Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ Η ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ

ΗΠΑ: "Προετοιμάζουν την χρήση χημικών όπλων οι Σύροι - Στοχοποιούν τουρκικές περιοχές"
Έντονη κινητικότητα στις αποθήκες χημικών όπλων της Συρίας καταγράφουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, αμέσως μετά την ανακοίνωση εγκατάστασης των αντιβαλλιστικών/αντιαεροπορικών συστοιχειών Patriot PAC-3 στην Τουρκία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και άλλες μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι "Υπάρχουν πολλές ενδείξεις έντονης  δραστηριότητας σε περιοχές που η  Συρία έχει αποθηκεύσει χημικά όπλα" αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στους New York Times
Πάντως αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η διακρίβωση για το αν "Οι κινήσεις αποτελούν ένδειξη χρησιμοποίησης των όπλων αυτών ή απλά αποτελούν προειδοποίηση προς την Δύση για τις τυχόν επιπτώσεις   από την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας προς τους αντάρτες της Συρίας".
Ο Αμερικανός αξιωματούχος που άκεν τις σχετικές δηλώσεις στο Reuters δήλωσε, ωστόσο, ότι "Οι Σύροι δεν έχουν πραγματοποιήσει στην τελική φάση φόρτωσης των χημικών στις πυροβολαρχίες των SCUD  ή στην μεταφόρτωση βομβών σε μαχητικώ αεροσκάφη. Απλά κάνουν κινήσεις στοχοποίησης στόχων στην Τουρκία. Τα βλήματα μπορούν να φτάσουν πολύ βαθιά, μέχρι την κεντρική Τουρκία". 

"Είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με ό, τι έχουν κάνει στο παρελθόν όταν ήταν πιθανό το ενδεχόμενο επέμβασης του ΝΑΤΟ στην Συρία" είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. "Αλλά κάνουν κάποια πράγματα που δείχνουν ότι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Δεν είναι απλά τα πράγματα . Αυτό είναι διαφορετικό είδος των δραστηριοτήτων".
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν αδυναμία να σταματήσουν την ροή όπλων και εφοδίων από το Ιράν μέσω του Ιράκ προς την Συρία.
Οι αποστολές αυτές των ιρανικών όπλων είναι συνεχείς σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ  ο οποίος έχει έρθει σε δύσκολη θέση λόγω της αυξημένη πίεσης των επιχειρήσεων των ανταρτών.
Ο αεροδιάδρομος  πάνω από το Ιράκ έχει αναδειχθεί ως μια απο τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαρματικών βλημάτων, εκρηκτικών, πολεμοφοδίων, υλικού τηλεπικοινωνιών κλπ.ενώ έχει εεργοποιηθεί παράλληλα και ένα κανάλι εφοδιασμού με οπλισμό και από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
"Εμείς δεν θα μπορούμε να τους πείσουμε, ακόμη και αν ψάξαμε όλα τα αεροπλάνα, επειδή έχουν προδικάσει μια  κατάσταση", αναφέρει ο Ali al-Musawi, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νούρι Καμάλ αλ-Μαλίκι του Ιράκ, ανακουφίζοντας τις αμερικανικές ανησυχίες . "Η πολιτική μας είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά όπλων στη Συρία." 
Δηλαδή τους "δουλεύουν" κι από πάνω: Η φιλοσιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης ευχαρίστως θα έβλεπε τους  σουνίτες ισλμιαστές αντάρτες στην Συρία να κατατροπώνονται και τα αμερικανικά σχέδια να αποτυγχάνουν.
Ο Musawi αναγνώρισε ότι ένα από τα αεροπλάνα δεν ελέγχθηκε μέχρι να επιστρέψει από τη Δαμασκό, αλλά είπε ότι ήταν ένα απλό λάθος και όχι εσκεμμένη προσπάθεια να βοηθήσει τους Ιρανούς. "Τα λάθη που συμβαίνουν μερικές φορές" είπε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger