λαϊκά στρώματα των αστικών κέντρων, τα οποία λόγω της κατάστασης που βιώνουν σε συνδυασμό με την απουσία της επαναστατικής Αριστεράς είναι ευάλωτα στον φασισμό, έδωσε την ευκαιρία σε αντιλήψεις που εκκινούν από τον ρατσισμό και καταλήγουν σε καθαρά φασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις και θέσεις να βρουν πρόσφορο έδαφος.
Η επαναστατική Αριστερά πρέπει να παρέμβει ενεργά στις λαϊκές συνοικίες, εκεί όπου η ανέχεια των λαϊκών μαζών σε συνδυασμό με τη λουμπενοποίηση των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων ντόπιων και μεταναστών, εξαιτίας της επίθεσης του κεφαλαίου, δημιουργεί υπαρκτά ζητήματα στις περιοχές αυτές και τις κάνει ευάλωτες στην ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορεία. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο μετωπικός και από τα κάτω συντονισμός των εργατικών και λαϊκών αντιστάσεων για περιφρούρηση των κινηματικών διαδικασιών και διεργασιών. Η εργατική και λαϊκή αυτο-οργάνωση πρέπει να αναβαθμιστεί και να συντονιστούν μεταξύ τους οι σκόρπιες μέχρι σήμερα εστίες αντίστασης που γενιούνται και θα γεννηθούν. Στο επίπεδο αυτό οι επαναστατικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν τα πάντα ώστε να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναδειχθούν στην πορεία προς τις εκλογές, αλλά κυρίως μετά από αυτές. Αυτή την κατεύθυνση, της δημιουργίας ενός μετωπικού συντονιστικού δικτύου, της δημιουργίας και της ενίσχυσης της εργατικής-λαϊκής αυτο-οργάνωσης και αντίστασης με στόχο όχι μόνο την αντίσταση, αλλά και το πέρασμα σε ανώτερο επίπεδο, για την ανατροπή όχι μόνο της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής κεφαλαίου και ιμπεριαλισμού αλλά και του ίδιου του συστήματος, οφείλει να υπηρετήσει και η Πρωτοβουλία.
Σε αυτή την πορεία η επαναστατική Αριστερά θα πρέπει να βρει τρόπους ανασύστασης του εργατικού-λαϊκού και επαναστατικού-κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό θα γίνει μέσα από μια ουσιαστική, κριτική αποτίμηση του παρελθόντος σε συνδυασμό με την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και των συγκεκριμένων συνθηκών σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Μέσα από την πορεία αυτή θα γεννηθούν τα προχωρήματα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, η επικαιροποίηση της επαναστατικής κατεύθυνσης και ιδεολογίας, η απόρριψη όλων των ρεφορμιστικών και ρεβιζιονιστικών βαριδιών τα οποία πλασάρονται για επαναστατικά, ακριβώς λόγω των δεκαετιών διάλυσης του επαναστατικού κινήματος, η ανασύνθεση μορφών και εργαλείων πάλης που θα ανταποκρίνονται στο σήμερα με βάση την πείρα του χθες. Η επαναστατική-κομμουνιστική Αριστερά δεν θα είναι πια ένα απομεινάρι του χθες, αλλά μια ανάγκη του σήμερα που θα προσφέρει όραμα για το αύριο.
Χρίστος Μάης, 25/4/2012
πηγή: Προλεταριακή Σημαία

Read more: http://antigeitonies.blogspot.com/2012/05/6.html#ixzz1tqmKrSM6

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου