Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών του Δημοσίου


Η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με επιστολές που απέστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, υπέβαλε προτάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών της οικονομικής δυσπραγίας του Δημοσίου με μέτρα διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κ. Σπανού επισημαίνει στις επιστολές της ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας καθιστά δυσχερή την ανταπόκριση της Διοίκησης στις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι τρίτων και προσθέτει, ωστόσο, ότι αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις συνέπειες της αδυναμίας του έναντι των πολιτών.

Η ανεξάρτητη αρχή έχει την άποψη ότι γενικότερα η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Δημοσίου λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κανόνες, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληρωμών. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος προτείνει:

1. να ανασταλεί η παραγραφή των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου κατά χρονικό διάστημα αντίστοιχο με την περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας,

2. να θεσμοθετηθεί σύστημα εξόφλησης με βάση αντικειμενικά κριτήρια και να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία πληρωμών για λόγους διαφάνειας της διοικητικής δράσης,

3. να προσαρμοστεί η διάταξη περί συμψηφισμού ώστε να καταστεί δυνατός ο συμψηφισμός φορολογικών υποχρεώσεων των ιδιωτών με απαιτήσεις τους εις βάρος ΟΤΑ και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και να ρυθμιστεί το θέμα του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των πολιτών, και

4. να εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι εξόφλησης χρηματικών οφειλών δημόσιων φορέων, ιδίως ΟΤΑ, προς ιδιώτες (π.χ., μέσω αντιπαροχής), όταν πρόκειται για μικρά ποσά.

Τέλος, η ανεξάρτητη αρχή επισημαίνει πως έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της διοίκησης έναντι των πολιτών δοκιμάζει με αρνητικά αποτελέσματα όχι μόνο την αξιοπιστία του κράτους, αλλά και την ικανότητά του να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες ως προς την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων έναντι αυτού.

Εκτός κινδύνου μαθητής που έπεσε από μπαλκόνι τρίτου ορόφου

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας 15χρονος μαθητής, ο οποίος έπεσε από το μπαλκόνι τρίτου ορόφου σε σχολείο της Πάτρας.

Ο μαθητής ενδέχεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ωστόσο οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του.

Όσον αφορά τις αιτίες της πτώσης, αυτές παραμένουν ακόμα άγνωστες. Πάντως, η διεύθυνση του σχολείου ερευνά το θέμα.

Τροχαίο με τραυματισμό στο Βόλο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, επί της παραλιακής οδού Αργοναυτών έναντι Δημαρχείου Βόλου, όταν Ι.Χ.Ε. όχημα που οδηγούσε 49χρονος, παρέσυρε 77χρονη πεζή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.
Η τραυματίας μεταφέρθηκε με ανωτέρω όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ» για παροχή πρώτων βοηθειών και απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, από όπου και εξήλθε.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Άτυπο αφοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγγειλε ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος!

Σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς έχουμε ένα «ταλέντο»: Να ξεφτιλίζουμε όλα τα σοβαρά ζητήματα και θέματα. Και βέβαια, πρωταγωνιστές σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό ξεφτιλίσματος των πάντων, ο οποίος κατέληξε φυσικά στην ουσιαστική υποδούλωση της χώρας σε άγνωστες δυνάμεις (γιατί κανείς δεν ξέρει ποιοι τελικά κρύβονται από πίσω) είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι ειδικά στο θέμα της ασφάλειας της χώρας δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ.

Και πραγματικά, είναι να απορεί κανείς πως με τους υπουργούς Άμυνας των τελευταίων δέκα χρόνων, τα σύνορα δεν έχουν μετακινηθεί προς Δομοκό ή προς Λαμία ή την Μύκονο (για την τελευταία δεν παίρνουμε όρκο γιατί το πεδίο βολής που έχει εγκαταστήσει μόνιμα το τουρκικό Ναυτικό βρίσκεται έξι μίλια από το Τηγάνι στην ανατολική Μύκονο).

Το τελευταίο, σημερινό κρούσμα αποστολής εξαιρετικά αρνητικών μηνυμάτων σε εχθρούς και φίλους, έλλειψης πολιτικού θάρρους και πάνω απ’όλα έλλειψης ειλικρίνειας, προέρχεται από το νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει σε ένα δημοσίευμα εφημερίδας free press (!), το οποίο τον εγκαλούσε "για πληρωμές στα υποβρύχια και για το πρόγραμμα των φρεγατών FREMM". Ας δούμε κατ’αρχήν τη δήλωσή του:

«Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος είναι παντελώς ανακριβές, κακόβουλο, συκοφαντικό, αλλά και ύποπτο ως προς την προέλευση των πηγών ‘πληροφόρησης’.

Τόσο εις ό, τι αφορά την πληρωμή των υποβρυχίων, που η προμήθειά τους έχει κυρωθεί με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου (ν.3885/2010), όσο και για κάθε άλλη προμήθεια αμυντικού υλικού, έχουμε καταστήσει σαφές και με δηλώσεις, αλλά και στη Βουλή, ότι καμία πληρωμή δεν πρόκειται να γίνει χωρίς την έγκριση της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής. Και για τα υποβρύχια, που αναφέρονται στο άρθρο, καμία πληρωμή δεν έχει γίνει.

Εις ό, τι αφορά τις φρεγάτες, καμία επίσης πληρωμή δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει. Όπως έχω δηλώσει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε και πρόθεση.

Η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και η συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής τους. Και για τον σκοπό αυτό έχουμε έγκαιρα φροντίσει».

Έχει καταλάβει αυτός και οι σύμβουλοί του τι έγραψε; Κατ’αρχήν υπάρχουν δηλώσεις του ιδίου στην επιτροπή της Βουλής που διαψεύδουν το σύνολο της ανακοίνωσής του. Για τα δύο νέα υποβρύχια έχει δηλώσει ότι «Όταν θα ξεκινήσει η ναυπήγηση θα καταβληθούν τα χρήματα» και πολύ ορθώς την έκανε αυτή την δήλωση, τονίζοντας μάλιστα ότι θα αναθεωρηθεί (για τρίτη φορά!) η σύμβαση Neptune II, που αρχικά προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό των τριών Type 1200/209 και εν συνεχεία την προμήθεια των δύο νέων Type 214.

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η σύμβαση του Ε.Βενιζέλου ήταν αποικιακή και καλώς θα αναθεωρηθεί. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου να λέμε επί της ουσίας ότι δεν μας ενδιαφέρει να εντάξουμε τα δύο νέα υποβρύχια στην δύναμή μας επειδή «Η πολιτική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η διασφάλιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και η συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής τους» αυτό είναι εθνικά επικίνδυνο.

Αρκετά με τα καραγκιοζιλίκια των διαφόρων «πολιτικών ηγεσιών» που αρχικά υπογράφουν συμβάσεις για τις οποίες θα έπρεπε να πάνε φυλακή τουλάχιστον 50 απατεώνες και εν συνεχεία διαχειρίζονται το ζήτημα, όχι με διάθεση επίλυσης και ενίσχυσης της ασφάλειας της χώρας, αλλά με διάθεση «Εγώ δεν ασχολούμαι με τέτοια ζητήματα».

Και ειδικά όταν αυτά τα ρημαδο-υποβρύχια έχουν κοστίσει στη χώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε τιμές έτους 2000.

Και ερχόμαστε στις φρεγάτες. Λέει ο υπουργός: «Εις ό, τι αφορά τις φρεγάτες, καμία επίσης πληρωμή δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει. Όπως έχω δηλώσει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε και πρόθεση».

Θα ήθελε να του επισυνάψουμε τι δήλωσε για το πρόγραμμα πριν μερικές ημέρες στην Επιτροπή της Βουλής; Δε νομίζουμε. Κάνει κρύο και δεν είναι εποχή για στριπτίζ, ειδικά τώρα που ξεκινάει η προεκλογική εκστρατεία. Και πως να γίνει πληρωμή αφού δεν υπάρχει συμβόλαιο;

Από εκεί και πέρα αν «ουδεμία νέα προμήθεια πρόκειται να γίνει, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα. Ούτε λεφτά υπάρχουν, ούτε και πρόθεση», καλό είναι να ξεκινήσουμε να συζητάμε επί νέας βάσεως τις σχέσεις μας με την Τουρκία και αυτό το λέμε με πάση γνώση και αντίληψη του τι λέμε.

Από την στιγμή που ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες επιτρέπουν σε τέτοιες πολιτικές ηγεσίες να διαχειρίζονται κορυφαία ζητήματα ασφάλειας με τέτοιο τρόπο (γιατί το πρόβλημα εν τέλει δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά οι πολίτες που δέχονται τέτοιες ηγεσίες), ίσως πρέπει να δούμε πως θα υπάρξει ένας συμβιβασμός με την Τουρκία και τι θα παραχωρήσουμε.

Γιατί με τέτοια πολιτική ηγεσία (καλά για την στρατιωτική ηγεσία που βρίσκεται στην εξουσία από την 1η Νοεμβρίου, ας μην μιλήσουμε γιατί δεν είναι ώρα για ανέκδοτα), το μόνο που θα συμβεί όταν έρθει η ώρα (γιατί το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έρθει) είναι να χύσουμε άδικα το πολύτιμο ελληνικό αίμα, όπως συνέβη στα Ίμια και στην Κύπρο.

Εκτός και αν στείλουμε να πολεμήσουν το ένα εκατομμύριο άνεργους με την λογική ότι έχουμε "φτηνό κρέας". Είναι κι αυτό μια λύση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η άμυνα της χώρας είναι χαμηλού κόστους υπόθεση. Ούτε ότι δεν έχουν γίνει - και γίνονται - απάτες με αντικείμενο τις προμήθειες της άμυνας. Όπως κάνουν απάτες οι τράπεζες (αλήθεια, έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι θα πληρώσει "ζεστά" 40 δισεκατομμύρια από το πακέτο των 130 δισ. στις ιδιωτικές τράπεζες των οποίων οι ιδιοκτήτες θα πίνουν σε ακριβά ποτήρια σαμπάνιας το αίμα του, επάνω στο ντεκ των θαλαμηγών τους;), κάνουν απάτες οι κατασκευαστές, κάνουν απάτες οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακευτικές και οτιδήποτε έχει να κάνει με τις προμήθειες του δημοσίου.

Δουλειά των πολιτικών είναι να εγκαθιδρύσουν περιβάλλον νομιμότητας. Δουλειά των πολιτικών ΔΕΝ είναι να εκχωρούν τη χώρα είτε υπογράφοντας Μνημόνια, είτε προκαλώντας τεχνητό έλλειμμα ασφάλειας.

Με άρματα χωρίς πυρομαχικά, με ΤΟΜΑ που έχουν θωράκιση και ισχύ πυρός ενός ταξί, αλλά και ταχύτητα κάρου, με τον αρχαιότερο πολεμικό στόλο του ΝΑΤΟ (μέσος όρος ηλικίας φρεγατών, πυραυλακάτων και υποβρυχίων τα 30 χρόνια!), με διαθεσιμότητες περί το 30-50% σε όλα τα μέσα των ΕΔ, με ένα στόλο μαχητικών που σε πέντε χρόνια το 50% θα αποτελεί ένα ωραιότατο στατικό έκθεμα και με 8 ώρες πτήσεις των πιλότων μηνιαίως δεν πολεμάς, ούτε υπερασπίζεσαι.

Κάνεις τουμπεκί και παρακαλάς ο αγάς να σε λυπηθεί…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ξεκινήσαμε στο blog μας ένα γκάλοπ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚ!

ΚΚΕ 52 9.44% 9.44%

ΛΑΟΣ 5 0.91% 0.91%

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 7 1.27% 1.27%

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14 2.54% 2.54%

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Απόστρατοι) 13 2.36% 2.36%

ΔΗΜΟΚΡ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ (Φ. Κουβέλης) 15 2.72% 2.72%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 84 15.25% 15.25%

ΣΥΡΙΖΑ 38 6.9% 6.9%

ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 21 3.81% 3.81%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ 28 5.08% 5.08%

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ (Γ. Δημαράς) 12 2.18% 2.18%

ΠΑΣΟΚ 17 3.09% 3.09%

ΔΗΜΟΚΡ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ (Ν. Μπακογιάννη) 3 0.54% 0.54%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 18 3.27% 3.27%

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Π. Καμμένος) 204 37.02% 37.02%

Other: 20 3.63% 3.63%

Δύσκολη η καλογερική Κωστάκη!

Έμεινε  παραλίγο υπουργοποιήσιμος ο Κώστας Καρτάλης και αφού απέτυχε να γίνει υφυπουργός σε όλους τους ανασχηματισμούς του Γιώργου Παπανδρέου τώρα διαρρέει ότι θα γίνει εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου!
Δύσκολη η καλογερική Κωστάκη!
Είναι τόσο σίγουρος ο Καρτάλης για την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που καίγεται να μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του.
Βλέπει το φούμο που τον περιμένει στην Μαγνησία και ψάχνεται για την Αθήνα.
Μου αρέσει που υποτίθεται κόπτονταν για να περπατήσει τα θέματα της τοπικής κοινωνίας ο υπουργοποποιήσιμος του Κολωνακίου!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σώσε το σπίτι σου μην το βάζεις υποθήκη για καταναλωτικά και κάρτες

Νόμος 3869/2010 για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Μην πας απροετοίμαστος στην τράπεζα για την ρύθμιση των οφειλών σου.
Μην υπογράφεις νέα δάνεια. Ενημερώσου πρώτα!!

Αν σου κούρεψαν τον μισθό ή την σύνταξη ή έμεινες άνεργος, μην διστάζεις,
κάνε και εσύ το ίδιο, κούρεψε το χρέος σου. Το δικαιούσαι.

Ρύθμισε τα χρέη σου πλήρωσε μόνο την δόση που μπορείς και όχι αυτήν που χρειάζονται οι τράπεζες.

Σώσε το σπίτι σου μην το βάζεις υποθήκη για καταναλωτικά και κάρτες (που ίσως έχεις ήδη πληρώσει με επιτόκιο μέχρι και 19 %).

 Μην υποκύπτετε στην ψυχολογική βία και πίεση των Τραπεζών και των Εισπρακτικών εταιριών.

Ακόμα και αν κάνατε ρύθμιση με την τράπεζα και εξακολουθείτε να μην μπορείτε να πληρώσετε, μπορείτε να υπαχθείτε στον νόμο 3869/2010

Ο νόμος προβλέπει ακόμα και διαγραφή μέρους του χρέους.

άντε ελα στην Ελλάδα να σωθούμε από όλα !

Ανατινάχτηκε χθες κομμάτι του Ηλιου, πέντε φορές όσο η Γη
Ανατινάχτηκε χθες κομμάτι του Ηλιου, πέντε φορές όσο η Γη
Μια νέα μεγάλης ισχύος έκρηξη στον Ηλιο, που παρατηρήθηκε χθες, ήδη στέλνει καθ' οδόν προς τον πλανήτη μας ένα ακόμα κύμα ακτινοβολίας, αυτή τη φορά αρκετά μεγαλύτερων διαστάσεων.
Το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, μάλλον όμως θα περάσει ''ξώφαλτσα'' από την ίδια τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA.
Τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του πλανήτη μας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Οι επιστήμονες αναμένουν μόνο κάποιες μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως αύριο.
Η έκρηξη υψηλής ενέργειας, που εκτόξευσε στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα υλικό από το ''στέμμα'' του ήλιου, ανήκει στην μεγαλύτερη δυνατή κατηγορία ''Χ'' με βάση τη σχετική επιστημονική ταξινόμηση (ανάλογη της κλίμακας ρίχτερ στους σεισμούς), με συνέπεια δορυφόροι, τηλεσκόπια και άλλα διαστημικά σκάφη να δεχτούν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα επιστημονικά όργανά τους.
Η νέα έκρηξη στον ήλιο είναι η δεύτερη της μέγιστης κατηγορίας ''Χ'' που λαμβάνει χώρα το 2012, γεγονός ενδεικτικό ότι ο ήλιος έχει ''ξυπνήσει'' πια για τα καλά από την πολυετή περίοδο ηρεμίας του. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013, σύμφωνα με το Space.com.
H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε ρότα κινητοποιήσεων οι αλιείς της Μαγνησίας

Σταματούν τη δραστηριότητά τους γιατί δεν έχουν να αγοράσουν ούτε πετρέλαιο
Με την πλάτη στο τοίχο είναι οι αλιείς με πολλούς ήδη να σταματάνε την δραστηριότητά τους εξαιτίας της αδυναμίας τους να προμηθευτούν έστω και το πετρέλαιο ώστε να μπορέσουν να βγουν στη θάλασσα, με τον κλάδο να μπαίνει σε κλοιό κινητοποιήσεων με μπροστάρηδες τους Μαγνησιώτες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
Με ολοκληρωτική συμμετοχή αλιέων από τη Θεσσαλία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με το Νόμο 4015 να κυριαρχεί στην συζήτηση καθώς σύμφωνα με τους αλιείς «στην κυριολεξία αποκεφαλίζει τις οργανώσεις μας». Ουσιαστικά εκτός από τα πρωτοβάθμια όργανα που παραμένουν, ένας Σύλλογος δηλαδή σε κάθε Καλλικρατικό Δήμο, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια Σωματεία, Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία δηλαδή, καταργούνται και συγχωνεύονται με κτηνοτρόφους και αγρότες.
«Τι σχέση έχουμε εμείς με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους; Ούτε και αυτοί μεταξύ τους δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γάκης και προσθέτει ότι στη Συνέλευση πάρθηκε απόφαση οι αλιείς να συστήσουν την Πανελλήνια Ένωση πλοιοκτητών παράκτιας αλιείας, η οποία θα λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση έως και την ολοκλήρωση των εγγραφών.
Την ίδια στιγμή σφοδρή είναι η αντίδραση στις προθέσεις της πολιτείας για εγκατάσταση δορυφορικού συστήματος και στους παράκτιους αλιείς το οποίο υπάρχει στα σκάφη της μέσης αλιείας.
«Εμείς δουλεύουμε με στατικά δίχτυα. Τι να ελέγξουν, η KGB είναι; Ποια απόσταση να μετράνε αυτή που δεν υπάρχει;», αναρωτιέται ο κ. Γάκης και προσθέτει πως το κόστος είναι όχι μόνο δυσβάσταχτο αλλά και απαγορευτικό. «Το σύστημα για να εγκατασταθεί κοστίζει 8.500 ευρώ. Ποιος ψαράς θα βρει αυτά τα λεφτά; Ούτε τα καΐκια μας δεν κοστίζουν τόσο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε χρόνο χρειάζονται και άλλα λεφτά για να έρχεται ειδικό κλιμάκιο της εταιρίας για συντήρηση. Ψαράδες είμαστε, όχι επιχειρηματίες».
Τέλος αλιείας
Την ίδια στιγμή ταφόπλακα θα βάλει σε δεκάδες επαγγελματίες το τέλος αλιείας που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση με τον κ. Γάκη να τονίζει πως «ήδη δεκάδες συνάδελφοι σταματάνε τη δραστηριότητά τους γιατί δεν μπορούν να βάλουν πετρέλαιο και θέλουν να πληρώσουμε και τέλος αλιείας;». Ο ίδιος σημειώνει πως η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως ζητήσει να αλλάξουν τα καύσιμα σε αέριο ή βιοντίζελ χωρίς ωστόσο κανένας να έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα σοβαρά με τις προτάσεις τους.
«Το ενδιαφέρον τους για την αλιεία φαίνεται από το γεγονός πως από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2007-2013, ενώ για την αλιεία έχουν εγκριθεί 208 εκ. ευρώ έχουν καταφέρει να απορροφήσουν μόνο τα 6 εκ. ευρώ! Αλλά όλοι αυτοί οι αετοί οι υπουργοί μας σκέφτονται μόνο τις καρέκλες και τίποτα άλλο», σημειώνει ο κ. Γάκης τονίζοντας πως μόνο στην Μαγνησία υπάρχουν 800 περίπου σκάφη και απασχολούνται 1.600-1.800 άτομα, ενώ πανελλαδικά το 96% των σκαφών είναι παράκτιοι αλιείς απασχολώντας 35.000 άτομα.
Χαριστική βολή οι ρυθμίσεις για τον ερυθρό τόνο
Η ακόμα μεγαλύτερη μείωση στα σκάφη αλίευσης ερυθρού τόνου είναι η χαριστική βολή για την αλιεία καθώς από τα 250 που επιτρέπεται να ψαρεύουν μειώνονται στα 140 και στις 30 άδειες μόλις. «Δεν υπάρχει θέμα ιχθυαποθεμάτων και αν υπήρχε εμείς θα το λέγαμε πρώτοι όπως έχουμε πει για άλλα είδη», σημειώνει ο Πρόεδρος και προσθέτει πως «κανένας Υπουργός ποτέ δεν διεκδίκησε την αύξηση της ποσόστωσης αν και υπάρχει απόφαση από το 1999 σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αλιεύονται 1.204 τόνοι και όχι μόλις 126»!
Πάντως αυτή τη στιγμή και μετά την Γενική Συνέλευση στο Βόλο θα ακολουθήσουν κατά τόπους Γενικές Συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα ώστε να οργανωθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις που «θα είναι μαζικές» όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γάκης.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου