Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ


ΑΟΖ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Άσκηση για πρώτη φορά ΠΑ & ισραηλινής Αεροπορίας επάνω από τα κοιτάσματα!
Mια ελληνοϊσραηινή άσκηση διαφορετική από τις άλλες, η οποία επιβεβαιώνει αυτό που είχε αποκαλύψει το defencenet.gr την περασμένη εβδομάδα περί μετατροπής της στρατηγικής σχέση σε στρατιωτική συμμαχία πρόκειται να ξεκινήσει σε τρεις ημέρες από τις 14 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία.
Γιατί λέμε "διαφορετική από τις άλλες": Η άσκηση θα γίνει επάνω στις "καυτές" περιοχές της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου και θα φτάνει μέχρι το απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών.
Ήδη από την όλη διαδικασία αίτησης άδειας από τις ελληνικές αρχές και έκδοσης της σχετικής ΝΟΤΑΜ από την πλευρά της Ελλάδας αταδεικνύεται ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει άμεσα την ελληνική μοναδική δικαιοδοσία σε αυτή την περιοχή, κάτι που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε σε "ταύτιση" της με την ΑΟΖ, στο σημείο που συναντάται με το FΙR της Λευκωσίας.

Αυτό είναι το τυπικό μέρος που έτσι ή αλλιώς υπάρχει έστω αν η Τουρκία επιθυεί να προχωρήσει σε αναθεώρησή του. Η κίνηση όμως υπερβαίνει το τυπικό μέρος: Δείχνει ότι υπάρχει μέλλον στην συμμαχία αυτή.
Θα μετάσχει αριθμητικά και ποιοτικά το ίδιο πακέτο αεροσκαφών που είχε μετάσχει στην άσκηση στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο την περασμένη εβδομάδα.
Δηλαδή περί τα 15 συνολικά αεροσκάφη, από τα οποία τα 12 ήταν μαχητικά F-15 Ra'am και F-16I και τα υπόλοιπα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν μαχητικά F-16 Block 52+ από την 115 ΠΜ.
Ένα ερώτημα είναι αν και πως θα αντιδράσουν οι Τούρκοι. Η τουρκική Αεροπορία στο παρελθόν εκμεταλλευόμενη την εγγύτητα των βάσεων της με την περιοχή έχει επιχειρήσει να "παρεμβάλει" στα ελληνικά μαχητικά που πετάνε σε αποστολές κοντά στο Καστελόριζο. Εσχάτως στην ίδια περιοχή του Καστελόριζου έχει δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα ένα αεροσκάφος  ηλεκτρονικού πολέμου, ειδικά διαμορφωμένο CN-235.
Από πολιτικής άποψη η συγεκριμένη άσκηση είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα (θα μπορούσε να αποτελεί και πρόβα για το πως θα αντιμετωπιστεί πιθανή ένταση σε περίπτωση που η Ελλάδα θεσπίσει και εν συνεχεία ανακηρύξει ΑΟΖ). Το Ισραήλ δεν ξεχνά τα δάκρυα του Νταβούτογλου στην Γάζα.
Φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να του προκαλέσουν και άλλα δάκρυα, για διαφορετικό λόγο αυτή την φορά...
Άλλωστε αυτό που κρύβει στο υπέδαφός της η δυνητική ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης, απ'ότι φαίνεται αξιζει τον κόπο...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger