Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Υποκριτικές κορόνες από τα κόμματα της διαχείρισης

Εκτός ΠΑΣΟΚ ετέθη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου με αφορμή την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και τις πληροφορίες ότι παρενέβη στην πρώτη λίστα καθώς εμπεριέχονταν σε αυτήν συγγενικά του πρόσωπα. Η διαγραφή του ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο «ζητά να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών». Συνεχίζοντας τα κονταροχτυπήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της διαφάνειας, το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του».

Σε γραπτή του δήλωση λίγο νωρίτερα ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε οποιαδήποτε παρέμβασή του στη λίστα, κάνοντας λόγο για «άθλια διαδικασία διαρροών» και επισημαίνοντας ότι δεν έχει ούτε είχε «καμία απολύτως σχέση» με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα. «Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως «ονομαστικά και άμεσα και να γίνει πλήρης διερεύνηση». Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει εξιλαστήριο θύμα σε αυτή την υπόθεση. 
Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες και διαρροές από το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κάνουν λόγο για τρία επιπλέον άτομα, που δεν υπήρχαν στην αρχική εκδοχή της λίστας και διαπιστώθηκε  διαφοροποίηση μεταξύ της νέας και της παλιάς εκδοχής της λεγόμενης «λίστας Λαγκάρντ».
Από την ανάλυση των φορολογικών προφίλ των τριών προσώπων και τη διασταύρωση των στοιχείων του taxisnet, προκύπτει η σχέση τους και με τέταρτο άτομο, συγγενικό πρόσωπο πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που δεν διετέλεσε ποτέ πρωθυπουργός, ούτε αρχηγός κόμματος, ενώ αυτή την περίοδο πολιτικά είναι ανενεργός. Το συγκεκριμένο προφίλ ερμηνεύονταν  ότι παραπέμπει στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν δυο λογαριασμοί, εκ των οποίων ο πρώτος παρουσιάζει κατάθεση 1.022.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι «κλειστός» και δεν μπορεί να εξακριβωθεί το ποσό που περιέχει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η όποια αλλοίωση της πρώτης λίστας έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας, καθώς υπήρξε από τις γαλλικές αρχές ρητή διαβεβαίωση πως το δεύτερο αρχείο που εστάλη πρόσφατα, είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε σταλεί πριν από δυο χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή της λίστας, υπάλληλος του γαλλικού υπουργείου οικονομικών τοποθέτησε το δίσκο σε laptop και έδειξε τα αρχεία στην ελληνική αντιπροσωπεία που είχε μεταβεί εκεί για να την παραλάβει. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που παραδόθηκε στον Ε. Βενιζέλο ήταν «πειραγμένη», ενώ η λίστα που δόθηκε πριν μια βδομάδα από τους Γάλλους, είναι η ίδια με εκείνη που είχε δοθεί και πριν δύο μήνες στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
ΚΚΕ: Να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα και τα στοιχεία
Σε σχόλιό του για την υπόθεση με τις λίστες Λαγκάρντ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως τα ονόματα και τα στοιχεία που περιλαμβάνουν και οι δυο λίστες Λαγκάρντ ώστε να διαπιστώσει ο λαός περί τίνος πρόκειται, ενώ τάσσεται υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».
Παιχνίδια εντυπώσεων από τα κόμματα της διαχείρισης
Σε παιχνίδια εντυπώσεων και επιχείρηση αποπροσανατολισμού επιδόθηκαν τα κόμματα της διαχείρισης, που τσακώνονται για το ποιο μπορεί καλύτερα να εξυγιάνει το αστικό σύστημα και να πατάξει τάχα τη φοροδιαφυγή, ενώ συμφωνούν με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να μεταφέρουν οι κεφαλαιοκράτες, στο εξωτερικό ποσά που αποκόμισαν από την κλοπή του ιδρώτα του λαού.
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι είναι «βαρύτατες οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας» και προσθέτει: «Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν».
Η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τεραστίων διαστάσεων πολιτικές ευθύνες σε όσους την αλλοίωσαν, την απέκρυψαν και προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν» και ανακοινώνει ότι «θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών». 
Νωρίτερα, σύσκεψη έγινε στον Άρειο Πάγο για το θέμα. Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο διαβιβαστικό έγγραφό τους δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση που έγινε στις λίστες.  Αργά το απόγευμα, παρελήφθη από την Βουλή ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger