Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Επιστολή Μεϊκόπουλου για επέτειο Εθνικής Αντίστασης



                                         ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ                                                      
  Κάθε 25 Νοεμβρίου, εορτάζεται η ημέρα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ των Ελλήνων εναντία στους κατακτητές Γερμανούς της χώρας την περίοδο 1941-44
    Η ενότητα του ελληνικού λαού διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη των Γερμανών κατακτητών και των συμμάχων τους. Το ΕΑΜ,o ΕΛΑΣ ,η ΕΠΟΝ, που ιδρύθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ήταν έκφραση οργανωτική αυτής της ενωτικής διάθεσης και ιστορικά κατέδειξε το μεγαλείο του ελληνικού αντιστασιακού αγώνα. Το ΕΑΜ με τις ενωτικές  θέσεις του και τη δράση του συσπείρωσε όλο το λαό ενάντια στους κατακτητές και τους υποτελείς των.
    Οι αντιστασιακές πράξεις των Ελλήνων και η συμβολή της Εθνικής αντίστασης στην αντιφασιστική νίκη έγιναν παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Πράξεις σαν του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα που κατέβασαν την σβάστικα από την Ακρόπολη, η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, έδειξαν το δρόμο και σε άλλους λαούς της Ευρώπης.

    Η συμβολή της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το φασισμό και τον ναζισμό και στην νίκη των λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι καθοριστική. Τα θύματα του Ελληνικού λαού, που υπήρξαν από τις μάχες, τις εκτελέσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την πείνα, ξεπέρασαν τις 400.000 και αναλογικά μπορούν να συγκριθούν με αυτά του σοβιετικού λαού. Το ίδιο και η υπόλοιπη Ευρώπη πλήρωσε βαρύ τίμημα. Η Ναζιστική Γερμανία κατέστρεψε, στο όνομα της καθαρότητας, ό,τι είχε οικοδομηθεί από τους λαούς.
Τιμούμε τους πρωταγωνιστές του μεγάλου αυτού αντιστασιακού –απελευθερωτικού κινήματος, που αγωνίσθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση της πατρίδας, για μια δίκαιη, ελεύθερη κοινωνία με πανανθρώπινα ιδανικά.
    Το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος –Ποτέ πια φασισμός»  είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρο. Ακόμη και σήμερα σκοτώνονται άμαχοι και παιδιά στην Γάζα από ένα κράτος, το Ισραήλ που ο εβραϊκός λαός υπέστη τα πάνδεινα από τη ναζιστική θηριωδία και θα έπρεπε να έχει ευαισθησίες.                                                                                                                                             Επίσης τα οξυμένα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, η φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, η ανεργία συμβάλλουν στην άνοδο της φασιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως της Χρυσής Αυγής, που εκμεταλλευόμενη τα τεράστια προβλήματα του ελληνικού λαού προσπαθεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, που έχει να κάνει με ακροδεξιά, φασιστική, ρατσιστική λογική και νοοτροπία .                                      Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συμπαρασταθεί στον παλαιστινιακό λαό και  να αγωνισθεί ενάντια στον νέο φασισμό.
    Στις σημερινές συνθήκες, τα ιδανικά για μια Ευρώπη των Λαών με ισοτιμία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ενότητα, για τα οποία πάλεψαν και παλεύουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, βρίσκονται υπό αίρεση από την ιδία την Γερμανία, όπου με διαφορετικά πλέον μέσα, κύρια την οικονομική της παντοδυναμία, προσπαθεί να επιβάλει στους λαούς της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, την δική της οικονομική κυριαρχία. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια πλατιά ευρωπαϊκή συμμαχία εναντία στη λογική αυτή, γιατί οι λαοί της Ευρώπης είναι ισότιμοι.
    Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

  Βόλος, 23/11/2012                                         Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
                                                                        Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαγνησίας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger