Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Γαλιποκεφτέδες από την Αλόννησο


Γαλιποκεφτέδες από την Αλόννησο

ΥΛΙΚΑ
400 γραμμ. Γαλίπες
½ κ. Σπανάκι
½ κ. Σέσκουλα
½ κ. Καυκαλήθρες
½ ματσάκι Άνηθο
½ ματσάκι Μαϊντανό
1 ματσάκι φρέσκο Κρεμμυδάκι
1 ματσάκι Μάραθο
2-3 κλων. φρέσκια Ρίγανη
Ξερή Ρίγανη
3-4 κουτ. Αλεύρι
½ ποτ. κρασιού Ελαιόλαδο
1 φλιτζ. Νερό
Αλάτι & Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για αυτήν την συνταγή χρειάζεται να έχουμε γύρω μας καθαρές θάλασσες και άφθονες γαλίπες, όπως έχουν οι Αλοννησιώτες. Οι γαλίπες ή αγαλίπες είναι οι ανεμώνες της θάλασσας, μαλάκια που βρίσκονται προσκολλημένα στα βράχια. Οι κεφτέδες από γαλίπες είναι αγαπημένη συνταγή σε όλα τα νησιά των Σποράδων.
Όταν τις βγάλουμε από τη θάλασσα τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις αφήνουμε εκεί ένα τέταρτο για να φύγει η άμμος. Τις πλένουμε δύο-τρεις φορές και μετά τις ζεματάμε για να φύγει το δηλητήριο. Επειδή είναι δηλητηριώδης οι γαλίπες θέλουν καλό βράσιμο.
Ψιλοκόβουμε όλα τα χόρτα. Τα βάζουμε να βράσουν μέσα στη κατσαρόλα μόνο με ένα ποτήρι νερό (τα χόρτα θα βγάλουν τα δικά τους υγρά). Βράζουμε για 20 λεπτά. Αφού πιουν τα υγρά τους ρίχνουμε τις γαλίπες. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Βράζουμε για 5-10 λεπτά. Σβήνουμε το μάτι, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε στο μείγμα τέσσερις κουταλιές αλεύρι για να σφίξει. Ανακατεύουμε καλά. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο-λίγο το μείγμα, κάνουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger