Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Εθνικιστική ομιλία Μπερίσα στον Αυλώνα

Σε εθνικιστικό παραλήρημα επιδόθηκε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, σε ομιλία του στον Αυλώνα, με αφορμή τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας του. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών, από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα». Εξαιτίας αυτών των δηλώσεων, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της χώρας.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού ανάρτησε δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης ότι τα όσα είπε ο Μπερίσα αναφέρονται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζουν καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

Σε σχόλιο που εξέδωσε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ. Ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger